Hartig kersthapje: de borrelkerstboom!

2

Deze borrelkerstboompjes zijn hartstikke leuk om te maken voor een kerstfeestje of kerstborrel. Een variant met kidproof eten (kaas, worst, groente, druiven etc.) is ook nog eens perfect voor het kerstdiner op school! En het mooie is, dit hartige kersthapje ziet er niet alleen super feestelijk en kerstig uit, het is nog keilékker ook!

Het concept: de borrelkerstboom

Het idee voor deze borrelkerstboompjes spotte ik vorig jaar al op Instagram bij @HomemadeHeidy. Heidy heeft een eigen kookstudio en is cateraar van beroep. Op haar Insta deelt ze de lekkerste foodfoto’s. En dus ook eentje van een olijvenkerstboom! Die vond ik vorig jaar al zo leuk, maar ik vond de tijd toen niet om hem te maken. Nu dus wel!

Het is zo makkelijk, en het principe ken je vast wel van de ouderwetse schooltraktaties: piepschuim en prikkertjes! Ik heb het concept nog wat verder doorgetrokken en, naast de olijvenboom, ook een boompje met kaas en druiven gemaakt. Maar je kunt natuurlijk nog veel meer lekkernijen op de boompjes prikken. Wat te denken van augurkjes, worst, tomaatjes, komkommer? Alles wat enigszins blijft zitten op een prikker, werkt!

Wat heb je nodig om een borrelkerstboompje te maken?

Je hebt nodig:

  • Een kegel van piepschuim, zo klein of groot als je zelf wil
  • Aluminiumfolie
  • Cocktailprikkertjes
  • Blok kaas + stervormige cookie cutter voor de ster bovenop
  • Allerlei lekker eten om op je boompje te prikken, zoals bijvoorbeeld twee soorten olijven en zongedroogde tomaatjes. Of kaas en druiven. Met wat takjes rozemarijn maak je het af!

Hoe groot moeten de kegels zijn en hoe veel eten heb je nodig? Dat is lastig te zeggen. Hoe groter je kegel, hoe meer eten je nodig hebt. Hoe groter de etenswaren, hoe minder je weer nodig hebt. Ik zou zeggen: koop relatief kleine piepschuim kegels, van circa 20 cm hoog maximaal. Ik heb een hele grote van 28 centimeter versierd met olijven, en daar had ik echt enórm veel voor nodig. Teveel eigenlijk haha.

Hoe maak je de borrelkerstboompjes?

Hoe maak je dit hapje voor de kerstborrel? Wikkel je piepschuimen kegel in aluminiumfolie. Breek de cocktailprikkertjes door midden en begin met prikken! Verdeel je prikkers over je kerstboom. Het wordt echt een soort stekelvarken haha. Prik ook een cocktailprikkertje bovenop de kegel naar beneden, voor de ster.

En nu is het een kwestie van je etenswaren op de prikkertjes steken tot hij helemaal vol zit! Nog gaten over? Voor de olijvenboom gebruikte ik zongedroogde tomaatjes en takjes rozemarijn om de gaatjes op te vullen. Bij de kaas-en-druiven boom duwde ik wat druiven in de gaten die ontstonden. Die bleven eigenlijk prima zitten!

Tot slot snijd je een plak van 1cm van je blok kaas en steek je er met je koekjesvormpje een sterretje uit. Druk deze op het prikkertje dat je bovenop je kerstboompje hebt gedaan, en je bent klaar! Echt een showstopper van een hapje voor de kerstborrel toch?

Wat vind jij van dit hapje voor de kerstborrel?

En, is het iets wat jij zou maken als hapje voor de kerstborrel of voor het kerstdiner op de school van je kinderen? Ik ben reuze benieuwd! Mocht je nog suggesties hebben voor lekkere etenswaren die wel een plekje op zo’n borrelkerstboompje verdienen let me know. En als je nog vragen hebt over dit ‘recept’, stel ze dan gerust hieronder in de comments. Geniet ervan samen! 🙂

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties