Dit zijn mijn favoriete kerstshows in tuincentra

29

“Welke kerstshows is nou écht de moeite waard om naar toe te gaan?” “Wat is nou jouw favoriete kerstshow?” “Welke kerstshow is leuker, deze of deze?” Dat soort vragen krijg ik meerdere keren per dag. En hoewel ik ze heel lastig te beantwoorden vind, ga ik het toch proberen. Vorig jaar schreef ik al een uitgebreid artikel over de 10 allerleukste kerstshows van Nederland. Het leek me superleuk om daar dit jaar een vervolg aan te geven. Dit zijn, als je het mij vraagt, de mooiste kerstshows in tuincentra.

Wat is Christmaholic’s favoriete kerstshow?

Eerst even een disclaimer; ik ben natuurlijk lang niet in alle tuincentra geweest. En dat kan ook niet. Alleen de Intratuin heeft al 54 vestigingen in Nederland en België. Het is simpelweg geen doen om die allemaal te bezoeken, zeker omdat ik in november en december ook nog elke dag een blog en/of vlog publiceer hier op Christmaholic. Alleen daarmee ben ik al meer dan 60 uur per week bezig! Een kerstshow bezoeken en daar verslag van doen kost me al gauw 8 uur. In deze blog leg ik dat nog wat meer uit.

Meer dan 550 tuincentra in Nederland

Volgens mij zijn er meer dan 550 tuincentra in Nederland. Als ik alle kerstshows in Nederland zou willen bezoeken, had ik daar een dagtaak aan, haha! Daarom zou het bést eens kunnen dat er een fantastische kerstshow is die nog ontbreekt aan deze lijst. Simpelweg omdat ik er nog niet geweest ben. Omdat ik ieder jaar een nieuw tuincentrum probeer te bezoeken, is het niet ondenkbaar dat dit lijstje er over een paar jaar heel anders uitziet.

Hieronder vind je – in willekeurige volgorde – mijn drie favorieten van dit moment. Stuk voor stuk kerstshows waar ik ieder jaar naar toe moet. Kiezen welke van deze drie mijn topfavoriet is, kan ik niet. Want elke show heeft iets unieks. Onder mijn top drie vind je trouwens een lijstje met de shows die ik – naast mijn 3 favorieten – ook écht enorme aanraders vind. Tuincentra waar ik meestal ieder jaar of om het jaar wel naar toe ga. En shows die ik jullie gewoon niet wil onthouden, omdat ze zo leuk of bijzonder zijn.

Mijn bucketlist met kerstshows

Daaronder weer vind je een lijstje met kerstshows die mij heel vaak worden aangeraden, maar waar ik dus nog nooit ben geweest. Zoals shows in Friesland en Groningen. Dat is (retour) 6 uur rijden voor ons. Niet te doen in één dag, zeker omdat ik geen auto rijd. Daar zou echt een hotelovernachting bij moeten. Op zich is dat natuurlijk geen slecht idee, maar wel een prijzig idee, haha. Hoe dan ook, nu eerst; mijn drie favoriete kerstshows van dit moment!

Intratuin Duiven (Gelderland)

De kerstshow van Intratuin Duiven is de allergrootste van de Benelux (misschien wel van Europa, of de wereld, who knows). Hier ben ik steevast op de openingsdag aanwezig. Zo’n geweldige ervaring! Alleen het kerstdorp al is groter dan menig kerstshow in een kleiner tuincentrum. Om deze kerstshow te bezoeken, heb je een halve dag nodig. Zó veel is er te zien en te beleven.

Dit jaar begint de kerstshow bij Intratuin Duiven 2020 met een bevoren bos, daarna loop je het kleurrijke candyland binnen. Ik ben dit jaar vóór opening van de kerstshow al een kijkje gaan nemen. Hieronder vind je het filmpje van ons bezoek.

Waarom deze show bezoeken? Vanwege de grootte (it is massive), het fantastische kerstdorp van vele vierkante meters groot én de geweldig versierde rollerband. Net een sprookje. Oh en het restaurant, echt super goed eten (al is ie nu gesloten).

Coppelmans Nuenen (Brabant)

Coppelmans Nuenen was altijd al één van mijn favoriete shows. En nu ze sinds in een groter, nieuw tuincentrum zitten, is het niveau alleen maar omhoog gegaan. Bij Coppelmans in Nuenen zijn ze súper goed in styling. Prachtig versierde kerstbomen, sfeervol gedekte tafels. Echt een droom om naar te kijken. Er zijn leuke zitjes gemaakt voor een fotomomentje.

Je vindt er traditionele decoratie (modern én klassiek), maar ook veel botanisch, stoer blauw met koper en een prachtige wereld met winterse kleuren. Hier vind je mijn verslag van 2020. En het filmpje hieronder laat zien hoe de kerstshow bij Tuincentrum Coppelmans in Nuenen wordt opgebouwd.

Waarom deze show bezoeken? Vanwege de prachtige styling en mooi versierde kerstkamers. Plus de overzichtelijke, mooie & duidelijk gepresenteerde kerstballen en ornamenten in de wanden. Hier vind je altijd de juiste decoratie voor je boom.

Tuincentrum Borghuis (Overijssel)

Vorig jaar was ik voor de derde keer in Deurningen (vlakbij Hengelo) voor een bezoek aan tuincentrum Borghuis. Ook hier weten ze wel raad met styling. Geen super grote show, maar wel een hele mooie. Het is een stukje ingetogener dan bijvoorbeeld bij Coppelmans Nuenen. En dat maakt deze kerstafdeling juist heel laagdrempelig en benaderbaar. Mijn verslag met foto’s van de kerstshow bij Tuincentrum Borghuis 2020 vind je hier.

Waarom deze show bezoeken? Als je gek bent op de botanische, groene trend kun je hier fantastisch slagen! Bovendien is het de perfecte show om inspiratie op te doen, vanwege de niet al te complexe presentaties die je zelf redelijk eenvoudig kunt namaken.

Nog meer geweldige kerstshows

En natuurlijk zijn er nog véél meer tuincentra die echt een bezoekje waard zijn. Hieronder nog een aantal andere shows die steevast op mijn to-visit-lijstje staan, met daarachter de reden waarom ze echt een must visit zijn!

 • Tuincentrum Wolters in Overdinkel – een hele grote, open en lichte show waar je unieke kleurcombinaties vindt om je te inspireren. Hier lees je ons verslag.
 • Tuincentrum Leurs in Venlo – een grote show waar je echt perféct inkopen kunt doen. Dit jaar is het geen kerstshow, maar een compleet kersttuincentrum!. Lees en bekijk hier ons verslag van dit jaar. Ik heb ook nog een video gemaakt, die bekijk je hier.
 • Intratuin Zevenhuizen – net als Duiven een rollerband (zij het iets kleiner) en altijd een ruim opgezette show met veel fotomomentjes. Hier vind je het verslag.
 • De Boet in Hoogwoud – mooiste kerstshow van Noord-Holland, lekker groot ook. Heel veel vermaak voor kinderen. Ieder jaar weer een aanrader! Bekijk hier ons verslag van de kerstshow in 2018.
 • Eurofleur Leusden – echt een hele grote kerstshow, vooral leuk om uitgebreid te shoppen.
 • Intratuin Halsteren – vooral vanwege de fantastische entree, daar maken ze altijd zoveel werk van! Hier vind je een kleine sneak preview.
 • Tuincentrum Osdorp in Amsterdam – gewoon gezellig en altijd super divers, plus een heel leuk kerstdorp. Dit jaar nog niet geweest, maar tot nu toe ieder jaar leuk om heen te gaan!
 • Tuincentrum Avri in Dongen – voor mensen die van véél indrukken houden. Deze show is groot én overvol, maar wel heel indrukwekkend. We waren er in 2018, hier vind je het filmpje. Sinds 2019 is de show nog groter (1000m2 erbij). Aanrader!
 • Global Garden Zwaanshoek – in 2018 voor het eerst geweest, klein maar heel fijn. In deze vlog vind je een kleine sfeerimpressie van 2018.

Kerstshows die ik echt nog eens wil bezoeken

En dan beloofde ik nog een lijstje met kerstafdelingen die ik nog niet gezien heb. En die zomaar eens op mijn lijstje van mooiste kerstshows in tuincentra zouden kunnen komen, als ik ooit de tijd vind om ze te bezoeken. Dit is dus eigenlijk mijn bucketlist met kerstshows, haha!

Mooiste kerstshows in tuincentra: wat is jouw favoriet?

En, staat jouw favoriete kerstshow ertussen hierboven? Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie mening! Wat is jouw favoriete kerstshow in Nederland en waarom? Hoeveel kerstshows bezoek jij gemiddeld per seizoen? Ik hoor het heel graag in een reactie hieronder. Wie weet kan ik nog tuincentra en kerstshows toevoegen aan mijn to visit list. Al is die lijst nu al best lang, haha.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

29 reacties

 1. Global Garden in Zwaashoek heb ik deze maand al 5 keer bezocht. Het oosten in Aalsmeer ook al 2 keer en morgen ga ik naar Welkoop in Santpoort. Ook altijd erg mooi maar niet zo groot.. Intratuin Qruquius ben ik ook al diverse keren geweest.
  De Boet en Duiven staan op mijn lijstje.
  Het allerliefst wil ik naar Edinburgh maar het feit dat ik alleen ga houdt mij toch wel tegen.
  Dan maar misschien Oberhausen?

 2. Intratuin Zoetermeer kun je skippen hoor. Twee keer knipperen met je ogen en het is weer klaar. De Driesprong is dit jaar wel weer mooi ❤️

 3. Vorige week ben ik bij Osdorp geweest, inderdaad echt een aanrader! Het is niet megagroot, maar er is wel genoeg te zien. Het kerstdorp is ook heel mooi gemaakt.

 4. Jaaa! Zoetermeer staat nog op je lijstje te bezoeken!! 🙂
  Op dit moment ben ik heel erg enthousiast over de intratuin in Zoetermeer. Dit jaar lijkt hij groter dan ooit, ze hebben dit jaar alles op een andere plek in de winkel gezet. (Het ergste is, ik woon nog geen 10 minuten rijden van intratuin af, te gevaarlijk!)

  Ik was van plan om met vriendinnen een dagje naar België te gaan om aantal shows te bezoeken, om vervolgens via Coppelmans Nuenen terug naar huis te gaan.
  Maar dat gaat helaas niet door. Ik probeer ze wel er van de overtuigen om alsnog ruim een uur in de auto te zitten om naar Intratuin Duiven te gaan…. ik MOET daar heen!

 5. Lilianne Stommels op

  Ik mis toch echt…
  Intratuin Koningsdal in Utrecht.
  Vechtweelde in Maarssen.
  Van de Hurk in Culemborg.
  Huiting in Vianen. (De laatste is wel erg klein maar erg uniek en sfeervol, zo anders dan alle andere. Begint ook altijd later in het seizoen.)
  Mss leuk om ze in de loop van de jaren ook eens te bezoeken en mee te nemen in de lijst!

 6. Jacqueline Pallett op

  Kerstshows in tuincentra zijn geweldig om te bezoeken; ook als je niets (of niet veel) te besteden hebt. De toegang is gratis en je bent tot niets verplicht, maar je krijgt er wel een heerlijk kersterig gevoel van (alhoewel ik moet bekennen altijd met te veel thuis te komen ;)) Wij, ikzelf en mijn (Engelse) echtgenoot Nigel, gaan er vanaf begin november op uit en bezoeken elk jaar sowieso Intratuin in Duiven, altijd prachtig. Wij wonen zelf in Zeewolde in Flevoland dus niet alles is naast de deur, maar wel Hendriks in Ermelo; kleinschalig, maar erg sfeervol, en Eurofleur in Leusden, al slaan we deze een jaartje over, want de laatste twee jaar wel prachtig, maar een beetje hetzelfde. Dit jaar zijn we ook voor de tweede keer naar Groencentrum in Witmarsum geweest. De eerste keer dachten we dat onze GPS ons in de steek had gelaten, maar het is toch echt midden tussen de Friese weilanden. Niet supergroot zoals Duiven, maar ze besteden echt veel aandacht aan de verschillende sfeerkamers waar je doorheen loopt. Ze houden daar ook van veel natuurlijke elementen, zoals levend groen en hout. Vorig jaar gingen wij voor het eerst naar het Tuincentrum in Osdorp, maar dat vinden wij toch een beetje te veel naar alleen maar handel rieken, niet zo veel sfeervolle hoekjes e.d.; dit gaat ook op voor Tuincentrum Overvecht in Utrecht: veel spullen, maar weinig echte huiskamersfeer. Op de terugweg van Osdorp vorig jaar zijn wij echter binnengelopen bij Tuincentrum Vechtweelde in Maarsseveen en dat was een hele leuke verrassing, want hoewel niet heel groot (ongeveer net zoiets als Friesland) hebben ze het wel heel warm ingericht. Echt een aanrader, als je in het midden van het land bent. Ook Coppelmans in Nuenen staat steevast op onze lijst en hoewel wij ook een beetje huiverig waren voor het feit dat ze nu in zo’n groot, hoog pand zitten, hebben ze het toch weer geflikt; afgelopen zaterdag geweest en weer net zo mooi als voorheen. Avri in Oosteind (Niet Dongen, dat ligt er tegenaan!) staat ook elk jaar op ons lijstje, want mijn 97-jarige moeder woont ook in dat dorp en komt vrijwel haar huis niet meer uit omdat ze zo slecht ter been is en snel buiten adem, maar dit blijft toch een geweldig uitje voor haar en niet te vermoeiend, want dichtbij en ik duw haar rond in de een van de rolstoelen die zij altijd bij de deur hebben staan bij het tuincentrum. Bij Avri hebben ze altijd een connectie met de Efteling omdat dat ook niet ver hier vandaan is (dit jaar o.a. de waterlelies). Borghuis staat ook nog op mijn verlanglijstje evenals de Boet en het tuincentrum in Halsteren, maar ja dat is voor ons dan weer ver weg en moet dus goed gepland worden. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar het verhaal lijkt me al lang genoeg.

 7. Favoriete kerstmarkt Global Garden in Zwaanshoek.
  Een schitterende kerstmarkt opgebouwd door alle medewerkers naar een geheel eigen ontwerp.
  Elk jaar met nieuwe verrassingen.
  Een topper!!

 8. Mijn favorieten staan er bij. Duiven, Leusden en e avri in dongen bezoek ik meerdere keren. En ieder bezoek ontdek je weer wat nieuws.

 9. Tuincentrum Oosterik? pfff weet waar je aan begint.. het is groot heel groot! super goedkoop maar het staat vol…. Hierdoor is het heel gauw een rommeltje maar ze hebben wel hele leuk dingen die nergens anders te koop zijn. Het is echt zoeken tussen de bergen met kerstspullen.

 10. Tuincentrum de Boet vind ik heerlijk om rond te dwalen. Het is hier in de buurt en dat is heel prettig voor heel veel shows moet ik eerst half Nederland door. Ik was er afgelopen zondag (met nog heeeel veeeel andere mensen) maar mijn oudste en ik hebben weer zoveel moois gezien, hier kunnen we met gemak de hele week op teren.

 11. Ik woon zelf in Groningen. Vind tuinland Groningen tegen vallen. Wat echt een aanrader is, is intratuin Lochem. Super goed aangekleed. En je kijkt je ogen uit.

  Gr jolanda uit Hoogezand

 12. Zo’n 23 jaar geleden zijn we naar Engeland geweest en bezochten Canterbury in Kerstsfeer. Wat was het een sprookje!
  Nu ben ik een beetje jaloers op onze zoon ,die Duits studeert en hiervoor verplicht een Kerstmarkt in Duitsland gaat bezoeken! Wat zou ik graag mee willen….
  Hierin de buurt vind ik (intra)tuincentrum Rosmalen en Veghel de moeite waard en tuincentrum Coppelmans in Oss is ook kei mooi, maar ik ben het volledig met je eens dat Nuenen geweldig is om te bezoeken!

 13. De kerstshow van de MegaCamp in Emmen vind ik altijd supergezellig. Het hele jaar is het een camping- en outdoorwinkel, maar vanaf 1 november is het alleen nog kerst wat de klok slaat. Erg sfeervol. Ze openen de kerstshow elk jaar met een speciale avond met een hapje en drankje. Niet gigantisch groot, maar zo mooi!

 14. Lydia Veltkamp op

  Gisteren tuincentrum Vechtweelde bezocht,zeer de moeite waard,ze verkopen aparte dingen.
  Het is in Maarssen.Op de terugweg Vaarderhoogt in Soest,knus opgebouwd met leuke huisjes.
  Veel te doen voor de kinderen.

 15. Tuincentrum “ Osdorp” vinden wij een geweldige kerstshow hebben vooral de kersthuisjes zijn daar altijd goed vertegenwoordigd. Ook voor de kleintjes is er een leuk vermaak ze kunnen in een skiliftje het kerstdorp van boven zien erg leuk!

 16. Sjoukje Loonstra op

  Goedemorgen

  Wat heerlijk om iedere week deze kerstkik te krijgen Na een aantal tuincentrums te hebben bezocht schiet voor mij het tuincentrum van …de Bosrand… in Wassenaar er met kop en schouders bovenuit. De sfeer is fijn en het binnenkomen is al een sprookje .Zeker de moeite waart om er eens een kijkje te gaan nemen.Het is een sprookjestocht waar mijn man en ik toch zo n twee uur over gedaan hebben.En dan bijna op het eind van de route in het restaurant een ouderwets broodje met oma s bal gehakt genomenEcht een aanrader.

  Met hartelijke groet
  Sjoukje

 17. Tuincentrum Borghuis is idd wel leuk alleen ik vind het daar altijd een beetje “standaard” geen verrassende dingen. Tuincentrum Oosterik is megagroot en leuk om er door heen te lopen, maar ook niet echt bijzonder. Bij Oosterik hebben ze zo ontzettend veel spullen te koop dat je gewoon door de bomen het bos niet meer ziet en en het restaurant is beetje waardeloos, als je dit tuincentrum gaat bezoeken zou ik dit meer doen in combinatie met de kerstmarkt in het centrum van Nordhorn en inkopen doen in Duitsland, 10 min verder rijden, In die regio Twente is de kerstmarkt van Tuincentrum Wolters in Overdinkel ook heel mooi. Eergisteren naar Tuincentrum De Driesprong geweest in Zoetermeer, wat was dat een leuke kerstshow vooral omdat het een “ouderwets” tuincentrum is met glazen kassen dus met laag dak waardoor het allemaal heel knus en gemoedelijk aanvoelt. Het dak waar de kerstshow is hebben ze verduistert dus ook overdag heel gezellig en het is echt groot en zo ontzettend mooi aangekleed en gestyled!

 18. Vechtweelde in Maarssen! Super sfeervol met erg mooie hoekjes en kamers. Niet heel groot, maar je kan er heerlijk ‘dwalen’. Ze hebben ook een klein restaurantje en het ligt vlak bij de afslag Zuilense Ring, vanaf de A2 prima bereikbaar. Ik ben nog niet zo ervaren op kerstshow gebied maar dit is toch wel een favoriet.

 19. Tuinland Groningen is echt de moeite waard, ik kom zelf uit Groningen. En kan niet wachten tot de kerst afdeling weer open is .

 20. Halsteren en avri en coppelmans heukelom bezoek ik elk jaar. Gisteren in duiven geweest erg mooi kerstdorp erg leuk maar halsteren heeft veel meer sfeer vind ik. Princenbosch in gilze is ook erg mooi maar qua grote niet te vergelijken met de andere.

 21. Er zijn er nog heel veel die ik wil bezoeken, maar Intratuin Duiven is toch wel one of my favorites.
  Er komen er alleen steeds meer bij dus kan het inderdaad maar zo dat er een keer een andere favorite komt, moet er wel heel wat gebeuren hoor by the way!
  En…gelukkig hebben we mensen zoals jij !☺
  Ook al kunnen we niet alle tuincentra afgaan hebben we toch a peak inside!.
  Groetjes Marijke.

 22. Ik ga ook naar vele kerstshows! Vooral hier in Limburg!
  Ik ben al in Daniëls geweest en ook daar de buren van ( geen idee hoe deze ook weer heet.
  Leurs in Venlo
  Intratuin Maastricht
  Intratuin Geleen
  Stox in Heerlen
  Cranenbroek in Landgraaf

  De mooiste van dit rijtje vindt ik de intratuin in Geleen! Vooral de binnenkomst is prachtig! Ook mooie presentaties!
  2 de plek vindt ik Daniëls! Ook leuke presentaties
  3 de plek intratuin Maastricht ? Lekker groot en veel. Alleen presentaties is minder wel de huisjes zijn weer mooi.
  Stox en cranenbroek die vallen tegen klein weinig en presentaties niet mooi of Waw. Cranenbroek is wel weer lekker goedkoop dat weer wel!

 23. Ik ben zelf ook gek op kerstshows in tuincentra. Meestal combineer ik mijn bezoek met het kopen van een kerstboom en andere decoratie. Gelukkig heb ik veel tuincentra bij mij in de buurt die veel te bieden hebben!