Candy Cane kussen haken

3

Vanaf de allereerste keer dat ik mijn appartementje versierde voor kerst, hebben de kleuren rood en wit de overhand gehad in mijn kerstversiering. Ik hou van een lekker traditioneel en nostalgische kerst. En ik kan zo genieten van de warme sfeer die deze klassieke kerstkleuren me bieden. Tijdens het haken van dit Kerst kussen met candy cane patroon kwam ik helemaal in de spirit!

Kerst kussen haken

Dit jaar ben ik al vroeg op zoek gegaan naar leuke kussenhoezen. Vorig jaar was het eerste jaar dat we Kerst vierden in ons huisje en ik miste toch nog wat accessoires. Leuke kerst kussenhoezen stonden boven aan mijn verlanglijstje voor dit jaar. Maar ik kon niets vinden dat echt mijn smaak was. Tot ik plots het idee kreeg om zelf een kerst kussen te haken! Een kussenhoes met de knuffelige Yarn and Colors Fabulous garen leek me heerlijk, dus ik ging aan de slag. Het is een heuse candy cane kussen geworden en het patroon daarvan deel ik graag met jullie.

Wat heb je nodig voor een candy cane kussen?

Zorg dat je dit in huis hebt:

  • 6 Bollen Yarn and Colors Fabulous garen, 3 in de kleur Red Wine (030) en 3 in de kleur Cream (002)
  • Haaknaald nr. 10,5
  • Een flinke stopnaald
  • Een rond binnenkussen van 40 cm (zoals deze van sierkussen.nl)

Gebruikte steken: Magische ring, Halve, Halve vasten, Vasten, Stokje
Moeilijkheidsgraad: **

Kussenhoes voor Kerst haken: let’s go!

Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je deze candy cane christmas cushion haakt.  Ronde 1: Pak de eerste bol rode garen en maak een magische ring met daarin 2 lossen en 12 stokjes. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (12)

Ronde 2: Wissel nu naar de witte bol Fabulous. De rode bol doet nu even niet mee. Je hoeft hem niet af te knippen, kijk maar op de foto. Haak met wit 2 lossen, haak 1 stokje in de eerste steek van de vorige toer. Haak vervolgens 2 stokjes in ieder stokje van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (24)
Ronde 3: 2 lossen, * 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende steek en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer en 1 halve vaste in de tweede losse. (36)
Ronde 4: 2 lossen, * 2 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende twee steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (48)
Ronde 5: 2 lossen, * 3 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende drie steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (60)

Ronde 6: 2 lossen, * 4 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende vier steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (72)
Ronde 7: 2 lossen, * 5 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende vier steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (84)
Ronde 8: 2 lossen, * 6 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende vijf steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (96)
Ronde 9: 2 lossen, * 7 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende zes steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (108)
Ronde 10: 2 lossen, * 8 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende zeven steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (120)
Ronde 11: 2 lossen, * 9 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende acht steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. (132)
Ronde 12: 2 lossen, * 10 keer 1 stokje in een steek, 2 stokjes in een steek *, herhaal * * 11 keer. Haak 1 stokje in de volgende negen steken en 1 stokje in de laatste steek van de vorige toer. Sluit af met 1 halve vaste in de tweede losse. Hecht niet af. Als je de halve vaste hebt gehaakt blijft er een lusje over, deze heb je zo meteen nog nodig. (144)

Vergeet niet aan het einde van iedere ronde van kleur te veranderen!

Herhaal ronde 1 t/m 12 nog een keer zodat je een voor- en een achterkant hebt. Leg de twee binnenkanten tegen elkaar aan. Je gaat telkens in de binnenste lus van de bovenste steken aan beide kanten werken. Steek je naald in de twee lussen die overgebleven zijn van de laatste halve vaste van ronde 12. Haak ze met een vaste aan elkaar.
Doe dit nu voor iedere steek van ronde 12. Vergeet niet alleen de binnenste lussen te gebruiken.

Als je op 2/3 van het kussen zit, schuif je de kussen vulling in de hoes. Nu haak je de hoes verder dicht. Als je de laatste twee lussen met een vaste aan elkaar hebt gemaakt, sluit je af met een halve vaste in de eerste vaste van deze ronde. Je hebt nu een mega zacht, comfortabel en vooral mooi kussen om ook van je bank of je stoel een lekker knus kerstplekje te maken.

Candy cane kerst kussen haken

Ben jij een haker of heb je nog nooit eerder gehaakt? Mocht je aan de slag gaan met dit patroon, dan ben ol heel erg benieuwd naar het plekje dat jouw Candy Cane Kussen in huis krijgt! Voor vragen kun je trouwens ook in de comments terecht. Oh en check ook mijn haakpatroon voor kerstvlaggetjes, die je ook hier op Christmaholic.nl kunt lezen. Veel haakplezier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Charlie groeide op in een echte Britse kerstfamilie. Haar liefde voor DIY-en komt tijdens de feestdagen goed van pas. Zo vind je haar meestal met een haakwerkje onder een warm deken. Check haar vertaal- en/of DIY projecten op haar instagram @Charlingual of op haar website.

Reageer!

3 reacties