Natuurlijke kerstdecoratie: sinaasappels drogen in de oven

13

Natuurlijk ben ik dol op nieuwe kerstdecoratie shoppen. Lekker rondneuzen in tuincentra en winkels, de mooiste ornamenten uitzoeken. Love it! Maar ik vind het ook erg leuk om zelf versiering te maken. En al helemaal om daarbij met natuurlijke materialen te werken. Al een aantal jaar kom ik op Pinterest prachtige kerstdecoraties van gedroogde sinaasappelschijfjes tegen. Ik vind ze er zó gezellig uitzien! Dus, je raadt het al, ik ging aan de slag met sinaasappels drogen in de oven en leg je hieronder stap voor stap uit hoe je dat doet!

Sinaasappels drogen in de oven voor Kerst

Sinaasappels drogen in de oven is werkelijk super simpel, maar het kost wél even wat tijd. Ik heb natuurlijk eerst 10 andere blogs over dit onderwerp gelezen om te achterhalen welke temperatuur het beste werkt. Waar iedere blogger het over eens is? Go low & slow. Niet te warm en lekker langzaam dus. Uiteindelijk heb ik gekozen om mijn sinaasappelschijfjes op 100 graden (hetelucht) te drogen. Eerst met één sinaasappeltje om te experimenteren. En dat ging eigenlijk meteen heel goed!

Daarna gingen er dus meteen meerdere sinaasappels tegelijk de oven in. Na een aantal ovensessies had ik een hele stapel aan sinaasappels om te verwerken in diverse kerstdecoraties. Good to know: uit elke sinaasappel haal je zo’n 6 – 7 schijfjes (afhankelijk van de grootte van het fruit en hoe dik je ze snijdt). Oh, en het allermooiste is nog: iedere keer als je de oven open doet om de schijfjes te draaien, rolt er een golf van zoete sinaasappelgeur je neusgaten in. En je hele huis ruikt echt héérlijk! Alleen daarom al is dit geweldig om te doen.

Hoe droog je sinaasappels in de oven?

Okay, tijd voor de uitleg. Hoe droog je sinaasappelschijfjes in de oven? Het werkt als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden Celcius (hetelucht). Hou voor een elektrische oven 110 – 115 graden aan.
 2. Snijd de sinaasappel met een scherp mes (of de mandoline) in dunne schijfjes. The thinner, the better.
 3. Dep de sinaasappelschijfjes aan beide kanten zachtjes droog met keukenpapier, zodat ze niet meer zo nat zijn. Niet te hard drukken, dan maak je het vruchtvlees kapot.
 4. Strooi over beide kanten eventueel wat poedersuiker. Dit zorgt ervoor dat ze wat meer gaan glanzen, maar is is niet noodzakelijk.
 5. Leg de schijfjes nu los op een ovenrooster. Bij voorkeur zonder bakpapier eronder en liever niet op een bakplaat, want dan drogen ze veel minder snel in.
 6. Doe de sinaasappelschijfjes gedurende 2,5 tot 3 uur in de voorverwarmde oven. Hoe lang ze precies nodig hebben, hangt af van hoe dik je schijfjes zijn en natuurlijk ook van jouw oven. Kijk elke drie kwartier even of alles goed gaat en draai de schijfjes voorzichtig om. Het kan zijn dat ze een beetje vastplakken aan het rooster, dus wees voorzichtig.
 7. Zijn je sinaasappelschijfjes genoeg ingedroogd? Dan haal je ze eruit! Laat ze vervolgens nog 24 uur verder indrogen op een rooster aan de lucht. And you are ready!

Kerstdecoraties van gedroogde sinaasappel

Ik zei het al: sinaasappels drogen in de oven is dus echt – op z’n Brabants – keimakkelijk. Het kost alleen even wat tijd. Als ze helemaal zijn ingedroogd, zijn ze klaar om te verwerken in je herfst- of kerstdecoraties. De meest simpele decoratie vind ik al zó leuk. Prik met een naald een gaatje in je schijfje en bind er een mooi lintje aan. Kijk maar op de foto’s hierboven. Zo eenvoudig, maar het geeft meteen zo’n leuk effect in de boom.

En natuurlijk kun je er nog veeeel meer mee doen. En dat heb ik ook gedaan! De komende weken zal ik nog een aantal toffe DIY’s online zetten met gedroogde sinaasappelschijfjes. Geen zin om daar op te wachten? Pinterest staat uiteraard al bomvol ideetjes. Dus ik zou zeggen: neus daar lekker rond en leef je uit!

Hoe bewaar je de gedroogde sinaasappelschijfjes?

Sinaasappels drogen in de oven is zó leuk om te doen. Je kunt er nu – in de nazomer of herfst – al mee beginnen. Als je grote versieringen wil maken, heb je immers best wel wat sinaasappelschijfjes nodig. Het fijne is: je kunt echt maanden (zo niet jaren) plezier hebben van je gedroogde schijfjes. Je bewaart ze bijvoorbeeld in plastic ziplock bags of gewoon in papieren zakjes, zoals op de foto hierboven. Als het goed is, blijven ze zo heel lang mooi en schimmelvrij. Ga jij ook aan de slag met het drogen van sinaasappelschijfjes in de oven? Dan hoor ik het graag! Deel jouw ervaringen of deco-tips ook zeker. En mocht je nog vragen hebben, dan is het reactieformulier hieronder dé plek om ze te stellen. Knutsel-ze!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

13 reacties

 1. Leuke diy. Ik ga dit zeker doen en alleen die geur al in je huis. Ik ga beginnen als de blaadjes aan de bomen echt gaan kleuren. Ik ben heel benieuwd naar jouw knutselideeën.

 2. Tip van Noa (ervaringsdeskundige), natuurlijke materialen, zoals sinaasappelschijfjes nóóit in plastic bewaren. Als er vocht bij komt gaan ze schimmelen. In een papieren zak, of kartonnen doos zijn ze juist heel goed te bewaren, inderdaad (soms) voor jaren…

 3. Wow, die sinaaasappels van jouw zie er geweldig uit. Bij mij is het mis gegaan, veel zwarte randjes. Bij mij was 3 uur in de oven toch te veel van het goede. De volgende keer zal ik het iets korter doen en zo af en toe even kijken in de oven.

 4. Lisette Kleiweg op

  Wat gezellig, ik ga het ook uitproberen. Voor binnen en voor buiten, ook al heb ik er dan maar 1 seizoen plezier van. Ik heb nl een gigantische spar in mijn achtertuin……

 5. Oeh, dat ruikt zo lekker joh! Misschien ook maar weer eens doen. Maar mijzelf kennende zal ik nog wel een paar keer van idee veranderen, grinnik.

 6. Dit las ik laatst ergens, misschien een idee als je geen zin hebt om ze te bewaren. Moet volgens mij toch ook lukken met hele schijfjes?

 7. Geweldig! Ik ben van de week aan de slag gegaan en op een paar aangebrande schijfjes na is het best goed gelukt 🙂 het zijn net kleine glas in lood raampjes in mijn boom

 8. Ik heb ze vroeger al eens gemaakt. Dan bevestigde ik een kaneelstokje met natuurkleurige raffia vast aan het schijfje en maakt gelijk een lusje. Dan kan je ze in de boom hangen.