7 vragen aan Christmaholic + de laatste nieuwtjes [Dagboek]

11

Het is alweer half oktober en ik ben gewoon helemaal vergeten om een nieuw hoofdstuk voor mijn dagboek van een Christmaholic te schrijven in september! Hoe vind je me die? Wat een oentje meloentje ben ik ook. Daarom heb ik achter mijn oren gekrabd en heeeel hard nagedacht over wat ik de afgelopen tijd allemaal gedaan heb (zoveel!). En over wat er leuk is aan nieuws om te vermelden. Plus; ik heb een lijstje met vragen die jullie mij vaak stellen gemaakt. Het extra lange verhaal dat uit die achter-mijn-oren-krab-sessie is gekomen, lees je hieronder…

De printbare Christmaholic Kerstplanner is back!

Misschien wist je het al, misschien had je het gemist… Maar dit nieuwtje wilde ik je sowieso niet onthouden; de printbare kerstplanner die ik samen met Babet van Oktoberdots heb gemaakt, is weer te vinden hier in mijn Etsy Shop. Deze kerstplanner kun je zelf uitprinten en vervolgens maak je er een superleuke planner mee om je kerstperiode voor te bereiden. Er is een kerstplanner in A4 en eentje in A5-formaat. En we hebben ook een printbare navulling gemaakt voor mensen die de planner van vorig jaar nog hebben. Ik ben echt supertrots op het resultaat! Benieuwd? Hier lees je meer over de kerstplanner.

Kerstshows bezoeken & verslag maken

De laatste week van september en oktober staan voor een groot deel in het teken van kerstshows bezoeken en daar een verslag van maken. Eén van mijn favoriete dingen om te doen!! Deze maand was ik o.a. in Venlo voor de opening van de kerstshow bij Leurs (bekijk hier de foto’s). En ik was in het volledig nieuwe tuincentrum van Coppelmans in Nuenen, waar ze ook een te gekke kerstafdeling hebben (hier lees je het verslag).

Afgelopen weekend was ik samen met mijn man Robert, Arvid en zijn vrouw Christina bij de Intratuin in Duiven, voor een bezoek aan de allergrootste kerstshow van het jaar. Het verslag van ons bezoek (inlcusief filmpje!) komt morgen online. Hieronder alvast een heeeele kleine sneak preview… De komende weken staan nog bezoekjes aan o.a. Tuincentrum Borghuis, Tuincentrum De Boet op het programma. En wie weet gaan we nog enkele surprise visits doen!

Gastbloggen voor Intratuin

Ook ben ik begonnen als gastblogger bij Intratuin. Zo leuk! Ik heb een heuse auteurspagina gekregen, die vind je hier. Op mijn auteurspagina komen alle blogs die ik schrijf straks te staan. Ik vind het ook zó gaaf om als ‘kerstexpert’ te boek te staan! Mijn allereerste blog is inmiddels gepubliceerd, die lees je hier. Twee weken geleden ben ik met de trein & bus (want ik rijd geen auto) naar Intratuin Ijsselstein gegaan, om daar het kerstteam de oren van hun hoofd te vragen.

Op basis van alle informatie die ik daar gekregen heb, heb ik twee blogs geschreven. Eentje gaat over hoe een kerstshow wordt opgebouwd en de andere over hoe je de perfecte kunstkerstboom kiest. Daarvoor interviewde ik Patrick, de kunstkerstbomenexpert (op de foto hieronder). Ook die blogjes komen binnenkort online op de site van Intratuin! Mocht je een seintje willen krijgen als ze live staan, volg Intratuin dan even op Instagram of Facebook. Of meld je aan voor de Intratuin nieuwsbrief!

Patrick de kunstkerstbomenexpert van Intratuin Ijsselstein. En ik :).

Uitgebreid antwoord op zeven veelgestelde vragen

De afgelopen weken is het aantal berichtjes, DM’s, mailtjes met vragen die ik van jullie krijg over Kerst onwijs toegenomen. Zo lief altijd dat jullie me weten te vinden met al jullie kerstgerelateerde vragen. Het leek me leuk om zeven van de meest door jullie aan mij gestelde vragen te beantwoorden in een blog. Je leest het hieronder!

Vraag #1. Wanneer gaat de kerstshow bij ons tuincentrum open?

Deze vraag krijg ik echt heel vaak, via berichtjes op Facebook en Instagram vooral. Maar ook via mail. Mensen willen graag weten wanneer de kersthow bij het tuincentrum vlak bij hun in de buurt open zal gaan. Van de grootste tuincentra heb ik in dit blogartikel de startdata van de kerstshows op een rij gezet. Handig toch? Staat jouw tuincentrum er niet bij? Dan kun je het beste contact opnemen met dat tuincentrum zelf. Bel of mail ze even, zij weten het antwoord veel beter en sneller te geven dan ik!

Carrousel bij Intratuin Halsteren

Vraag #2. Is Christmaholic je fulltime baan en hoe verdien je ermee?

De laatste drie maanden van het jaar (vanaf nu t/m december dus) ben ik fulltime bezig met Kerst. Nu ik erover nadenk; wel meer dan fulltime zelfs. Ik ben 7 dagen per week druk met de blog, en vaak ook in de avonduren nog. Je zou het misschien niet denken, maar zo’n grote blog runnen is keiveel werk! Dat doe ik heel graag hoor, het is écht mijn passie. En natuurlijk kun je alleen maar zoveel tijd ergens insteken, als je er ook aan verdient.

Mijn boterham verdien ik doordat bedrijven adverteren op Christmaholic. Bijvoorbeeld door een banner te plaatsen. Of een gesponsord blogartikel. Of ze nodigen me uit om langs te komen in hun winkel en een shopverslag te maken. Dat vind ik geweldig om te doen! Als ik betaald heb gekregen voor een artikel – of als ik spullen gratis heb ontvangen – dan staat er altijd bij de desbetreffende blog dat het een samenwerking is. Onderaan het artikel staat dan “dit artikel is in samenwerking met Bedrijf X geschreven”.

Kerstshow Coppelmans Nuenen 2018

Op bezoek bij Tuincentrum Coppelmans in Nuenen

En natuurlijk is het heel fijn dat ik een paar maanden per jaar van deze blog kan leven. Maar ik hoef er niet rijk van te worden. Integendeel; ik zeg juist heel vaak nee tegen bedrijven die willen adverteren als ik vind dat het niet bij Christmaholic past. Kwalitatief hoogwaardige blogs schrijven en jullie de leukste en beste inspiratie bieden is en blijft het allerbelangrijkste voor mij.

En daar steek ik dan ook met veel plezier ieder jaar zoveel tijd & energie in. En geld ook hoor, want het is niet gratis om een blog te runnen. Ik moet investeren in goede apparatuur en software, in een goede server zodat het geen probleem is als er duizenden mensen tegelijk op de site zijn (want, ja, dat gebeurt wel eens… gaaf hè, haha?). Ik koop wel eens stockfoto’s en regelmatig liedjes voor onder de kerstvideo’s die ik maak. Je kunt namelijk niet zomaar een liedje of beeld van internet gebruiken, er zit overal auteursrecht op. En zo komt er nog veel meer bij kijken!

Vraag #3. Je schrijft altijd zo positief, ben je nooit kritisch?

Natuurlijk ben ik wel eens kritisch! Maar negatief ben ik nooit. Niet in betaalde en niet in onbetaalde blogs. Ik vind het niet bij de kerstgedachte en dus ook niet bij Christmaholic passen. Als ik een verslag of blog over een product of event maak, dan schrijf ik vooral op wat ik wél leuk vind. En zijn er dingen die ik niet helemaal geweldig vind? Dan geef ik enkele feedbackpuntjes (dingen die ze zouden kunnen verbeteren) op een subtiele manier.

Een merk, bedrijf of evenement negatief neerzetten of zelfs afzeiken, dat zul je mij nooit zien doen! Wat jij en ik er ook van vinden, de mensen die een kerstshow opbouwen of een kerstproduct hebben ontwikkeld, hebben daar zó veel tijd, werk en moeite in gestoken. Zij zijn er trots op. Dat moet je respecteren, vind ik. En wat dan als ik het écht helemaal niks vind? Dan schrijf ik er liever helemaal niets over.

Happy Sassie tijdens de Kick-off

Vraag #4. Ik zag een kerstbal in je trendvideo, waar is die te koop?

De kersttrendvideo’s (in deze YouTube-playlist vind je ze allemaal) zijn opgenomen in de showroom bij Kaemingk in Aalten. Kaemingk is de kerstdecoratieleverancier waar tuincentra en winkeliers hun inkopen komen doen. Deze showroom is helaas niet toegankelijk voor privépersonen, maar Christmaholic mag er dus wel ieder jaar filmen. Zo gaaf en lief van ze dat dat mag!

Helaas heb ik geen flauw idee welke decoraties ieder tuincentrum heeft ingekocht. En ik weet dus ook niet wat de items gaan kosten in de winkels. Zie je het al voor je; dat ik hier een lijst heb liggen met 30.000 verschillende kerstproducten erop, met de bijbehorende prijzen en daarnaast de namen van de winkels die ze hebben ingekocht? Haha, dat gaat echt niet! Dus helaas, daarvoor zul je dus echt even moeten gaan speuren tijdens je kerstshoppings. Ook wel leuk toch, op kerstspeurtocht gaan?

Vraag #5. Weet jij waar deze kersttraditie vandaan komt?

Deze vraag krijg ik ook vaak; mensen willen weten of ik de achtergrond van een bepaalde kersttraditie ken. Of ik bijvoorbeeld weet waar de traditie van notenkrakers vandaan komt. Of waarom ze Lebkuche eten in Duitsland en Gingerbread in Engeland met kerst. Of ze stellen me een vraag over een totaal andere traditie. Veel van de bekende kersttradities heb ik – of heeft een gastblogger – al eens uitgelegd in een uitgebreid blogartikel hier op Christmaholic.

Op deze pagina vind je alle kersttradities waar we over geschreven hebben op een rij. Er staan verhalen over binnenlandse, buitenlandse en nieuwe tradities om zelf mee te beginnen bij. En ieder jaar schrijven we natuurlijk weer nieuwe blogposts over tradities. Dit jaar komen er zelfs blogs over Sinterklaastradities online! Ha, hoe vind je me die?

Vraag #6. Wanneer ga je naar een kerstshow in mijn buurt?

Op Christmaholic verschijnen regelmatig uitgebreide foto- en soms ook videoverslagen van kerstshows in tuincentra en te gekke kerstevenementen. Zo’n kerstafdeling of evenement bezoeken en verslaan, vind ik één van de allerleukste dingen om te doen. Helaas heb ik maar beperkte tijd en ben ik niet in de gelegenheid om tientallen kerstshows en -markten en events te bezoeken en er een verslag van te maken. Meestal bezoek ik er zo’n 8 tot 10 per jaar, samen met mijn lieve man Robert en/of met kerstbestie Arvid.

Bij Tuincentrum Leurs in Venlo

De meeste kerstafdelingen en -evenementen die ik bezoek, liggen in het zuiden (waar ik woon) of het midden van Nederland. Waarom ik geen andere mensen naar de kerstshows aan de andere kant van het land stuur? Sja, dat is gewoon lastig. Mensen willen toch graag weten wat ik er van vind, en mijn stem horen in het verslag. Vorig jaar waren Arvid en zijn vrouw Christina bijvoorbeeld namens Christmaholic kerstsfeer proeven in Disneyland Parijs, en toen kreeg ik tientallen vragen van mensen als ‘waarom ben je er zelf niet?’ en opmerkingen als ‘ik had zo graag jouw mening gehoord’.

Bovendien moeten er natuurlijk hele mooie foto’s gemaakt worden voor het verslag op de site, en dat is nog best een uitdaging (weet ik uit ervaring). Daarom ga ik er toch echt het liefste zelf naar toe. Ik probeer wel ieder jaar minimaal één nieuw tuincentrum en kerstevent te bezoeken waar ik nog niet eerder geweest ben. Ik weet op dit moment nog niet welke het dit jaar zullen zijn, maar ik hou je op de hoogte! Alle artikelen over kerstevenementen, -markten en kerstshows bij tuincentrum die ik geschreven heb, vind je trouwens hier bij elkaar.

Vraag #7. Waarom reageer je niet op mijn vraag/mail/bericht?

Ik vind het zó ontzettend leuk dat er steeds meer betrokken volgers bijkomen! Hoe meer Christmaholics, hoe beter. Alleen lukt het me daardoor helaas steeds minder goed om op alle vragen en opmerkingen te reageren. Ik krijg nu tussen de 15 en 30 berichtjes / mailtjes per dag met vragen of opmerkingen. En daar komen al jullie reacties onder mijn posts op Facebook en Instagram en hier op de blog zelf nog bij, want ook daar staan soms vragen in. Strakjes in november en december worden dat er zelfs nog veel meer.

Hoewel ik hulp krijg in de vorm van technische ondersteuning (Arvid), kerstshow-bezoekmaatjes (wederom Arvid, en mijn man Robert) en het schrijven van gastbijdrages (de gastbloggers) ben ik het gros van de tijd maar in m’n uppie haha. It’s just me, myself and I. Dat doe ik bewust hoor, ik vind het heerlijk om zzp’er te zijn en lekker mijn eigen plan te kunnen trekken.

Maar goed, in mijn eentje heb ik natuurlijk maar beperkt de tijd. Je kunt je vast wel voorstellen dat het me daardoor niet lukt om overal op te reageren. Eigenlijk zou ik het liefst jullie hulp inschakelen. Mocht je op mijn Facebook-pagina, hier op de blog of onder een foto op mijn Instagram een vraag zien staan over Kerst, en weet je het antwoord? Dan zou ik het super lief vinden als je de tijd neemt om te reageren. Zo helpen we elkaar, en dat past natuurlijk helemaal bij de kerstgedachte :).

Dat was ‘m weer! Nog meer vragen?

Dat was ‘m weer! Ik ben heel benieuwd wat je van dit dagboek-hoofdstuk vond. Ik vond het eigenlijk wel spannend om al die vragen van jullie te beantwoorden. Hopelijk heb ik het goed gedaan! En heb je nou nog een andere vraag voor me, die ik hierboven nog niet heb beantwoord, vertel het me dan in een reactie hieronder. Wie weet neem ik je vraag mee voor mijn volgende dagboek-post. En mocht je trouwens de eerdere hoofdstukken uit mijn dagboek willen teruglezen, hier vind je ze allemaal.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

11 reacties

 1. Wat een heerlijke blog met deze vragen en jouw antwoord er op. Succes met deze heerlijke komende tijd en geniet er ook van hoor.

 2. Monique Peters op

  Ik vind het altijd zo heerlijk om jouw blog te lezen…
  Gezellig even samen met jou op de bank met een bak koffie en iets lekkers. Zéker nu je weer dagelijks blogt is het voor mij echt even een rustmoment.
  Dus vandaag ook weer. Dankjewel! X

 3. Wat leuk om eens meer te lezen over hoe het met een blog in zn werk gaat!
  Ik ga volgende maand naar Intratuin Duiven, dus ik heb héél benieuwd naar jouw blog daarover!

 4. Heel fijn om te lezen hoe het achter de schermen gaat. En dat je zo eerlijk bent is ook een verademing. Jouw passie is ook je talent, want je blogs zijn fijn om te lezen en je gaat zo respectvol om met reacties. Door jouw tips, heeft mijn man een vrije dag opgenomen en gaan we naar het verre Brabant, om te kijken bij Coppelmans. Ik ben zeer benieuwd !

 5. Altijd heerlijk en vooral ontspannent om jou/Christmaholic te lezen. Zeker nu ik geen Facebook en Instagram meer heb (volg je wel op Pinterest hoor) ben ik hier gelukkig weer meer te vinden wat voor mij rustgevender werkt, grinnik. Het zag er even naar uit, dat dit jaar wel eens voor het eerst zou kunnen zijn dat we geen kerstboom zouden kunnen opzetten. Gelukkig is onze flat voor renovatie begin november aan de beurt, dus ben ik nu in m’n hoofd weer volop bezig met de boom en versieren van het huis (na wat van-hot-naar-her intern verhuisgedoe met meubels uiteraard), ha. Kerst zonder boom en versieringen is geen kerst, vind ik. Dus dank je wel voor weer een mooi blog en al reageer ik niet overal op, lezen blijf ik toch wel!

 6. Ik vind Christmaholic een fantastische site en kijk er elk jaar naar uit. Ik woon in Engeland maar bezoek bijna elk jaar Intratuin in Duiven in november. Mijn familie woont in Renkum dus niet ver van Duiven. Het is elk jaar weer een prachtige show en ook mijn Engelse man, kinderen en kleinkinderen zijn er erg van onder de indruk.
  Ik las zojuist dat een van de vragen die mensen je stellen is waarom gingerrbread wordt gegeten in Engeland met Kerst. Helaas is dat niet het geval. Ik woon hier al sinds 1968 en noch mijn man of ik hebben daar ooit van gehoord!
  Bedankt voor deze site. May it long continue! Groetjes, Joke

  • Sorry, je bedoelt natuurlijk gingerbread men. Die men wel kan kopen, of zelf maken, maar wordt vooral voor decoratie gebruikt. Mijn man en ik hadden allebei niet aan die poppen gedacht maar aan de gingerbread cake die het jaar door wordt gegeten.
   Mijn excuses. joke

 7. Zou het mogelijk zijn om busreisjes te maken met mede chistmaholics… In kerst stijl. Zou leuk zijn om het te doen in naam van kerst met een mooi gezelschap…. Ik wil dolgraag jou helpen met kerst hostess te zijn. Groetjes Miranda