Guirlande van kerstgroen op touw maken (video!)

10

In de video hierboven laat ik je – samen met mijn vriendin Marieke van mijn favoriete bloemenwinkel in Eindhoven; Bloemmarie – zien hoe je een guirlande maakt op een touw van echt kerstgroen. Hieronder leg ik ter aanvulling stap voor stap uit hoe je te werk gaat. Een guirlande maken van kerstgroen, doe je zo!

Wat heb je nodig?

Zorg dat je klaar hebt liggen:

 • Een dik touw (groot genoeg voor jouw guirlande, dus eerst even meten)
 • Heel veel kerstgroen en eventueel nog wat Magnolia-takken
 • Binddraad
 • Een tangetje, mesje en/of schaar
 • Zeeën van tijd!

Voorbereiding

Dit is best een tijdrovend projectje, neem dus echt de tijd. Marieke schat in dat je ongeveer 1 uur nodig hebt per meter, al hangt het er natuurlijk vanaf hoe ervaren en snel je bent. Wij maakten een guirlande die vooral aan de onderzijde heel mooi vol is, omdat we hem ophingen tegen het plafond. Maar als je een guirlande maakt met kerstgroen die bijvoorbeeld aan het raam hangt en aan alle kanten mooi moet zijn, draai dan tijdens het opbinden het touw continu rond. Zo weet je zeker, dat hij overal mooi is.

guirlande maken op touwEen beginnetje maken

Het allermooiste effect krijg je als je guirlande een duidelijk begin en eindpunt heeft. In de video laat Marieke duidelijk zien hoe je een beginnetje maakt met een ‘toef’ kerstgroen. Vervolgens maak je een boeketje op het touw door steeds afwisselend de verschillende takjes kerstgroen op het touw te leggen en heel stevig vast te binden met je binddraad. Doe dit echt goed strak, zodat je takken goed blijven zitten.

De bocht maken

Als je bijna bij het einde bent (waar je guirlande ‘de bocht om gaat’) is het slim om de takjes in de andere richting te gaan leggen. Zo creëer je die bocht en een mooi einde. In de video zie je wederom het beste wat we hiermee bedoelen. Vervolgens verdeel je je kerstlampjes erover en je guirlande is klaar! Als je hem ophangt kun je de lampjes nog even op de juiste plek duwen. Wij konden het niet laten om de guirlande nog wat te versieren met kerstdecoraties.

guirlande maken op touwDe verzorging

Omdat je met vers groen werkt, blijft het natuurlijk niet heel lang fris. Zeker niet als de verwarming lekker hoog staat. Wil je met Kerst een frisse guirlande, hang hem dan maar een paar dagen van tevoren op. Natuurlijk droogt de guirlande ook gewoon in. Dat geeft ook een mooi effect. Mocht je hem wat langer fris willen houden, dan kun je hem af en toe met een plantenspuit wat benevelen. Dat geeft je net een paar dagen meer speling!

Guirlande op touw maken: iets voor jou?

Mocht je nog vragen hebben over het maken van een guirlande op touw, laat dan hieronder zeker even een reactie achter. Wij doen dan ons uiterste best om je vraag te beantwoorden! Ik hoop dat je dit een leuke video vond – het is voor het eerst dat ik zo’n DIY video heb gemaakt. Laat je het me weten in de reacties hieronder? Alvast bedankt! Mocht je nog meer inspiratie zoeken, hier vind je al onze blogjes over het maken van kerststukjes. En knutsel-ze deze kerstperiode.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

10 reacties

 1. Wilma van der Veen op

  Super super leuk!! Die ga ik maken. Niet nu ivm de houdbaarheid van het groen maar dat komt helemaal goed. Voor vandaag heb ik de advent potjes op t programma staan. Ik ben een fröbeler, zeker met kerst, en dankzij de uitleg ga ik hiermee aan de slag! Mooi gedaan dames, bedankt!

 2. Dit vind ik mooi voor over de afzuigkap, of kastenwand in de keuken.
  Maar het ontbreekt me aan lef/durf: zal het wel echt mooi staan?

 3. Mooi gedaan, en duidelijk uitgelegd.

  Ik werk zelf altijd als ik een guirlande maak naar het midden toe, dus begin aan een uiteinde tot het midden en vervolgend vanaf het andere eind tot het midden. Zo krijg je naar mijn idee een fraaier beeld…. Helemaal mooi bij neerwaarts hangende uiteinden is het maken van een guirlande met een bol midden en smallere uiteinden en dan vervolgens hier festoenen aan te hangen… Maar goed dat is nog meer werk, en ook wat moeilijker te realiseren… Wellicht iets voor een volgende kerst video?

  • Dat is best lang, tot in het nieuwe jaar zeker als je het maakt eind nov / begin dec. . Ik heb het vorig jaar gemaakt. Ik zie dit filmpje nu voor het eerst en ben zelf bloemiste, en de tips zijn zeer prima . Het duurt echt wel een uur per meter. En zeker de de tips gebruiken van deze bloemiste in het filmpje. Goed voorwerken is het halve werk. De guirlande wordt erg zwaar houd daar ook rekening mee. En benevelen met plantenspuit is Okay, maar pas op voor de elektriciteit met oog op de verlichting.. dit is een topfilmpje