Marble kerstballen maken met nagellak

1

Mocht je – net als ik – regelmatig op Pinterest rondneuzen, dan heb je deze DIY vast wel eens zien langskomen. Hij is ook zo leuk! Ik dacht, dat doen we effe. Maar het bleek toch niet zo super makkelijk om marble kerstballen met nagellak te maken. Ik had echt een paar pogingen nodig om de techniek onder de knie te krijgen…

Wat heb je nodig voor de marble kerstballen?

Maar het resultaat is best leuk, toch? Ik vind ze niet echt marmer-achtig, als ik eerlijk ben. Maar wel heel kunstzinnig! In deze blog vertel ik je graag wat je nodig hebt voor deze DIY en hoe ik het maken van deze marble kerstballen heb aangepakt. Met enkele handige tips op basis van mijn fails en ervaring haha. Zorg dat je klaar hebt staan:

 • Potjes nagellak
 • Bakje (dat vies mag worden) met handwarm water
 • Schuim met prikkers erin waar de kerstballen op kunnen drogen
 • Witte, glazen kerstballen met kroontje eraf, vetvrij gemaakt
 • Satéprikkers om te roeren
 • Nagellakremover en wattenstaafjes (om vlekken te verwijderen)

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat we van start gaan, een paar handige tips:

 1. Klaarzetten. Zorg ervoor dat alle benodigdheden klaar staan als je aan de slag gaat. Je moet best snel werken namelijk! Als je te lang wacht, is de nagellak opgedroogd en werkt het niet meer.
 2. Schuimrekje. Voor het droogrekje heb ik schuim gebruikt dat in een de verpakking van een laptophoes zat. Maar je kunt ook piepschuim gebruiken of oase. Zolang het maar vies mag worden en je er prikkers in kunt prikken. Check ook even of de kerstballen goed kunnen rusten op de prikkers (zijn ze lang genoeg?). Ze mogen het schuim niet raken.
 3. Handschoenen. Als je geen zin hebt in vieze handen, draag dan zeker handschoenen. Want de nagellak zit straks echt óveral. Dat zie je wel op de foto’s hieronder. Met nagellakremover kreeg ik de vlekken er trouwens zo weer af.
 4. Temperatuur. Zorg dat het water in je bakje nét handwarm is. Het water mag niet te koud en niet te warm zijn, anders werkt het niet.
 5. Ventilatie. Werk in een goed geventileerde ruimte. Het gaat nogal naar nagellak stinken, en om te voorkomen dat je last krijgt van al die chemische dampen: doe een raam open of zet de afzuiging aan.
 6. Proefballen. Maak eventueel een paar oefenballen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld lelijke oude kerstballen met een effen basis, zodat je er een beetje gevoel bij krijgt. Je zult ook zien dat de lak er anders uit kan zien op de bal als in het potje. Zo wordt rood al gauw een beetje paars.
 7. Nagellak. Gebruik liefst ‘nieuwe’ nagellak, die werkt het beste. Ik kocht 6 lakjes voor 6 euro bij Kiko. In principe heb je maar 1 kleur nodig, maar meerdere kleuren is wel leuker.

Marble kerstballen verven met nagellak

Goed voorbereid? Dan gaan we van start. Giet de nagelak in je bakje. Hou het flesje niet te ver van het water. Schenk verschillende kleuren tegelijk in het water en roer eventueel met een satéprikker voorzichtig een beetje door elkaar. Zorg dat de laag nagellak in het water niet te ‘dik’ is, maar een beetje verspreid over het water ligt. Dan wordt je bal straks mooier.

Hoe meer nagellak er in het water zit, hoe gekleurder je kerstbal straks zal zijn. Doe niet te lang over het nagellak gieten, je moet echt een beetje tempo maken. Anders is de nagellak alweer hard geworden. Houd de kerstbal nu vast aan het topje en dip hem onder water. Draai de kerstbal een beetje rond, zodat de nagellak over de bal heen ‘swirlt’. Hoe dieper je de bal onder water houdt, hoe meer kleur je bal straks krijgt. Daar kun je dus mee variëren.

Haal de bal nu weer snel uit het water en laat hem rusten op je zelfgemaakte (piep)schuimrekje. Het is belangrijk om de bal met de opening naar beneden te laten drogen voor een mooi egaal effect. Ververs het water regelmatig en zorg dat de temperatuur goed blijft.

Laat de kerstballen ten minste 4 uur drogen, of in ieder geval tot dat de nagellak echt goed droog is. Je wil straks geen vlekken maken. Mocht je trouwens een foutje hebben gemaakt of een vlekje willen verwijderen; dat kan makkelijk met een wattenstaafje en wat nagellakremover.

Marble kerstballen ophangen

Zijn ze droog? Doe dan het kroontje er weer op en je marble kerstballen zijn klaar! Doe een mooi lintje aan je kerstballen om ze in de boom te hangen. Of maak een mooi groepje ballen met touw en hang ze in verschillende hoogtes op de muur, aan je kast of deur. Wat je er ook mee doet, het wordt hoe dan ook leuk.

marble kerstballen met nagellakMarble kerstballen: variatietips

Ik heb voor deze DIY kleuren gekozen die passen bij de stijl waarin ik mijn kerstboom later dit jaar ga versieren. Daarom zijn ze vooral groen en goud. Maar andere kleurcombinaties geven weer een heel ander effect. Om dat te laten zien, heb ik ook een paar kerstballen met paarsrood en goud geverfd. Ook heel tof toch?

Eigenlijk kun je alle kanten op, met alle kleuren die je maar wil. Uiteraard kun je ook kerstballen in een andere kleur gebruiken. Zwarte ballen lijken me bijvoorbeeld heel gaaf! En als je transparante glazen kerstballen gebruikt, dan kun je ze zelfs van binnenuit verven. Dat ga ik ook een keer proberen.

marble kerstballen maken met nagellakGa jij marble kerstballen maken met nagellak?

Het resultaat is een beetje messy – net als het werkje zelf – maar ik vind mijn marble kerstballen toch wel heel gaaf geworden! Jij ook? Mocht je ze ook gaan maken, post dan zeker een foto hieronder. Ben benieuwd naar jouw kleurcombinatie. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust in de reacties. Ik zal mijn best doen je zo goed mogelijk te helpen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie

 1. Ik heb dit met mijn kleuters gedaan. Prachtige resultaten en zo een leuke techniek.
  Kleurcombinaties: goud, roze, blauw en groen allemaal met een glitter erin.