Je kerstboom versieren als een échte stylist: 11 tips

21

In het tuincentrum zijn ze altijd zó prachtig versierd, die kerstbomen. Vaak een beetje (te) vol naar mijn smaak voor thuis, maar wel ontzettend kunstig en evenwichtig en super stijlvol. Hoe doen ze dat toch? Thuis blijkt het ieder jaar toch niet zo makkelijk om dat zelfde effect voor elkaar te krijgen. Wat is het geheim? Hoe decoreer je een kerstboom als een échte professional? Ik vroeg het de pro’s en heb 11 tips voor het stijlvol versieren van je kerstboom verzameld!

Hoe versier je je kerstboom mooi?

Hoe versier je een kerstboom op een professionele manier? The only way om daar achter te komen, is door het te vragen aan de mensen die het decoreren van kerstbomen als baan hebben. En dat heb ik de afgelopen weken volop gedaan! Ik vroeg aan experts van verschillende tuincentra hoe ze het aanpakken. En ontrafelde de geheimen van een ervaren styliste van Kaemingk (de grootste kerstdecoratieleverancier van Nederland).

Ik vroeg ze hoe zij zorgen voor een stijlvol en professioneel versierde kerstboom. De tips die ik de afgelopen weken heb verzameld, vind je hieronder. Geen standaard ideeën die je overal leest dus, maar echte ‘trucs’ die de pro’s dagelijks gebruiken. Ik hoop dat je er iets nieuws van leert. Dat heb ik in ieder geval wel gedaan!

1. Hou vast aan je kleurschema

Kleur is zo smaakgevoelig. De één is gek op botanische kerstversiering. De ander gaat liever voor traditioneel. Welk thema en welke kleuren je ook kiest, maak in ieder geval een keuze en hou vast aan die keuze. Het advies van de professionele stylist is om voor een combinatie van vier a vijf kleuren te gaan. Als ze dicht bij elkaar liggen, kun je vijf a zes kleuren gebruiken (bijvoorbeeld diverse kleuren goud). Liggen de kleuren verder uit elkaar, dan is vier genoeg. Minder dan vier kleuren zorgt voor een vrij vlak geheel, dus dat doen de pro’s eigenlijk nooit!

2. Gebruik verschillende lichtsnoeren door elkaar

Hou het niet bij één soort kerstlampjes in je boom. In de video hieronder van Everlands kerstbomen (prachtig merk met natuurgetrouwe bomen!) zie je bijvoorbeeld hoe ze eerst een basisverlichting in de boom verwerken en vervolgens – bijna op het einde – nog decoratieve draadverlichting toevoegen, voor extra sfeer. En vooral ook voor 3D-effect, omdat de strengen met draadverlichting alle kanten opzij en omhoog kunnen.

Je kunt voor draadverlichting kiezen, maar andersoortige accentverlichting kan ook. Denk aan kerstlampjes met huisjes eraan, of een leuk sneeuwvlokje. Of je hangt er een paar van die grote stoere lampen aan een touw in. Je kunt verlichting op batterij gebruiken, maar ook met een stekker. Werk de stroomkabel dan aan de achterzijde van je kerstboom weg. Ik vind het echt een superleuk idee, en heb ’t nog nooit gedaan. Het is iets wat ik zeker ga uitproberen met mijn boom van dit jaar! Met slechts drie strengetjes accentverlichting bereik je al heel veel!

3. Zorg voor diepgang met kerstballen diep in de boom

Hoe veel decoratieve ornamenten je ook hebt, begin altijd met de effen kerstballen. Hang ze dicht bij de stam, zo creëer je diepte. Ik vond het altijd fijner om éérst de decoratieve, mooie ballen en andere ornamenten aan de buitenzijde van de boom te hangen en deze goed te verdelen. En pas daarna de egale, simpele kerstballen er tussen te verdelen.

Iedereen doet het natuurlijk op zijn of haar eigen manier, en dat is juist prachtig. Maar als je erover nadenkt, eigenlijk is het veel logischer om te beginnen met de eenvoudige ballen die wat dieper in de boom hangen, en pas daarna de buitenzijde aan te kleden. Dan hoef je er ook niet zo tussendoor te graaien. Dat ga ik dit jaar dus ook maar eens proberen!

4. Werk met takken om je boom ‘volume’ te geven

In de video hierboven zie je ook hoe takken kunstgroen (of twijgjes, witte takken, rode takken, net wat je maar wil) je boom extra volume geven. Doe deze bij voorkeur in de boom nog voordat je de ballen in je boom gaat hangen, zodat je niets stuk maakt. Voor een vol gedecoreerde boom van 2.20m heb je al gauw 10 – 20 takken nodig. Je maakt ze vast met wat binddraad, zodat ze goed op hun plek blijven zitten. Verdeel de takken door de hele kerstboom, voor een natuurlijk effect. Door de takken wat meer recht op in de kerstboom te steken, wordt de aandacht heel mooi naar boven geleid, dat zie je in de video hierboven heel goed.

5. Werk van groot naar klein

Toen ik een dagje mee mocht lopen tijdens de kerstfotoshoot van Intratuin, vroeg ik de groenspecialiste & styliste de oren van hun hoofd. Eén van de tips die me echt is bijgebleven, is dat je van groot naar klein moet werken. Eerst de grootste items in de boom (grote takken, bloemen, grote ballen). En daarna pas de kleinere. Zo krijg je namelijk een optimale verdeling en oogt het geheel in balans.

6. Wissel vormen en materialen af

Voor een volle, sfeervolle en goed uitgebalanceerde kerstboom, wissel je de soort kerstballen die je gebruikt af. De richtlijn die veel stylisten voor kerstballen hanteren is; 70% glans en 30% mat. Zorg ook voor variatie qua soort ballen en andere ornamenten. Hang tussen twee glanzende ballen een matte bal, of werk met iets van hout of van stof. Zorg dat er overal in de boom voldoende afwisseling qua kleur, vorm, materiaal en textuur te zien is.

7. Groepeer kleinere decoraties

Je moet dus lekker veel afwisselen met versieren, maar niet altijd! Dit is misschien wel de allerbeste tip die ik gehoord heb; groepeer kleinere decoraties bij elkaar. Ik ben echt van het spreiden en overal iets hangen. Maar het geeft juist een super stijlvol effect als je wat kleinere decoraties bij elkaar hangt. Meerdere van dezelfde items dus, bij voorkeur in oneven aantallen!

Of ga voor een mix van 2 a 3 soorten (zoals de sterren en zeepjes hieronder) die je meerdere keren bij elkaar hangt. Zorg wel dat je een paar van dit soort groepjes in de boom doet, een stuk of vijf keer. Die herhaling zorgt voor rust en evenwicht. I love it!

8. Decoreer met onverwachte accessoires

Je hebt het vast wel eens gezien in een tuincentrum; onverwachte items, die je zelf niet zo snel in een kerstboom zou hangen of stoppen. Het gekste wat ik ooit gezien heb, waren twee benen van een mannequin. Weird as hell (kan ik je ook niet aanraden, haha). Maar ik heb ook hele toffe dingen zien langskomen.

Denk bijvoorbeeld aan oude boeken, slingers gemaakt van muziekpapier, verlanglijstjes, échte kaarsen, fotolijstjes, een recept, boa’s, veren, zeepjes… Of wat te denken van een compleet plateau met kunsttaartjes erop, zoals op de tweede foto hieronder!? Soms zorgen dit soort verrassende ornamenten juist voor dat echte wow-effect. Dus denk ook eens out-of-the-box en doe iets aparts.

9. Verberg de voet van je boom

Als je de voet van de boom een beetje wil verbergen, druk dan de takken van je kerstboom een beetje naar beneden. Dit doe je helemaal in het begin al. Vervolgens vul ze je met extra groene takken (zie tip 4). Doe je dit, dan valt het ‘gat’ dat ontstaat door je takken naar beneden te duwen, wat minder op. De onderkant van je boom lijkt voller en de voet is automatisch mooi bedekt.

10. Versier ook rondom je kerstboom

Aan het decoreren van de kerstboomvoet, wordt in een tuincentrum of showroom sowieso vaak extra aandacht geschonken. In plaats van een simpele mand of doek eromheen om de voet te bedekken, wordt de stam en de bodem van de kerstboom echt gezien als onderdeel van het geheel!

Natuurlijk is er niks mis met een mand hoor, maar het kan origineler. Leg er bijvoorbeeld haardhouten blokken omheen. Heb je een winters thema? Gebruik dan sneeuwdekens. Zet ook wat items naast je boom. Denk aan lantaarns met kaarsjes, of een vuurkorf met houten blokken en kerstlampjes die flikkeren als vuur. Hier vind je nog meer ideetjes voor het versieren van de voet & stam van je kerstboom.

11. Maak één geheel van je kerstinterieur

Die bomen in zo’n kerstshow staan eigenlijk nooit op zichzelf. Er staat bijvoorbeeld een bank naast of een sfeervol gedekte tafel. Of er staan allemaal bakken en manden met kerstballen omheen. En die combinatie, moet kloppen. Want dán pas komt je boom echt tot leven, en staat ie helemaal op z’n plek. Zorg ook dat de kleuren die je gebruikt in je boom terugkomen in de rest van je interieur. In de kussens en dekens op je bank bijvoorbeeld. Of in de ingepakte cadeautjes die je onder de boom legt.

Kerstboom versieren tips van professionele stylistZorg dat het één geheel wordt, dat doen de pro’s ook! Qua stijl kun je vooral verbinding creëren door de decoratieve ornamenten die je in je boom hangt. Heb je een stoer interieur? Kies dan stoere voor wat ornamenten. Heb je veel hout in je interieur? Kies dan ook voor houten sterren en andere houten decoraties. Zorg dat niet alleen de kleuren, maar ook de materialen die je gebruikt in je kerstboom weerklinken in de rest van je interieur.

Kerstboom versieren tips: wat zijn jouw suggesties?

Dat waren ze; de professionele tips. Ik hoop dat je er weer nieuwe inspiratie door hebt opgedaan. Ik ga ze in ieder geval allemaal dit jaar proberen in de praktijk te brengen. Ben erg benieuwd hoe dat eruit gaat zien! Heb jij nou zelf nog een ultieme tip voor het versieren van je kerstboom? Laat het me dan hieronder in een reactie weten. Eventueel met een fotootje erbij! Wellicht inspireer je er andere lezers ook weer mee.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

21 reacties

 1. Hoi Saskia!! Bedbakt voor de tips! Ik zal ze volgend jaar zeker gaan gebruiken, want dit jaar staat mijn boom al (kerstjunkie was niet te stoppen, haha) Ik hang overigens ook altijd mijn grotere ornamenten onderin de boom en werk naar kleiner toe bovenin. Dit creëert naar mijn idee ook een leuk effect. Groetjes!!

 2. Heb net een nieuwe kunstkerstboom gekocht, de blauwe Matterhorn (2.15m) van Triumph Tree en dit filmpje erbij gezocht (lekker makkelijk): https://youtu.be/5zarNMGAn-E . Ik ga dus een poging wagen om dit jaar eens te proberen het te doen zoals het hoort, haha. Wat de meerdere verschillende verlichting betreft: Past hier na ruim 1800 (ik geloof zelfs 2000) niet meer in de boom, grijns. Maar is wel extra warm wit! Eh, maar 4 tot 5 kleuren ballen combineren, zal niet lukken. Wij hebben namelijk altijd een bonte boom. Wat ik wel doe is eerst per kleur en met de grootste ballen beginnen. Dus heerlijk systematisch en dan continue met één oog dichtgeknepen van een afstand loeren of alles wel goed en eigenlijk verdeeld is, hihi. Tja, en uiteindelijk is de boom dan altijd precies zoals bij ons hoort. Een foto heb ik nu dus niet en om nou een foto van onze oude boom te plaatsen…

 3. Ria van Akelijen op

  Als jouw kerstboom voor jouw de mooiste is maakt het niet uit wat er in hangt.
  Als hang je er van die glazen ballen in met luchtplantjes

 4. Wat een leuke tips! Ik weet alleen niet of ik tip 1 ga gebruiken … 4 tot 5 kleuren? Ambitieus. Ik heb rood en goud in de boom hangen. Ik weet niet welke kleuren ik erbij zou kunnen doen, zonder dat het een te bont geheel word…. en geld voor extra kerstballen is er dit jaar niet – ik ga een nieuwe kunstkerstboom met standaard kopen (185 of 215 cm ipv 90 cm).
  Mocht iemand een leuk idee hebben voor een kleur die past bij rood en goud, laat het me weten.

 5. Hoi Saskia,

  Bedankt voor de goeie tips! Zal er straks zeker gebruik van maken als onze nieuwe boom (zo’n besneeuwde!) word gezet.
  Heel benieuwd hoe het gaat uitpakken, omdat de boom nu dus wat minder “groen” zal zijn als vorig jaar.
  Vorig jaar al hele mooie eucalyptus-groene kerstballen van Riviera Maison gekocht ( in dezelfde kleur als onze lambrisering) en verder gewerkt met veel natuurlijke decoraties; dennenappeltjes, witte besjes-takken, nepsneeuw, eucalyptustakken en veel houten hangers. Dit jaar wil ik er misschien wat lichtgouden ballen bij hangen, het koper dat ik vorig jaar probeerde vond ik te “zwaar”.
  Zo’n zin om te beginnen! Heb al wel de lichtjes in de pergola hangen, daarmee kon ik niet wachten. Zó gezellig!

  Maar ja; ….. verder eerst nog maar braaf wachten tot de Sint weer naar Spanje is hè? #NogTweeWeekjesWachten!

  Hele Fijne Feestdagen!!

 6. Leuk om te lezen. En hoewel ik die tuincentra bomen altijd leuk vind om te zien, zou ik het persoonlijk nooit zo zelf thuis doen. Ik vind ze altijd een beetje over de top I guess. Ik heb liever een wat minimalistischere boom. Ieder zo zijn smaak

 7. Een paar van de tips gebruik ik al, maar ik ga nog eens naar die takken kijken als ik bij Intratuin ben hoor.
  Mijnen moeder zette vroeger al de kerststal aan de voet van de kerstboom en dat doe ik ook altijd. Eerst een bruin/brons kleurige doek dan de kerststal met mos er om heen en dan de beelden er verspreid bij zetten.

 8. Ik ben druk op zoek naar die toffe draad verlichting maar heeft iemand daar een merk van? Ik vind die in de video erg tof maar vind zulke verlichting nergens

 9. Aangezien wij herfst/natuurkleuren op alle muren hebben, moet de boom niet al te druk eruit zien. 2 kleuren dus, wat hout en dennenappels en dat is het. Wel versier ik het hele huis. Eerder vooral met ‘dingen, de laatste jaren vooral met lichtjes.

  Draadverlichting is zo mooi en kan je overal langs draperen. Die heb ik trouwens op Ebay gekocht, uit Azië (waar bijna alles weg komt van Ebay) gebruiken ze veel platte ronde batterijtjes. Dat betekent een bijna onzichtbaar, plat batterijblokje op het einde van het snoer. Dus heel makkelijk weg te werken.

  Zondag gaat de boom op en ik heb vanmiddag toevallig nieuwe ijspegelverlichting gehaald voor aan het balkon. Heerlijk, die hele kerstsfeer die al overal hangt!

 10. Ben zelf erg van rustig: wit en groen, maar wel heel veel lichtjes. Ik gebruik veel witte veertjes voor sneeuweffect en het licht wat diffuser te maken. Kunnen elk jaar opnieuw gebruikt worden. Mij verveelt het nooit.
  Bij een klein-behuisde dochter heb ik eens een panel stof met een kerstboom erop gekocht bij Ikea. Daar gaatjes in gemaakt en lichtjes doorheen gehaald. Groot succes. Mooie boom, geen ruimte. Met kerstbalhaakjes kun je er nog van alles en nog wat in hangen als je wilt.

 11. Waaaaaaaaar is dat filmpje gemaakt met die tips? Want die hangt zo ongelofelijk veel leuke kerst spulletjes in de boom waar mijn kerst hart sneller van gaat slaan.
  Volgend weekend ook de boom maar eens op gaan zetten. Kei fijn dit artikel met al die tips ik ga ze zeker eens toepassen!!

 12. Wat een goeie tips, ik vind het gingerloaf recept met de kaneel erop trouwens ook super als ornament!! Ga ik misschien wel proberen om na te maken voor in de boom 🙂

 13. Ik probeer mijn kerstballen/ornamenten in een soort van ‘slingervorm naar boven’ te hangen, zoals op de foto (die strepen zijn even om het te laten zien), helaas heb ik een heeel goedkoop boompje wat niet heel vol is, dus het lukt niet altijd. Inmiddels is mijn boom weer wat voller qua decoratie, dus het is iets chaotischer geworden, maar zulke lijnen erin vind ik wel mooi

  • De kleuren zijn trouwens roze, paars, oranje en goud. Met roze/goud en paars/gouden ballen, gouden ornamenten en oranje perzikjes