Natuurlijke kerstdecoratie: sinaasappels drogen in de oven

27

Natuurlijk ben ik dol op nieuwe kerstdecoratie shoppen. Lekker rondneuzen in tuincentra en winkels, de mooiste ornamenten uitzoeken. Love it! Maar ik vind het ook erg leuk om zelf versiering te maken. En al helemaal om daarbij met natuurlijke materialen te werken. Al een aantal jaar kom ik op Pinterest prachtige kerstdecoraties van gedroogde sinaasappelschijfjes tegen. Ik vind ze er zó gezellig uitzien! Dus, je raadt het al, ik ging aan de slag met sinaasappels drogen in de oven en leg je hieronder stap voor stap uit hoe je dat doet!

Sinaasappels drogen in de oven voor Kerst

Sinaasappels drogen in de oven is werkelijk super simpel, maar het kost wél even wat tijd. Ik heb natuurlijk eerst 10 andere blogs over dit onderwerp gelezen om te achterhalen welke temperatuur het beste werkt. Waar iedere blogger het over eens is? Go low & slow. Niet te warm en lekker langzaam dus. Uiteindelijk heb ik gekozen om mijn sinaasappelschijfjes op 100 graden te drogen. Eerst met één sinaasappeltje om te experimenteren. En dat ging eigenlijk meteen heel goed!

Daarna gingen er dus meteen meerdere sinaasappels tegelijk de oven in. Na een aantal ovensessies had ik een hele stapel aan sinaasappels om te verwerken in diverse kerstdecoraties. Good to know: uit elke sinaasappel haal je zo’n 6 – 7 schijfjes (afhankelijk van de grootte van het fruit en hoe dik je ze snijdt). Oh, en het allermooiste is nog: iedere keer als je de oven open doet om de schijfjes te draaien, rolt er een golf van zoete sinaasappelgeur je neusgaten in. En je hele huis ruikt echt héérlijk! Alleen daarom al is dit geweldig om te doen.

Hoe droog je sinaasappels in de oven?

Okay, tijd voor de uitleg. Hoe droog je sinaasappelschijfjes in de oven? Het werkt als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden Celcius (boven- en onderwarmte).
 2. Leg de sinaasappel op zijn kant (kroontje en onderkantje links en rechts). Snijd de sinaasappel met een scherp mes (of de mandoline) in dunne schijfjes. The thinner, the better.
 3. Dep de sinaasappelschijfjes aan beide kanten zachtjes droog met keukenpapier, zodat ze niet meer zo nat zijn. Niet te hard drukken, dan maak je het vruchtvlees kapot.
 4. Strooi over beide kanten eventueel wat poedersuiker. Dit zorgt ervoor dat ze wat meer gaan glanzen, maar is is niet noodzakelijk. Ik heb het ook zonder gedaan, dit werkt prima.
 5. Leg de schijfjes nu los op een ovenrooster. Bij voorkeur zonder bakpapier eronder en liever niet op een bakplaat, want dan drogen ze veel minder snel in.
 6. Doe de sinaasappelschijfjes gedurende 2,5 tot 4 uur in de voorverwarmde oven. Hoe lang ze precies nodig hebben, hangt af van hoe dik je schijfjes zijn en natuurlijk ook van jouw oven. Kijk elke drie kwartier even of alles goed gaat en draai de schijfjes voorzichtig om. Het kan zijn dat ze een beetje vastplakken aan het rooster, dus wees voorzichtig. Sommige ovens zijn heter dan andere, dus test de temperatuur eerst met 1 sinaasappel.
 7. Zijn je sinaasappelschijfjes genoeg ingedroogd? Dan haal je ze eruit! Laat ze vervolgens nog 24 tot 48 uur verder indrogen op een rooster aan de lucht. And you are ready!

Kerstdecoraties van gedroogde sinaasappel

Ik zei het al: sinaasappels drogen in de oven is dus echt – op z’n Brabants – keimakkelijk. Het kost alleen even wat tijd. Als ze helemaal zijn ingedroogd, zijn ze klaar om te verwerken in je herfst- of kerstdecoraties. De meest simpele decoratie vind ik al zó leuk. Prik met een naald een gaatje in je schijfje en bind er een mooi lintje aan. Kijk maar op de foto’s hierboven. Zo eenvoudig, maar het geeft meteen zo’n leuk effect in de boom.

En natuurlijk kun je er nog veeeel meer mee doen. En dat heb ik ook gedaan! De komende weken zal ik nog een aantal toffe DIY’s online zetten met gedroogde sinaasappelschijfjes. Geen zin om daar op te wachten? Pinterest staat uiteraard al bomvol ideetjes. Dus ik zou zeggen: neus daar lekker rond en leef je uit!

Hoe bewaar je de gedroogde sinaasappelschijfjes?

Sinaasappels drogen in de oven is zó leuk om te doen. Je kunt er nu – in de nazomer of herfst – al mee beginnen. Als je grote versieringen wil maken, heb je immers best wel wat sinaasappelschijfjes nodig. Het fijne is: je kunt echt maanden (zo niet jaren) plezier hebben van je gedroogde schijfjes.

Je bewaart ze het beste in een papieren zak, zoals op de foto hierboven. Als het goed is, blijven ze zo heel lang mooi en schimmelvrij. Ga jij ook aan de slag met het drogen van sinaasappelschijfjes in de oven? Dan hoor ik het graag! Deel jouw ervaringen of deco-tips ook zeker. En mocht je nog vragen hebben, dan is het reactieformulier hieronder dé plek om ze te stellen. Knutsel-ze!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

27 reacties

 1. Leuke diy. Ik ga dit zeker doen en alleen die geur al in je huis. Ik ga beginnen als de blaadjes aan de bomen echt gaan kleuren. Ik ben heel benieuwd naar jouw knutselideeën.

 2. Tip van Noa (ervaringsdeskundige), natuurlijke materialen, zoals sinaasappelschijfjes nóóit in plastic bewaren. Als er vocht bij komt gaan ze schimmelen. In een papieren zak, of kartonnen doos zijn ze juist heel goed te bewaren, inderdaad (soms) voor jaren…

 3. Wow, die sinaaasappels van jouw zie er geweldig uit. Bij mij is het mis gegaan, veel zwarte randjes. Bij mij was 3 uur in de oven toch te veel van het goede. De volgende keer zal ik het iets korter doen en zo af en toe even kijken in de oven.

 4. Lisette Kleiweg op

  Wat gezellig, ik ga het ook uitproberen. Voor binnen en voor buiten, ook al heb ik er dan maar 1 seizoen plezier van. Ik heb nl een gigantische spar in mijn achtertuin……

  • Ja, dat doe ik ook als ik appelschijfjes droog (om te bewaren en later op te eten), de ovendeur op een heel smal kiertje open laten.
   Een andere tip: door de schijfjes los van elkaar aan satéprikkers te rijgen, kun je ze vertikaal laten drogen (leg de prikkers op de roosters). Zodoende kun je véél meer schijfjes in één keer drogen!

 5. Oeh, dat ruikt zo lekker joh! Misschien ook maar weer eens doen. Maar mijzelf kennende zal ik nog wel een paar keer van idee veranderen, grinnik.

 6. Dit las ik laatst ergens, misschien een idee als je geen zin hebt om ze te bewaren. Moet volgens mij toch ook lukken met hele schijfjes?

 7. Geweldig! Ik ben van de week aan de slag gegaan en op een paar aangebrande schijfjes na is het best goed gelukt 🙂 het zijn net kleine glas in lood raampjes in mijn boom

 8. Ik heb ze vroeger al eens gemaakt. Dan bevestigde ik een kaneelstokje met natuurkleurige raffia vast aan het schijfje en maakt gelijk een lusje. Dan kan je ze in de boom hangen.

 9. Hi Saskia,

  Ik heb je recept gevolgd en het was heel leuk om te doen! Ik heb grapefruit gebruikt.
  Ik heb ze gedroogd voor ze in een kaars te verwerken, ik vind het leuk om zelf kaarsen te maken.
  Natuurlijk was ik aan de verkeerde kant begonnen met snijden, dus ik had niet die mooie ‘sterren’ in het midden, jammer. Ik had beter op moeten letten.
  Is dat misschien iets wat je kunt toevoegen aan je recept voor de toekomstige DIY’ers?

  Lieve groetjes, Kelly

   • Hoi Saskia,

    Nou op jou foto’s zie je in het midden dat witte strengetje zeg maar, de binnen kant. Dan heb je bij het snijden, het naveltje naar de zijkant gehad.
    Ik had de navel aan de bovenkant bij het snijden, dus daar door werden de sneden niet mooi, ze hadden het strengetje er niet in.

    Ik had trouwens nog een vraag. Ik heb ze zo lang in de oven gehad zodat ik het vruchtvlees niet meer kon bewegen en de grapefruit sneetjes tegen zwart aan waren. Ze zijn nu 24 uur gedroogd op de lucht. Maar nu zijn ze weer plakkerig en flexibel, wat heb ik fout gedaan?

 10. Yes dit jaar ga ik het zeker proberen. Ik denk aanstaande zaterdag. Dan hebben we het eerste kerst diner dit jaar in huis met familie. Dus dan ruikt gelijk het huis lekker. Kan niet wachten

 11. Hallo Saskia,

  Wat een gezellige Vlog weer.
  Ik heb het recept van het drogen van de sinasappel schijfjes maar gelijk geprint want anders zoek ik me rot als ik het wil maken. Je bent dus niet de enige hihi.
  Ik vind die smalle boompjes die je hebt heel mooi. Zijn dat echte of neppers?

  groetjes Ingrid

 12. lianne verkooijen op

  hoi Saskia,
  Ik wil ook sinaasappelschijfjes gaan drogen (voor kerstdecoraties). En net als jij ben ik me gaan inlezen. Nu las ik op Weckenonline: ” Leg de schijfjes in een gesloten oven voor 5 minuten. Open dan uw oven en plaatst een dunne houten lepel tussen de deur van uw oven.
  Op deze manier kan het vocht uit de oven verdwijnen.
  Klopt dit?
  En tot slot: op welke hoogte moet je het rooster plaatsen?
  Alvast bedankt!

  • Ja, dat doe ik ook als ik appelschijfjes droog (om te bewaren en later op te eten), de ovendeur op een heel smal kiertje open laten.
   Een andere tip: door de schijfjes los van elkaar aan satéprikkers te rijgen, kun je ze vertikaal laten drogen (leg de prikkers op de roosters). Zodoende kun je véél meer schijfjes in één keer drogen!

 13. Ik heb ze vorig jaar gemaakt met jouw stappenplan en ze zijn nog steeds mooi, heel fijn! Ze hangen weer in de boom.

  Tegelijkertijd had ik ook wel zin om weer nieuwe te maken, het rook zo lekker vorig jaar!