Binnenkijken in het kersthuis van &Suus

5

We zijn alweer toe aan de vijfde kerst-binnenkijker! Deze week zijn we op bezoek bij Suzanne Büller–de Jong, interieuradviseur en woonblogger. In deze binnenkijker ontdek je Suzanne’s unieke kerststijl (die écht weer helemaal anders is dan de andere vier binnenkijkers). Inclusief natuurlijk een hele hoop mooie foto’s om bij weg te dromen. Lees je weer mee?

Wie is Suzanne van &Suus?

Suzanne Büller – de Jong woont in Alphen aan den Rijn en is getrouwd met Orban. Samen hebben ze twee kindjes; dochter Evie is acht jaar oud en zoontje Bram vier. “In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer,” vertelt Suzanne. “Ik heb een eigen interieuradviesbureau. Ik werk met name voor particulieren, maar soms ook voor bedrijven. En daarnaast blog ik op &Suus over alles wat ik leuk vind.” Natuurlijk schrijft Suzanne op haar blog over interieur, maar ook over de andere facetten van haar leven. “Bijvoorbeeld over mijn kinderen en de uitjes die we doen of activiteiten die we samen ondernemen,” voegt Suzanne toe.

De kerststijl van Suzanne

Als ik Suzanne vraag hoe ze haar interieur- en kerststijl zou omschrijven, moet ze heel diep graven. “Dat vind ik echt héél lastig uitleggen,” geeft ze toe. “Voor mij is gezelligheid erg belangrijk. Kerst ís immers pure gezelligheid. Ik ben niet van het minimalisme, maar het moet allemaal wel kloppen. Mijn kerstdecoratie moet aansluiten bij de rest van mijn interieur. En dat betekent dat ik meestal voor warme kleuren ga. Ik hou van licht en wit, een beetje Scandinavisch. Maar ook van boho, op een ingetogen manier. Mijn stijl is lief, zacht en vrouwelijk. Maar niet té, het mag ook wel een beetje stoer zijn. Ha, eigenlijk is mijn stijl een beetje van alles wat.”

Qua kleuren zie je bij Suzanne vooral veel poedertinten terug. “Ik kies vaak oudroze, maar ook roségoud en warm goud,” legt ze uit. “Ik doe elk jaar iets anders, maar ik vind het ook zonde om alle spullen die ik al heb niet meer te gebruiken. Ik kies er daarom voor om elk jaar de accenten te verleggen. Ik wissel mijn vaste kleurencombo’s af met de kleur die dan in mijn woonkamer meer naar voren komt. In 2015 was het blauw, ik heb ook een keer okergeel gehad. En dit jaar wordt het denk ik aubergine. Of misschien donkerbruin. Ik weet het nog niet!”

Dol op kerstmis

Suzanne is gék op Kerst en pakt graag flink uit met decoratie en versiering. “Dat heb ik altijd al gehad,” lacht ze. “Vroeger noemden mijn vriendinnen me ‘Kerstdoos’. Ik kon gewoon tijdens de Dol Dwaze Dagen bij de Bijenkorf al kerstballen kopen, gewoon omdat ik ze mooi vond.” Die liefde voor Kerst komt misschien ook wel doordat ze op tweede kerstdag geboren is.

“Ik ben zelf een kerstkindje inderdaad,” beaamt Suzanne. “Het is ook al jaren vaste prik dat iedereen op 26 december naar ons komt. Mijn zus en haar man en hun kids, maar ook onze vrienden die op dat moment alleen zijn. Mijn man kookt een uitgebreid kerstdiner, en ik dek de tafel feestelijk en uitbundig. Mensen vinden er soms wel wat van dat ik zo uitpak met versieren, maar tegelijkertijd genieten ze er altijd van als ze bij ons komen. Je voelt je toch super welkom als een huis zo prachtig gedecoreerd is en een kersttafel zo mooi versierd?”

Een vader die bloemschikt

De liefde voor decoreren, werd Suzanne met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was misschien wel de allereerste man in Nederland die op bloemschikcursus zat,” lacht ze. “Dat was écht bijzonder toen. Maar hij vond het heerlijk. Op Kerstavond, als wij allemaal in bed lagen, trok hij de hele nacht door en versierde hij het huis van top tot teen. Hij maakte prachtige kransen en bloemstukken.”

“Als wij dan ’s ochtends beneden kwamen, was het beneden overnight in een supergezellig kersthuis veranderd.” Zelf werkt Suzanne ook graag met kerstgroen en bloemen. “Ik ben er helaas niet zo goed in als mijn vader,” verzucht ze, “maar ik werk wel heel graag met echt kerstgroen en bloemen. Daarin verwerk ik dan van die kleine kerstlichtjes op batterijen. Zo sfeervol!”

Liefde voor kersttradities

Tradities spelen een grote rol in Suzanne’s leven. “Ik hou van kersttradities. Ik probeer zoveel mogelijk dingen ieder jaar opnieuw te doen. Mijn kinderen Evie en Bram hebben bijvoorbeeld allebei een eigen kerstboompje op hun kamer, waar ze ieder jaar een nieuwe bal voor uit mogen zoeken.” Nouja, ballen, voor Bram zijn het meer knuffels toch? “Haha, ja dat klopt. Bram heeft een houten kerstboom, die mijn schoonmoeder gemaakt heeft. En de versiering is lekker zacht, zodat hij het niet kapot kan maken. Hij houdt nogal van slopen namelijk!”

Verder hangt er ieder jaar mistletoe in huis en staan er geurkaarsjes op tafel. Suzanne maakt graag samen met haar kinderen iets leuks voor in de kerstboom. Van papier, of klei. En… ze gaan ieder jaar met het hele gezin samen de kerstboom uitzoeken. “Het halen van de kerstboom is voor mij écht een belangrijk moment. Dat was al zo toen ik klein was,” herinnert Suzanne zich. “Dan gingen we samen met mijn vader de ene na de andere boom af, op zoek naar het perfecte exemplaar. We keken door onze wimpers om te zien of de takken wel mooi verdeeld waren. Heerlijk vond ik dat.”

Die traditie houdt Suzanne springlevend. De zondag na Sinterklaas gaat ze met haar gezin naar het tuincentrum om de allermooiste boom te vinden. “Dan heb je er één gevonden, en dan twijfel je of er niet een nóg mooiere is,” lacht ze. “Of je vraagt je af of de boom niet te klein is. Mijn man overtuigt me er dan van dat hij heus groot genoeg is. Maar thuis blijkt dan dat ie toch nog wel groter had gekund, haha. Dat hele gebeuren eromheen, dat samen delen, dat vind ik zó leuk. Daarvan kom ik meteen in de kerststemming.”

Het versieren van de boom

Voor de verlichting in de boom, is Suzanne zelf 100% verantwoordelijk. “Dat is echt een therapeutisch proces,” vertelt ze. “Niemand mag me dan ook storen. Ik kan wel 80 keer naar achteren stappen om te zien of alle lampjes perfect verdeeld zijn in de boom. Ben ik helemaal klaar? Dan pas mag iedereen helpen met versieren. Nouja, helpen… mijn kinderen dénken dat ze mogen helpen. Maar als ze in bed liggen hang ik het toch vaak nét effe anders, haha!”

Vind je deze stijl mooi? Dit zijn de tips van Suus!

Stel nou dat je de foto’s in deze blog prachtig vindt (kan ik me heel goed voorstellen). En dat je denkt ‘ik wil dit ook!’. Hoe pak je dat dan aan? Suzanne deelt haar suggesties en tips voor jou hieronder!

Tip 1. Volg je gevoel

“Veel bloggers en stylisten werken met moodboards enzo,” weet Suzanne. “Ik niet. Ik heb geen plan. Bij mij gaat het altijd chaotisch en last-minute. En vooral; op gevoel. Mijn eerste tip zou dan ook zijn: volg je gevoel. Kies wat je mooi vindt. Zoek kleuren bij elkaar waar jij blij van wordt. Het komt uiteindelijk altijd goed.”

Tip 2. Maak er één geheel van

Waar Suzanne wel erg op let, is dat de kerstdecoratie past bij de rest van haar interieur. “Voor een harmonieus geheel – waar ik van hou – is het slim om de kleuren uit je interieur terug te laten komen in je kerstdecoratie. Met materialen kun je wél extra uitpakken. Velvet, glitters, lovertjes, glans, metallics. Die heb ik écht niet in mijn interieur, maar die kunnen natuurlijk wel in de boom. Zolang de kleuren maar overeenkomen, krijg je toch een mooi geheel.”

Tip 3. Kies kleurtonen die dicht bij elkaar liggen

Als je kijkt naar de foto’s in deze blog, dan zie je dat Suzanne steeds voor warme kleurtonen kiest. “Dat klopt inderdaad,” bevestigt ze. “Ik zoek altijd kleurtonen die dicht bij elkaar liggen. Zelfs toen ik blauw in mijn kerstinterieur introduceerde, was het wel zácht blauw, poederachtig blauw. Net zo zacht als het roze en het roségoud. Ik kom eigenlijk altijd uit op een palet met kleuren in dezelfde tinten, dezelfde zachtheid en liefheid. En het contrast zoek ik juist in materialen. Denk aan zacht vilt of velvet, maar ook harder keramiek, metaal of glas.”

Wat vind jij van Suzanne’s stijl?

Dat was ‘m, de kerst-binnenkijker van deze week. Ik ben zoals altijd erg nieuwsgierig naar jullie reacties. Wat vond je van het verhaal? En van de foto’s? Vind je dit een mooie stijl? Zou je het zelf doen of juist niet? Ik hoor het heel graag in de comments hieronder. Hier vind je alle eerdere binnenkijkers op een rij. Tot de volgende blog!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

  1. Heerlijk om te lezen, vooral die voorpret om samen met het gezin de voorbereidingen te doen en het hele huis in kerstsfeer te brengen.
    Ik vind het er super uit zien pastel kleuren gebruik ik het hele jaar maar juist met kerst niet. Dan wil ik wit zilver en glitter hahaha.

  2. Mooie foto’s, vind dit echt leuk om zo een kijkje te nemen bij anderen. Ook deze stijl vind ik wel mooi, de boom is niet zo volgehangen. Zelf probeer ik ook altijd om de boom niet al te vol te hangen maar op een of andere manier wordt ie dan toch weer voller als ik vooraf bedacht had.