Binnenkijken! De vrolijke & kleurrijke kerststijl van Zilverblauw

16

Tijd voor een nieuwe rubriek! Vanaf deze week laat ik je regelmatig de kerstinterieurs van bekende en onbekendere bloggers, Instagrammers en stylisten zien. Stuk voor stuk mensen met een unieke woon- en kerststijl! In deze eerste editie neem ik je mee in het kleurrijke kerstsprookje van creatieve duizendpoot Anki Wijnen, beter bekend als miss Zilverblauw.

Wie is Zilverblauw?

Anki Wijnen woont samen met haar man Casper en hun twee kinderen van 12 en 7 in het Brabantse Oisterwijk. Samen runnen ze een creatief ontwerpbureau. “Mijn man is vormgever en ontwerper en ik ben vooral fotograaf. We ontwerpen echt vanalles, zoals onlangs bijvoorbeeld een complete productlijn voor Kwantums Wown. Ook verzorgen we online content voor bedrijven.”

Daarnaast maken de twee samen boeken. Misschien heb je ze wel eens zien liggen bij de Sissy Boy of in de boekhandel; de prachtig vormgegeven boeken Shoot! en Snap! (ze staan op de foto hieronder). Als je het mij vraagt, zijn het allebei topcadeaus voor onder de kerstboom.

Hoe is Zilverblauw ontstaan?

Fun fact; Anki startte haar creatieve carrière ooit in het circus. Daarna heeft ze jaren gezongen en ge-entertaind (is dat een woord?) tijdens feestelijke dinershows. In 2010 sloeg ze een andere weg in. Ze startte Zilverblauw.nl om haar liefde voor fotografie, interieur, ontwerp en design met de wereld te delen. En dat allemaal in haar unieke, kleurrijke en moderne stijl.

Die blog groeide – heel onverwacht eigenlijk – uit tot de creatieve studio die Zilverblauw nu is. “Binnen een jaar nadat ik de blog startte, ontplofte het eigenlijk al. IKEA belde, of we op de cover wilden van hun ledenmagazine IKEA Life (dat bestaat nu niet meer, red.). Een blad met een oplage van maar liefst 17 miljoen stuks. En toen ging het helemaal los.”

De kerststijl van Zilverblauw

Anki is een échte kerstliefhebber. “Iedere zomer begint het weer te kriebelen,” lacht ze. “Dan komen de ideeën, ga ik plannen maken en krijg ik inspiratie. Ik koop ook wel eens midden in de zomer dozen met kerstballen op marktplaats, haha!” Haar kerstdecoratie is dan ook nooit precies hetzelfde. “Ik probeer ieder jaar iets anders te doen, vertelt ze. “Sommige dingen zet ik ieder jaar weer neer, als ik er speciale herinneringen aan heb, maar toch wil ik ieder jaar weer iets nieuws. Het blijft wel altijd in dezelfde stijl. Mijn stijl.”

En je hebt het vast al wel gezien op de foto’s hierboven; die stijl is allesbehalve klassiek of traditioneel. “Ik ga voor een witte basis met veel kleurrijke accenten, contrasterende kleuren en grafische elementen,” omschrijft Anki haar smaak. “Pastelkleuren spelen een grote rol, en dan met name de kleuren roze en geel. Daar kom ik steeds weer bij terug.”

“Het totaalplaatje moet kloppen”

Voor een mooi kerstinterieur, is volgens Anki samenhang essentieel. “Voor mij moet de kerstdecoratie echt één geheel vormen met de rest van het interieur,” legt ze uit. “Je ziet heel vaak dat kerstversiering niet echt aansluit bij de stijl van de meubels en de overige de kleuren in huis. Dat zul je bij mij nooit zien. Ik hou ervan als het plaatje helemaal klopt.”

Anki vind het heerlijk om met Kerst haar eigen stijl door te trekken in haar kerstversiering. “Ik hou van geel en roze, dus kies ik daar ook voor in de kerstdecoratie die ik neerzet en ophang. Zo past alles heel mooi bij elkaar,” vertelt ze. Maar aan de andere kant vindt ze ook dat mensen vooral zelf moeten weten hoe ze hun huis versieren: “Als jij juist hartstikke blij wordt van een chaotische mismatch, laat je dan vooral niet door mij tegenhouden. Dat is ook het fijne aan Kerst; alles mag, en je kunt het nooit fout doen.”

Zelf kerstversiering maken? Doen, doen, doen!

Het sprookjesachtige, magische dat de kerstperiode met zich meebrengt, vindt Anki echt heerlijk. “Ja echt,” glundert ze. “Dat je  – door je huis te versieren met twinkelende lampjes en unieke decoraties met bijzondere verhalen – als het ware een losse, extra wereld creëert in je interieur.”

Zelf aan de slag gaan met het maken van decoratie, is voor de creatieve ondernemer een essentieel onderdeel van de kerst(voor)pret. “Ik vind het heel leuk om naar kerstshows te gaan en daar rond te kijken. Om me te laten inspireren. Maar ik koop niet vaak kant-en-klare versieringen. Ik maak het dan liever zelf, zodat het precies is zoals ik het voor me zie. In mijn kleuren en in mijn stijl. En daarmee wordt het ook direct uniek, echt iets van ons.”

Een zelfgemaakte kerstwereld

Anki maakt graag kerstcreaties van papier en bijvoorbeeld rietjes of lametta kerstslingers. “Ik knutsel kartonnen diamanten in elkaar, maak Himmeli van rietjes (zoals op de foto hierboven) of slingers van papier. Ik wijk vaak af van de ‘standaard’ en doe eigenlijk altijd wel iets alternatiefs.”

Eén van haar meest gepinde creaties, is het ‘bos’ van pieken onder een stolp op de foto hieronder. “Ik doe graag iets wat eigenlijk helemaal niet hoort. Zoals met die pieken. Ik vind de piek het allermooiste van alle kerstdecoraties. Waarom heb je er dan maar één van? Zo ontstond dit idee. Ze doen me denken aan de gebouwen in Moskou, je weet wel die daken. Ik krijg er een heerlijk knus kerstgevoel van,” vertelt Anki glimlachend.

Een echte of een kunstkerstboom?

Als ik vraag of Anki een echte of een kunstkerstboom in huis haalt, blijft het even stil. “Ik heb eerlijk gezegd niet altijd een kerstboom in huis,” lacht ze. “Ik zei het al eerder, het totaalplaatje moet gewoon kloppen voor mij. Ik wil wel een echte kerstboom, maar dat donkergroen past eigenlijk niet in mijn interieur. Dus dat vind ik nog wel lastig.” In het verleden heeft Anki wel eens een witte kunstkerstboom in huis gehaald. En ze zet ook regelmatig een grote tak op tafel in een vaas, die ze versiert met bijzondere ornamenten.”

De stijl van Anki: zo krijg je ’t voor elkaar!

Ben je helemaal geïnspireerd geraakt door de stijl van Anki? Met de vijf tips hieronder haal je die kleurrijke, alternatieve Zilverblauw kerststijl zo jouw huis in:

1. Durf voor kleur te gaan

Hou je van paars? Ga voor paars! Hou je van roze? Go pink! Combineer je favoriete kleuren met elkaar. Anki: “Het belangrijkste is; durf. Je hoeft met Kerst al lang niet meer bij zilver, goud, groen en rood te blijven. Durf te kiezen voor wat jij mooi vindt. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?” Als het in the end niet bevalt, breng je het weer terug of geef je het weg. No harm done.

2. Maak je eigen kerstversiering

Koop niet alleen kant-en-klare decoraties, maar ga ook zelf volop aan de knutsel. Met papier, dennenappels uit het bos. Doe net even wat anders met spullen dan eigenlijk ‘hoort’. Ga inspiratie opdoen in het tuincentrum, hier op Christmaholic, op Pinterest en maak er vervolgens je eigen ding van. Go your own way.

Als jij het maar mooi vindt, dan is het altijd goed. Overigens zien Anki’s DIY’s er vaak best ingewikkeld uit, maar dat zijn ze echt niet, zo heeft ze me op het hart gedrukt: “Ik heb het geduld niet voor creaties die uren kosten. Ik ga liever voor minimal effort met maximaal effect!” Ha, daar kan ik me dan weer helemaal in vinden.

3. Struin de kringloop & marktplaats af

Natuurlijk koopt Anki ook wel eens iets in het tuincentrum. Sterker nog, ze kan er niet weg zonder iets mee te nemen. Maar het is niet de enige plek waar ze shopt. “Neus rond op Marktplaats, ga naar je lokale kringloop, struin rond over rommelmarkten. De kringloop hier in de buurt heeft een speciale kerstshow ieder jaar, daar heb ik al zoveel mooie dingen gevonden. De leukste spulletjes vind je op de meest onverwachte plekken.”

4. Speel met lijnen en vormen

Diamanten, driehoeken, contrasterende vlakken en strakke, afgebakende lijnen… Je ziet de geometrische vormen overal terug in de stijl van Anki. “Wees niet bang om een statement te maken met lijnen en vormen. Speel er mee!”

5. Zorg dat het totaalplaatje klopt

Het lijkt misschien moeilijk, om je kerstdecoratie perfect aan te laten sluiten op de rest van je interieur. Maar dat is het heus niet, gelooft Anki. “Als je alleen maar dingen koopt en neerzet die je 100% mooi vindt, dan wordt het automatisch één geheel. Koop geen dingen omdat het in is, of omdat iedereen op Instagram het in huis heeft. Zeg alleen ja tegen versieringen die je helemaal geweldig vindt. Dan kan het gewoon niet misgaan.”

Wat vind jij van de kerststijl van Zilverblauw?

Ik ben heeeeeeeel nieuwsgierig naar jullie reacties. Ten eerste natuurlijk op deze rubriek. Is dit leuk? Moet ik ‘m erin houden? Maar natuurlijk ook op de stijl van Anki! Want die is allesbehalve traditioneel en typisch Kerstig. Hou je net als Anki van wit en felle kleuren? Krijg je hier een kerstgevoel van? Of is het absoluut niet jouw smaak, maar kun je het bijvoorbeeld wel heel erg waarderen? Scroll naar beneden tot je het reactieformulier en deel jouw mening met ons. We zijn reuze benieuwd!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

16 reacties

 1. Die knalroze voordeur geweldig!!
  Het bos van pieken is een erg goed idee, maar die verschillende kleuren als kerst is toch niet mijn ding.
  Maar wat een heerlijke nieuwe rubriek om te lezen. Dank je wel

 2. De binnenkijk rubriek is helemaal super! Ik verheug me nu al op de rest.
  Deze stijl voelt voor mij niet kerstig aan maar superleuk om te zien!

 3. masja pöttgens op

  Wat een ontzettend leuke nieuwe rubriek! Echt mee doorgaan hoor! Totaal niet mijn stijl, deze binnenkijk-kerst, maar daardoor des te leuker en mooier om te zien. Zo mooi om te zien hoe iedereen er zijn of haar eigen kerst van maakt, dat is bij Anki heel duidelijk te zien. En ja, die stolp met pieken…… wauw! Ik kom eigenlijk woorden en uitroeptekens te kort om aan te geven HOE LEUK ik dit artikel vind. Duidelijk genoeg denk ik….?

 4. Monique Peters op

  Leuk deze rubriek!! Ik hou altijd wel van binnenkijken bij een ander en zo ideetjes opdoen.
  Wat haar stijl betreft…. Dat is niet die van mij! Vind het leuk met al die kleurtjes, maar het past écht niet bij mij. En ook niet bij het idee dat ik heb bij decoreren voor kerst.
  Dat hoort met rood en goud en glitter, voor mij dan… Maar wél met een kleine twist, met jute en wit en hout.

 5. Wat een leuke rubriek ! Binnenkijken bij een ander en leuke tips !
  Maar wat een vreselijke kleuren bij elkaar, zo echt niet mijn ding.
  Smaken verschillen, gelukkig maar.

 6. Leuke rubriek! De stijl en kleuren zijn echter totaal niet mijn smaak. Die roze voordeur daarentegen vind ik gaaf (al zou ik dan een iets donkere roze teint gebruiken) en gewaagd, ha.

 7. Marjolein Beurskens op

  Wat een leuke rubriek!! Grappig dat ze vertelt over de kleuren van je interieur terug moet laten komen in je kerstdecoratie, omdat ik dat dit jaar ook echt ga doen! Ben benieuwd naar de volgende interview en binnenkijken!!

  • Ik vind de rubriek knetter leuk!
   De style van Anki deel ik niet, maar ik ga binnenkort wel naar de kringloop om meer kleur toe te voegen aan de kerstdecoratie!
   Dus ondanks dat ik een andere smaak heb, is ze wel inspirerend geweest met haar ideeën!

 8. Super leuk deze nieuwe rubriek kersthuizen. Deze kleurrijke stijl is heel apart. Vond het heel leuk om te lezen en alles past mooi bij elkaar. Voor mijzelf kies ik een veel ingetogenere kerstsfeer maar gelukkig smaken verschillen.