Kerstshow Intratuin Duiven: een sprookjesachtig dagje uit

38

Hij is weer geopend: de allergrootste kerstafdeling van Nederland. Wat zeg ik, van heel Europa! En ja, dat is natúúrlijk de kerstshow bij Intratuin Duiven. In deze blog vind je een uitgebreid fotoverslag. En hierboven kun je een filmpje kijken met een korte sfeerimpressie van de gigantische Intratuin Duiven kerstshow 2019! Geniet je weer met me mee?

Sfeerimpressie van de Intratuin Duiven kerstshow 2019

Het was even nog maar de vraag of we wel tijdens het openingsweekend naar de Intratuin Duiven kerstshow 2019 zouden kunnen gaan. Ik was de afgelopen week hartstikke ziek en had nauwelijks een stem, haha. Ons geplande uitje samen met Arvid en Christina op zaterdag ging daardoor helaas niet door. Maar gelukkig kon ik afgelopen zondag weer praten, al klonk ik wel ietsje anders dan normaal 🙈.

Ik was nog niet helemaal fit, en dus gingen Robert en ik voor een bliksembezoekje die kant op. Ik was de helft van mijn apparatuur thuis vergeten (ziek hoofd, krijg je dat). En we hebben er verder helemaal niet aan gedacht om selfies te maken. Het filmpje is ook wat minder uitgebreid dan voorgaande jaren (want: geen Arvid én geen stem, dus ik praat niet bijna niet). Maaar… ik denk dat ik ondanks al die dingetjes toch weer een leuke en mooie sfeerimpressie heb weten te maken! Ik hoop van harte dat jullie het filmpje hierboven en de foto’s hieronder leuk vinden om te zien 😊.

Kerstshow Intratuin Duiven 2019

Ik krijg wel eens de vraag: is de Intratuin in Duiven echt zo anders dan andere Intratuin-vestigingen? En het antwoord daarop is JA. Ten eerste is dit de aller-allergrootste kerstshow. Dat zie je vooral goed bij het miniatuurdorp, dat zo gigantisch is dat je het beter een miniatuurmetropool kunt noemen! Alleen op deze afdeling met kersthuisjes kun je je al makkelijk een uur vermaken (of langer).

En dan is er natuurlijk de rollerband. Zooooo mooi is die altijd! De meeste mensen vergelijken deze ervaring met de Droomvlucht in de Efteling, en dat snap ik heel goed! Ik was alweer voor het negende jaar op een rij bij de Intratuin in Duiven. En waar ze de eerste jaren steeds voor een significant andere look gingen, is het de afgelopen 3 jaar toch wel steeds enigszins hetzelfde. Veel twinkelende lichtjes, een botanisch sfeertje met bewegende diertjes. Maar toch is de manier waarop dat sfeertje wordt neergezet ieder jaar weer heel anders!

Het thema van 2019: Mysterie van Vlechtoria

Dit jaar is het thema ‘het Mysterie van Vlechtoria’. In dit dorp – waar de bewoners uit weggevlucht zijn tijdens een ondraaglijk koude winter – staat een oude, verlaten touwvlechterij. Totaal overwoekerd met planten en bomen. Een industrieel paradijs, dat al gauw werd ontdekt door een kolonie van duizenden kolibries. Elke nacht als de maan helder schijnt, vliegen de kolibries naar de grote holle boom in het midden van het paradijs. En dat is hét moment waarop – op onverklaarbare wijze – de fabriek ineens weer gaat draaien.

Klinkt sprookjesachtig hè? Het is een beetje vergezocht natuurlijk, maar ach dat geeft niet. Ik hou van die fantasie. Op verschillende plekken in de kerstshow is er aandacht besteed aan dit thema. Eén van de tofste items op de kerstshow van Intratuin Duiven dit jaar vond ik het huisje nét na het kerstdorp. Het is een soort mini-fabriek. Aan de buitenzijde is een heus waterrad te vinden. En binnen draaien diverse tandwielen met kleine kerstdorpjes erop.

Een paar keer op en neer met de rollerband

Het thema komt natuurlijk tot een climax op de prachtige rollerband naar de eerste verdieping. Er is zoveel te zien overal, het is bijna niet op beeld vast te leggen. Het mooiste vond ik de grote industriële ramen met daarachter een blauwe twinkelende sterrenhemel. Ik kan je echt aanraden om meerdere keren op en neer te gaan van de rollerband, iedere keer zie je weer wat anders.

En het is toch gratis, haha! Laat het kind in jezelf los en roep heel hard “nog een keertje!” Pas de derde keer zag ik op de weg naar beneden bijvoorbeeld fladderende kolibries achter twee ramen. Boven zijn er trouwens ook allerlei uitkijkpunten gemaakt waar je de prachtige decors nog eens op je gemak kunt bewonderen.

Lekker uitgebreid kerstshoppen

De sfeerafdeling boven is vergelijkbaar met die van andere grotere Intratuin-vestigingen. De bomen zijn allemaal heel stijlvol versierd. En ik denk dat je bijna elke denkbare kleur wel kunt vinden hier. Ben je op zoek naar roze, goud, paars en dieprood? Dan zit je hier sowieso op de goede plek. Daar hebben ze echt veel van in huis. Die kleuren passen natuurlijk perfect bij één van de Intratuin kersttrends 2019: Shades of Glamour. Verder heb ik bijzondere kleuren gezien zoals zwart en nachtblauw. En uiteraard ook een flinke hoeveelheid traditioneel kerstrood en -groen! Kortom: je kunt lekker uitgebreid kerstshoppen hier.

Kurt S. Adler

Wat ik écht heel mooi vond op de Intratuin Duiven kerstshow 2019 is de Kurt S. Adler-hoek. Ik hoorde mensen er wel de hele tijd hardop klagen over de prijzen van dit merk. En dan vooral de prijskaartjes van de prachtige notenkrakers en kerstmannen. En dat snap ik helemaal, ze zijn ook hartstikke duur. Maar wist je zowel de kerstmannen als de notenkrakers met de hand gemaakt en beschilderd worden?

Als je erover nadenkt hoeveel tijd daar in gaat zitten, snap je de prijs misschien wat beter. Maakt ze niet minder duur natuurlijk, haha. Maar het lijkt me een goed idee als deze informatie op de Kurt S. Adler-afdeling ergens op een poster of een informatiebordje ofzo zou staan. Dan snap je als shoppende klant ook dat je naar ambacht en handwerk kijkt en niet naar in grote massa gefabriceerde producten uit China 😉.

Countryfield

Een andere grote afdeling bij Intratuin Duiven is van Countryfield. Dit landelijke merk heeft een super uitgebreide kerstcollectie in diverse kleurschema’s. Met dit jaar een hoofdrol voor: bellen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van giga groot tot schattig klein. En verder vind je op deze afdeling heerlijke landelijke boompjes, schilderijtjes, poppetjes, kerstmannen, rendieren en andere snoezige en gezellige kerstversieringen en sfeeraccessoires voor in huis.

Plezier voor jong en oud

Alsof de rollerband en het gigantische kerstdorp nog niet genoeg vermaak is voor de kleintjes, is er ook nog een carroussel waar ze in kunnen. En bovendien een enórme speeltuin met binnen- én buitengedeelte. Plus: overal bewegende en aaibare diertjes. Het restaurant is hartstikke nieuw, heel mooi en werkelijk gigantisch – groter dan menig La Place. En ze serveren er vanalles. Een bezoekje aan Intratuin Duiven is daarom met recht een compleet en heerlijk kerstdagje uit.

Is een bezoek aan Intratuin Duiven de moeite waard?

Een andere vraag die ik heeeeel vaak krijg over deze kerstshow (en ook over vele andere trouwens): ‘is het de moeite waard om hier naar toe te rijden?’ Meestal gevolgd door een zin als ‘we moeten er namelijk 1,5 uur voor in de auto zitten’. Sja, die vraag kan ik natuurlijk nooit voor iemand anders beantwoorden. Ik weet niet wat voor jou te ver rijden is en ik weet ook niet wanneer iets voor jou de moeite waard is.

Maar mijn bescheiden mening: de kerstshow van Intratuin Duiven is de grootste en meest overweldigende die je kunt vinden in de wijde omtrek. Er is gigantisch veel te zien, waaronder het enorme kerstdorp en de prachtige beleving op de rollerband. Je kunt er lekker eten en je uuuuren vermaken. In het zelfde gebouw zit ook nog eens een grote outlet van merken als PTMD, Rivièra Maison en Riverdale. Dusseh, als je hier niet aan je kerst-trekken komt, dan weet ik het ook niet ;-). Ga jij dit jaar naar Intratuin Duiven? Ik hoor het heel graag in de reacties hieronder!

Intratuin Duiven
Lithograaf 1
6921 VA Duiven (Gelderland)

Openingstijden
Ma t/m woe: 09:00 – 18:00
Do & vrij: 09:00 – 21:00
Zaterdag: 09:00 – 18:00
Zondag: 09:00 – 17:30

Van 02-12 t/m 13-12 iedere doordeweekse dag geopend van 9:00 – 21:00 uur.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

38 reacties

 1. Wij hebben elk jaar de rit ervoor over hoor!! Komen uit Almere maar willen dit niet missen. Ga dit jaar ook weer naar Leurs dus rij wat af, maar je moet er iets voor over hebben haha!!

 2. Leoni van der linden op

  Het ziet er weer prachtig uit ik ga zeker ook dit haar weer kijken. Deze staat zeker weer op mijn lijst dit jaar en ligt nog redelijk in de buurt ook 🙂

  • Dit jaar geen Duiven voor mij. Ik hou het bij de wat kleinere Intratuin. Het is inderdaad groots en meeslepend. Nadeel vind ik wel dat het zo overweldigend is, zo megagroot dat je door het kerstbos de kerstbomen niet meer ziet. Je looptniet ff weer terug als je wat vergeten bent. Maar mijn mening kan het té zijn. Helaas heb ik die mening al een aantal jaren, zeker na de enorme verbouwing. In Lochem is de sfeer knus en gezellig. Maar zeker een aanrader als je nog nooit geweest bent maar….. doe wandelschoenen aan!!

  • Petra Deryckere op

   2 jaar geleden geweest. Zo jammer dat het z’n rit is en misschien vslt er nog een gaatje in de planning bezoekjes.

 3. Ik ga aanstaande vrijdag heen met mijn tweeling van 2,5 jaar oud. Vorig jaar keken zij hun ogen uit en dat zullen zij ongetwijfeld weer gaan doen

 4. Het is het absoluut waard! één keer geweest: twee jaar geleden en zag toen ook Van der Valk hotel Duiven. Ik zou daar best een weekend naartoe willen. En dan de kerstshow opspiltsen, want het is echt overweldigend veel,mooi,pracht en praal. Je hoofd zit helemaal vol als je het op een dag doet, op de terugweg was ik dan ook direct vertrokken in een diepe kerstige slaap hahaha.

 5. Wij zijn afgelopen zaterdag geweest,bijna 2 uur rijden, wij vinden t zeker de moeite waard,er staan nog 2 bezoekjes op de planning,

 6. Wij gaan a.s. vrijdag voor het eerst heen. Samen met onze kids van 7 en 4 jaar dus ben heel erg benieuwd hoe wij en zij het gaan vinden maar wat ik zo lees denk ik dat we het met zijn 4en echt te gek gaan vinden

 7. 2 jaar geleden geweest. Ik vond het geweldig! over 4 weekjes ga ik weer. Het enige wat ik wat minder vind is dat het vaak gigantisch druk is. Ik houd zelf niet zo van die drukte maar dat mag de pret niet drukken vind ik 🙂

 8. Wij gaan zaterdag verhuizen van Purmerend naar Duiven, wij gaan er dus zeker een (paar) keer een kijkje nemen. Helemaal voor een lemax fan als ik!

 9. Ik ga zeker. Heerlijk heb er nu al zin in. Nog even een weekje wachten. Dan gaan we in de herfstvakantie. Super bedankt weer voor dit mooie artikel en de foto’s. En de video.

 10. Na jou blog gelezen te hebben ga ik zeker hier naar toe. Of misschien zelfs meerdere keren, al is dat waarschijnlijk slecht voor mijn portemonnee haha 😀

 11. Intratuin Duiven heeft veel werk verzet. Misschien in 2020 de hele bovenverdieping met huisjes opbouwen.
  Ik geef daar niets om maar moet me er wel eerst doorheen worstelen.

 12. Prachtige foto’s. Mijn moeder en ik zijn op de premiere avond geweest en mochten het geheel in alle rust en onder het genot van een hapje en een drankje bekijken. Wat hebben we er van genoten! Ik ga ieder jaar altijd een paar keer. Voor ons is het niet ver, dus dat kunnen we makkelijk doen. En zeker met de speeltuin erbij is het een uitje voor het hele gezin.

 13. Afgelopen dinsdag ben ik met mijn twee dochters bij Intratuin Duiven geweest. We gaan elk jaar, en ook dit jaar was het weer een super gezellige dag. Prachtige show, veel mooie dingen gezien, veel inspiratie opgedaan en lekker gegeten in De Proeftuin. Een favoriet item van ons was ‘het verhaal van…’ de familie Beer. Knuffelberen Oma, Opa, Mama en Papa met een klein boekje erbij waarin je eigen Oma, Opa, Mama of Papa vragen beantwoord. Een aandenken voor altijd.. Geweldig leuk voor kinderen om te krijgen onder de kerstboom! Dus binnenkort ga ik nog een keer, maar dan zonder de meisjes. Even een paar knuffelberen halen…!

 14. Ik wil er heel graag eens naar toe samen met mijn vriend Wij moeten er wel bijna 2 uur voor rijden Maar denk dat wij als echte kerstfans dat er wel voor over hebben Het liefste namen we onze dochter ook mee, maar ze houdt niet zo van lange autoritten

 15. John van Gemert op

  Ik rijdt ook vele kerstshows af. Duiven is idd mega en mooi en heel druk ben er al geweest.Wat ik mis in Duiven en dat was vorig jaar ook al is wat meer exclusieve dingen zoals opgemaakte treinen of opgemaakte tafels of wat dan ook vijvers met iets etc. Was ook al bij Coppelmans in Nuenen daar hebben ze wel veel exclusieve aankleding en daar houd ik dan meer van. Intratuin Nuenen ook mooier als andere jaren. Ga nog naar Avri in Dongen vorig jaar mijn favoriet en Leurs in Venlo.

 16. Super leuk om alvast een voorproefje te zien. Ik ga morgen vanuit kantoor met een paar collega’s. Zo ontzettend zin in. Ik vind uit je filmpje het mooiste stukje aan het einde. Jouw blije gezicht, dat ultieme geluk als je iets met kerst ziet. Zo heel erg herkenbaar. Heerlijk.

 17. Will Langenberg op

  Prachtig weer, net zoals de andere jaren. Ga er zeker weer naar toe.
  Is mij de rit wel waard.
  Bedankt voor de mooie filmpje.

 18. Komen van Vlaamse Limburg naar daar.
  Vandaag geweest na 2 jaar niet te gegaan te zijn. Laatste keer was totaal niet van wat ik verwacht. Kerst dorp is klein geworden en niet goed afgewerkt, zag nog veel darmen liggen, kabels en stopcontactdozen. Ook bepaalde pompen lagen uit en 2 treinen reden maar.

  Zaken als Efteling en Halloween heel mooi afgewerkt.

  Dan wat je zei in dat huisje dat dorp op draaiend rad, rad draaide maar was totaal geen verlichting was donker en je zag niks goed wat het was

  Roltrap was zelfde, die blauwe verlichting met sterren lag ook uit. En ook minder voor te zien dan vroeger…

  Boven wel genoten van de mooie rek van Kurt Adler heb er al veel van gekocht en bij intratuin altijd de beste prijs! Als je zoekt in de Amerika kost het juist dezelde prijs voor dat maar moet nog over gevlogen worden en andere winkels hier die dat verkopen zijn soms tot 50 procent duurder dan hun

 19. Hoi Saskia, wat heerlijk dat ik weer je mooie verslagen,foto’s ,tips enz. enz. kan bewonderen. Verleden jaar kennis mogen maken met jouw ‘ kerstgekte’ ,welke voor mij zo herkenbaar is. Alhoewel ik een echt vooejaars/ zomermens ben, begin ik eind september alweer uit te kijken naar de kerst en vooral naar de tijd ervoor. Zodra ik ook maar denk dat de nabijgelegen tuincentra zijn begonnnen met het opbouwen van hun kerstshow ( intra Hoorn en de Boet Hoogwoud) ben ik daar wekelijks te zien om de vorderingen te bekijken en zodra het klaar is ga ik,het liefst alleen alles bekijken en bewonderen. Waarom zo’n eerste keer alleen? Louter omdat ik echt uren en uren kan kijken ,vasthouden en alles bewonderen ,wat voor de meeste mensen te lang duurt. Haha,geen enkel punt hoor,ik vermaak me prima!!
  Verleden jaar in Duiven geweest, waar ik als Alice in wonderland een dag Genoten heb met een heel grote G. Zelfs mijn partner , die alles altijd heel nuchter bekijkt ,heeft daar een topdag gehad, dus ???? Echter, nu ik de foto’s van Intra in Halsteren zag ,lijkt dat me ook een stukje rijden dik waard. We gaan het beleven, maar voor ik die intens fijne sfeer weer mag proeven ,onze woonkamer schilderen en behangen ,zodat ik daarna weer naar nieuwe versieringen kan gaan kijken ,bij een fris en nieuw interieur. Ik heb er zin in !!! .Saskia, dank je wel voor al het moois wat je laat zien ,groetjes Ineke een mede christmaholic.

 20. Jeroen van Olffen, Predikant (PKN) op

  Goeiemiddag,

  Kun je ook met de Kerstman op de foto?
  Ik bedoel …. mijn kleinzoon van 6 maanden?

  Jeroen.

 21. Wij wonen in het Noord-Hollandse Andijk, De kerstshow in tuincentrum De Boet in Opmeer is niet zo ver van ons vandaan en dus elk jaar weer een top-uitje voor ons. Aangestoken door het enthousiasme van Saskia op deze site zijn we zaterdag jl. naar de Intratuin te Duiven afgereisd.
  En we kunnen niet anders zeggen dan dat het zéér de moeite waard was. Een bijna perfecte presentatie van kerstversiering, kerstverlichting en mini-kerstdorpjes. Die laatsten zijn ons het meest dierbaar.

  Complimenten dus aan de bouwers van de dorpen, die naar verluidt, vijf weken bezig waren om de drie kerstdorpen op te bouwen.. We hebben genoten. Daarbij laat ons kritisch oog ons niet in te steek. Binnen de minidorpen moet de imitatie van het echte dorpsleven natuurlijk perfect zijn. Welnu, het stratenplan klopt prima, Daar is echt over nagedacht. Slechts op een of twee plaatsen zullen de dorpsbewoners zich via touwen langs de berghelling naar beneden moeten laten zakken (respectievelijk omhoog moeten laten hijsen) om boodschappen te kunnen doen. Dat er evengoed auto’s voor hun huisdeur geparkeerd staan, is in deze context dan ook slechts te danken aan een goedmoedig optreden van Defensie met enkele zware hijshelikopters. Ook bij het dorp der Elfsteden is sprake van een storende fout. Daar loopt de treinrails plots dwars door het water dat twee meertjes verbindt. Hier kan een duiker of bruggetje de suggestie in stand houden. Kwestie van een likje verf, en een hekje of heggetje. Een foutje dat morgen al hersteld kan zijn. Dus bouwers, zet ‘em op!

  Ook de schaal van de gebruikte materialen is goed in de gaten gehouden. Geen bomen of huizen die buitenproportioneel boven elkaar uit torenen, geen figuurtjes die hoger reiken dan de verdieping van een winkel of woning. Nee alles zo doordacht neergezet, dat de schaalverschillen, die hier en daar te constateren, niet storen bij de aanblik. Een compliment waard, Slechts een enkele auto is qua schaal eigenlijk te groot voor de plek waarop deze figureert. Kwestie van wat meer naar achteren zetten.

  Bijzonder te spreken zijn we ook over de thematische aanpak. Bij de bierbrouwerij rijden ook bierwagens, al dan niet gemotoriseerd af en aan,. En bij de school zien we schoolkinderen spelen op het schoolplein, Met juf op weg naar het park, staan kinderen te wachten bij de bushalte. En zo meer. Kortom thematisch allemaal goed doordacht. Verder is het gebruik van levend water fraai. De pier en wandelkades dragen in hoge mate bij tot het ‘ net echt’-effect. Jammer nu dat het publiek meent geld in het meer te moeten gooien ( daarmee de kas van het Rode Kruis spekkend). Gooi dan wel goed, nu waren er lantaarnpalen op de pier ondersteboven gegooid, Hetgeen natuurlijk ernstig afbreuk doet aan de zo fraaie illusie..

  Goed, een werkelijk prachtige presentatie dus van de minidorpjes. Ons kritisch oog dwingt ons tot een paar opmerkingen = opbouwend bedoeld – zodat volgend jaar sprake is van een werkelijk perfecte show.
  Wat doen toch die takken in en rond de minidorpen? Deze hebbenn geen enkel nut, De dode bladeren belemmeren het zicht en de begeesterde omstander raakt herhaaldelijk met bril en hoofdhaar verstrikt Niet meer doen, die takken! Verder ontbraken er in het dorp der Elfsteden twee huisjes . Ruw van hun plek gerukt = aansluitstekkertjes en draden nog zichtbaar. Een doodzonde.! Een handje sneeuw en een toefje groen laat hier de illusie zo gemakkelijk in stand ………. Twee minuutjes werk, uren vreugde en verwondering bij het publiek.

  Ook de overige presentaties in het tuincentrum zijn het sfeer proeven meer dan waard. Het kunstkerstbomenbos is een lust voor het oog. Daar kan Moeder Natuur niet tegen op! De kerstverlichting en kerstinterieurs mogen er zijn, Begrijpelijk dat er niet zoveel presentaties in de sfeer van het kerstdiner zijn ( met voorbeelden van een voor kerst uitgedoste woonkamer). Alle werk is immers in de bouw van de kerstdorpen gaan zitten..
  Wat dat betreft is er weer niets aan te merken op de kerstshow op de eerste verdieping, alwaar er naar thema versierde kerstbomen zijn te bewonderen, Zo een kerstboom, behangen met ballerina’s en kolibries in glas, Eentje met taartjes, donuts en ijsjes, Een andere met notenkrakertjes, Bomen op kleur met naast de ballen versierd met allerhande buitenissigheden. Prachtig.!
  Men bereikt de kerstshow via de roltrap, en deze laat de bezoeker een kerstdroomvlucht maken. Hier is ook alle bewondering voor de makers op z’n plaats. Om van alle leuke details te genieten is een paar keer op en neer gaan aanbevolen.

  Kortom, we kijken terug op een zeer aangenaam uitje in de Intratuin te Duiven. Rest ons nog te zeggen dat ook het bezoek aan het restaurant ‘De Proeftuin’ van het tuincentrum aangenaam is. Het biedt plaats aan honderden bezoekers, maar is smaakvol ingericht en dankzij de leuke zitjes en zithoekjes merk je weinig van de massaliteit, Integendeel. De keuze aan versnaperingen en etenswaren is groot, de bediening supersnel. En ook dat is plezierig als je net bijna twee uur onderweg bent geweest.
  Kortom, Christmasworld bij Intratuin in Duiven is absoluut een aanrader.!

  • elisabeth smit op

   Na het lezen van deze poetische recentie,reis ik af naar INTRATUIN DUIVEN. Dit adembenemend
   ,betoverend sprookje zal en wil ik niet missen.Dit wordt mijn feestje a.s. zaterdag.
   Dank je wel Jasper Smit.

 22. Will Langenberg op

  Schitterend, zo mooi!!!
  Gaan volgende week naar deze Kerstmarkt.
  Zijn vorig jaar voor het eerst geweest en werden toen zó betoverd, dat we weer moeten gaan.
  Dank je wel voor de video , Saskia.