10x romantische kerstactiviteiten voor jou & je lief

7

Tijd voor romantiek! Als je het mij vraagt is de aanloop naar Kerst de mooiste en meest romantische tijd van het jaar. Maar dan moet je het natuurlijk wel samen beleven! Daarom in deze blog; 10 romantische kerstactiviteiten & kerstuitjes voor jou en je lief. Sommige ideetjes zijn helemaal gratis, andere – hoe zeg ik dat netjes – flink aan de prijs haha. Kortom; voor ieder budget zit er wel iets tussen! Welke romantische kerstactiviteiten ga jij ondernemen dit jaar?

1. Weekendje weg naar een échte kerststad

Plan een weekendje weg naar een romantische kerststad. Kerstshoppen in Londen is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Mijn man en ik waren vorig jaar in het Schotse Edinburgh, en dat was zowaar nóg romantischer. Echt een geweldige trip. Vooral het verdwalen in een doolhof vol kerstbomen vonden we erg leuk. En het bezoek aan het overdadig versierde The Dome. Je moet even in de rij staan om het te zien, maar het is werkelijk AMAZING! Je kunt er overigens ook heel romantisch lunchen of dineren. Zie het filmpje hieronder!

Erg kerstige steden zijn verder; Düsseldorf, Keulen, Parijs, Stockholm en Praag. In Nederland vind ik het wat lastiger. Valkenburg is altijd erg leuk (daar maken ze een complete kerststad van). Begin december gaan Robert en ik een weekendje naar Maastricht om te ontdekken of daar ook kerstsfeer is te vinden. Zou het in ons eigen land ook net zo leuk zijn als in het buitenland? Hou de site in de gaten voor het verslag!

2. Een winterwandeling maken in de Ardennen

In Nederland sneeuwt het helaas niet zo heel vaak. Maar vlakbij ligt een gebied waar het nét iets vaker wit is, omdat het hoger gelegen is! Jawel; de Belgische Ardennen. Ook als het niet sneeuwt, kun je hier prachtige winterwandelingen maken. Vanaf Utrecht rijd je er in iets meer dan drie uurtjes naartoe. Vanuit Eindhoven, waar ik woon, is het slechts anderhalf tot twee uur. Leuke plekken om te wandelen zijn o.a. Baraque Michel, Signal de Botrange, Xhoffraix, Nature Parc High Venn – Eifel en Mont Rigi.

Mijn beste vriend Arvid woont in Zuid-Limburg en gaat ieder jaar sneeuwwandelen bij Signal de Botrange. Zijn tip? “Ga wat eten bij de karaktervolle herberg Baraque Michel. Je kunt daar ook langlaufen en latten huren. Ook restaurant Signal de Botrange zelf is een aanrader.” Wil je weten waar er sneeuw ligt? Via deze website kun je diverse webcams bekijken. Een nachtje blijven maakt je winterverblijf in de Ardennen natuurlijk nog veel leuker. Er zijn voldoende romantische chalets en leuke huisjes te huur. Maar ook genoeg romantische hotels en B&B’s. Check Booking.com en Airbnb maar eens! Oh enneh, denk je wel aan winterbanden onder de auto als je hierheen gaat?

3. Slapen in een romantische kerstsuite

Vorig jaar waren Robert en ik uitgenodigd om een nachtje te komen slapen in de fantastische kerstsuite van Hotel Assen. Inclusief bubbelbad, supergrote walk-in-shower, overal kerstbomen, kerstkransen en guirlandes vol kerstlampjes. Plus uiteraard een héérlijk bed. Ze hebben zelfs een romantische kerstplaylist gemaakt, die je af kunt spelen op de boxjes in de kamer. Een nachtje in deze suite is mogelijk vanaf €174,00 per nacht. Aanradertje hoor! Hier lees je ons verslag (en bekijk je de video) van vorig jaar.

kerstsuite hotel assen4. Het Noorderlicht zien vanuit een glazen iglo

Heb je een zak geld over, dan is dit écht een fantastische ervaring; slapen in een iglo, midden in de natuur. Deze prachtige iglo’s met glazen dak staan in Fins Lapland. Om precies te zijn in Kakslautanen Arctic Resort. Het is niet alleen een geweldige romantische plek vanwege die iglo. Maar ook omdat je heel veel kans hebt op het spotten van het Noorderlicht (bucketlist item!). Je kunt er huskysafari’s doen, skieën en nog veel meer. Vlakbij jouw privé iglo ligt bovendien Santa Village, waar je de kerstman en zijn elfjes kunt ontmoeten. En rendieren, heel veel rendieren. Kost wel een flinke duit (zeg maar gerust, een paar honderd euro per nacht), maar dan heb je ook wat!

5. Romantisch kerstdiner voor twee

Met kerst zelf heb je het vaak veeeel te druk met verplichtingen. Je sjeest van familie naar schoonfamilie en terug. Weinig tijd voor romantiek dus! Dus doe eens gek, en bombardeer een zaterdag of zondag voor Kerst (of na Kerst) tot ‘romantische kerstdag’. Zorg dat je het huis helemaal voor jezelf hebt, breng eventuele kids naar opa en oma of laat ze slapen bij vriendjes. Het huis ís al versierd, nu alleen de kersttafel nog.

Bedenk wat je gaat maken, ga samen boodschappen doen, zet een kerstfilm op terwijl je samen uitgebreid gaat koken (in kersttrui of mooie kerstoutfit). Geniet vervolgens samen van een twee, drie, vier- of misschien wel 8-gangen kerstdiner. Mét bijpassende glazen wijn of course. En op de achtergrond, klinkt romantische jazzy kerstmuziek. Misschien kun je elkaar ook alvast een romantisch cadeautje (ik zeg; sexy kerstlingerie) geven? Sfeer gegarandeerd!

6. Dagje Duiven voor de kerstshow

Een gratis uitje (los van de reiskosten) is een bezoek aan de kerstshow van Intratuin Duiven. Deze is zo groot en bijzonder, dat je er makkelijk een dag kunt ronddwalen! Ga vooral een paar keer de rolband samen op en neer, zoals Robert en ik doen op het einde van het filmpje hieronder. Wel budget? Intratuin Duiven heeft een prachtig restaurant met erg goed eten. Tip: boek een romantische high tea om je date compleet te maken. Op loopafstand ligt trouwens hotel Van der Valk Duiven, daar kun je heerlijk eten en overnachten. Ons uitgebreide verslag van ons bezoek aan de Intratuin Duiven kerstshow 2018, lees je hier.

7. Samen naar een kerstconcert

In de aanloop naar Kerst vinden overal kerstconcerten plaats. Kijk eens op de agenda van je lokale schouwburg of concertgebouw. Vaak zijn er ook kerstconcerten in kerken. Heeeel bijzonder sfeertje is dat. Je krijgt wel een pijnlijke kont van het zitten in die houten bankjes samen maar ach, dat is het waard haha. Zo zag ik bijvoorbeeld dat Moya Brennan, de zangeres van Clannad, een Iers kerstconcert geeft in de Catharinakerk in Eindhoven (waar ik woon). Dat lijkt me gewéldig. Door het hele land vinden trouwens kerstconcerten plaats van pianist Jan Vayne het en Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Hier vind je alle speeldata.

8. Kerstfilms kijken

Jaaaa, kerstfilms kijken! Samen in bed, of onder een dekentje op de bank. Warme choco (of glühwein) erbij. Kerstlampjes aan. Sfeer gegarandeerd! Op Netflix vind je een flinke collectie kerstfilms. En in december worden er natuurlijk ook regelmatig kerstfilms uitgezonden op tv. Je kunt uiteraard ook naar de bios om een kerstfilm te kijken. Bijvoorbeeld naar All you Need is Love the movie. In dit blogje heb ik alle kerstfilms die in 2018 in de bioscoop komen voor je op een rijtje gezet.

9. Ga schaatsen op een kerstmarkt

In veel steden en dorpen verschijnt in december een kerstmarkt, mét schaatsbaan. Oké ik moet eerlijk bekennen; ik kan dus niet schaatsen. En ja, ik heb het geprobeerd, maar ik vind het echt dood- en doodeng haha. En mijn man ook! Maar als ik zo langs de kant sta te kijken naar die schaatsende paartjes, dan zwijmel ik al weg. Het lijkt me zo romantisch samen. En dan daarna warme choco of glühwein drinken met je blozende wangetjes van de activiteit. Ahhh, if only…

10. Begin je eigen kersttraditie

Last but not least; begin je eigen kersttraditie. In deze blog heb ik diverse super originele kersttradities uitgelegd, waar je zelf mee zou kunnen beginnen. Mijn man en ik hebben er ook eentje. Ieder jaar kopen we precies 24 kerstcadeautjes voor elkaar. Hele grote maar ook hele kleine van slechts een paar dubbeltjes. We pakken ze in, nummeren ze en leggen ze onder de boom.

Een adventskalender, zou je denken? Maar nee, wij wachten tot 24 december en pakken ze dan allemaal tegelijk uit. Of ja, verspreid over een aantal reclames. Want we kijken samen All You Need is Love kerstspecial en in de reclames geven we elkaar dan een paar van de cadeaus. Zo leuk!

Romantische kerstactiviteiten: welke ga jij ondernemen?

Dat waren mijn tien ideetjes. Natuurlijk zijn er ook nog simpelere romantische dingen om te samen doen te bedenken, zoals de kerstboom versieren met romantische kerstliedjes op. Of zelf je kerstboom omhakken in het bos (op plekken waar dat mag). Ik ben benieuwd; zit er in het lijstje hierboven een romantische kerst activiteit bij voor jou en je partner? Ik hoor het heel graag! En mocht je zelf nou nog een superleuk idee hebben voor een romantisch kerstuitje of een romantische kerstactiviteit, laat je het dan weten in een reactie hieronder? Ik kan altijd nog wat meer inspiratie gebruiken!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

7 reacties

 1. Wow, zo gezellig allemaal. Wat ik mij elk jaar voorneem is om naar het Dickensfsstival te gaan in Deventer in het weekend van 15 december.. Vanuit Zeeland is dit een behoorlijk stuk rijden. Er zijn ook kleinere Dickensmarktjes hier en daar. Zo’n geweldige sfeer rondom de Kerst. Is Deventer de moeite waard, weet iemand dit?

 2. Wat een leuk verslag weer met prachtige ideeën. Finland is een beetje prijzig voor ons haha, maar intratuin Duiven zal wel gaan. We gaan een paar kerstshows en kerstmarkten bezoeken en moonlightshopping in Zeist. Romy Monteiro geeft daar een concert. Het is daar ieder jaar weer zo leuk. Wat een heerlijke tijd….en het weer doet nu gelukkig ook mee.

 3. Mijn traditie is ieder jaar een Polar Expres event met de kinderen, Heel simpel maar erg leuk.:
  We kijken eerst de film Polar expres. Dan gaan de kinderen naar bed en vinden dan onder hun kussen een Polar Expres trein kaartje (te vinden via pinterest) Dan komen ze naar beneden in hun badjas en pantoffels en daar staat mijn man met een pet op en die knipt hun kaartje (gaten tang). Dan stappen we in de auto met kerstmuziek op en warme chocolade melk en kerstkransjes en rijden dan langs rijkelijk versierde huizen, Er is hier in Apeldoorn een wijkje waar er een aantal behoorlijk uit hun dak gaan als het op versieren van hun
  huis met kerstverlichting aan komt. Ieder jaar vragen de kinderen weer of we dit weer doen!

 4. Superleuke uitstapjes. Ik zou heel graag naar Edinburgh gaan maar mijn man is overleden en alleen lijkt me het niet leuk.
  Het leukste vond ik onze uitstapjes naar Duitsland met de kerst. We gingen elk jaar een paar dagen en dat was superleuk.

 5. Een van de mooiste kerststeden ever: Krakau.
  ‘s Morgens wakker worden met een dik pak sneeuw en in een verstilde omgeving naar het centrum van Krakau lopen waar op het grootste Middeleeuwse plein van Europa een kerstmarkt wordt gehouden. Enorm veel kraampjes met handgemaakte, (vaak houten) kerstversieringen, warme kleding (truien, mutsen) en overal eettentjes met Poolse lekkernijen die je lekker warm houden terwijl je naar een koor luistert. In het midden van het plein staat de lakenhal met tientallen hele kleine winkeltjes, ook allemaal weer in kerstsfeer. Aan de rand van het plein staat een piepklein kerkje waar een aantal keer per dag een klassiek kerstconcert (met een knipoog) wordt gehouden. Zo enorm sfeervol. Verder heeft Krakau prachtige overdekte winkelcentra, ook allemaal uitbundig gedecoreerd in Kerststijl. En…het eten in Krakau is spotgoedkoop!