Hoe hang je kerstverlichting buiten op? Handig stappenplan & tips!

28

Samenwerking – Wie droomt er niet van… prachtige ijspegelverlichting langs de dakrand? Of een mooie groene guirlande met kerstlampjes erin misschien? Kerstverlichting zorgt in de koude, donkere decembermaand voor die heerlijke, feestelijke sfeer. Niet alleen binnen, maar vooral ook buiten! Alleen; hoe doe je dat nou, kerstverlichting buiten ophangen? In deze blog leggen we je het stap voor stap uit!

Kerstverlichting buiten ophangen

Zelf woon ik in een appartement en heb ik geen te versieren gevel of tuin. Maar Arvid, mijn beste vriend (en de technische man achter Christmaholic) gelukkig wel. Hij nam, samen met zijn vader, de uitdaging ‘kerstverlichting buiten ophangen’ aan. En hij heeft zowel de tuin als de voorgevel van zijn huis met kerstlampjes versierd. Hieronder lees je hoe hij dat deed. Mét handige foto’s per stap en tips op basis van eigen ervaringen. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de reacties helemaal onderaan deze blog.

kerstverlichting buiten ophangenKerstverlichting ophangen aan het dak

Arvid heeft de voorgevel van zijn huis versierd met kerstlampjes, in de vorm van hangende ijspegelverlichting. Hoe heeft hij dat project aangepakt? We leggen het je hieronder uit in twee fases. Te beginnen met de voorbereiding.

Fase 1. De voorbereiding

STAP #1. Regel je stroompunt
Het eerste waarvoor je moet zorgen, is stroom. Koppelbare kerstverlichting voor buiten is er niet op batterijen. Er bestaat wel kerstverlichting op batterijen voor buiten, maar die brandt minder fel en zorgt niet echt voor de juiste sfeer aan je gevel. Bovendien moet je dan iedere keer naar boven om de batterijen te vervangen.

Arvid heeft het stroompunt geregeld door over het dak van het huis heen een stroomkabel te ‘gooien’ en die achter in de tuin in te steken. Natuurlijk kun je de stroom ook van binnen laten komen, door een raam open te zetten. Maar dat is niet zo gunstig voor je stookkosten. Hoe dan ook; zonder stroompunt, lukt het je niet om kerstverlichting aan je dak op te hangen.

STAP #2. Bepaal welke soort verlichting je wil gebruiken
We schrijven deze blog in samenwerking met Kerstverlichting Buiten, daar hebben we ook alle benodigde materialen geshopt. Voor de gevel van je huis is ijspegelverlichting misschien wel het allermooiste. Die heb je in verschillende uithanghoogtes. Er is ijspegelverlichting van 0,5 meter, 1 meter en 1,5 meter.

Bepaal welke lengte past bij jouw gevel. Hoe hoger je pand, hoe langer de verlichting naar beneden mag vallen. Maar het moet natuurlijk niet voor een raam hangen. Ijspegelverlichting krult in het begin altijd een beetje terug, hou daar rekening mee. Dat komt omdat het professionele kwaliteit verlichting is, de rubberen snoeren zijn wat stugger. In de loop van de tijd zullen de ijspegellampjes rechter naar beneden gaan hangen, door hun eigen gewicht. Verder kun je ook kiezen voor een lichtgordijn of voor guirlandes met kerstlampjes.

kerstverlichting aan je dak ophangen

Ijspegelverlichting met een uithanghoogte van 0,5 meter

STAP #3. Meet hoeveel snoeren je nodig hebt
Alle verlichtingssystemen van KerstverlichtingBuiten.com zijn waterdicht koppelbaar (zie de foto’s hieronder). Je kunt tientallen snoeren aan elkaar koppelen en zo zelfs een honderd meter lang verlichtingssnoer maken, waarvoor je maar één stekker en stopcontact nodig hebt. Iedere soort kerstverlichting voor buiten heeft een andere lengte.

Zo zitten in de doos ijspegelverlichting met een halve meter uithanghoogte bijvoorbeeld 2 losse snoeren van 1,5 meter (maakt samen 3 meter). Meet daarom goed hoe lang je te verlichten gebied is. En bepaal op basis daarvan hoeveel dozen verlichting je nodig hebt om een snoer van de gewenste lengte te kunnen maken.

STAP #4. Je startkabel en verlengkabel opmeten
Aan de koppelbare snoeren kerstverlichting zit geen stekker. Om deze in je stroompunt te steken heb je een startkabel nodig. Die heeft een lengte van 1,5 meter. Meet goed op of die 1,5 meter voldoende is om van je verlichting tot aan je stroompunt te komen. Zo niet, dan heb je nog een verlengsnoer nodig zonder lampjes. Verlengsnoeren zijn er in 1, 3, 5 en 10 meter. Ook die zijn vanzelfsprekend weer koppelbaar. Je steekt de ene zijde in de startkabel en de andere zijde in je verlichting.

STAP #5. Kies je ophangsysteem
Je hebt diverse mogelijkheden om je kerstverlichting aan je gevel op te hangen:

 1. Een zogenaamde S-haak, die je kunt gebruiken om je snoer op te hangen aan bestaande haken of ogen aan je gevel
 2. Zuignap, die je kunt gebruiken om je verlichting aan een raam op te hangen
 3. Goothaak in 5 verschillende formaten, die je gebruikt om je kerstverlichting aan je dakgoot te hangen.
 4. Is er al een frame aanwezig? Dan kun je eventueel voor tiewraps kiezen.

Welk systeem voor jou het meest geschikt is, hangt volledig af van je huis, de soort dakgoot die je hebt etc. Er zijn verschillende soorten groothaken. Het handigste is om een proefsetje te bestellen bij KerstverlichtingBuiten.com waarin alle soorten haken en zuignappen zitten. Zo kun je nagaan wat het beste werkt.

kerstverlichting aan het dak bevestigen

Voorbeeld van een goothaak

Stap 6. Bestel je producten
Dan is het tijd om je benodigde items te bestellen. Je hebt sowieso een startkabel nodig, daarnaast je koppelbare verlichting en tot slot voldoende haakjes of zuignappen (reken op 3 – 5 stuks per meter). En vergeet je verlengsnoer niet, als uit het opmeten is gebleken dat je die nodig hebt.

Fase 2. Het ophangen van de kerstverlichting

Alle spullen in huis? Dan komt het leukste stuk; het ophangen! Hoe pak je dat aan? Een paar tips. Ten eerste; neem de tijd. Dit is niet iets wat je in 10 minuten doet. Veiligheid is key, dus ga niks overhaasten. Zorg daarnaast dat je een stevige ladder hebt om tot je dakrand te komen. En hang de kerstverlichting nooit in je eentje op. Regel iemand die beneden staat om je ladder vast te houden en je te assisteren.

Stap 1. Rol je kerstverlichting op de grond uit. Bij de langere ijspegelverlichting (van 1 meter) zitten alle ‘pegels’ met draadjes vastgebonden. Haal die eerst goed uit elkaar. Trek eventueel voorzichtig aan de gekrulde snoeren, om de krul er wat uit te halen. Zo komen je pegels wat rechter naar beneden te hangen. Koppel al je snoeren aan elkaar (startkabel, eventueel verlengsnoer en de kabels met verlichting) zoals je het straks ook aan de dakrand wil hangen. En, niet onbelangrijk; steek je complete verlichtingssnoer in het stopcontact om te zien of alles ook daadwerkelijk werkt, voordat je het gaat ophangen.

Stap 2. Aan de ene kant van je snoer zit een stekker. Zorg dat aan het andere uiteinde van je verlichtingssnoer een afdekdopje zit, zodat je snoer waterdicht is. Deze worden meegeleverd. Tip: bewaar de dopjes van de overige snoeren (die verwijder je namelijk als je de snoeren aan elkaar verbindt), zodat je ze ook weer goed kunt opbergen straks.

Stap 3. Wij hebben gewerkt met de goothaakjes. Het makkelijkste is om eerst alle haakjes aan je dakgoot te hangen en dan de verlichting erin te verdelen. Of andersom, je verdeelt de haakjes over de verlichting als ie op de grond ligt en bevestigt ze dan straks één voor één aan je dakgoot. Als je zuignappen gebruikt: hang eerst de zuignappen goed op, daarna pas de lampjes.

Stap 4. Steek de startkabel in het stroompunt voordat je begint met ophangen. Zo weet je zeker dat je in de goede richting werkt (en de startkabel straks niet aan de verkeerde kant zit). En je weet ook zeker dat alles werkt en goed hangt. Hang nu – rustig en gecontroleerd – je kerstverlichting aan het dak. Et voilá, je hebt licht!

Guirlande ophangen onder het raam

Bij Arvid’s ouders hebben we nog guirlandes opgehangen onder de slaapkamerramen. Dit is wat makkelijker dan aan de dakgoot, omdat je voor de installatie uit het raam kunt hangen en dus geen ladder nodig hebt. Als je de guirlande gaat ophangen, zorg dan dat ie mooi uitgevouwen en gefluft is voordat je hem bevestigt.

De S-haakjes en dakgoothaakjes werkten voor dit project niet. Daarom kozen we voor tiewraps. Die maakten we vast aan de metalen plantenbakhouders buiten het raam. Je hebt bij het ophangen van een guirlande onder de ramen natuurlijk het zelfde issue met stroom als bij het bevestigen van de ijspegels aan de dakrand. Zorg dat je een stroompunt hebt! Dat kan door het raam, of je hangt van beneden (achter in de tuin) een kabel over het dak naar je slaapkamerramen.

guirlande met kerstlampjes onder het raamKerstverlichting ophangen in prieeltje

In de tuin staat een prachtig prieeltje van hout. Ook die wilden we versieren met kerstlampjes. Daarvoor is gekozen voor een standaard snoer koppelbare LED-verlichting. Haakjes waren hier niet nodig, omdat we de verlichting door de houten frames in het prieel konden wikkelen. We hebben een koppelbaar snoer van in totaal 10 meter gebruikt. Tip: hang eerst het eerste koppelbare deel op en kijk of je vindt dat de lampjes mooi verdeeld zijn.

Moet het dichter op elkaar of juist niet? Pas eventueel aan. Verbind daarna pas het tweede deel aan je snoer en ga op dezelfde manier verder. Nog een tip: de verlichting van Kerstverlichting Buiten is van enorm goede kwaliteit en zit professioneel in elkaar. Hier en daar zijn de kabels stevig aan elkaar gebonden met tiewraps. Maar let op; die tiewraps kunnen scherpe randjes bevatten! Draag daarom werkhandschoenen of wees in ieder geval voorzichtig als je met deze lampjes werkt. Het is wel even andere koek dan de lampjes voor je kerstboom binnen ;-).

kerstverlichting in de tuin ophangenKerstverlichting buiten om een trap wikkelen

Het fietsenhuisje in de tuin is ook feestelijk versierd. We hebben clusterverlichting om de trapleuning gewikkeld. Maar je kunt natuurlijk ook een guirlande gebruiken met kerstgroen. Ook bij dit project geldt weer; waar begin je, waar is je stroompunt? Heb je een verlengkabel nodig of is de startkabel voldoende? Steek je verlichting in het stroompunt voordat je begint met wikkelen.

Bevestig de verlichting hier en daar met een tiewrap aan de spijlen van de trap (tiewraps koop je bij de bouwmarkt of bijvoorbeeld bij de HEMA). Reken op een kabel die twee keer zo lang is als de lengte van je trapleuning. Voor onze leuning van 5 meter hebben we 10 meter verlichting gebruikt. Op de foto’s hieronder zie je het eindresultaat.

Kerstverlichting buiten ophangen: nog wat tips!

Om deze lange handleiding voor het ophangen van kerstverlichting in je tuin of aan je gevel af te sluiten, nog wat handige tips. Wie weet heb je er nog wat aan!

Je kunt verschillende soorten verlichting koppelen

Zoals je kunt zien op onderstaande foto, is het fietsenhuisje op twee manieren verlicht. Er hangt ijspegelverlichting aan de dakrand, en we hebben clusterverlichting om de trapleuning gewikkeld. Het mooie is dat deze twee verschillende soorten verlichting ook aan elkaar te koppelen zijn, omdat het basissysteem hetzelfde is.

Dus alleen de clusterverlichting zit in het stopcontact. En tussen de clusterverlichting en de ijspegelverlichting zit een verlengsnoer. Omdat het een witte muur is, hebben we gekozen voor een wit verlengsnoer, zodat hij bijna wegvalt tegen de muur. Probeer hem maar eens te vinden op de foto hieronder. Ideaal!

Gebruik een schemerschakelaar

Om het onszelf nog makkelijker te maken, hebben we achterin de tuin een schemerschakelaar gezet. Deze schemerschakelaar meet intensiteit van het licht. Bij een bepaalde intensiteit schakelt hij automatisch de kerstverlichting die erop aangesloten is aan (of juist weer uit).

Dus wordt het donker, dan gaat je verlichting automatisch aan. Wordt het licht, dan gaat ie automatisch weer uit. Je kunt ook instellen dat de verlichting automatisch aanspringt, daarna 2, 4, 6 of 8 uur brandt en vervolgens automatisch uitschakelt. Dit alles stel je slechts 1x in, en de schakelaar doet daarna iedere dag het werk. Beide groepen verlichtingen (die van het prieeltje en het fietsenhok) zijn op één schemerschakelaar aangesloten.

Kijk ook eens naar verlichte figuren

Naast snoeren met kerstlampjes, zijn er ook allerlei verlichte figuren die je kunt gebruiken om je tuin of gevel te versieren. Zo hebben we een witte kerstster in het prieeltje gehangen. Aan deze ster zit een lange kabel die niet koppelbaar is. Hiervoor heb je dus een los stroompunt nodig. De ster kun je bijvoorbeeld ophangen onder een overkapping, aan je vlaggenstok of onder een pergola.

Kerstverlichting buiten ophangen: heb jij nog vragen?

Zo, dat was een flinke handleiding. Of niet? Mocht je nog vragen hebben over je kerstverlichting buiten ophangen, stel ze dan gerust in de reacties hieronder. Arvid en ik zullen ons best doen om je zo goed mogelijk op weg te helpen! Heel veel plezier met het versieren van je gevel en tuin. Merry X-mas!

Deze blog is in samenwerking met KerstverlichtingBuiten.com geschreven. Alle in deze blog genoemde producten kun je daar bestellen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

28 reacties

  • Aan dakpannen zal lastig zijn. Uiteraard moet je goed uit kijken dat je de dakpannen niet beschadigt, want je wilt natuurlijk geen wateroverlast.

   Afhankelijk van hoe je ze wilt ophangen is wellicht een soort van net een oplossing dan kun je het net over de gehele oppervlakte van het dak spannen. Vervolgens hang je daar de verlichting in.

   Een andere optie als je enkel aan de laagste rij iets van verlichting wilt ophangen is bv een lange lat maken, of een PVC en deze dan van de lichtjes voorzien. Vervolgens moet je wel een manier verzinnen hoe je ze aan het huis bevestigt. Zonder foto of goede situatie schets kan ik alleen maar algemene, mogelijke antwoorden geven. Succes, we zien graag het resultaat.

 1. Goedendag, ik heb een vraag,
  de bevestiging Guirlande pas dat ook op
  Een houte schutting heen? Dezeis 5cm dik

  Groetjes Dennis

  • Beste Dennis,

   Ik denk dat 5cm net te dik zal zijn, ook omdat de bevestiging eigenlijk gedeeltelijk terug klapt. Je kunt uiteraard altijd een setje test haken bestellen en kijken of het eventueel toch kan.

   En anders is Wellicht een mogelijkheid om haken te halen bij de IKEA en die te gebruiken. Of om papier klemmen te gebruiken. Deze boven op de schutting plaatsen en dan heb je aan beide kanten een optie om iets op te hangen.

 2. Mijn ervaring met ijspegelverlichting aan de dakgoot is dat het stuk waait tegen het raam.
  We hebben het vervangen door Clusterverlichting, wat ook erg mooi is.

  Nog 1 opmerking: laat de verlichting niet de hele nacht branden! Daar heeft niemand iets aan en kost toch stroom, ondanks dat het led is.
  Simpel een tijdklok ertussen of met de hand aan en uit zetten.
  Verder organiseren we altijd een eigen lichtjestour door de omgeving, echt decembergevoel.

  • Goede tip over het stroomverbruik. Tijdschakelaar of schemerschakelaar zijn dan inderdaad het handigst.

   Leuk idee van de lichtjestour! Zouden meer buurten moeten doen. In de VS is het heel gebruikelijk en gebruiken mensen deze tour vaak om spulletjes in te zamelen voor mensen die het niet zo breed hebben.

 3. Dag,
  Heb je mog een goede tip om een vlaggemast kerstboom handig op te bergen (6 M.).
  Afgelopen jaar was weer een bezoeking…
  Zou het dit keer graag anders doen.

  • Hi Bart,

   sorry dat ik nu pas reageer op je reactie alhier. Goede vraag, en hier heb ik niet gelijk een antwoord op/suggestie voor. Ik heb een PVC buis waar de verlichting voor aan de dakgoot aan zit, en deze leggen wij gewoon op een kledingkast (in vuilniszakken). Deze is echter maar 3 meter lang. Heb je niet toevallig een garage? En dan met grote haken langs de muur, hoog genoeg zodat de auto er nog in kan.

 4. Bedankt voor deze goede tips. Het kan nogal lastig zijn om verlichting goed op te hangen wanneer je dit op hoogte moet doen. Een centraal stroompunt vinden vind ik dan ook altijd lastig. Ik werk meestal met verlengsnoeren en haspels om zo mijn stroompunten te bereiken. Het opmeten van je benodigde lengte is daarnaast ook niet geheel onbelangrijk!

  • Ja, normaal denk je bij het bouwen van een huis niet gelijk aan het aanleggen van stroompunten. En je zult ze zeker al niet hebben als het een huis is wat je koopt van anderen, of wat gebouwd wordt door een uitvoerder (en dan een hele wijk).

   Zelf heb ik nu op een lijstje staan om enkele stroompunten buiten te maken als ik ooit een eigen huis bouw, of als ik mijn huidige huis verbouw. Je weet nooit waar ze handig voor zijn, want je gebruikt ze ook al snel voor bijvoorbeeld onderhoud waar je apparatuur bij nodig hebt.

 5. Goedemorgen. Ik heb een vraag.

  Ik heb in mijn voortuin 2 bloempotten voorzien van kerstverlichting. Ook heb ik een speciale afgesloten stekkerdoos voor buiten. Nu is mijn vraag hoe zouden jullie het aanpakken qua stroom. Moet ik een verlengsnoer kopen speciaal voor buiten en die door de brievenbus doen? (Past dat?) Hebben jullie tips? Ik heb geen voorzieningen qua stroom buiten.

  • Hi Tea,

   een verlengsnoer door de brievenbus zou kunnen. maar dan moet deze uiteraard wel ook waterbestendig zijn, of je moet de kabel van de stekkerdoos al door de brievenbus halen. Ik weet uiteraard niet hoeveel jij je deur gebruikt, maar dit kan nog wel eens omslachtig worden. Zeker ook omdat de brievenbus dan toch wel een beetje openstaat, en je wellicht veel koude het huis binnenlaat.

   Heb je toevallig geen raampje van een toiletruimte bij de voordeur? Dit hadden wij in mijn ouderlijk huis, en dat raampje werd altijd ‘misbruikt’ voor dit soort dingen. Zelf heb ik nu een kabel over het huis hangen. Dus is dus heel lang, achter het huis ingestoken, en dan over het dak heen heb ik stroom aan de voorzijde. Dit zou eventueel ook langs het huis kunnen, over bijvoorbeeld de oprit.

   Aangezien je alles al gekocht hebt, geef ik je liever geen suggestie om verlichting op batterij met een tijdschakelaar te kopen.

 6. Ik zou ijspegelverlichting willen hangen aan de voor zijde van het huis waar geen dakgoot is heb geprobeerd met zuignappen maar dat blijft niet hangen tegen de stalen dakpanrand is hier een oplossing voor om het te kunnen hangen zonder schroeven of boren dank bij voorbaat Luc

  • Hi Luc,

   iets wat ik heb gedaan met mijn verlichting aan de voorzijde van het huis, is een lange flexibele (electra-)buis, daar bevestig je met tie-wrap de verlichting aan. Je kunt eventueel wat groen eraan binden om de buis te verbergen. Dan kun je eventueel een touw door de buis halen, en dat touw gebruiken om het over een rand te bevestigen.

   Wellicht dat dit al kan helpen.

  • Hoi Anke, beste is even langs een bouwmarkt gaan. Daar hebben ze schroeven die bedoeld zijn voor trespa. Als die erin zitten kun je altijd iets van haakjes daar aan hangen.

   Succes.

  • Hoi, hret beste is even langs een bouwmarkt gaan. Daar hebben ze schroeven die bedoeld zijn voor trespa. Als die erin zitten kun je altijd iets van haakjes daar aan hangen.

   Succes.

  • Hoi Ger,

   Ik zie dat je aan de.bovenkant iets van een zinkenbak of rand hebt zitten. Kun je nergens haken halen (rond of recht) die je daar in kunt hangen? Eventueel buiten zodat het strak tegen de overstek hangt. Daarna de lampjes rn wat girlande aan een (electra)buis hangen, en die hang je dan in z’n geheel aan de haakjes.

 7. Benny Winkelmans op

  Ik wil rond mijn 2 rechthoekige ramen en voordeur rondomrond verlichting, maar tussen beide mogen geen lichtjes branden, hoe of met wat moet ik ze verbinden

  • Hoi Benny,

   Het beste is dan om met 3 losse strengen lichtjes te werken. In de blog zie je bijvoorbeeld dat we een witte kabel hebben gebruikt op een witte muur. Zo zou je de losse strengen dan ook kunnen verbinden. Aan één kant beginnen, rond het raam, verbinden, en rond het andere raam.

 8. Sander Butteran op

  Ik wil graag buiten aan de dakgoot twinkly led verlichting hangen. De aanloop is maar 3,5 meter en ik heb vijf nodig om schuin uit het raam bij de hoek te komen. Voor die verlichting heb ik nergens 3 pins blinde verlengkabels gezien. Is er een andere veilige manier? beneden geen ramen die open kunnen dus moet vanaf boven. Zou een verleng buiten kabel veilig zijn en die onder de goot hangen waar hij droog hangt?

 9. Hoi,

  Wij willen graag om de voordeur (rond) verlichting hangen. Hoe kunnen we dit het beste bevestigen in/aan het metselwerk? Met kleine betonnagels wil het niet lukken..
  Hopelijk kunnen jullie ons helpen!

 10. Ik zie overal nu can die verlichte bollen aan vlaggenstokken hangen. Heel leuk, hele straten vol. Maar ik heb daar geen electriciteit, geen aansluiting voor het snoer. Hoe doen ze dan?