Dit zijn de 25 leukste kerstevenementen van 2018!

9

Het is november… en dat betekent dat de eerste kerstevenementen deze maand weer gaan plaatsvinden! Wie heeft er nog meer zin in een bezoek aan een leuke kerstmarkt, een kerstconcert of misschien een kerstfestival? In deze blog heb ik de 25 leukste, meest bijzondere en grootste kerstevenementen 2018 voor je op een rij gezet. Stuk voor stuk fantastische kerstuitstapjes.

De leukste kerstevenementen in het Zuiden

Ik heb de events ruwweg verdeeld over Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. Laten we beginnen met het Zuiden van het land. Dat is immers waar ik woon. En normaal gesproken beginnen mensen altijd bovenaan. Dus het leek me juist wel grappig om eens van onderen te starten. Hieronder vind je de leukste kerstevenementen 2018 van Brabant, Zeeland en Limburg.

Kerststad Valkenburg

Van 16 november 2018 t/m 6 januari 2019 verandert het Zuid-Limburgse stadje Valkenburg in een kerstparadijs. Er zijn kerstmarkten in mergelgrotten, er is een kerstparade door de stad ’s avonds. Er is een grote bovengrondse kerstmarkt, er zijn zandsculpturen in kerstsferen. Overal waar je kijkt, is het Kerst. Sowieso voelt het alsof je in het buitenland bent als je in Valkenburg rondloopt. Met al die hoogteverschillen voelt het on-Nederlands aan. Voor de echte kerstfanaat hoort een bezoekje aan Kerststad Valkenburg eens in de zoveel tijd op het programma! Meer informatie over openingstijden & toegangsprijzen via kerststadvalkenburg.nl.

Winter Efteling (Kaatsheuvel)

Vanaf 12 november vindt voor de twintigste keer de Winter Efteling plaats. Een jubileum! Het is dan ook echt een bijzondere beleving. Ik ga tegenwoordig liever in de winter dan in de zomer naar de Efteling, omdat het er ’s winters zo super gezellig is. Strijk neer rondom de Vreugdevuren en luister mee naar de mooiste liederen. Warm op en geniet van winterse lekkernijen.

Zwier samen met je lief over de ijsbaan, dans mee tijdens het Winterfeest van de Sneeuwprinses en de Vuurprins en laat je verwonderen in de meest betoverende attracties. Vorig jaar waren Robert en ik er samen en deden we uitgebreid verslag (hier vind je de video). De Winter Efteling is te bezoeken van 12 november 2018 tot en met 31 januari 2019, elke dag geopend vanaf 11.00 uur. Meer info via de website van de Efteling.

Margriet Winterfair (Den Bosch)

De Brabanthallen in Den Bosch zijn ook dit jaar weer het decor voor de Margriet Winterfair. Je kunt er creatieve workshops doen (zoals kerstitems haken, Bossche bollen maken, Hoela-hoepen en een boekentas maken). Er zijn diverse stands met leuke cadeaus en (kerst)producten. Je kunt er lekker eten en drinken. Er zijn demonstraties en gesprekken met auteurs van bekende boeken. Er zijn kookshows. En natuurlijk komen er allerlei artiesten optreden in het theater. Margriet Winter Fair 2018 vindt plaats van vrijdag 23 t/m donderdag 29 november 2018. De reguliere openingstijden van de Fair zijn van 10.00 t/m 18.00 uur. Meer informatie & tickets vind je via MargrietWinterfair.nl.

Magisch Maastricht

Magisch Maastricht vindt van 1 t/m 31 december 2018 plaats op het Vrijthof in Maastricht. Er is een mega groot reuzenrad, dat je een prachtig uitzicht biedt over stralend Maastricht. Je kunt borrelen in de Almhütte en schaatsen op de overdekte schaatsbaan. Op vrijdag 7 december wordt de Kerstman feestelijk ontvangen met een gezellige kerstparade door het stadscentrum.

Verspreid tussen al het wintervertier staan de oergezellige chalets van de kerstmarkt. Meer dan 80 deelnemers staan klaar met de meest uiteenlopende producten. Van heerlijke, typische wintergerechten en streekproducten tot mooie geschenkartikelen en oude ambachten. Meer informatie via MagischMaastrichtophetVrijthof.nl.

Betoverend Breda

Een nieuw evenement in Breda dit jaar! De opvolger van Winterland Breda heet Betoverend Breda. Er is een schaatsbaan met iedere dag een andere activiteit. Van prinsessenschaatsen in de ochtend, tot silent disco in de avond. Op de Grote Markt vindt vanaf half december een kerstmarkt plaats. Een winterse sfeer is natuurlijk niets zonder een schaatsbaan.

Op diezelfde markt staat een sprekende kerstboom. Careltje, het mysterieuze mannetje dat al eeuwenlang onder de Grote Markt woont, vertelt iedere dag vanuit de prachtige boom wat hij gezien heeft in de stad (dagelijks elk uur een vertelling, van 15:00 tot 20:00). Betoverend Breda vindt plaats van 14 december 2018 t/m 6 januari 2019. Meer informatie volgt via de website BetoverendBreda.nl.

Dickensfestijn Drunen

De klok wordt weer teruggedraaid op zaterdagavond 15 en zondagmidddag 16 december 2018 in Drunen. Het centrum van Drunen verandert voor de 14e keer in een levend negentiende eeuws tafereel. De Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie. Ruim 600 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot David Copperfield , van weeskinderen tot dronkaards, van dienstmeisjes tot deftige lieden. De toegang is gratis! Meer informatie via DickensfestijnDrunen.nl.

De leukste kerstevenementen in het midden van ons land

We reizen een stukje naar boven naar het midden van ons land. Hieronder vind je de leukste kerstevenementen 2018 in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Ik weet trouwens niet eens of er van elke provincie wel een event bij zit, maar dat terzijde haha! Oh trouwens, voor wie het zich afvraagt, helaas is er dit jaar geen Allerhande Kerstfestival. Snik! Maar gelukkig genoeg andere leuke kerstevenementen.

Country & Christmas Fair

Natuuuurlijk moet de Country & Christmas Fair hier genoemd worden. De Country & Christmas Fair is in 21 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste, mooiste en meest gevarieerde Kerstfair van de Benelux! Je wandelt langs vele unieke stands, ieder met een eigen en uniek aanbod. Met onder andere leuke kerstsnuisterijen, delicatessen, prachtige woonaccessoires, antiek en kunst, mode- en cosmeticaproducten. En dat allemaal in de tuinen van het prachtige kasteel de Haar in Haarzuilens, vlak bij Utrecht. Je kunt er terecht van 20 t/m 25 november 2018. Meer informatie & tickets vind je via de website van de Country & Christmas Fair 2018.

Ijsbeelden festival Zwolle

Het Nederlands IJsbeelden Festival pakt dit jaar mooier en grootser uit dan ooit. Van zaterdag 15 december 2018 tot en met zondag 3 maart 2019 strijkt de adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw neer bij de IJsselhallen in Zwolle. Het thema van het Nederlands IJsbeelden Festival dit jaar is: “Wereldberoemde verhalen”. De beste ijskunstenaars uit de hele wereld komen naar Zwolle waar ze in een 1.200 m2 grote vrieshal aan de slag gaan met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Romeo en Julia, de Drie musketiers, Robin Hood, Animal Farm en nog veel meer verhalen worden ijskoud tot leven gewekt. Meer info & tickets via Ijsbeelden.nl.

Spirit of Winter (Apeldoorn)

Van 14 t/m 18 november 2018 vormt het terrein van Paleis ’t Loo in Apeldoorn wederom het toneel voor één van de eerste winterfairs van het seizoen; Spirit of Winter. Je kunt er heerlijk wintershoppen en inspiratie op doen voor de feestdagen. Flaneer over het Koninklijke Stallen plein, maak een praatje met Butler Paul over ‘hoe ’t eigenlijk heurt’ of pak een terrasje bij de fashion show. Doe mee in de Hofkeuken met een ‘live’ cooking sessie of kijk de kunst af bij Sanfleur’s Bloem & Groen demo. Genoeg te doen en te beleven! Meer informatie & tickets via SpiritofWinter.nl.

Kerst bij Kasteel Middachten (de Steeg)

Kasteel Middachten in de Steeg (Gelderland) met Kerst haar deuren. Dit jaar al voor de dertigste keer! De uitbundige bloemversiering in de kamers van het kasteel is een belangrijke blikvanger. Ook buiten het kasteel is het gezellig en warm met een heerlijke glühwein of een warm broodje. Verder is er een levendige kerstmarkt met allerhande producten. Tot slot vindt er een lichtjeswandeling in de tuinen plaats als het donker wordt. Dat maakt het kerstgevoel compleet. De openstelling is dit jaar van 12 t/m 16 december. Meer informatie over het kasteel en het plannen van je bezoek aan Middachten rond de Kerst, vind je via de website.

Royal Christmas Fair (Den Haag)

Van 14 t/m 23 december 2018 vindt de Royal Christmas Fair in den Haag weer plaats. Aan het Lange Voorhout (in het centrum van Den Haag) vind je ruim 80 kerstpagodes, een heuse kinderkerstmarkt, vele duizenden lichtjes, glühwein in pfandbecher, een diverse culturele programmering en de enige echte Kerstman. Deze spreekt deze 10-daagse kerstmarkt voor velen tot de verbeelding. De fair is dagelijks geopend van 12 tot 21 uur. Meer informatie vind je op RoyalChristmasfair.nl.

Foto: Maurice Haak

Dickens Festijn (Deventer)

Op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 vindt het jaarlijkse Dickens Festijn in Deventer weer plaats. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van de stad. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven. Van Scrooge tot Oliver Twist.

Van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers. En van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur geopend en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Hou wel rekening met een wachttijd bij de ingang! Meer informatie via Dickensfestijn.nl.

Kerstmarkt Dordrecht

In Dordt vindt ieder jaar een hele grote kerstmarkt plaats, dit jaar op 14, 15 en 16 december. In de historische binnenstad kun je, tussen honderden kramen en meerdere podia, genieten van een ultieme kerstsfeer. De honderden monumenten die de stad rijk is en de iconische binnenhavens vormen het decor voor een route van kramen en pagodes. Een niet te missen stop tijdens een rondje over de Kerstmarkt is de Grotekerkstuin. Hier kun je je ogen uitkijken in het Kersttheater. In de Grotekerkstuin is ook de levende kerststal te vinden. Meer informatie over de kerstmarkt en de openingstijden, vind je op KerstmarktDordrecht.nl.

Kerst in Oud-Kampen

Theaterfestival Kerst in Oud Kampen staat in 2018 helemaal in het teken van licht. Op zaterdag 22 en zondag 23 december verandert de Kamper binnenstad weer in een decor waarin nostalgie, theater en vele verrassingen de bezoekers als vanouds zullen overrompelen. Licht is een welkom verschijnsel in de donkere dagen voor kerst. Het licht zal terugkomen in verschillende vormen. Van nostalgische gloeilampen tot hypermoderne lasershows; alles is mogelijk tijdens het festival. Vanaf vier uur ’s middags tot negen uur ’s avonds vormt de stad Kampen een feestelijk podium voor het publiek. Meer info via KerstinOudKampen.nl.

Drijvende kerstmarkt in Leiden

De Kerstmarkt op de Rijn in Leiden zorgt dertien dagen lang voor een sfeervolle binnenstad. Het is de enige drijvende kerstmarkt van Nederland! Je kunt er naar hartelust winkelen onder het genot van een hapje, drankje en diverse liveoptredens. Er zijn bovendien winterse rondvaarten die vertrekken vanuit de kerstmarkthaven. Voor € 7 geniet je met een glühwein of warme choco in de hand van een mooie tocht. De drijvende kerstmarkt in Leiden vindt plaats van vrijdag 14 december t/m dinsdag 25 december 2018. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina.

Gouda bij kaarslicht

Gouda bij kaarslicht lijkt me geweldig! Vanaf het begin van de middag tot ver in de avond vermaken duizenden mensen zich in de historische binnenstad. Overal klinkt muziek, zijn er wandelingen uitgezet en is er straattheater en dans. De ganzenhoeder en schaapherder met hun dieren nemen bezit van het centrum en de ‘levende’ kerststal is te bewonderen. In de mooie kerken van Gouda worden gratis concerten gegeven, de Gouwenaars hebben hun stad prachtig versierd en de winkeliers en de horeca zetten hun beste beentje voor.

Als het donker wordt, gaan de lichten niet aan, maar worden in het oude centrum alleen kaarsen aangestoken. Het hoogtepunt van de dag vindt van 19.00-20.00 uur plaats op de Markt bij het alleen door kaarsen verlichte, middeleeuwse stadhuis. De burgemeester leest het kerstverhaal, de lichtjes in de enorme kerstboom voor het stadhuis worden ontstoken en duizenden mensen zingen mee met de kerstliedjes.

Foto door Hedwig Schipperheijn

De leukste kerstevenementen in de Noordelijke provincies

En dan tot slot, het Noorden van ons land. Dit zijn de leukste kerstevents 2018 in Noord-Holland, Groningen, Friesland, Flevoland en Drenthe. Helaas kon ik er niet zo veel vinden voor deze provincies. Mocht je nog te gekke kerstevenementen in één van deze provincies kennen, geef het zeker even door via een reactie hieronder!

Winterfair Alkmaar

Zet zaterdag 15 december (Waagplein) en zondag 16 december 2018 (Oude Stad en Waagplein) alvast in je agenda! Dan vindt de 5e editie van de Winterfair plaats in de Oude Stad en op het Waagplein in Alkmaar. Ruim 80 winkeliers en de horecagelegenheden hebben de deuren geopend en velen zijn tevens met een kraam vertegenwoordigd.

Daarnaast zijn er een tal van ‘externe’ standhouders met mooie, creatieve, lekkere en bijzondere winterse producten. Om de wintersfeer te vergroten, is er volop muziek en verrassend entertainment, een levende kerststal en mooie decoraties aanwezig. In de kidsarea op het Waagplein kunnen de kleintjes naar hartenlust timmeren, broodjes bakken, schminken én een kijkje nemen in de levende kerststal.

Midwinterfeest De Rijp (Alkmaar)

Elke twee jaar organiseert de Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp in december een weekend vol optredens in het monumentale centrum dat voor de gelegenheid is omgetoverd in een sprookjesachtig dorp in Kerstsfeer. Het decor van het Midwinterfeest is het altijd pittoreske en monumentale centrum van De Rijp, dat voor de gelegenheid prachtig in Kerstsfeer is gebracht.

In de smalle straatjes kun je hartversterkertjes, proeverijtjes en spannende en ontroerende tafereeltjes aanschouwen. Het hart van De Rijp heeft door alle aankleding en sfeer het aanzien van een dorp in vroeger eeuwen. Niet in de laatste plaats door de prachtige nostalgische kleding waarin steeds meer bewoners en bezoekers van het Midwinterfeest zich hullen. Het Midwinterfeest vindt plaats op 14, 15 en 16 december 2018. Hier vind je meer informatie.

Kerstmarkt Haarlem

De Haarlemse binnenstad wordt in 2018 op zaterdag 8 en zondag 9 december 2018 omgetoverd tot één van de grootste en gezelligste kerstmarkten in Nederland. Dit jaar viert de Haarlemse kerstmarkt haar 25-jarig jubileum. Tijdens de kerstmarkt staan ca. 300 kramen op en rondom de Grote Markt, klinken de kersthits uit de speakers en loopt er o.a. een Dickensorkest door het centrum. Ook treden er diverse koren op in prachtige monumentale locaties.

The Christmas Show (Amsterdam)

Net als de afgelopen drie jaar vormt de Ziggo Dome in Amsterdam op 22 en 23 december 2018 het adembenemende decor voor The Christmas Show: het allermooiste kerstfeest van het jaar voor het hele gezin! Jong en oud genieten van een voorstelling met pure kerstmagie, vol glitter, glamour, visueel spektakel, alle kersthits je maar kunt bedenken én natuurlijk een indrukwekkende sterrencast (zie de foto hieronder). Elk jaar komt The Christmas Show met een compleet nieuwe voorstelling: dit jaar is dat Assepoester en het Kerstbal, een kerstige bewerking van een van ’s werelds meest bekende sprookjes. Meer informatie & tickets via ChristmasShow.nl.

Kerst express (stoomtrein in Hoorn)

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik verandert van maandag 24 december 2018 t/m zondag 30 december 2018  in de Kerst Express. De reis begint op het sfeervolle tramstation van de Museumstoomtram in Hoorn. Onder het genot van een bekertje warme chocolademelk beleven jong en oud de bijna sprookjesachtige ambiance op dit kerststation. Tijdens de reis in behaaglijk verwarmde rijtuigen ontmoeten we de Kerstman. Natuurlijk heeft hij voor alle kinderen een cadeautje bij zich! De stoomtram rijdt naar het historische station van Wognum en weer terug naar Hoorn. Het programma Kerst Express duurt circa 2 uur. Tickets en meer info volgt later op deze website.

Nog meer (rondreizende) kerstevenementen 2018

En natuurlijk zijn er nog veel meer te gekke kerstevents. Zo geeft de zangeres van Clannad, Moya Brennan, een Iers kerstconcert in de Catharinakerk in Eindhoven. Madelijne Kool trekt met haar cabaretvoorstelling ‘Ha ha ha handleiding Kerst’ langs theaters en bedrijven in het hele land (hier vind je de speellijst met beschikbare kaartjes!). Lijkt me werkelijk hilarisch!

Jan Vayne reist met het Bach Choir & Orchestra ook heel het land door voor prachtige kerstconcerten. En verder vindt vindt 10 tot 17 november Glow Eindhoven plaats (lichtjes!) en kun je van 29 november t/m 20 januari lichtkunst bewonderen op de Amsterdamse grachten tijdens het Amsterdam Light Festival.

Genoeg te beleven dus de komende maanden! Ik hoor dan ook heel graag van jou welke van de bovenstaande kerstevenementen 2018 op jouw to visit-lijstje staan. Zit er iets leuks voor je bij? Of mis je misschien nog een geweldig kerstevent, een mooie kerstmarkt of een winterfestival in dit rijtje dat ik ábsoluut zou moeten noemen. Laat het me weten in de reacties hieronder. Geniet van de kerstvoorpret allemaal!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

9 reacties

 1. Oh……er is teveel om te bezoeken. Heerlijk. Lekker samen uitzoeken waar we heen gaan. Voorpret voorpret!!! Dank je wel voor de tips Saskia, ze zijn allemaal leuk.

 2. Hier nog in aantal kerstmarkten in het noorden:
  Groningen
  Kerstmarkt in Bourtange (meerdere weekenden in december)
  Zweedse kerstmarkt in de Oude Suikerfabriek in Groningen (8 en 9 december)
  Drenthe
  Victorian Christmas Fayre Zeijen (8 en 9 december)
  Dickens kerstmarkt in Havelte (alleen op 22 december)
  Herderstocht Balloo, een verlichte kersttocht om het kerstverhaal te horen (24 december)

 3. WinterWelVaart in Groningen! De mooie prachtig verlichte schepen zijn tijdens die dagen toegankelijk voor iedereen, er is een kerstmarkt en nog meer. Superleuk!