Intratuin Duiven: dansende kerstlichtjes & sprookjesachtige lelies

30

Terwijl de mussen van het dak vielen, was ik met mijn man Robert, best friend Arvid en zijn vrouw Christina in Duiven. Natuurlijk om de allergrootste kerstshow van het land – wat zeg ik… van Europa – te zien. Buiten was het dan misschien ruim 27 graden, maar binnen was het al volop winter! In deze blog – en in de video hierboven – lees en zie je meer over de Kerstshow Intratuin Duiven 2018. Was het weer net zo mooi als voorgaande jaren? Ik vertel het je graag!

Kerstshow Intratuin Duiven 2018

Als je de kerstafdeling van Intratuin Duiven oploopt, wandel je eerst door het grote bomenbos. Iedere maat, soort, stijl en kleur is hier te vinden. Wij hebben een mooie kunstkerstboom, maar toen ik hier rondwandelde begon het weer te kriebelen. We wonen echt heel klein, maar ik zou zó graag een tweede boom in de slaapkamer willen. En daarvoor hebben we prachtige exemplaren gezien.

Daarna loop je de afdeling kerstverlichting op. Ook deze is prachtig en behoorlijk groot. Er zijn diverse lichtgevende figuren, leuk voor in de tuin of juist voor binnen. Maar ook diverse soorten snoeren met kerstlampjes. En wat dacht je van verlichte sterren, draadfiguren en kerstboomvormen. Welk soort lampje je ook zoekt, je vindt het hier. En mocht je het hier niet vinden… verderop in de kerstshow (vlak voor de rollerband) vind je nog veel meer kerstlampjes!

Het grootste kerstdorp van… de wereld?

Vervolgens is het tijd voor het mégagrote kerstdorp. Zoals ik zeg in het filmpje hierboven; ze noemen dit ook wel de afdeling minidorpen. Maar jongens, het is hier zo groot, het is meer een máxidorp! Het is dan ook het grootste kerstdorp van Europa, en misschien zelfs wel van de wereld. Mocht iemand ooit ergens op onze planeet een groter kerstdorp hebben gezien, laat het ons dan weten, want wij kunnen het ons haast niet voorstellen. In de kerstshow bij Intratuin Duiven vind je onder andere de volledige Efteling-collectie van Luville. En de volledige Friesland-collectie. Dus mocht je nog iets zoeken om je collectie compleet te maken, dit is de plek om te gaan shoppen.

Er zijn gigantische kerstdorppresentaties, kleine verlichte hoekjes, drijvende kerstdorpen op leliebladen, donkere nisjes en ga zo maar door. Waar je ook kijkt, overal twinkelen lampjes, dansen poppetjes, bewegen kerstmannen en sneeuwpoppen. Alleen een bezoekje aan dit kerstdorp kost je al een uur, of meer, als je écht alles in detail wil bewonderen. Je kunt over een brug lopen – en eronder door. Je kunt een muntje gooien en een wens doen. En langs alle wanden vind je natuurlijk de spulletjes om zelf een kerstdorp te bouwen.

kerstshow intratuin duiven 2018 kerstshow intratuin duiven 2018Landelijke decoraties & gekke figuren

Vervolgens kom je door een afdeling met gekke kerstbeesten, rendierknuffels, aparte kerstfiguren & kerstmanhangers en zelfs koeien met snowboots aan en tractors in kerstsferen. Mocht je nog kerstversiering zoeken voor op de boerderij, hier staan ze! Daarna volgt de hoek met landelijke kerstdecoraties. Er is een winters thema met blauw, wit en zilver. Maar ook een goud thema en een rood traditioneel stuk. Veel prachtige woonaccessoires in winterse sferen en landelijke ornamenten voor in de boom. Ik spotte ook een stuk met herfstdeco (pompoenen in alle kleuren en warme accessoires). Erg leuk!

Het thema: de Betoverende Wereld van de verlichte Lotus

Ik vertel jullie nu heel graag wat meer over het bijzondere thema dat ze dit jaar bij Intratuin Duiven hebben gekozen voor de kerstshow 2018. De show is geïnspireerd op de allergrootste lelie ter wereld; de Victoria Amazonica. Deze plant heeft prachtige grote bladeren die tot wel 3 meter groot kunnen worden. En de bloemen zijn eveneens gigantisch. Maar die zie je niet zo vaak!

Want het meest bijzondere is wel dat de Victoria Amazonica maar twee nachten bloeit. En niet overdag, maar ’s nachts. Onder de koude sterrenhemel dus. De eerste nacht dat ze bloeit, is de bloem wit. Dan sluit ze haar bladeren weer. De nacht erna opent de bloem weer – voor een laatste keer – en zijn de bladeren prachtig licht- tot donkerroze geworden. Is dat geen magisch verhaal?

kerstshow intratuin duiven 2018 kerstshow intratuin duiven 2018 Lelies everywhere!

Overal in de kerstshow – van het grote kerstdorp tot aan de prachtig versierde rollerband – vind je versiering geïnspireerd op dit thema. Soms zijn het grote bladeren die drijven op het water, met een gezellig kerstdorp. Dan weer vind je er grappige kerstknuffels op. En in de rollerband komt de lelie op diverse manieren terug. Met elfjes erop, met lichtjes en natuurlijk een projectie van die prachtige bloem. Mocht je trouwens ergens op de foto’s in deze blog ‘lege’ lelies spotten; die worden de komende weken nog mooi aangekleed! We waren er natuurlijk op de openingsdag, en nog niet alles was helemaal klaar.

Kijk je ogen uit op de magische rollerband

De rollerband is ieder jaar weer een soort mini-Droomvlucht. De stijl is – net als in 2017 – erg botanisch. Er wordt een sfeervol buitengevoel gecreëerd. Vorig jaar vond ik het ook al prachtig, maar toen was de rollerband niet echt Kerstig (mijn verslag van vorig jaar lees je hier). Dit jaar zijn er zóveel kerstlichtjes te zien, dat je niet weet waar je moet kijken. Als je op de rollerband stapt, word je als het ware een Engelse tuinkas in geleid. De kas waar de Victoria Amazonica groeit natuurlijk!

Twinkelende lampjes onder water geven een magisch effect. Er zijn bewegende diertjes, dansende elfjes en overal leliebladen. En yep, ook de kerstman is van de partij. Op de foto’s hieronder krijg je al een beetje een indruk van de sfeer. En in het filmpje op mijn YouTube-kanaal zie je het nog veel beter! Maar als je deze bijzonder magische kerstsfeer écht wil meepikken, dan moet je er simpelweg heen. En tien keer op en neer, haha! Gewoon doen hoor, het is toch gratis. Oh en omdat er altijd vragen over komen; het nummer dat je hoort op de rollerband heet Autumn Reverie (Heather) en is van Johnny Pearson.

kerstshow intratuin duiven 2018 Intratuin duiven kerst 2018 Intratuin duiven kerst 2018Intratuin duiven kerst 2018Kerstshow Intratuin Duiven 2018: kerstdeco shoppen

Boven aangekomen vind je zoals altijd de uitgebreide kerstafdeling, waar je alle kleuren kerstdecoratie kunt vinden. Er is een uitgebreide Kurt S. Adler-hoek met ‘eetbare decoraties’, prachtige kerstmannen en notenkrakers (neem wel een goedgevulde portemonnee mee, want deze spulletjes zijn niet goedkoop). Erg leuk vond ik het winterse deel, waar ze een gezellige veranda hebben nagebouwd met een mooie versierde stoel, diverse kerstbomen en een lieve kerstman.

En verder zijn er wanden vol kerstballen in alle soorten, kleuren en maten. Schattige beestjes (zoals unicorns en uiltjes) voor in de boom. En gewoon teveel dingen om op te noemen, laat staan om op de foto’s en in het filmpje te laten zien. Ik zeg het nog maar een keertje; je moet het gewoon met eigen ogen bewonderen.

Een kerstuitje voor het hele gezin

Nieuw is restaurant de Proeftuin. En wát voor een restaurant. Het ziet er niet alleen prachtig uit (check die te gekke ‘groene’ wand op de foto’s hieronder maar eens). Het eten is ook nog eens heel erg lekker. Aanrader schijnt de high tea te zijn, die kun je vooraf reserveren. Mijn mede-Christmaholics hebben voor de vorm ieder een ander soort gebak geprobeerd (aardbeigebak, limoentaart en apfelstrüdel) en ze waren allemaal lekker.

Naast het restaurant vind je bovendien een GIGANTISCHE speeltuin; de klimtuin. Er is een supergroot buitengedeelte en een heel mooi binnenstuk. Hier kunnen je (klein)kinderen zich makkelijk een paar uur vermaken. Er is zo veel te zien, te doen en te beleven voor de allerkleinsten. En het mooie is; spelen is hier helemaal gratis. Wél even de schoenen uit doen als je binnen speelt.

Ons oordeel over de Intratuin Duiven kerstshow 2018

En dan komt natuurlijk de belangrijkste vraag; wat vonden we ervan? Ik denk dat je het aan het positieve verhaal hierboven al wel hebt kunnen aflezen. We vonden het prachtig! De kerstdorpjes zagen er zowaar nog mooier uit dan vorig jaar (en ik had niet verwacht dat dat kon). Vooral de rollerband was een stuk magischer, kerstiger en sfeervoller dan vorig jaar.

Het geheel was bovendien meer open dan voorheen, daardoor voelde het lichter en frisser. Hoewel ik het donkere knusse van voorgaande jaren ook wel erg leuk vond (dat past toch wel bij Kerst). Anyway, we zijn denk ik wel 8 keer op en neer geweest en het blijft leuk. Je ziet steeds weer nieuwe dingen! Eén van die keren stond er een oudere man achter me met zijn vrouw. Hij zei dat hij tranen in zijn ogen kreeg, zó mooi vond ie het. Heel schattig!

Qua beleving is de kerstshow van Intratuin Duiven 2018 denk ik de allerbeste van Nederland. De rollerband en het gigantische kerstdorp (plus het fantastische restaurant & speeltuin) zorgen daar samen voor. Als ik één feedbackpuntje moet noemen, dan is het dat ze nog wel wat extra uit kunnen pakken met mooi gepresenteerde kerstbomen en kerstkamers. Daar zijn ze bij Coppelmans Nuenen bijvoorbeeld méga goed in.

Aan de andere kant is het ook wel mooi dat ze in Duiven juist alle aandacht focussen op het kerstdorp en de rollerband, en dat ieder jaar zo fantastisch neerzetten. Je hebt ook maar zoveel tijd en zoveel handjes beschikbaar, en ieder team heeft weer andere kwaliteiten. En zo heeft iedere kerstshow weer wat, en moeten we er ‘helaas’ elk jaar meerdere bezoeken, haha. Wat érg ook hè?

En dan, tot slot, de hamvraag: is een bezoek aan Intratuin Duiven een rit van 1,5 uur waard? Onze mening; absoluut! Misschien wel twee keer haha. Arvid heeft er 1,5 uur voor gereden en Robert en ik deden er ruim een uur over. It’s worth it. Het is een unieke kerstbeleving die je niet wil missen. En omdat er nu zo’n goed en mooi restaurant is met echt lekker eten – plus genoeg vermaak voor de kleintjes – kun je er een echt dagtripje van maken. Bovendien zit er in het zelfde pand ook een Riverdale outlet, dus genoeg te beleven. Ons advies; als je de kans hebt; doen!

Intratuin Duiven kerstshow 2018: ga jij erheen?

Natuuuurlijk ben ik nu erg benieuwd naar jouw mening. Wat vind je van de foto’s en het filmpje? Heb je een goede indruk gekregen van de Intratuin Duiven kerstshow 2018? Een hoop vragen al, maar ik heb er nog meer voor je. Ik hoor ook heel graag of je van plan bent om dit jaar een bezoekje te brengen aan de Intratuin in Duiven. De kerstshow is nog geopend t/m 6 januari 2019.

Staat het al op de planning? Of twijfel je nog? En ben je er al geweest, wat vond je er van? Ik hoor het heel graag in een reactie hieronder. Als je even naar beneden scrolt, zie je het reactieveld al staan. Alvast heel erg bedankt voor jouw bijdrage! Mocht je trouwens mijn andere kerstshow-verslagen willen lezen, hier vind je ze allemaal.

Intratuin Duiven
Lithograaf 1
6921 VA Duiven (Gelderland)

Openingstijden
Ma t/m woe: 09:00 – 18:00
Do & vrij: 09:00 – 21:00
Zaterdag: 09:00 – 18:00
Zondag: 10:00 – 17:30

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

30 reacties

 1. Marjon romantic living in white op

  Super mooi allemaal en wat genieten jullie samen….mooi verslag, het weer wil nog niet echt….maar we hebben nog even…..ps….ik wil ook zo een man lieve groetjes

 2. Weer een leuk verslag met veel informatie en mooie foto’s. Ik heb hier al van genoten. We gaan er zeker heen. Binnenkort. Ik ben heel benieuwd en geniet nu van het vooruitzicht er naartoe te gaan.

 3. Gewoon 1 woord wauw .
  Echt prachtig om te zien.
  Stiekem wacht ik elk jaar op dit filmpje .
  Dit is toch wel echt de topper .

 4. Het ziet er echt super mooi uit !! Helaas nog nooit in de intratuin in duiven geweest 🙁 wij gaan altijd naar halsteren maar die vind ik dit jaar toch wat tegenvallen. Ze waren zaterdag nog niet eens klaar met alles. Ik heb een klein foutje ontdekt in je tekst ::
  In de kerstshow bij Intratuin Duiven vind je onder andere de volledige Efteling-collectie van Lemax. De Efteling-collectie is van het merk Luville .

  Groetjes Kimberly

 5. Yep, ik ga er voor zorgen dat ik dit jaar hier heen ga!!
  Ik heb al voor elkaar gekregen dat ik naar Nuenen ga……
  IK MOET ER HEEN!! WOUWWW!

 6. Is het de lange rit waard: volmondig JA, en misschien een leuke tip: ernaast gelegen Van der Valk Duiven. Maak je er een weekendje van of nog beter van maandag op dinsdag: misschien dat het dan wat rustiger is en je kan de volgende dag dan ook nog even voor je weer weggaat. Want het is groot,veel en alles is mooi, vorig jaar sliep ik de terugweg naar huis, moe van het slenteren maar vooral de indrukken hahaha.

 7. Wat een fijn verslag!
  Wij gaan dit jaar voor het eerst (op 10 november) en hebben er MEGA veel zin in.
  We proberen elk jaar 1 of 2 grote shows te zien maar dit jaar komen we een beetje krap in de tijd.

  • Haha dan heb je dat standaard ingesteld op YouTube vrees ik. Ik maak altijd al ondertitels in het Nederlands en het Engels. En hij laat zien wat je standaardvoorkeur heeft. Gelukkig kun je ze uitzetten .

 8. Super leuk verslag! Wij gaan er volgende week heen. Speciaal een hotel geboekt om de hoek! 😉 Ik kom er nu een aantal jaar. Duiven blijft voor mij echt wel 1 van de mooiste!

 9. Wij gaan al jaren en kwamen al in het oude pand zelfs. Wij zien dan ook in augustus al hoe het opgebouwd wordt en vind het ieder jaar weer een prestatie van formaat. Ook dit jaar hebben ze weer uitgepakt en inderdaad zie je dit in jou bericht met afbeeldingen en filmpjes prima terug. Het is zeker een dagbeleving. Er is veel te zien en te beleven en te proeven met ook een verse producten groente en fruit winkel naast het restaurant. Hier kun je verse producten proeven en tegen een leuke prijs kopen. Kun je thuis nog nagenieten.

 10. Marie-Lupe Stapper op

  Zoals je weet was ik er afgelopen zaterdag ook. En als ik dan nu zo je verslag lees, ja echt volledig mijn gevoel ook! Wat een giga mooie show. Ik twijfel of ik niet nog een keer moet gaan 😉

 11. Wat leuk dat ik nu dit artikel van je zie. We zijn gisteren bij de Intratuin in Geleen geweest bij de show, maar hij was volgens mij nog niet helemaal af. Het voelde wat kaal aan hier en daar. Over een paar weken gaan we weer! 🙂 ik ben trouwens helemaal verliefd geworden op de stoffen rendieren overal.. zo schattig! Super leuk artikel overigens! Bedankt!

 12. Ik woon een kleine 20 minuten verderop in Doetinchem. .. ik hou zo van deze intratuin… de kerstshow is ons jaarlijkse uitje… als het kan een paar keer

 13. Will Langenberg op

  Super, Super , wat een geweldig mooie Kerst wordt dat met Intratuin.
  Prachtig sprookje deze Kerstshow. Daar ga ik zeker een kijkje nemen met mijn man.
  Leuke Kerstversiering kopen.
  Kom al helemaal in de Kerststemming.
  Heb er nu al zin aan.

   • Will Langenberg op

    Zijn er donderdag geweest.
    Prachtig , prachtig, wist niet waar ik kijken moest, zó mooi.
    En wat een leuke mini dorpjes, zo schattig.
    Wilde ze allemaal wel kopen.
    Heb een leuk draaimolentje gekocht met muziek.
    Ben blij dat ik het een keertje gezien heb. en bedankt voor de tip!

 14. van erum maria louisa op

  ik vindt het in een woord prachtig en zo een grote opbouw
  maar jammer ik kan er niet geraken is voor ons te lastig

 15. Ik probeer dit jaar toch ook maar eens naar Duiven te gaan. Ziet er zo super uit allemaal: vooral het mega Kerstdorp trekt me.
  Je hoort nog van me.

 16. Super leuk ben er dit weekend geweest was idd prachtig weer heerlijk van genoten.
  Je bevind je echt in een kerstwereld zoals mijn zoontje (5jr)zei.

 17. Wat een prachtig verslag. Nee, ik ga er niet heen, gewoon omdat het te vermoeiend is voor mij. Maar ik geniet gewoon op afstand met jou mee.

 18. Bedankt voor alweer een mooie blog, ik haal er altijd veel inspiratie uit en zoeken via deze site elk jaar de kerstshows uit die we willen bezoeken. Wij zijn 2u onderweg geweest vanuit Antwerpen en het was inderdaad echt fan-tas-tisch mooi ^_^ echt een aanrader en we komen volgend jaar zeker terug!

 19. Pascale vd Meijden op

  Vandaag ben ik met mijn 2 dochters naar intratuin Duiven geweest. Toen wij aan kwamen rijden zagen wij al rijen mensen lopen. Gewone parkeerplaatsen waren vol. En we dachten echt; waar zijn wij mee bezig. Gezellig samen met heel nederland naar de kerstshow vd intratuin. Het plan was dus ook snel even te kijken, en dan weer snel weg. Als je binnenkomt zijn eerst de kerstbomen en lichtjes daar. Je komt dus al gelijk in de kerststemming. Ruimtes vol met de leukste winter dingetjes. Voor de kerst, en voor gezellige wintersferen. Alles per style getoont. Dus voor ieder wat wils. Tuurlijk hebben we even een pittstopje gemaakt. Zoveel gebak. Te moeilijk om te kiezen. De kerstdorpen zijn prachtig. Wat een werk, zo vreselijk knap!! De brug is net of je in de droomvlucht in de Efteling bent. Zoveel te zien!! Eventjes zijn we niet geweest….je hebt echt wel je tijd nodig om alles te zien. En ondanks het zo druk was, je bent zo bezig met kijken, dat je het niet echt merkt. Wij hebben een heerlijke dag gehad. Goede tip!

 20. Vandaag geweest. Mooie ingen gezien. Alleen jammer dat als je zegt tot 6 januari kerstshow te hebben dat dan op 27 december al 80% is uitverkocht en weg is. Helaas geen rijdende treinen meer gezien.