Kerstboombrownies met candy canes

2

Ken jij Laura’s Bakery al? Het is de blog van Laura Kieft, en hij staat werkelijk proppieproppievol met hartige en zoete bakrecepten. Als ik iets wil bakken, of een basisrecept zoek voor een bepaald deeg, beslag of vulling, kijk altijd éérst even op haar website. En vandaag mag ik een kerstbakrecept van deze bakgoeroe met jullie delen: voor heerlijke kerstboombrownies nog wel. Zien ze er niet heerlijk uit?

Het Laura’s Bakery Bakboek

Eerst even iets over Laura’s nieuwste bakboek. Want die hoort eigenlijk wel op je verlanglijstje te staan! Na het succes van haar vorige kookboek, Het Basisbakboek, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven! In Het Laura’s Bakery Bakboek laat ze zien dat je door de verhoudingen van ingrediënten aan te passen, iedere keer weer een compleet andere baksels op tafel kunt zetten.

De recepten in het boek zijn – zoals al Laura’s recepten – toegankelijk en laagdrempelig en de ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar. Je vindt in dit boek heerlijke taarten, maar ook cakes, koekjes, klein gebak en desserts. Ook aan de hartige lekkere trek is gedacht met een hoofdstuk vol borrelhapjes. Nom! Je koopt het Laura’s Bakery Bakboek voor 24,99 op Bol.com.

Het recept: brownies maken in kerstboomvormpjes

Een kerstbaksel hoeft niet altijd met de voor de hand liggende kerstsmaken gemaakt te worden. Je kunt ook aan een heel gewoon recept een twist geven waardoor het perfect bij de kerstdagen past. In dit geval bakte Laura een hele gewone (maar o zo lekkere) smeuïge brownie die ze in de vorm van een kerstboom sneed. Een candy cane als stam en nog wat decoraties om de boom mee te versieren. Zo heb je in een handomdraai de leukste en lekkerste kerstbrownies gebakken!

Ingrediënten voor de kerstboom brownies

Haal in huis voor ongeveer 10 kerstbomen (een 20×20 brownievorm)

 • 60 gram boter
 • 150 gram suiker
 • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 125 gram pure chocola
 • 1 el stroop
 • 2 eieren
 • 1 tl vanille-extract
 • 100 gram bloem
 • 20 gram cacaopoeder
 • 1 tl bakpoeder

Voor de decoratie van de brownies:

 • 75 gram witte chocolade (+ spuitzak)
 • (kerst)sprinkles naar keuze (Laura gebruikte sprinkles van het merk Wilton)
 • 5 candy canes

Aan de slag! Zo maak je de kerstboom brownies

Doe de boter, suiker, donkerbruine basterdsuiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Laat het mengsel een beetje afkoelen.

In een kom klop je de eieren met het vanille-extract schuimig. Voeg het afgekoelde chocolade mengsel toe en mix tot een gladde massa. Voeg ook bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en mix tot een mooi beslag. Mix op een lage snelheid en vooral niet te lang. Je wilt een compacte smeuïge brownie, geen luchtige browniecake.

Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en strijk het met een spatel glad. Bak de brownie in 25 minuten op 190 graden gaar. Laat de brownie helemaal afkoelen voordat je hem in stukken snijdt en versiert. Eenmaal afgekoeld halveer je de brownie zodat je 2 repen krijgt. Snijd hier driehoeken uit, zo lijken ze al iets meer op kerstbomen.

Voor de decoratie smelt je de witte chocolade au bain marie, eenmaal gesmolten doe je dit in een spuitzak. Knip er een klein puntje van de spuitzak af en maak er de ‘slingers’ mee op de kerstboom. Strooi er ook gelijk je sprinkles over zodat ze aan de chocolade blijven plakken.

Als laatst breek je het rechte stuk van de candy canes in twee (of drie) delen, deze prik je in de brownie als stam. Wil je de brownies voorbereiden? Dat kan! Lees hier hoe je de brownies het best kunt bewaren. Wel zo handig met alle drukte rond de feestdagen.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties