DIY ☆ Slinger van gedroogde sinaasappel

3

Een week lang ben ik afgelopen zomer bezig geweest met het drogen van sinaasappelschijfjes in de oven. Het rook zó heerlijk. Van gedroogde citrus kun je allerlei prachtige herfst- en kerstdecoraties maken! Een simpele kersthanger of mooie kerstkrans bijvoorbeeld. Maar deze moderne slinger van gedroogde sinaasappel voor aan een deur, spiegel, muur is ook een origineel idee! Hoe je deze slinger maakt? Let me tell ya…

Wat heb je nodig om deze slinger te maken?

Zorg dat je klaar hebt liggen:

 • Touw (ik gebruikte groen-wit keukentouw van Dille & Kamille)
 • Houten kralen, eventueel in meerdere formaten (ik kocht ze bij Pipoos)
 • Flink wat gedroogde sinaasappelschijfjes
 • Fluweel-lint of gewoon lint
 • Potje gedroogd laurierblad
 • Naald met vrij groot oog, waar je touw goed doorheen kan
 • Eventueel: wol voor het kwastje (de ‘tassel’)
 • Eventueel: kaneelstokjes
 • Eventueel: parelkraaltjes

Hoe maak je de kerstslinger van gedroogde sinaasappelschijfjes?

Voor deze DIY heb je – zoals je hierboven al las – flink wat gedroogde sinaasappelschijfjes nodig. Hoeveel precies, hangt af van hoe lang je de slinger wil maken en hoeveel sinaasappelschijfjes je per ‘laag’ wilt gebruiken. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je sinaasappelschijfjes droogt in de oven. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat! Heb je genoeg schijfjes gedroogd en zijn ze klaar om te gebruiken? Knip dan een lang stuk touw af en maak aan één uiteinde een knoopje. Hou nog 5 cm touw over, zodat je er straks nog iets aan vast kunt knopen. Haal de andere zijde van je touw door het oog van de naald.

kerstslinger gedroogde sinaasappelDe kerstslinger rijgen

Nu gaan we rijgen! Hoeveel sinaasappel, kralen en laurierblad je gebruikt is natuurlijk aan jou. Ik startte met een klein pareltje, daarna twee houten kralen en vervolgens een stuk of 5 a 6 sinaasappelschijfjes. Daarna haalde ik een stapeltje laurierblaadjes door de naald heen en vervolgens weer twee kraaltjes, een paar sinaasappelschijfjes en zo ging ik door tot ik de slinger lang genoeg vond. Ik sloot af met een rijtje houten kralen (eerst twee grote, daarna drie kleinere) en bond er een strikje tussen van fluweellint. Ik bond aan het uiteinde nog een kaneelstokje. En dat is eigenlijk alles!

Op de foto hieronder zie je dat ik aan mijn tweede sinaasappelslinger ben begonnen (rechts op de foto). Bij deze tweede slinger heb ik gekozen voor steeds een grote en een kleinere houten kraal tussen de laurierblaadjes en sinaasappel. Aan het einde van deze slinger heb ik een ‘tassel’ (oftewel: een kwastje) vastgemaakt. Deze maakte ik van witte wol die ik nog had liggen, volgens deze YouTube-tutorial van Yay for Yarn.

Ik heb voor een korte ‘hanger’ gekozen. Maar je kunt uiteraard ook een langere slinger maken, en deze aan de trap of aan de schouw hangen als decoratie. Hieronder vind je nog wat variatie-ideetjes:

 • Wissel de sinaasappelschijfjes af met schijfjes gedroogde appel of peer
 • Bind kaneelstokjes ertussen
 • Gebruik kleurrijke kralen of parels in plaats van houten kralen
 • Hang onderaan je slinger wat kleine kerstballetjes in een groepje
 • Gebruik ook schijfjes bloedsinaasappel voor wat meer kleur

Slinger van gedroogde sinaasappel maken

Ik vind deze slinger van gedroogde sinaasappel en laurierblad echt zó leuk! Je kunt hem al vroeg in het seizoen maken en ophangen aan een kast of deurklink. Want, truth be said, het is eigenlijk eerder herfstdecoratie dan kerstversiering! Maar ook met Kerst vind ik ‘m nog altijd super leuk. Zeker als je er kerstballetjes aan hangt. En als je de sinaasappelschijfjes goed gedroogd hebt, blijft de slinger heel lang mooi en gaat hij niet schimmelen. Heb je nog vragen over het maken van deze kerstslinger? Stel ze dan gerust hieronder. En ik hoor het natuurlijk ook graag als jij deze DIY gaat maken!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

  • Ik heb er een gekocht met ook nog gedroogde appel, kaneelstokjes en hulstblaadjes! Ik dacht dat het meer zou ruiken, maar dat is niet echt het geval. Wel superleuke decoratie 🙂