Oude kerstballen beplakken met cadeaupapier

2

Heb je oude kerstballen in een kleur die je niet meer gebruikt, of waarvan de kleurlaag beschadigd is? Gooi ze niet weg! Je kunt er namelijk hele leuke dingen mee maken. Oude kerstballen kun je prima beschilderen bijvoorbeeld, maar je kunt ze ook beplakken met cadeaupapier. Kerstballen beplakken is leuk om te doen (ook voor de kinderen) en helemaal niet moeilijk. Hieronder lees je hoe je te werk gaat!

Kerstballen beplakken: wat heb je nodig?

Zorg dat je in huis hebt:

  • Mod podge glans
  • Kwast
  • Oude (glazen) kerstballen
  • Rol of restje kerstcadeaupapier
  • Schaar
  • Oud glas waar de kerstbal mooi op past

Mod podge is echt superspul. Je koopt het o.a. bij Bol.com, maar ook bij hobbywinkels (zoals Pipoos) en ook de Xenos verkoopt het regelmatig. Mod Podge is lijm en vernis in één, het droogt doorzichtig op en geeft gelijk een glanzende finish aan je creatie! Ideaal voor dit soort kerstknutsels dus!

In plaats van cadeaupapier kun je natuurlijk ook ander papier gebruiken, zoals krantenknipsels of bladmuziek. Ga je deze knutsel met kinderen maken? Dan is het waarschijnlijk slimmer om plastic kerstballen te gebruiken in plaats van glazen.

Aan de slag: kerstballen beplakken met papier

Knip een strook kerstcadeaupapier in smalle korte strookjes. Te brede en lange strookjes krijg je niet mooi gladgeplakt op je kerstbal. Hoeveel papier je precies nodig hebt, hangt af van de grootte van je kerstbal. Verwijder het kroontje van de kerstbal voordat je gaat plakken.

Zet de kerstbal met de opening naar beneden in het glas. Gebruik een oud glas, want het zit straks onder de lijm! Het glas is ideaal, omdat je het rond kunt draaien terwijl je de kerstbal beplakt. Zo hou je je vingers wat schoner. Er komt sowieso lijm op hoor, want je moet de bal af en toe draaien met de hand. Maar het scheelt een hoop!

Bestrijk nu een deel van de kerstbal met wat mod podge en begin met het erop plakken van de strookjes cadeaupapier. Strijk met een in mod podge gedoopte kwast over het papier heen tot het vast zit. Druk met de kwast ook de zijkantjes naar beneden. Plak het volgende strookje deels over het vorige strookje heen, zodat je een mooi geheel krijgt straks. Je hoeft de strookjes niet allemaal dezelfde kant op te plakken, het is juist leuk als het kris-kras door elkaar zit.

Ga door tot de bal helemaal volgeplakt is. Vergeet ook de rand waar het kroontje straks weer overheen komt niet! Anders zie je de kleur van de bal nog straks (zoals bij mijn roze kerstbal gebeurde, oeps). Klaar? Doe het kroontje er weer op en hang de bal een nachtje te drogen. En je bent klaar! Je kunt de bal eventueel nog besprayen met glitterlijm of iets in die richting als je van glitter & glamour houdt. Ik heb ze naturel en basic gehouden.

kerstballen plakken papierKerstballen beplakken: iets voor jou om te doen?

Het is natuurlijk het allerleukste als je cadeaupapier-kerstballen matchen met de kerstcadeautjes onder de boom! Gebruik hetzelfde papier om (een deel van) je cadeautjes in te pakken en je krijgt een super mooi geheel. Matchy matchy! Ga jij kerstballen beplakken met cadeaupapier of met ander papier? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw eindresultaat! Deel je een foto in de reacties hieronder? Mocht je nog vragen hebben over deze DIY, stel ze dan ook gerust hieronder. Veel knutselplezier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties

  1. Familie Groeneveld op

    Wat een leuk idee! Wij knutselen al jaren zelf onze kerstversieringen. Vooral mijn zoon heeft vaak leuke/creatieve ideeën, maar dit gaan wij thuis zeker ook proberen.