DIY kerstdecoratie: een raamtekening in kerstsfeer!

5

Samenwerking – Het is weer (bijna) tijd om al die leuke kerstversiering van zolder te halen en helemaal los te gaan op de kerstboom. Maar vergeet ook vooral andere leuke hoekjes van je huis niet te versieren. De ramen in je huis lenen zich heel goed voor een toffe feestdagen-decoratie: een raamtekening in kerstsfeer. Hoe je dat precies doet, lees je in deze blog!

Kerst raamtekening maken: een ontwerp kiezen

Op Raamtekening.nl vind je een breed scala aan raamtekeningen in allerlei thema’s en van verschillende ontwerpers. Kies een lekker kerstig ontwerp uit en koop het in de shop. Meteen na betaling kun je het ontwerp van je keuze downloaden; je ontvang dan een e-mail met downloadlinks van het ontwerp op verschillende formaten. Meet even je raam op en kies het passende formaat. Heb je nog geen stiften om mee te tekenen? In de Raamtekening shop kun je ook terecht voor krijtstiften in verschillende diktes, soorten en kleuren (van 0,9 mm tot 15 mm en van wit tot goud).

Wat heb je nodig voor een kerst raamtekening?

Voordat je helemaal los kan gaan met de tekening op je raam, heb je nog een aantal dingen nodig. Zorg dat je in huis haalt:

Aan de slag!

Alles in huis? Dan ben je klaar om aan de slag te gaan met het maken van jouw kerst raamtekening. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je de raamtekening maakt.

Stap 1. Print het ontwerp. Bevat de raamtekening tekst en wil je dat de tekst van buitenaf leesbaar is? Selecteer dan het gespiegelde bestand, en print dit uit. Wil je het binnen kunnen lezen, kun je de gewone versie kiezen. Als je voor een groot formaat ontwerp (L-XXL) gaat, bestaat dit uit meerdere A4 velletjes. Knip de stippellijn randjes van de A4tjes en plak de vellen aan elkaar met plakband tot het ontwerp compleet is.

Stap 2. Het beste resultaat krijg je met een schoon, vetvrij en droog raam. Dit betekend inderdaad even je raam zemen aan de binnenkant. Laat het raam goed drogen voor je begint, anders loopt de stift uit! Bepaal waar de raamtekening moet komen en plak het ontwerp met tape aan de buitenzijde van het raam (gebruik hiervoor bij voorkeur maskingtape, schilderstape of raamplakband, dit zorgt voor zo min mogelijk tot geen plakresidu op je ramen).

Stap 3. Pak je krijtstift(en) erbij en schud voor gebruik de stift even goed (dop erop!). Druk de punt een paar keer in op een oude krant tot de inkt in de punt loopt en je een mooie lijn hebt. Je kunt de tekening nu gaan over trekken aan de binnenkant van het raam, easy peasy! Zorg ervoor dat je de stift altijd een beetje schuin omlaag houdt tijdens het tekenen. Met dubbelglas kan het soms lastig zijn het ontwerp goed in te schatten, tip: sluit één oog om een minder vertekend beeld te krijgen.

Stap 4. Klaar? Haal aan de buitenkant het ontwerp van het raam af en bekijk het resultaat. Je huis is nu echt compleet in kerstsfeer en je bent helemaal klaar om the holiday season te rocken! Wedden dat jij instant het kerstgevoel krijgt?

Raamtekening maken voor Kerst: handige tips

Hieronder vind je nog wat extra tips om het beste resultaat te krijgen met jouw raamtekening.

 • Kunnen kinderen of huisdieren gemakkelijk bij het raam komen? Gebruik dan een waterproof krijtstift, zodat het ontwerp er goed op blijft zitten. Verwijderen kan met Glassex. Komt er verder niemand aan de raamtekeningen? Dan kun je een gewone krijtstift gebruiken, dit poets je makkelijk weg met water.
 • Wil je met meerdere kleuren werken, werk dan kleur voor kleur en laat het tussendoor goed drogen om mengen te voorkomen.
 • Let tijdens het tekenen goed op waar je leunt. De meeste krijtstiften drogen snel en zijn veeg-veilig, maar voor de zekerheid: leun met je pink op een deel waar (nog) niks staat.

 • Soms is de krijtstift te vloeibaar. Veeg de punt van de krijtstift af met een keukenpapiertje en schud wat minder met de stift totdat ie het weer normaal doet.
 • Ben je iets te enthousiast geweest met de punt indrukken en is ie nu beschadigd? Bij de meeste merken kun je de punt omdraaien.
 • Schiet je uit tijdens het tekenen? Gebruik dan een wattenstaafje om je tekening bij te werken. Je kunt het ook doen als je klaar bent, maar maak dan even het wattenstaafje nat (met water of Glassex) voordat je veegt. Gebruik je verschillende kleuren krijtstift? Wissel dan van wattenstaafje om mengen te voorkomen.
 • Wil je je nieuwe creatie op de foto zetten, maar heb teveel last van tegenlicht? Als je vanuit een schuine hoek fotografeert wordt dat al beter. Het beste is om de foto vanuit buiten te maken (als je daarvoor de mogelijkheid hebt).
 • Wil je liever niet op je ramen tekenen? Een raamtekening staat ook leuk op binnendeuren met glas, het ruitje van je voordeur, glazen kast deuren of glazen objecten in huis zoals vazen en potten! Of natuurlijk op een spiegel!

Raamtekening maken voor Kerst: iets voor jou?

Ik hoop dat je de inspiratie en tips hierboven leuk vond! Is het iets voor jou om een raamtekening te maken voor Kerst? If yes, dan wensen we je heel veel raamteken-plezier. Heb je een raamtekening met een ontwerp van Raamtekening.nl gemaakt? Dan zouden we het super leuk vinden als jij jouw creatie met ons deelt: gebruik hiervoor de hashtags #raamtekening en #christmaholic op Instagram of Facebook bij je foto. Dan kunnen we ‘m terugvinden!

Dit artikel is samen met Raamtekening.nl geschreven.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

 1. Monique Peters op

  Ja dit is leuk!! En dit doe ik ook al jaren!!!
  Soms uit de losse pols, soms gewoon natekenen, maar heb ook wel eens dingen uitgeprint. Net als in jou uitleg hierboven.
  Ik teken niet op mijn “grote” ramen, maar altijd op de keukendeur. Ook in andere seizoenen is dit leuk, of gewoon een mooie quote of een gedicht.
  Dit jaar doe ik het anders… Ik heb een raamsticker besteld, lekker makkelijk.
  Nu alleen nog hopen dat het op tijd bezorgd word. Je weet het nooit hè, met die pakketjes uit China!

 2. Ingrid Durivou op

  Heel leuk om te weten hoe die decoraties op het raam worden gemaakt!!! Mijn schoondochters doen dat altijd en ik dacht steeds dat ze zo goed konden schrijven en tekenen! Daar zijn ze juf voor natuurlijk!!! Haha!!! Ik ga met mijn kleinkinderen de lakballen proberen te maken!!! Dank je wel! Groetjes!!!