Botanische kersttafel dekken: 10 tips!

1

Voor wie het nog niet wist, groen is dé kerstkleur van 2017. De botanische kersttrend, met veel groen & natuurlijke decoratie, is ongekend populair. Maar ook als je voor totaal andere kerstkleuren gekozen hebt, is het superleuk om echte kersttakken en kerstgroen te gebruiken in je kerstversiering! Ook bij het versieren van de tafel. Daarom in deze blog 10 ideetjes voor het feestelijk versieren van een botanische kersttafel, met heel veel kerstgroen.

1. Kerstgroen op tafel leggen

Of je nou voor klassiek kerstrood hebt gekozen als kleur in je kerstinterieur, of voor roze & paars… Kerstgroen past altijd! De makkelijkste manier om groen te gebruiken bij het versieren van de kersttafel, is gewoon wat takjes op tafel leggen en er een mooie centerpiece van te maken. Tadaaa, 1 minuut werk, easy peasy.

https://www.instagram.com/p/Bc3VknbgboZ/?taken-by=rootedcottage 

Geen fan van losse takken op tafel? Je kunt ook wat wat kleine vaasjes vullen met takjes groen. Ik heb bijvoorbeeld lege gin-flessen gebruikt (zie de foto hieronder) omdat ze zo mooi glanzend koperkleurig zijn. Ook leuk: koffiekopjes vullen met mos en eventueel wat kerstgroen en daar een tafelkaars in steken. Kun je maken met spulletjes die je misschien allemaal al in huis hebt!

©Intratuin/Louis Lemaire

2. Kerstgroen bóven de tafel

Heb je een mooie lamp boven de tafel hangen? Versier die dan eens met kerstgroen! Een kroonluchter versier je makkelijk met een guirlande van echt groen en door er wat kersttakken in te steken. Wat kerstballen eraan en je hebt een echte eyecatcher.

Ook leuk: een grote tak omwikeklen met kerstgroen en die boven de tafel hangen. Dan krijg je het effect zoals op de foto hieronder! Bind er nog wat kerstlampjes omheen en het fungeert direct als vervangend lichtpunt voor boven de tafel!

Bron: Villeroy & Boch

3. Kleine kerstboompjes van Conifeer op tafel zetten

Ook al zo simpel, maar zo leuk en sfeervol! Maak van boomstamschijfjes en takjes Conifeer kleine minikerstboompjes. Leuk om op ieder bord een exemplaar te zetten of om de tafel mee te versieren. Je hebt in 5 minuten een heel bos gemaakt! Hier vind je de DIY.

kerstboompjes maken van Conifeer4. Naamkaartjes van twijgjes maken

Deze DIY is echt hartstikke simpel en het effect is natuurlijk & botanisch. Bind twee twijgjes aan elkaar met elastiekdraad en doe er een naamkaartje tussen. Een takje kerstgroen zorgt voor nog wat extra botanische sfeer. Meer uitleg en variatietips vind je in dit blogje!

Je kunt ook wat dikkere takken gebruiken als je dat mooier vindt. Dan krijg je meer het effect zoals op de foto hieronder van Intratuin! Als je ze wil lijmen, zorg dan dat je de takken eerst een paar dagen goed droogt. Anders blijft de lijm niet zitten.

https://www.instagram.com/p/Bc2xmoyHnUu/?taken-by=intratuin_nederland

5. Je kerstservetten vouwen in de vorm van een kerstboom

Super easy en hartstikke leuk! Dit kan met alle kleuren servetten, maar servetten met wat groentinten erop zijn natuurlijk bij uitstek geschikt. Belangrijk voor dit vouwsel is dat de servet vierkant is. Met rechthoekige servetjes krijg je dit niet voor elkaar. Hier vind je de vouwinstructies!

6. Doorzichtige kerstballen vullen met kerstgroen

Op de foto hieronder zie je mijn gedekte kersttafel! 🙂 Ik vond het leuk om wat doorzichtige kerstballen te vullen met kerstgroen. Er hangen er een paar in mijn boom, maar er liggen er dus ook een paar op tafel (juist die herhaling zorgt voor een leuke match). Het is echt super simpel, alles wat je nodig hebt zijn wat kleine takjes kerstgroen en een doorzichtige kerstbal. Kroontje eraf, takjes erin, kroontje er weer op!

7. Gebruik boomstamschijven als onderbord

Een andere manier om de winterse natuur naar binnen te halen, is door boomstamschijven te gebruiken als onderborden. Je koopt dit soort schijven gewoon bij de Intratuin of een ander tuincentrum. Soms liggen ze ook bij de bloemist. Zorg wel dat de schijven groter zijn dan het grootste bord dat je op tafel gaat leggen, ander vallen ze weg!

https://www.instagram.com/p/Bczh0hEggcq/?taken-by=christmaholic

8. Een takje kerstgroen op de servetten

Nog zo’n super easy ideetje… Maak een ‘servetring’ door wat kerstgroen en eventueel een klein ornamentje aan een touwtje te binden en dat om het servet en bestek te wikkelen. In vijf minuten gepiept en het effect is super feestelijk!

9. Menukaart versieren met groen

Ben je van plan om een menukaart te maken voor het kerstdiner? Ook daar kun je heel simpel een botanisch tintje aan geven, door er een gaatje in te prikken en een klein kersttakje of takje rozemarijn in te steken. Blijft ie niet goed zitten? Plak het takje dan aan de achterkant vast met wat glitterende washitape.

10.  Groen aan de stoelen binden

Wil je nog een stapje verder gaan? Overweeg dan een takje groen aan de stoelen te binden. Superleuk! Je kunt ook mini kerstkransjes maken en dat met lint vastmaken aan de stoel. Omdat de gasten met de rug tegen het lint aan zitten, voelen ze er niks van. En het geeft toch net wat extra sfeer, vind je niet?

Nog meer inspiratie voor een botanische kersttafel?

Dat waren ze: mijn tien tips voor kerstgroen & natuurlijke elementen op je kersttafel. Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan mijn Pinterest-bord vol ideetjes voor een botanische kersttafel. En heb je zelf nog ideetjes die hier niet mogen ontbreken? Laat dan hieronder een reactie achter!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie