Merry Xmas ✰ groene kerstvlaggetjes haken

0

Na het daverend succes van de vertaalde haakpatronen vorig jaar, heeft Saskia mij gevraagd weer een gaaf ‘Kerst haakpatroon’ met jullie te delen. Dit jaar had ik al allerlei gehaakte creaties in m’n hoofd, en die wilde ik graag op digitaal papier zetten voor jullie. De creaties die ik dit jaar voor jullie heb bedacht, horen heel duidelijk bij de kersttrends van 2018. Vandaag deel ik met veel plezier het eerste haakpatroon dat ik ooit zelf geschreven heb, spannend hoor!

Groen om jaloers van te worden

Het eerste kerst haakpatroon dat ik met jullie wil delen zijn deze Emerald Green Christmas Flags. Het mag duidelijk zijn bij welke kersttrend deze vlaggetjes het beste passen toch? Hou jij van mooi groen en botanisch, zoals in deze blog? Dan zijn deze vlaggetjes echt iets voor jou!

Ik heb het vorig jaar gezegd, en zal het dit jaar nog eens zeggen; haken is niet meer alleen voor oude dametjes! Dit patroon is voor iedereen die al eens heeft gehaakt, maar ook voor mensen die net pas beginnen. Als je nog nooit eerder hebt gehaakt, bekijk dan de eerste paar filmpjes van Wolplein. Hierin wordt de opzetlus, het haken van lossen, halve vasten, vasten, en stokjes uitgelegd. Dat is alles wat je nodig hebt voor het haken van dit patroon!

De benodigdheden

Wat heb je nodig voor het haken van de kerstvlaggetjes in emerald greenVerzamel de volgende materialen:

  • 1 bol Yarn and Colors Must Have Bottle
  • 1 bol byClaire sparkle Glam Gold
  • Haaknaald nr. 3
  • Stopnaald
  • Wit vilt
  • Klein klosje witte garen
  • Bijbehorende dunne naald

Gebruikte steken:

l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
s = steek
st = stokje

Moeilijkheidsgraad: **

Ready, set, go! De kerstvlaggetjes haken

De basis voor dit kerst haakpatroon zijn de groene vlaggen. We gaan er tien maken om de zin ‘Merry Xmas’ te laten zien. Iedere toer die je maakt, is een kleine uitbreiding van de vorige. Let bij toer 5 even goed op, hier wordt nog een verandering gemaakt!

Toer 1: Maak een opzetlus en haak 3l, haak 2st in de 3e l van de naald, 2l (dit is meteen het eerste stokje van de volgende toer), keer om. (3)
Toer 2: 1st in eerste s, 1st, 2st, 2l, keer om. (5)

Toer 1. Het begin van je vlaggetje

En door naar Toer 2

Toer 3: 2st in eerste s, 1st in volgende 2 s, 2st, 2l, keer om. (7)
Toer 4: 2st in eerste s, 1st in volgende 4 s, 2st, 2l, keer om. (9)
Toer 5: 1 st in eerste s, 1st in volgende 6 s, 2st, 2l, keer om. (10)
Toer 6: 1 st in eerste s, 1st in volgende 7 s, 2st, 2l, keer om. (11)
Toer 7: 1 st in eerste s, 1st in volgende 8 s, 2st, 2l, keer om. (12)
Toer 8: 1 st in eerste s, 1st in volgende 9 s, 2st, 2l, keer om. (13)
Toer 9: 1 st in eerste s, 1st in volgende 10 s, 2st, 2l, keer om. (14)
Toer 10: 1 st in eerste s, 1st in volgende 11 s, 2st, 2l, keer om. (15)
Toer 11: 1 st in eerste s, 1st in volgende 12 s, 2st, 2l, keer om. (16)
Toer 12: 1 st in eerste s, 1st in volgende 13 s, 2st, 2l, keer om. (17)
Toer 13: 1 st in eerste s, 1st in volgende 14 s, 2st, 2l, keer om. (18)
Toer 14: 1 st in eerste s, 1st in volgende 15 s, 2st, sluit af met een hv en hecht af. (19)

De letters maken van vilt

Zijn al je vlaggetjes af? Dan gaan we de letters maken. Dat kan op twee manieren. Je kunt zelf in Word op zoek gaan naar een leuk lettertype, dit afdrukken en op een stukje vilt spelden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf de letters op een stukje vult tekenen. Zorg er in beide gevallen voor dat de letters rond de 2 cm breed en 3 cm hoog zijn. Knip de letters  M E R R Y  X M A S uit vilt.

Vervolgens gaan we de letters op de vlaggetjes naaien. Hiervoor heb ik de festonsteek gebruikt. Deze steek zorgt ervoor dat de letters goed vast zitten en dat de randjes van de letters rond en zacht worden. Als je nog niet bekend bent met deze steek, op Google staan genoeg voorbeelden. Speld de letters op de vlaggetjes. Zorg dat iedere letter ongeveer in het midden van ieder vlaggetje komt te staan. Ik heb telkens 4 toeren van boven geteld en 4 s van links en rechts geteld.

Zoek het midden van je vlaggetje op

De vlaggenslinger afmaken

Vervolgens ga je de alle vlaggetjes aan elkaar vast haken. Dat doe je met een mooi glittergaren. Ik heb die van ByClaire gebruikt. Gebruik een halve vaste om de glittergaren aan te haken in de bovenste hoek aan de rechterkant van de laatste vlag. Haak nu 17 v in de laatste toer van de vlag. Haak de volgende v in het volgende vlaggetje, weer in de bovenste hoek aan de rechterkant. Herhaal dit totdat alle vlaggetjes aan elkaar vast zitten.

Vervolgens haak je een extra v in de laatste s om de bocht om te gaan. Haak nu, richting de punt van het vlaggetje, in iedere toer 2 v. Als je bij de punt komt zou je 28 v moeten hebben gehaakt. In de punt van het vlaggetje haak je 3 v. Vervolgens haak je weer 28 v omhoog.

Een lekker glitterrandje

Haak 3 vaste in het onderste puntje van elke vlag

Als je bij het volgende vlaggetje aankomt haak je een hv om de steken die de vlaggetjes verbinden heen. Herhaal dit nog 9 keer totdat je ook een rand om het laatste vlaggetje hebt gehaakt. Sluit je af met een hv. Nu heb je alleen nog twee lossenkettingen nodig. Deze twee kettingen maak je zo lang je wilt. Hecht ze aan de eerste en laatste vlag en je kunt je creatie fijn ophangen.

Haak en halve vaste om de tussenstukjes

Je kerstslinger van gehaakte vlaggetjes is af!

Kijk eens aan, hij is af! Deze prachtige slinger kun je natuurlijk aanpassen, zodat hij precies bij jouw kerstdecoratie past. Ik koos natuurlijk voor deze mooie groene kleur met glitters om bij het botanische thema te passen, maar je zou ook zomaar compleet andere kleuren of andere letters kunnen maken, zodat je iets heel anders kunt spellen! In deze blog vind je een aantal leuke kerstquotes ter inspiratie.

kerst haakpatroonKerst haakpatroon: ga jij deze vlaggetjes maken?

Ik hoop dat je dit kerst haakpatroon leuk vindt! Ga jij de vlaggetjes haken? Dan wens ik je heel veel plezier! Als je nog vragen hebt over het patroon of de werkwijze, stel ze gerust hieronder. En ben je klaar? Dan ben ik enorm benieuwd naar hoe jouw Emerald Green Christmas Flags erbij hangen. Laat je het weten in de comments? Je kunt een foto uploaden!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Charlie groeide op in een echte Britse kerstfamilie. Haar liefde voor DIY-en komt tijdens de feestdagen goed van pas. Zo vind je haar meestal met een haakwerkje onder een warm deken. Check haar vertaal- en/of DIY projecten op haar instagram @Charlingual of op haar website.

Reageer!