Traditie uitgelegd: waar komen kerstsokken (christmas stockings) vandaan?

3

Hou jij er ook zo van; die gezellige, vrolijke kerstsokken om op te hangen? Je ziet ze steeds meer in Nederland. Traditioneel hangen ze aan de open haard of schouw. Maar waar komt deze ‘aparte’ kersttraditie eigenlijk vandaan? Wie heeft ooit bedacht om cadeautjes en snoep in een grote sok te stoppen? In deze blog leggen we de buitenlandse traditie van christmas stockings aan je uit!

Christmas Stockings: een Amerikaanse kersttraditie

Het zal je vast niet verbazen dat de kerstsokken traditie uit Amerika over is komen waaien. Wist je dat deze kersttraditie alles  te maken heeft met onze eigen Sinterklaas, die de schoentjes van de kinderen vult met allerlei leuke verrassingen? De achtergrond is namelijk precies hetzelfde.

Het verhaal gaat dat Sint Nicolaas een arme koopman wilde helpen. De arme man was beroofd van zijn geld en kon de bruidsschatten voor zijn drie dochters hierdoor niet meer betalen. Het was in die tijd een schande om niet te trouwen, dus hier baalde hij enorm van.

Kerstsokken traditie: gouden munten

Sint Nicolaas hoorde dit verhaal en besloot de man een handje te helpen. De dochters van de koopman hadden die dag de was gedaan en opgehangen. Ze hadden alle sokken opgehangen bij de haard. Sint Nicolaas stopte ’s nachts gouden munten in de sokken zodat de dochters toch konden gaan trouwen.

Bron foto: Flickr | tcd123.

Iedereen die dit verhaal hoorde wilde dit natuurlijk ook! Overal werden sokken opgehangen in de hoop dat Sint Nicolaas ook bij hen langs zou komen. In Amerika heeft de Sinterklaas, zoals velen van jullie weten, de naam ‘Santa Claus’ gekregen.

Kerstsokken horen bij de traditionele kerstversiering

De kerstsok is niet meer weg te denken uit de Amerikaanse traditie. De stockings zijn in allerlei soorten en maten te koop en worden traditioneel opgehangen op ‘Christmas Eve’. In steeds meer landen horen ze nu echt bij de traditionele kerstversiering.

En in Nederland zien we ze ook steeds meer. Je kunt ze tegenwoordig in allerlei kleuren kopen. En zelfs met glitters, met kerstplaatjes of met je eigen naam. Het is zelfs mogelijk om in verschillende tuincentra een kerstsok te kopen voor je hond of kat. Het is trouwens ook erg leuk om de sokken zelf te knutselen met je kinderen. Leuke ideeën hiervoor kun je teruglezen in dit artikel.

Stocking fillers & stuffers: wat zijn dat eigenlijk?

Wist je dat er in Amerika zelfs speciale ‘Christmas stocking fillers’ worden verkocht. In Nederland is dit nog vrij onbekend, maar in Engeland en de VS is dit een heel normaal fenomeen. Stocking fillers (of stocking stuffers) zijn speciale, kleine hebbedingetjes die geschikt zijn om in je sok te stoppen. Net zoiets als schoencadeautjes in Nederland, maar dan voor in je kerstsok dus!

Heb jij kerstsokken in huis?

Wist jij dat deze traditie nauw verband is aan onze schoenzet-gewoontes? Best wel logisch, als je er even over nadenkt, toch? Kerstsokken zijn zelfs in Nederland eigenlijk niet meer weg te denken. Niet alleen tuincentra, ook veel andere winkels die kerstdecoratie verkopen hebben christmas stockings in hun assortiment. En zelfs de IKEA verkoopt ze!

Wij zijn benieuwd: heb jij thuis ook kerstsokken hangen? Waar heb je ze neer gehangen? Aan de schouw of ergens anders? En hangen ze er dan puur voor de sier of worden ze ook gevuld met kerst? Deel jouw antwoorden in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Jessica is van kinds af aan al gek op kerst door de lichtjes, sfeer en family time. Je huis aankleden met leuke items, kerstfilms, lekkere hapjes, met zijn allen dineren en cadeautjes kopen.. It's the most wonderful time of the year! Jessica hoopt je te enthousiasmeren met haar blogs over alles wat het kerstgevoel bevordert.

Reageer!

3 reacties

 1. Toen mijn oudste dochter werd geboren 28 jaar geleden kocht ik een gebreide Kerst sok.
  Daar borduurde ik haar naam op. Toen mijn andere 3 kinderen werden geboren, precies hetzelfde gedaan. Ze hingen jaren lang bij de open haard, later toen we verhuisde naar een flatje hingen ze bij het raam.
  Ik hang ze niet meer op sinds de 3 oudste “aanhang” kregen en Kerstavond bij mij vierde.

 2. Ja, ik hang ze ook op. Maar pas als de kinderen komen eten met kerst.
  Voor de aanhang heb ik ook sokken gekocht.
  Ze hangen aan de haard precies zoals op de foto.

 3. Jaa ik heb er 4 aan de schouw hangen.(naja aan onze bio ethanol haard)
  3 nam mijn man er mee ujt Griekenland toen hij daar was voor werk en ik in verwachting was van onze dochter .2 jaar later in Bulgarije de andere toen ik in verwachting was van onze zoon.