Vegan & glutenvrije taartjes met pecannoten

4

Het is weer tijd voor een lekker kerstrecept! Deze mini-taartjes zijn helemaal vegan en kun je zowel met pecan- als met paranoten maken. De taartjes zijn perfect voor tijdens de kerstkoffie. Of gewoon om nu al te maken en lekker van te genieten met een kopje koffie of thee.

Feestelijke taartjes, volledig vegan (én glutenvrij)

De taartjes zijn volledig vegan! Ik vond het interessant om het begrip vegan eens te gaan onderzoeken, omdat ik in mijn omgeving steeds vaker hoor dat mensen de keuze maken om vegan te gaan leven. En hoewel het best een uitdaging kan lijken om vegan te koken en bakken, hoeft dat niet zo te zijn. Als je creatief bent, kun je best veel smakelijke recepten samenstellen, zowel zoet als hartig.

Mini-taartjes met noten

Voor mijn taartjes gebruikte ik paranoten, maar je kunt deze taartjes ook met pecannoten maken. Omdat die noten wat bekender zijn, heb ik deze mini-taartjes pecan-taartjes genoemd. Maar ik kan je echt aanraden om eens paranoten te proberen. Paranoten hebben een rijke en romige smaak, de textuur kun je vergelijken met die van een kokosnoot. Een handjevol noten per dag voor een veganist is een goede keuze. Het bevat veel belangrijke vitamines en mineralen en levert veel onverzadigd vet op. In paranoten zit vooral veel selenium, wat zorgt voor een goede werking van de schildklier.

Pecan pies: makkelijke taartjes

Deze mini-taartjes zijn op natuurlijke wijze gezoet met agavesiroop. De vulling is gemaakt op roux-basis, hierbij zijn de eenheden aan bloem en boter (olie) gelijk. Vervolgens worden daar alle overige ingrediënten aan toegevoegd en verwarmd. En al gauw begint het heerlijk te bubbelen in een fantastisch karamelmengsel. Het fijne van de bereiding van deze taartjes is dat het deeg niet eerst blind gebakken hoeft te worden. Je kunt het tegelijk met de vulling in de oven doen!

Wat heb je nodig om deze taartjes te kunnen maken?

Ingrediënten voor 6 taartjes

Voor het deeg:
* 75 gram glutenvrij meel
* 3 el poedersuiker
* 1 tl kaneel
* ½ el vanille extract
* 50 gram kokosolie

Voor de vulling:
* 75 gram para- of pecannoten
* 1,5 el kokosolie
* 1,5 el bloem (of glutenvrij meel)
* 60ml water
* 60ml agavesiroop
* 22gr bruine suiker
* ½ theelepel vanille-extract

Verder heb je nog nodig: een deegroller, uitsteekring van 7 cm, cupcakevorm, steelpan, keukenmachine.

Zo maak je de vegan kersttaartjes met para- of pecannoten

1. Laten we beginnen met het deeg; voeg alle ingrediënten voor het deeg samen, en meng dit door elkaar met de hand. Dit kun je ook doen met een keukenmachine, maar het zijn fijne, zachte producten. Dus het is goed te doen om met de hand te kneden.
2. Maak er een bal van, en leg hem even voor 10 minuten in de koelkast.
3. Rol het deeg uit. Bestrooi hiervoor je werkblad met een handje vol meel, want het deeg plakt door de kokosolie.
4. Druk er rondjes uit, van 7cm doorsnede. En leg deze rondjes in een ingevette cupcakevorm; zet het bakblik weg in de koelkast.

5. We gaan verder met de vulling; smelt de kokosolie in een steelpan, op middelhoog vuur.
6. Voeg de 1,5 eetlepel bloem toe, en roer dit 2 minuten lang zodat het goed met elkaar gemengd is.
7. Vervolgens kun je het water toevoegen, doe dit op laag vuur en blijf constant roeren.
8. Roer de ahornsiroop en de suiker erdoor, en laat dit 5 minuten zachtjes koken, zodat het een stevige massa wordt.
9. Maal de noten in een keukenmachine fijn, er mogen nog best grotere stukken in zitten.
10. Haal de pan van het vuur en roer het vanille-extract en de noten erdoor.
11. Haal de vorm uit de koeling en verdeel de vulling over de vormpjes.
12. Bak de taartjes in 25 minuten af op 175 graden in een voorverwarmde heteluchtoven. Lekker als ze nog warm zijn, maar ook koud zijn ze heerlijk. Smakelijk!

Tip: vries de taartjes in

Deze taartjes zijn ook ideaal om vooraf te maken en in te vriezen zodat je altijd wat lekkers op tafel kan zetten als je onverwachts visite krijgt. Vooral tijdens de feestdagen heb je al genoeg om handen, dus plan tijd in om deze mini-taartjes te maken! Zet de taartjes – na ontdooien – 10 minuten in de oven op 120 graden, als je ze warm wilt eten. Heb je nog vragen over het bakken van deze vegan kersttaartjes met pecannoten? Stel ze dan hieronder in een reactie. Ik help je graag!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Volop genieten van de kerst zit er bij Monique al van jongs af aan in; helpen met de kerstboom opzetten, maar vooral helpen in de keuken, waarbij er altijd grote hoeveelheden kerstkoekjes en taarten werden gemaakt. En nog steeds zorgt ze ervoor dat ze elk jaar weer met kerst de keuken in duikt en daarbij haar familie verrast met allerlei lekkernijen.

Reageer!

4 reacties

  1. Na 15 minuten waren de randen al zwart. (electrische oven 175 voorverwarmd teruggezet naar 150)
    Het deeg was ook erg droog pas in een bak water zodat de kokosolie smolt werd het kneedbaar.
    Het resultaat is niet wat ik hoopte. Ik hoop dat ze afgekoeld wel lekker smaken.

    Is het een vertaald recept?