Surprise maken? Met deze 10 tips overleef je het!

0

Bij het Sinterklaasfeest hoort vaak het maken van een surprise. Families, groepen vrienden en scholen doen er allemaal aan mee. Sommige mensen vinden het maken van surprises een eitje. Maar voor veel mensen is dit best een flinke kluif. Geldt dat ook voor jou? Met deze 10 tips zul je het maken van een surprise zeker overleven. En wie weet.. misschien beleef je er zelf ook nog een beetje plezier aan ;-)!

Tip 1. Op zoek naar een onderwerp

De eerste opdracht, is natuurlijk het zoeken van een onderwerp. Aan welk thema ga je je surprise ‘ophangen’? Tip: houd een lijstje bij met bijzonderheden die gedurende het jaar gebeurd zijn. Is iemand 50 geworden? Heeft iemand zijn diploma gehaald? Is er een nieuw gezinslid (in de vorm van een huisdier, partner of baby bijvoorbeeld) bijgekomen? Dit kun je allemaal gebruiken bij het bedenken van een surprise! En als je echt niks kunt bedenken, deze laptop-surprise is altijd wel goed.

surprise maken tipsTip 2. Ontdek het verzamelmonster in jezelf

Begin vroeg met het verzamelen van materialen. Dat helpt je straks om snel een surprise in elkaar te knutselen. Je hoeft nog niet eens een plan te hebben, dat komt vanzelf wel een keer. Handige materialen om te verzamelen zijn:

  • Lege wc rollen
  • Lege tissue dozen
  • Schoenendozen
  • Leuke stukken inpakpapier
  • Rollen of strips behang
  • Oude kranten
  • Dozen waar producten in hebben gezeten
  • Dik karton

Tip 3. Even kortsluiten…

Er zijn heel veel verschillende manieren om op pakjesavond, of als je met Kerst een Secret Santa organiseert, je surprise te geven. Sommige gezinnen schrijven een gedicht, sommigen spelen een heel spel, sommigen maken surprises die voor iedereen bedoeld kunnen zijn, sommigen nemen het heel serieus en voor anderen is het een lachertje. Uit eigen ervaring weet ik dat het heel handig is om van te voren even vast te stellen wat voor pakjesavond jullie willen vieren.

Het zou natuurlijk niet tof zijn als je bijvoorbeeld een lekkere kwarktaart hebt gebakken die deel uitmaakt van de surprise, maar dat de surprises pas aan het einde van de avond uitgepakt worden en de kwarktaart dus niet meer goed is. Of als je een grappige surprise maakt voor iemand, zoals het verstoppen van alle cadeaus in een grote homp ijs, maar de rest van de surprises hele mooie dingen zijn die voor altijd bewaard zullen blijven.

Of als je een half boekwerk in dichtvorm schrijft, terwijl de rest helemaal geen gedicht heeft. Het gaat uiteraard altijd om de intentie, maar wil jij je schoonmoeder echt uitleggen waarom ze plots onder de scheerschuim zit? Better safe than sorry, zegmaar.

Sinterklaas, foto van het Sinterklaasjournaal

Tip 4. Wees niet cliché…

Het grote boek van Sinterklaas, gemaakt uit een doos met daaromheen een grote kartonnen kaft, het paard van de sint gemaakt uit twee dozen, een grote wortel, een schoen en een pakje. Je kent ze vast wel. Natuurlijk valt zo’n surprise altijd wel in de smaak, het maakt de hele avond lekker sinterklaas-achtig. Maar is dit iets waar je zelf op zou zitten te wachten? Trust me, als je een klein beetje onderzoek doet naar de dingen die jouw getrokken lootje leuk vindt, dan kun je echt wel iets bedenken! En degene die jouw surprise ontvangt zal zo’n persoonlijke surprise velen malen leuker vinden!

Tip 5. Of doe juist wel lekker cliché

Je kunt het natuurlijk ook over een andere boeg gooien. Ieder jaar gebeuren weer opmerkelijke dingen in het nieuws of er komt plots een nieuwe rage om de hoek kijken. Dit jaar waren Unicorn Frappés helemaal hot and happening, de film Black Panther was een giga succes, mensen gingen Tide Pods eten, iedereen speelde Fortnite en mensen discussieerden of ze Yanny of Laurel hoorden. Je hebt het vast allemaal wel voorbij zien komen. Deze onderwerpen, en er zijn er nog veel meer hoor, zijn allemaal hartstikke cliché. Maar wel enorm leuk om te verwerken in een surprise!

Tip 6. Gedichten hoeven niet persé te rijmen

Een gedicht hoort vaak bij het hele surprise gebeuren maar er staat niets vast over of het moet rijmen of niet… Ben je niet goed in het bedenken van een rijmend verhaal? Laat het dan lekker achterwege. Maak er een grapje over, dat de sint zat te denken, dat ie eens geen gedicht zou schenken. Je zou ook eens een elfje kunnen maken, of een grappige limerick (al is dat nog best lastig). Bovendien, er is nog zoiets als dichterlijke vrijheid. Mocht je nog wat tips nodig hebben voor je gedicht? Lees dan zeker even dit blogje.

Tip 7. Gebruik leuke rijmhulpjes

Als het nou echt niet wil lukken met een gedicht, niet getreurd. Er zijn Sinterklaas rijm- en dicht websites te over. Je hoeft maar sinterklaas-gedicht op Google in te typen en je wordt meteen overspoeld. Ik heb het voor de lol weer even uitgeprobeerd, komt-ie hoor…

Sint en Piet zaten te bedenken
Wat ze Charlie nu eens zouden schenken
Sinterklaas is weer in het land
En werd in de winkels de beste klant…

Wil je dat iedereen weet dat je een gedichten generator hebt gebruikt? Nee natuurlijk niet! Dit is dan ook wel de meest cliché sinterklaasrijm ooit. Er zijn gelukkig ook een paar modernere sites die je hopelijk kunnen helpen. Kijk eens naar deze twee voorbeelden, Sinterklaasgedichtenmaken.nl en de Gedichten Generator van Sinterklaasfan veel leuker toch!

Tip 8. Begin op tijd

Een open deur, maar ik trap hem toch maar even in (en het is ook al eind november nu we dit publiceren). Maar ach, dit vooral een tip voor mezelf. Al jaren doe ik mijn best om op tijd te beginnen,  maar het wil niet echt lukken. Inmiddels ben ik al tevreden als ik op tijd begin met bedenken wat ik wil maken. Het maken zelf komt altijd op het allerlaatste moment. Ach, die last-minute surprise stress hoort ook wel een beetje bij de decembermaand toch?

Tip 9. Maak het gezellig

Die surprise gaat er niet vanzelf komen, je zult er toch echt even voor moeten gaan zitten. Daarom deze mega belangrijke tip. Maak het gezellig! Schenk een lekker speciaal biertje of glas wijn in. Pak een bakje chips of een reep chocola erbij. Zet een leuke Netflix film op of draai een lekker plaatje. Nodig vrienden uit die ook een surprise moeten maken. Het maken van een surprise hoeft geen vervelende of stressvolle taak te zijn, je kunt het zo leuk en gezellig maken als je wilt!

Tip 10. Besteed er aandacht aan en doe er moeite voor!

Dit is de belangrijkste tip die ik heb. Besteed aandacht aan je surprise. Neem de tijd, en doe er moeite voor. Zolang dat je je aan deze gouden regel houdt, mag je gedicht vol zitten met spelfouten zitten en mag je surprise half uit elkaar vallen.  Het vieren van Sinterklaas, en Kerst uiteraard ook, gaat om de gezelligheid en het fijne gevoel. Jouw surprise hoeft echt niet ‘Pinterest Perfect’ te zijn. Zolang je je best maar hebt gedaan. Een gezellig avond waarbij er mooie herinneringen worden gemaakt, daar draait het allemaal toch om?

Surprise maken: wat zijn jouw tips?

En met die laatste tip en mijn gouden regel heb ik eigenlijk alles gezegd. Inmiddels heb ik genoeg inspiratie gekregen om er lekker voor te gaan zitten. Als je nou zelf nog tips hebt, of juist om hulp wilt vragen, laat maar een berichtje achter! Ik ben heel erg benieuwd :-).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Charlie groeide op in een echte Britse kerstfamilie. Haar liefde voor DIY-en komt tijdens de feestdagen goed van pas. Zo vind je haar meestal met een haakwerkje onder een warm deken. Check haar vertaal- en/of DIY projecten op haar instagram @Charlingual of op haar website.

Reageer!