Kerstvoorpret: zo geniet je er optimaal van!

9

De voorpret is toch vaak veel leuker dan Kerst zelf. Vind je ook niet? Het versieren van je huis, het bedenken wat je gaat eten, welke cadeautjes je gaat kopen, naar welke kerstevenementen je gaat… Dat zijn de dingen waar wij Christmaholics gelukkig van worden. En met de tips & ideetjes in deze blog ga je zeker weten optimaal genieten van de kerstvoorpret!

Relaxt vooruit kijken & genieten van ’t moment!

Voorpret is het plezier dat je hebt, voordat de daadwerkelijke gebeurtenis plaatsvindt. Het zijn die kerstkriebels in je buik als je de kerstafdeling van het lokale tuincentrum binnenloopt of als je de zondag na Sinterklaas de kerstboom optuigt met het hele gezin. De kerstdagen zelf zitten vaak proppievol met afspraken, verplichtingen en must do’s. De weken en dagen ervoor zijn vaak veel relaxter. Daardoor kun je veel meer genieten van het moment. Precies om die reden hebben we juist in de aanloop naar Kerst zoveel voorpret en ervaren we veel meer een kerstgevoel!

Plannen maken, inspiratie opdoen & dingen beleven

Hoe zorg je nou dat je optimaal van die heerlijke aanloop naar Kerst geniet? Er zijn drie dingen die je kunt doen om ultieme kerstvoorpret te ervaren: kerstinspiratie opdoen, kerstplannen maken en bijzondere dingen beleven. In deze blog lopen we alle drie die activiteiten langs en geef ik je mijn persoonlijke voorpret-tips!

1. Kerstplannen maken

De eerste activiteit waar ik altijd heel veel kerstvoorpret door ervaar, is het maken van plannen! Zo krijg je echt iets om naar uit te kijken. Voor veel mensen is het maken van lijstjes een superfijne bezigheid; je krijgt er om te beginnen een georganiseerd en rustig gevoel van. En het helpt ook nog eens heel erg mee bij het ervaren van die heerlijke kerstvoorpret.

Zit jij ook zo in elkaar? Maak dan lijstjes van alles wat je je maar kunt bedenken. Ideeën voor het kerstdiner, knutselprojecten die je wil ondernemen, het thema en de kleuren voor de versiering van je kerstboom dit jaar, cadeautjes (voor op je eigen verlanglijst en voor anderen). Maar ook welke kerstfilms je wil gaan kijken en welke zoetigheden je wil bakken. De beste manier om die lijstjes te maken? Met onze kerstplanner natuurlijk! Je downloadt ‘m voor €5,99 via Etsy. Er is een A4 en een A5-versie beschikbaar die je zelf kunt printen en bij elkaar kunt binden. Superleuk, toch?

Ook leuk: plan een kerstfeestje! Nodig je familie en vrienden uit op een gezellige avond een paar weken of dagen voor Kerst. Kies de Ugly Christmas Sweater als dresscode, of ga juist voor christmas chique met fancy jurkjes voor de dames en nette pakken voor de heren. Wat je ook plant, zorg dat de lichtjes in huis gedimd zijn, de kaarsjes aan zijn en de kerstmuziek op staat wanneer je ermee aan de slag gaat! Makes all the difference.

2. Kerstinspiratie opdoen

Om al die fijne kerstplannen zoals hierboven omschreven te kunnen maken, moet je natuurlijk eerst inspiratie opdoen. Want zonder ideeën, geen lijstjes! En van het inspiratie opdoen krijg je bovendien ook weer een dosis kerstvoorpret. Hieronder deel ik mijn top 5 tips voor het opdoen van ideeën:

1. Pinterest – wie is er niet dol op!? Het is simpelweg de ideale plek om plaatjes te kijken, nieuwe trends te spotten en gave knutselprojecten te ontdekken. Christmaholic zit trouwens ook op Pinterest. Ik ben de laatste tijd helaas niet meer zo actief, daar moet ik echt gauw weer eens verandering in brengen!

2. Tijdschriften – In november komen de eerste kerst-tijdschriften in de winkels. Ik ga altijd stiekem bij de Bruna wat exemplaren doorbladeren en – als niemand kijkt, want het hoort natuurlijk niet – maak ik een paar foto’s van dingen die ik heel leuk vind en zelf wil gaan doen. Zo hoef je niet alle tijdschriften te kopen en kun je toch optimaal ideeën opdoen! Voor het kerstdiner koop ik altijd alle kersttijdschriften van foodmagazines die er maar zijn. Inspiratie te over!

3. Tuincentra en winkels – Natuurlijk is een bezoekje aan een tuincentrum echt een must! Niet alleen omdat je ziet wat de nieuwste trends en kleuren zijn, maar ook omdat ze overal prachtige presentaties hebben staan met mooi versierde kerstbomen en soms zelfs kleine huiskamertjes. Dat is echt ideaal om ideetjes op te doen. Weet je niet welk tuincentrum te bezoeken? Deze pagina biedt vast inspiratie!

https://www.instagram.com/p/BbL45dEgLnG/?taken-by=christmaholic

4. Instagram – Naast Pinterest is Instagram ook een pareltje als het om kerstinspiratie gaat. Je kunt zoeken op trefwoorden zoals ‘christmas table’ of ‘nordic christmas’ en dan vind je de mooiste plaatjes. In het Engels zoeken is wel een aanrader, omdat veel mensen Engelse hashtags gebruiken.

Ik deel op Instagram ook iedere dag weer prachtige kerstfoto’s, en vaak weer andere dan bijvoorbeeld op Facebook. Volg je me daar nog niet? Zeker even doen! Er zijn overigens nog veel meer kerst-accounts die puur kerstinspiratie delen. Christmas Interior is er zo eentje, echt een aanrader om te volgen!

https://www.instagram.com/p/Ba03SWLgWNp/?taken-by=christmaholic

5. Christmaholic lezen! – Natuurlijk hoort mijn eigen blog ook in dit rijtje. Christmaholic.nl staat namelijk proppievol kerstinspiratie, en ik ben iedere dag bezig daar nog meer aan toe te voegen. Je vindt hier ideetjes voor je huiskamer, je tuin & balkon, je badkamer & wc, het dekken van de kersttafel, het zelf maken van kerstversiering en ga zo maar door. Neus eens op je gemakkie rond, er staat vast nog een hoop op deze site dat je nog nooit gezien hebt.

3. Ga (kerst)dingen beleven!

De derde, en misschien wel de belangrijkste factor, is beleving & ervaring. Er zijn superveel dingen die je kunt doen, samen met vriendinnen of met je partner, om kerstvoorpret en dat nostalgische kerstgevoel te ervaren. Hieronder vind je een paar tips, en hier heb ik nog veel meer ideetjes voor je verzameld.

Ga naar een speciaal kerstevenement

Ga naar een evenement met kerstthema. Zoals het Allerhande Kerstfestival, de Country & Christmas Fair of naar de Christmaholic Kerstdag natuurlijk! Het allereerste evenement dat ik zelf organiseer. Nu al zoveel zin in. Er zijn nog een paar tickets verkrijgbaar, dus als je erbij wil zijn, koop ze gauw!

Wees creabea

Doe iets met je handen. Iets maken, daar krijg ik echt een kerstgevoel van. Maak een kerststukje, decoratie voor in de kerstboom, een raamtekening of ga cupcakes decoreren voor kerst. Leuk in je eentje, maar nog leuker samen met een vriendin of met je kinderen. Er zijn genoeg leuke kerstknutsels te maken door kleine christmaholics, hier vind je er een paar. Creatief zijn – met kerstmuziek op de achtergrond – staat garant voor kerstvoorpret.

Zet alvast wat kerstversiering neer

Waarom wachten tot de Sint uit het land is? Je boom komt misschien pas later, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen versiering in huis mag. Kerstlichtjes, een klein kerststuk, wat mini-kunstboompjes, een krans, alvast wat kerstkussens op de bank. En wat te denken van de gevel van je huis? Nu de wintertijd is ingegaan, is het prachtig om die lichtjes te zien twinkelen buiten als je terugkomt van je werk. Breng je huis stap voor stap in kerstsferen voor dat heerlijke groeiende kerstgevoel in je hart.

kerstvoorpretKijk een kerstfilm

Kerstfilms zijn perfect om in de kerststemming te komen! Netflix staat er vol mee, en anders kun je er altijd nog eentje bestellen via Videoland ofzo. Kopje choco of thee erbij, dekentje, bank, kaarsjes, en voorpret gegarandeerd!

Maak een winterse wandeling

Wordt er sneeuw voorspeld? Yes! Plan een winterse wandeling. Ook leuk: ga naar het gratis lichtfestival Glow in Eindhoven. Je wandelt langs allerlei lichtgevende kunstwerken in het donker. Ik sla geen jaar meer over!

Sla aan het kerstbakken

Bak iets lekkers. Maak kerstcupcakes, cinnamon rolls of een heerlijke christmas cake. Van die geuren in huis en de ervaring van het bakken word ik altijd intens gelukkig. Hier vind je al onze heerlijke kerstbakrecepten.

Start een nieuwe traditie

Begin een nieuwe kersttraditie. Kerst draait om nostalgie en tradities. Waarom begin je dit jaar geen nieuwe traditie met je gezin? In deze blog vind je 10 ideetjes voor nieuwe kersttradities waar je nu mee kunt beginnen. Wat houdt je tegen?!

Kerstvoorpret: wanneer ervaar jij het?

Een hele blog vol ideetjes en tips om optimaal van de kerstvoorpret te genieten! Maar ik ben vast nog iets vergeten. Waar krijg jij nou echt een kerstgevoel van? En waar zit die kerstvoorpret voor jou precies in? Deel jouw tips in de reacties hieronder (even helemaal naar beneden scrollen) en wie weet inspireer je er een ander mee. Ik kan in ieder geval altijd extra ideeën gebruiken!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

9 reacties

  1. Nou net kerstmarkt keulen geboekt voor 9 december zaaaalig kadooitje hamsteren voor kerst nu al ook super recepten uit proberen huis is al versiert zaaaalig

  2. Marieke van Ommeren op

    Voorpret voor kerst is zeker leuk. Ik vind het ook altijd leuk zodra ik mijn bakken met kerstspullen open en zie wat ik ook alweer heb. Ieder jaar weer een verrassing. Volgend weekend naar Spirit of Winter bij het Loo. Ook altijd leuk om inspiratie op te doen. En dan wel s Avonds gaan als de lichtjes aan zijn en de vuurtjes branden.

  3. Geniet ook al zo van de gezellige momenten tot Keest 🙂 Ben ballen aan het breien, ooit een paar gemaakt en nu vul ik ze elk jaar aan met een nieuw setje.

  4. Ik ga vandaag beginnen met het in elkaar draaien van een leuke adventskalender voor het hele gezin (vooral voor mijn dochtertjes). Zo leuk om nu al na te denken over alle gezellige dingen die we kunnen doen: warme chocolademelk drinken, kerstfilm kijken in onze pyjama’s, kerstkoekjes bakken, kerstshow bekijken, boom versieren, kerstkaartjes schrijven… Heel veel samen doen en genieten van al het moois, gezelligs en lekkers die deze laatste maanden van het jaar te bieden hebben. Eigenlijk alle ‘voorpret-doe-dingen’ verzameld en verpakt in mooie envelopjes om langzaam van te genieten 😉

  5. Ik heb alle kerstkaarten al gekocht en geschreven. Zodra de kerstzegels er zijn en geldig zijn, gaan ze eruit. Ik heb wel het gevoel dat ik de enige bent die dit zo vroeg doet, haha.