Kerstboompjes maken van oude bladmuziek

8

This blog is aliiiiiive with the sound of musiiiiic. Haha, niet echt natuurlijk (zou grappig zijn als er nu een muziekje begon te spelen terwijl je dit las). En eigenlijk heb ik het niet zozeer over the sound of music, maar meer over de look of music vandaag. Want we gaan kleine kerstboompjes van bladmuziek maken! Leuk voor volwassenen én voor kinderen.

Kerstboompjes van bladmuziek maken

Wat heb je nodig voor deze muzikale kerstboompjes?

 • Grote satéprikkers
 • Boomstamschijfjes met een gaatje of sleufje erin (ik gebruikte deze)
 • A4-vellen met bladmuziek
 • Schaar
 • Aardappelschilmesje
 • Houten sterretjes
 • Lijmpistool + patronen
 • Hobbynaald die net iets dunner is dan je satéprikkers

Het is natuurlijk het állerleukst als je muziekpapier met kerstliedjes gebruikt voor deze DIY. Maar die kon ik niet vinden bij de kringloopwinkel. Toegegeven: ik maakte deze boompjes al in augustus. Ik ben dit jaar namelijk flink op tijd begonnen met DIY’s maken, zodat ik wat meer rust zou hebben in de drukste tijd van het jaar. En sja, nogal wiedes dat er toen nergens kerstbladmuziek te koop was.

Dus ik ben uiteindelijk voor een vioolarrangement van Mozart gegaan. Lekker veel noten, dat leek me het mooiste effect hebben. Het hele boek kostte maar een euro. Aangezien je zo’n twee a drie boompjes uit 1 pagina knipt, kon ik daar – als ik had gewild – tientallen boompjes van maken. Uiteraard kun je ook online bladmuziek vinden (van kerstmuziek) en die dubbelzijdig printen op wat dikker papier. Kies bij voorkeur voor offwhite papier. Op hagelwit papier lijkt je bladmuziek zo ‘nieuw’ en ik vind juist die oude look aan deze bladmuziek zo speciaal.

Hoe maak je de kerstboompjes van bladmuziek?

Oké, hoe ga je te werk? Knip een langwerpige driehoek van het muziekpapier. Vouw er vervolgens een muizentrapje van. Je weet vast wel hoe dat moet :). Je krijgt dan een accordeon-achtig boompje, zoals op de foto hieronder. Maak een gaatje in het midden van je boompje met de iets dikkere, stevige naald. Zorg dat het gat niet te groot is (in ieder geval niet groter dan de dikte van de satéprikker). Anders blijft je boompje zometeen niet hangen.

De volgende stap: haal de satéprikker door je boompje. Vouw het papier een beetje uit elkaar en je bent halfway there! Kijk of je satéprikker goed in het boomstamschijfje past. Zo niet? Snijd dan met een aardappelmesje wat laagjes er vanaf, totdat hij in het gaatje of sleufje blijft zitten. Doe tot slot een dotje warme lijm uit je lijmpistool op de achterzijde van je houten sterretje en lijm hem bovenop je boom. Uiteraard kun je ook van goud of glitterend papier een sterretje knippen, als je geen houten sterretje in huis hebt. Net zo leuk!

Variatietips & andere DIY’s met bladmuziek

Als je wat kleinere boompjes wil maken, kan dat natuurlijk ook. Knip een stuk van je satéprikker af met een tuinschaar en knip een kleiner boompje van bladmuziek. Van het muziekpapier kun je trouwens ook andere decoraties maken, zoals engeltjes voor in de boom. Check Pinterest maar eens (zoeken op ‘angel sheet music’).

En als je geen muziekpapier hebt, maar bijvoorbeeld wel een landkaart of stratenkaart: ook daar kun je deze te gekke boompjes van maken! Tot slot is gewoon mooi glanzend gekleurd of glitterend papier uiteraard ook een optie! Ik vind ze erg leuk om in een tafereeltje te zetten met andere boompjes. Of bijvoorbeeld op een houten plank aan de muur of op de piano!

Muzikale kerstboompjes: iets voor jou?

Yes, I know. Deze DIY is echt heel simpel. Zoals de meeste hier op mijn site haha. Ik ben nog steeds een redelijke newbie als het om knutselen en DIY’s gaat, doe het pas een paar jaar. Ik ben verder nogal onhandig en ongeduldig. En ik vind het ook veel leuker om meerdere kleine projectjes te doen in één seizoen dan een paar grote. Al moet ik zeggen dat ik ook wel voorzichtig wat complexere DIY’s aan het uitproberen ben. Ik hoop dat je deze kerstboompjes van bladmuziek desondanks leuk vindt om na te maken! In dat geval wens ik je veel plezier :).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

8 reacties

 1. Bladmuziek heb ik genoeg in huis, maar dat ga ik niet verknippen, dat heb ik nog nodig. Ik zoek dus straks wat kerstmuziek uit en ga dat kopiëren op papier dat er oud uitziet!

 2. Leuk idee Saskia. Het ziet er echt schattig en kerstig uit. Ik denk dat ik die wel ga maken. Dinsdag maar ff naar de kringloop in het dorp.

 3. Heel leuk, en juist fijn dat het eenvoudig is.dan kunnen we het ook makkelijk na maken!mij lijkt het ook mooi met papier met kerstprintjes erop, ik heb van die boeken van de action waarmee dat zou kunnen. Twee jaar geleden heb ik je diy van cadeau zakjes heel erg grondig gebruikt en sommige zakjes worden jaarlijks hergebruikt!

 4. Zo leuk dit! Dit lijkt me ook heel leuk om te maken met mooie vergeelde pagina’s uit een boek. Dit zou echt een perfect cadeautje zijn voor mijn moeder.