Kerstsfeer proeven in Magisch Maastricht! (+vlog)

8

Afgelopen weekend was ik, samen met mijn man Robert, een nachtje in Maastricht om daar romantisch samen de kerstsfeer te proeven! En het was echt heerlijk. We bezochten de kerstmarkt op het Vrijthof, wandelden langs duizenden twinkelende lichtjes, hebben uitgebreid geshopt en genoten van de magische kerstsfeer die óveral in de stad hangt. In de blog hieronder en de vlog hierboven deel ik onze ervaringen én tips voor een kerstweekendje weg naar de meest magische stad van ons land: Maastricht!

Maastricht heeft écht iets magisch

Als kind heb ik lang in Sittard gewoond, niet ver van Maastricht. Ik was er vroeger dus regelmatig te vinden. Maar de laatste keer dat ik rond de kerstperiode in de Limburgse hoofdstad rondliep, was alweer even geleden. Toen ik de uitnodiging kreeg om te komen kerstshoppen, was ik dus meteen enthousiast. Ik had al weken onwijs veel zin om de stad te ontdekken tijdens de mooiste tijd van het jaar. En dan nog wel samen met mijn hubbie. En wat was het prachtig! Het hele stadscentrum is schitterend versierd. Zelfs de café’s en restaurants waren op 1 december al volledig in kerstsferen.

Magisch Maastricht: tips voor een onvergetelijke stedentrip

In de blog hieronder deel ik mijn allerbeste Magisch Maastricht tips. Ik heb de suggesties & ideeën in drie categorieën onderverdeeld. Ik begin met tips voor leuke (kerst)activiteiten in Maastricht. Dingen om te doen en te zien als je in de Limburgse hoofdstad bent tijdens de kerstperiode.

Vervolgens deel ik wat winkel- en shoptips en ik sluit af met de leuke restaurantjes, café’s, barretjes én het allermooiste hotel in Maastricht (het Kruisheren) waar wij mochten slapen! In de video op mijn YouTube-kanaal vind je bovendien een uitgebreide sfeerimpressie van onze 28 uur in Magisch Maastricht.

Kerstactiviteiten Magisch Maastricht

We beginnen natuurlijk met de Kerstmarkt op het Vrijthof. Het was nog even spannend of we het Vrijthof nog wel op zouden mogen, want de stroom was uitgevallen. Om tien uur ’s ochtends zou het terrein open gaan, maar uiteindelijk werd het half vier ’s middags. Als een kind zo blij waren we toen we eindelijk de kerstmarkt op wandelden. Er zijn tientallen kraampjes waar lekker eten en mooie producten worden verkocht. Er is een gigantische overdekte schaatsbaan, je kunt er rodelen vanaf een ‘sneeuwglijbaan’ en er is een grote kerststal (zonder kindeke Jezus nog). En er zijn diverse overdekte horecapaviljoens voor een droogje en een natje.

Vanaf 7 december kun je de kerstman bezoeken in zijn eigen stulpje. Hij heeft zelfs een heuse intocht op 7 december op het station om 16:40 uur. En mijn aanrader: als het enigszins droog is en je hebt geen al te erge hoogtevrees, ga in het reuzenrad. Het is een open reuzenrad, en dat is best fris. Zeker als het regent, haha! Maar je krijgt daardoor echt een magisch uitzicht over de stad en de kerstmarkt. Kippenvel, zo mooi!

Ik kreeg nog de vraag of het niet méga druk is op het Vrijthof. En ja, dat is het. Absoluut! Maar in de avond, na 21 uur, is het een stuk rustiger dan overdag en rond de zonsondergang. Dus zoek je moment goed uit, dat kan een hoop schelen. Voor de openingstijden van Magisch Maastricht op het Vrijthof verwijs ik je trouwens graag naar de website. Daar vind je alle informatie, ook over activiteiten & speciale evenementen!

De Magische Lichtroute

En hoewel de kerstmarkt op het Vrijthof misschien wel het hoogtepunt is, is het láng niet het enige wat er te doen is in de stad. Ik zei het hierboven al; Magisch Maastricht is veel meer dan enkel de kerstmarkt op het Vrijthof. De héle stad is in kerstsferen gehuld. Er is bijvoorbeeld een speciale wandelroute uitgestippeld, de Magische Lichtroute. Die brengt je langs alle must sees in de stad. Hier vind je de wandelroute.

Overal hangen prachtige kerstlampjes in bomen en boven de straten. Perfect om ’s avonds te wandelen! Breng zeker ook even een bezoek aan de Onze Lieve Vrouwebasiliek en steek er een kaarsje aan, een typisch Maastrichtse kersttraditie. Vlak bij de Maas kom je nog een klein kerstpleintje tegen waar je worst kunt eten en glühwein kunt drinken.

Route du vin

Wij combineerden het lopen van de magische lichtroute met nog een andere supertoffe activiteit: de Route du Vin van La Saison Culinaire. Voor 25 euro per persoon ontdek je vier Limburgse wijnen met bijpassende hapjes in vier verschillende bars in de stad. Zo ontzéttend leuk! De bubbels van Apostelhoeve had ik wel eens geproefd, maar ik wist dus echt niet dat er in ons eigen land zoveel heerlijke wijnen worden gemaakt. Vooral de Chardonnay van Domein de Wijngaardsberg heeft ons onwijs verrast.

Kerstshoppen in Maastricht: hotspots & tips!

We waren slechts 28 uur in Maastricht voor een kort bliksembezoekje. Dus we konden lang niet álles doen en zien wat deze prachtige stad te bieden heeft. Maar we hebben wel een paar uurtjes uitgetrokken voor wat christmas shoppings. Hieronder een lijstje van winkels die je echt even moet bezoeken als je in Maastricht bent en kerstinkopen wilt doen.

 • Boekhandel Dominicanen: de mooiste boekenwinkel ter wereld, gevestigd in een kerk (net als ons hotel). Echt een must visit. Achterin kun je heerlijk koffie drinken bij Coffee Lovers.
 • Maison Blanche Dael: in Maastricht gemaakte koffie & thee, superleuk ouderwets winkeltje. Ze hebben ook vers gebrande pinda’s. Aanrader!
 • Thiessen Wijnkoopers heeft een fantastisch assortiment aan wijnen in een prachtig pand met oude, gewelfde wijnkelders.
 • Adriaan de Smaakmaker: in deze winkel met open keuken worden ambachtelijke mosterd, chutneys, vinaigrettes en azijnen geproduceerd. En ook speciale kerstproducten. Superleuk.
 • Bread & Delicious: heerlijke lekkernijen, gemaakt door twee jonge ondernemers die hun sporen hebben verdiend in de internationale patisserie en het brood. Authentieke winkel, je gaat echt even terug in de tijd.
 • De Verwondering: één van de eerste conceptstores in Maastricht met een verzameling uit wel 25 verschillende landen met onder andere tapijten en spiegels, sieraden en tassen.
 • Elisabeth Deco & Brocante: winkeltje vol brocante en decoratiespulletjes, klein maar fijn!

En verder zijn we ook bij de Rivièra Maison winkel geweest, op de kerstafdeling van de Bijenkorf en Hudson’s Bay, en hebben we lekker rondgeneusd bij Zara Home, waar ze de prachtigste producten hebben voor op de kersttafel (mooie serviezen, tafekleden etc.) Deze lijst is overigens ook absoluut niet compleet, er zijn nog zóveel andere leuke winkels!

Slapen & Eten in Maastricht

Ik sluit mijn – nu al – superlange verslag af met een horeca-lijstje. Je leest hieronder waar we in Maastricht geslapen en heerlijk gegeten hebben.

Slapen in het Kruisherenhotel

En Oh, My Gosh wat hadden wij mazzel zeg. We mochten namelijk overnachten in het vijfsterren Kruisherenhotel in Maastricht. Wat een fantastisch hotel is dat, gebouwd ín een oude gotische kerk. Zo gaaf! Vroeger woonden er monniken, maar nu kun je er dus slapen en heerlijk eten. We werden opgewacht door een piccolo en hadden zelfs valet parking service. Daar stond onze oude Volvo dan tussen de Bentley’s, Porches en dikke Audi’s, haha.

De piccolo bracht ons naar onze kamer en vertelde ondertussen wat over het hotel. Het Kruisherenklooster is gebouwd voor de Orde van het Heilig Kruis (later Kruisheren). De bouw van het klooster startte in 1440 en omstreeks 1520 was het helemaal klaar. Het hotel ín het voormalige klooster werd in 2005 geopend. Mocht je benieuwd zijn naar de historie van het hotel, hier lees je er alles over! De volgende ochtend hebben we heerlijk ontbeten op de entresol, midden in de kerk. Geweldig!

Op BezoekMaastricht.nl vind je trouwens nog veel meer hotelsuggesties voor je kersttrip naar Maastricht. Zo verandert Landgoed Vaeshartelt ieder jaar vanaf 15 december in een kerstsprookje. Ligt wel een stukje uit de stad, maar ook een onwijze aanrader.

Luxe diner bij Pakhoes

Zaterdagavond mochten we uitgebreid dineren, in alle luxe, bij Restaurant Pakhoes. Een restaurant dat al bijna 30 jaar op hoog niveau Franse haute cuisine serveert. We hadden wederom een hoop mazzel, want we mochten het kerstmenu voorproeven! En dat was dus echt goddelijk.

Een frisse salade met kreeft en kerrie, heerlijke kabeljauw met pernod-saus, hertenbiefstuk met spruitjes en stoofpeer. Echt yum! Mocht je in Maastricht zijn en zin hebben in écht goed eten, ga hier heen! Wij hebben al afgesproken dat we in het voorjaar nog een keertje terugkomen voor het aspergemenu, en dan buiten op het terras dineren. We hebben er nu al zin in!

Diner bij Carnal

Heel anders, maar ook echt suuuuper lekker, was ons diner de eerste avond bij Steakhouse Carnal. Een echt vleesrestaurant (dus als je vegetarisch bent, scroll maar effe verder haha). Je kiest er welk vlees je wil, welke rubbing en welke saus en je steak wordt boven steenkolen bereid. Zo onwijs lekker!

We bestelden de ossenhaas met champagne-truffelsaus (want hey, we waren wel hier voor een kersttrip). En oh my, wat was die ossenhaas goed. Robert zei zelfs dat het de beste biefstuk was die hij ooit gehad heeft. En dat zegt wat! Geen liefhebber van biefstuk? Ze hebben er ook andere dingen gelukkig. Overigens was het er super gezellig, maar wel heel donker. Binnen foto’s maken lukte dus niet echt goed, haha!

Lunchen bij Stadscafé Lure

Maastricht is niet alleen magisch, maar ook écht bourgondisch. Zaterdagmiddag hebben we heerlijk geluncht bij het laagdrempelige, gezellig kleine Stadscafé Lure. Het ligt maar 8 minuutjes lopen van het Vrijthof, maar tegelijk is het heerlijk weg van alle drukte. Ze hebben een fantastische menukaart met alleen maar huisgemaakte gerechten.

We hadden niet zoveel honger, dus kozen allebei voor een soepje. Ik een tomatengroentesoep met ballen en Robert een verse erwtensoep. Je hebt verder maar liefst zes salades, twaalf verschillende heerlijk belegde broodjes plus een aantal speciale lunchspecials om uit te kiezen. Op de website vind je de uitgebreide menukaart!

Wijnbar Meesters in Wijn

Tijdens de route du vin die we vrijdagavond liepen, kwamen we terecht in de wijnbar Meesters in Wijn. Wat een heerlijke plek! De volgende keer dat we in Maastricht zijn, gaan we daar zeker naar toe voor een wat uitgebreider menu. Het concept is superleuk. In een soort ‘schoolse’ setting (de menukaart is een ouderwets schoolschriftje en overal hangen schoolborden) vertellen de heren en dames je álles wat je wil weten over wijn.

Je kunt meer dan 350 soorten wijn per glas proeven, en het ‘kurkengeld’ dat je betaalt is heel redelijk. Ze organiseren leuke wijnquizzen, je kunt er een proeverij boeken en ook heerlijk, ongedwongen, bourgondisch eten. Bovendien is het pandje waar ze in gevestigd zijn gewoon hartstikke leuk! Het is maar goed dat we niet in Maastricht wonen, anders zaten we er elke week, denk ik.

Verder staan er nog een flink aantal restaurants op mijn lijstje van ‘ooit nog bezoeken’ als we weer in Maastricht zijn. Waaronder Witloof, Rozemarijn en Cinq.

Magisch Maastricht: tips & to do’s voor je kersttrip

Bijna 2000 woorden heb ik geschreven over onze 28 uur in de Limburgse hoofdstad. Ons oordeel over de stad? Het is er écht magisch. Ik vond dat de stad, met al haar gezelligheid en kerstsfeer, absoluut niet onderdeed voor een internationale kerst-bestemming als Edinburgh, waar we vorig jaar heen zijn geweest om te kerstshoppen.

Ga jij naar Maastricht dit jaar? Dan ben ik benieuwd welke van de bovenstaande Magisch Maastricht tips en activiteiten je hebben geïnspireerd. Mocht je al geweest zijn, deel dan ook gerust jouw hotspots & tips hieronder in een reactie! Zoek je nog meer tips & inspiratie voor een bezoek aan Maastricht in de kerstperiode? Check dan MagischMaastricht.nl! Rest me nog één ding, en dat is jullie een hele zaolege keersemes te wensen.

Deze blog is in samenwerking met Maastricht Marketing geschreven.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

8 reacties

   • Daar heb je gelijk in, ik heb ook mazzel. Maar vergis je niet, ik werk er hard voor hoor! 60 – 80 uur per week om deze site te runnen. Het is méga veel werk. En ik vind het gewoon ontzettend leuk om mensen te inspireren en te laten zien wat er allemaal te doen, te beleven en te kopen is op het gebied van Kerst. Ik snap heus wel dat niet iedereen nu een weekendje Maastricht kan en gaat boeken. Maar er staan ook genoeg gratis ideetjes en budget kersttips hier op de site, dus voor ieder – en elke portemonnee – wat wils.

 1. Heerlijk om je blog te lezen Saskia! Als Maastrichtenaar doet het me goed om te zien hoe je hebt genoten. Je hebt inderdaad de royal treatment gehad. Maar Maastricht heeft inderdaad ook heel wat te bieden voor als je op je budget moet letten. Ook nog leuke hotspots zijn onderandere de Lumiere, filmhuis en restaurant/ bar aan het water. Aan de overkant van de Lumiere bevind zich The Student Hotel, naast een hotel dat fungeert als een studentenhuis hebben ze een geweldige sky lounge en hosten ze veel leuke evenementen. Het Stokpeerdje is een ontzettend leuk klein winkeltje met een geweldige kerstcollectie. Wonderwoud is een ontzettend leuk concept planten en platenzaak in een. En ach nog zo veel meer!
  Tevens is, mocht je langer blijven dan 48uur, Valkenburg met haar kerstmarkt in de mergelgrotten een echte aanrader!

   • Ah! top om te lezen Maureen!
    Maastricht heeft heel veel leuks te bieden, houdt de Visit Maastricht website in de gaten. daar komen regelmatig leuke verborgen plekjes voorbij. Zoals, Tappijn, de Brandweerkazerne, Koffie, de Livin room, Grenzeloos en nog zo veel meer!! en ondanks dat ik groot liefhebber ben van de best place on earth; de boekenkerk. Zijn de commerciele zaken zoals Dille&Kamille en Store Grene ook altijd heerlijk om doorheen te wandelen.

 2. Enorm leuk blog/vlog weer! Al zal ik zelf een gemoedelijk knus (kleinschalig, want we houden niet van dat massale) hotel of beter nog…een B&B zoeken om te verblijven. Van zo’n duur hotel krijgen wij de griebels, aangezien wij niet van dat steriele en moderne witte aankleding houden (ook niet qua restaurants als is het eten nog zo goed). Om inderdaad van de prijzen maar te zwijgen, haha. Dan besteed ik dat liever aan andere dingen zoals…ooohhh, die boekwinkel!!! Zet mij daarin en ik ben de hele dag zoet, hihi. Of Zara Home, ik begon gelijk te stuiteren toen ik dat zag, grinnik. Leuke tips verder en Maastricht staat inmiddels zeker ook op het lijstje om een keer rond de kerstperiode te doen!