10 vragen aan Christmaholic + de laatste nieuwtjes [dagboek]

27

Hallooo Christmaholics! Het is weer de eerste maandag van de maand en dat betekent: een nieuwe dagboekblog. Deze keer ga ik helemaal los met het beantwoorden van jullie veelgestelde vragen. Ik heb er maar liefst 10 uitgekozen en echt uitgebreid antwoord gegeven. En verder neem ik jullie natuurlijk ook weer mee achter de schermen en kijken we vooruit naar de komende maand!

Het is gewoon al november!

Poe hey, het is gewoon al november. Ik heb echt het idee dat de dagen en weken als sneeuw in de zon smelten dit jaar. De afgelopen maand heb ik vooral veel achter mijn computer gezeten en tuincentra bezocht. Plus: een week ziek in mijn nest gelegen. Ik heb daarom ook niet echt heel veel bijzonders om je te vertellen of laten zien dit keer, haha!

Daarom leek het me leuk om weer eens veelgestelde vragen van jullie te beantwoorden. Hieronder vind je mijn antwoorden op 10 vragen die ik regelmatig van lezers krijg. Helemaal onderaan deze super lange blog deel ik nog wat nieuwtjes en feitjes + mijn plannen voor de komende maand met je. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen! 🙂

1. Heb jij ieder jaar een andere kleur versiering in huis?

Journalisten willen het altijd weten en ik krijg de vraag ook vaak van lezers: heb jij ieder jaar een totaal andere stijl kerstversiering? Volg je de trends op de voet? Of doe je jeeigen ding? Nou, het is een beetje van alles wat. Ik vind het nonsens om elk jaar een compleet nieuwe set aan kerstversiering te kopen. Bovendien versier ik bijna elke ruimte in huis wel, dus dat zou betekenen dat ik elk jaar mega veel spullen moet kopen! En zo rijk ben ik niet ;-).

Maar ik ben wel snel op dingen uitgekeken en doe graag ieder jaar iets anders. En natuurlijk laat ik me inspireren door de kersttrends. Dus mijn strategie: ik kijk naar wat ik al heb en bedenk dan hoe ik het op een simpele manier toch een andere uitstraling kan geven. Meestal door één nieuwe kleur toe te voegen. En die voer ik dan door in zowel kleine als een paar grote items, zoals een kussensloopje op de bank en bijvoorbeeld een tafelloper op de eettafel. Dan is de sfeer meteen al heel anders in huis. Ik koop ook graag items die ik het hele jaar kan gebruiken. Zoals kandelaars en kleedjes voor over de bank.

Onze kersttafel van vorig jaar

2. Voor welk kleurenpalet kies je dit jaar?

Vorig jaar zat ik helemaal in de botanische sferen met veel groen en goud. Dit jaar wil ik dat weer doen, maar ik introduceer een nieuwe kleur in de mix: ossenbloedrood. Een paar jaar geleden had ik de behoefte aan traditionele kerstkleuren in huis, en dit jaar is dat weer het geval. Op de één of andere manier heb ik dat altijd als er mensen ernstig ziek zijn om me heen (daar wil ik trouwens verder niet meer over zeggen). In zo’n periode heb ik altijd een sterke hang naar nostalgie en traditie. Alleen ga ik dit jaar niet voor het felle, typische kerstrood, maar dus voor een wat diepere, warmere kleur.

Wat ik altijd doe voordat ik ga shoppen, is een moodboard maken. Soms doe ik dat op papier, soms op Pinterest en vaak maak ik een collage met plaatjes die ik online gevonden heb. Die van dit jaar kan ik hier niet laten zien, want er zit auteursrecht op de afbeeldingen. Maar… ik heb vorig jaar wel een hele blog geschreven over hoe je zo’n moodboard maakt. Die vind je hier. Anyway, als ik de kleuren en sfeer bepaald heb, kijk ik naar wat ik al heb en wat ik nog nodig heb. En dan ga ik lekker aan de shop! 🙂

Mijn moodboard van vorig jaar

3. Je bezoekt zoveel kerstshows: koop je iedere keer iets?

Deze vraag krijg ik ook heel vaak: kom je niet in de verleiding om elke keer als je in een kerstshow bent je mandje vol te gooien? Eigenlijk valt dat wel mee. Als ik een kerstshow bezoek voor ‘mijn werk’ dan ben ik daar om mooie foto’s te maken (en/of een filmpje). Dan kijk ik op een andere manier. Niet: wat is leuk om te hebben? Maar: wat is mooi om te laten zien?

Ik zit dan echt in werkmodus. Het komt dan zelden voor dat ik iets koop. Eigenlijk alleen als ik specifiek naar iets op zoek ben en het toevallig tegenkom. Daarom bezoeken we ook af en toe tuincentra zonder camera, zodat ik lekker kan kijken en genieten van al dat moois. En ja: dan gaat er áltijd wat mee naar huis. Meestal zelfs een heule hoop haha!

4. Hoe lang duurt ’t maken van zo’n kerstshowverslag?

Deze vraag krijg ik ook regelmatig. Hoe lang ben ik bezig met het maken van foto’s en soms zelfs een filmpje van een kerstshow? Nou, het begint natuurlijk met de reistijd. De meeste kerstshows die ik bezoek liggen op 1,5 a 2 uur rijden van Eindhoven. Een retourtje kost dan al tussen de 3 en 4 uur. Vervolgens ben ik meestal zo’n 2 – 3 uur bezig met foto’s maken en eventueel videobeelden in het tuincentrum zelf.

En dan begint het eigenlijk pas! Het schrijven en redigeren van de tekst kost me 1 a 2 uur. Het uitzoeken en bewerken van de foto’s vaak ook 2 uur. Soms zelfs langer, als ik veel beelden heb en het een grote show is. En als ik ook videobeelden heb gemaakt, dan duurt het monteren van het filmpje, het zoeken naar de juiste muziek, het maken van de thumbnail, het uploaden naar YouTube en het ondertitelen van het filmpje ook 2 a 3 uur.

Dus al met al ben ik gemiddeld tussen de 8 en 12 uur bezig met het maken van een kerstshowverslag! Daarom kan ik er dus ook niet meer dan 10 a 15 per seizoen doen ;-). Meer past gewoon niet in de planning!

Zeldzame actiefoto tijdens het bezoek van een kerstshow (gemaakt door Arvid)

5. Is Christmaholic je werk?

Deze vraag heb ik vorig jaar al eens beantwoord in een dagboekblog. Maar er zijn natuurlijk ook een hoop nieuwe volgers, abonnees en lezers bijgekomen sindsdien. En daarom leg ik met veel plezier nog een keertje uit hoe ’t zit. Ja, Christmaholic is mijn werk! Ik ben de blog als hobby begonnen in 2010. Maar inmiddels is het echt werk geworden. Ik ben zelfstandig ondernemer. Het hele jaar door werk ik aan mijn blog. Van januari t/m juni meestal ongeveer 1 dag per week.

Dan ben ik bezig met analyses, strategie uitstippelen, brainstormen, beurzen bezoeken, netwerken etc. De rest van de tijd ben ik blogcoach en tekstschrijver van beroep! Ook als zzp’er. Ik leer andere ondernemers en bedrijven beter zakelijk bloggen en ik schrijf zakelijke, informatieve teksten voor ze. Vanaf de zomer ga ik me steeds meer met Christmaholic bezig houden. Dan heb ik Christmaholic-weken, ga ik kerstblogjes voorbereiden en alvast wat DIY’s maken en fotograferen.

Geposeerde foto tijdens een bezoekje aan een kerstshow dit jaar

Meer dan fulltime met bloggen bezig

Van oktober t/m december ben ik (meer dan) fulltime met Christmaholic bezig. In deze periode werk ik élke dag, ook in het weekend. Niet elke dag de gehele dag hoor, maar ik ben wel iedere dag en elke avond met de blog bezig! Dat geeft niets, ik vind het onwijs leuk om te doen. Lekker inspiratie opdoen, shows bezoeken, foto’s maken, fotoverslagen uitwerken, filmpjes opnemen en monteren, posts op social media zetten, reageren op jullie vele berichten en ga zo maar door.

Het is eigenlijk te veel werk voor één persoon, maar ik vind het juist heerlijk om geen personeel of collega’s te hebben. Geen verantwoordelijkheden richting andere mensen en lekker mijn eigen ding doen. Ik werk ook graag in mijn joggingpak haha. Bril op, dikke trui aan, haar in een knot, geen make-up. De postbode kent me niet anders ;-). Beetje stylen, beetje foto’s maken, beetje schrijven. Een hobby on steroids. Love it! En gelukkig heb ik ook een paar gastbloggers en helpt Arvid me regelmatig met filmen en technische zaken.

6. Hoe verdien je aan Christmaholic?

Mijn geld verdien ik vooral met advertenties. Steeds meer tuincentra nodigen me uit om langs te komen in hun winkel en dan een fotoverslag te maken om met jullie te delen. Ik vraag dan een vergoeding voor mijn tijd en de promotionele waarde die zo’n verslag heeft. En verder kunnen bedrijven ook banners plaatsen hier op de site of we doen een samenwerking waarbij ik foto’s maak van hun producten en die promoot. Soms schrijf ik ook blogs voor hun sites of magazines. Er is van alles mogelijk!

Natuurlijk moet ik geld verdienen om Christmaholic te kunnen runnen. Alleen al omdat ik zoveel kosten maak. Denk aan de serverruimte voor de site waar honderdduizenden bezoekers per maand op afkomen. En verder: apparatuur om foto’s & video’s te maken, software om video’s te monteren, software om de wekelijkse Christmaholic Kerstmail mee te maken en verzenden, reiskosten om tuincentra’s te bezoeken, materialen voor de DIY’s die ik maak en nog veel meer. Dat loopt op tot honderden euro’s per maand.

Soms maak ik foto’s van producten voor een samenwerking, zoals deze van de producten van Sunware

Al mijn aandacht voor Christmaholic

En uiteraard moet ik ook ergens van leven, haha! Als je 60 uur of meer per week met iets bezig bent, dan heb je geen tijd meer voor een baan ernaast ;-). De eerste paar jaren werkte ik 32 uur in de week naast mijn blog. Maar dat ging op een gegeven moment echt niet meer. Toen ik besloot om echt vol voor Christmaholic te gaan, en het al mijn aandacht te geven gedurende het laatste kwartaal, begon de blog ook enorm te groeien! Qua bezoekersaantallen, maar ook in de vorm van bedrijven die met me wilden samenwerken.

Ik probeer trouwens wel altijd een goede balans te zoeken tussen promotionele en niet-promotionele inhoud. En ik wil ook dat de gesponsorde artikelen die ik plaats inspirerend en leuk zijn voor jullie om te lezen! Ze moeten sowieso over Kerst gaan, dus ik wijs er heeeel veel af. En ook al werk ik het hele jaar aan Christmaholic, ik verdien alleen de laatste 3 maanden van het jaar aan mijn blog. Dus dan moet ik alle tijdsinvesteringen terugverdienen!

Toch doe ik maar een maximum aantal promoties per week. Want het moet wel in balans blijven. Als ik betaald krijg voor een blog of social media post, dan zet ik er altijd bij dat het om een samenwerking gaat. Op social media is dat in de vorm van een hashtag #samenwerking. En hier op de blog staat er dan een zinnetje onderaan: “deze blog is in samenwerking met bedrijf X geschreven.”

Mijn man Robert en ik tijdens het bezoek aan een kerstshow

7. Houdt je man ook zo van Kerst?

Of Robert ook zo van Kerst houdt? Nou, ik geloof dat hij het steeds leuker is gaan vinden. Natuurlijk vooral omdat hij mijn passie ziet en daar van kan genieten. Maar we gaan ook samen op kerstuitjes en dan vindt hij het ook vaak gezellig. Met name als er lekker eten en drinken in het spel is. We bezoeken samen kerstshows. En hij houdt van de tradities die we samen zijn begonnen. Hij zal er nooit zo gek op worden als ik, maar dat geeft ook niet. Ik heb genoeg liefde voor Kerst voor een hele familie. En ben erg blij dat hij er in elk geval geen hekel aan heeft ;).

8. Waar komt jouw liefde voor Kerst vandaan?

Een hele goede vraag is dit. Die ik heeeel moeilijk vind om te beantwoorden. Want hoe bepaal je dat? Het begon natuurlijk in mijn jeugd. Mijn moeder versierde het huis altijd heel mooi. En ook de tafel dekken deed ze prachtig (en doet ze nog steeds eigenlijk). Ik ben geboren in december en vond het altijd zo’n heerlijke maand als kind. Alleen maar feestjes!

Mijn verjaardag, Sinterklaas (al had ik daar niet zo veel mee). En dan Kerst en Oud & Nieuw. Het versieren, mooie kleren aan, lekker eten, feesten, cadeaus, genieten… dat is waar ik zo gek op ben. Buiten is het guur en dan de knusheid van het binnen zijn. Heerlijk! En aangezien ik ook dol ben op schrijven, social media en fotografie is een kerstblog gewoon de beste manier om er zoveel mogelijk mee bezig te kunnen zijn voor mij. Ik heb echt mijn droomjob gecreëerd.

Mijn moeder, zusje en ik met kerst vorig jaar

9. Wat is jouw favoriete kerstfilm, -nummer, -show?

Nog zo’n vraag die ik vaak krijg. Wat is je favoriete [vul hier een kerstding in]? Ik zal maar eventjes een bulletlijstje maken van een paar van mijn favorieten, haha! Komt-ie:

 • Favoriete kerstherinnering:Als kind ging ik met mijn ouders altijd naar de nachtmis op kerstavond. 24 december, in de koude winteravond al lopend naar de kerk in onze mooie kleding. Om elf uur begon de mis. En om twaalf uur was het Kerst en wenste iedereen elkaar een zalig kerstfeest. Thuis kregen we nog een kopje thee en een warm worstenbroodje voor het slapen gaan. Magisch vond ik dat!
 • Favoriete kerstornament: die heb ik niet echt. Ik hecht me niet zozeer aan spullen denk ik (en ben gauw op dingen uitgekeken). Ik spaar wel kerstmokken, maar ook daar heb ik niet echt een all time favorite van. Denk dat ik elk jaar weer een andere set aan favoriete versieringen heb.
 • Favoriete kerstnummer: Driving Home for Christmas van Chris Rea.
 • Favoriete kerstfilm: Lastig kiezen. The Sound of Music is niet echt een kerstfilm, maar toch kijk ik die graag met Kerst. En verder: The Holiday.
 • Favoriete kerstshow: Ook al zo lastig kiezen. Heb een aantal topfavorieten en nog een lijst met hele mooie shows die ik graag bezoek. Ik schreef er vorig jaar een blog over. Hier vind je ‘m.
 • Favoriete kerststad: op dit moment Edinburgh (hier vind je mijn verslag). En in Nederland: Maastricht (hier het verslag). Maar ik ben natuurlijk nog lang niet overal geweest. New York staat nog op het lijstje.
 • Favoriete kerstmarkt: ik vind kerstmarkten erg gezellig, maar vaak zeer druk. En ik kan niet zo goed tegen mensenmassa’s. Dus daarom gaan we er niet vaak heen. En als we gaan, het liefste doordeweeks. Ik ben dan ook geen expert op het gebied van kerstmarkten ;-).
 • Favoriete adventskalender: dat is die van Rituals denk ik :). En voor mijn man: de Beery van Hopt met 24 craft-biertjes. Beide kwamen aan bod in dit filmpje.
 • Favoriete kersttrend van dit jaar: dat zijn er twee. Enerzijds de botanische groene trend en de landelijke stijl met dieprood en goud.

Kerst in Edinburgh vond ik geweldig!

10. Welke kerstversiering komt er bij jou nooit in?

Via een oproepje op Instagram kreeg ik nog echt een super grappige vraag: welke kerstversiering komt er echt nooit in bij jou? Nou, zeg nooit nooit… maar ik heb wel een paar dingen die ik niet mooi vind haha. Ik gooi er weer even een bulletlist in:

 • Een piek. Ik weet niet wat het is, maar ik vind die dingen gewoon echt niet mooi. Heb veel liever een ster of een strik of iets anders moois bovenin de boom.
 • Kerstslingers. Je weet wel, van die kleurrijke glimmende. Ik vind ze zo oubollig, haha!
 • Een echte kerstboom. Niet omdat ik die niet prachtig vind (want dat zijn ze natuurlijk wel!). Maar ik kan er niet zo goed tegen. Bovendien vind ik een kunstkerstboom veeeel fijner. Je kunt hem vroeg neerzetten, hoeft hem geen water te geven en kunt ‘m veel voller versieren.
 • Een kerstster-plant. Af-schuwelijk vind ik die dingen. Sorry voor wie ze mooi vindt. Als ik er ééntje zou  krijgen, zou ik ‘m meteen aan iemand anders geven ;-).
 • Een kerstdorp. Ik vind het superleuk om naar te kijken in het tuincentrum en bij andere mensen thuis. En ik zou het prima vinden als Robert er eentje zou willen bouwen op de logeerkamer in ons nieuwe huis ofzo. Maar ik vind het te onrustig en druk voor in de huiskamer. Maar wie weet verandert dat ooit nog. You never know!
 • Gekleurde kerstlampjes. Ook al zoiets: te druk, te onrustig. Gewoon niets voor mij.

Kerstslingers zul je niet in mijn boom vinden

Nog een paar nieuwtjes & feitjes

Zo, dat was best een waslijst met informatie. Ik weet niet of je zin hebt om nog verder te lezen, haha. Maar ik heb nog een paar nieuwtjes en feitjes die ik met je wil delen!

 • Christmaholic heeft de afgelopen maand ruim 28% meer bezoekers mogen ontvangen dan vorig jaar in oktober! Hoe gaaf is dat? Vind het echt geweldig dat steeds meer mensen de site weten te vinden.
 • Verschillende media hebben me de afgelopen weken geïnterviewd. Ik kom o.a. in het 100%NL magazine, in de Veronica gids en in Vrouw (het magazine van de Telegraaf).
 • Ik heb een bijdrage geleverd aan een nieuw tijdschrift met de naam SANTA. Mocht je het in de winkels tegenkomen, blader het zeker even door :).
 • We hebben de afgelopen maand maar liefst 7 kerstshows bezocht voor een kerstshowverslag. Verspreid over heel Nederland. En je hebt net gelezen hoe veel tijd dat kost, dus dat zegt wel wat haha! Beeetje veel :).
 • Vanaf deze week ga ik weer meer bloggen. Ipv elke dag één blog komen er op vrijdag, zaterdag en zondag twee blogs online. Tien per week dus (en soms zelfs meer).

Wat kun je de komende maand verwachten?

Ik sluit deze super-duper-lange dagboekblog (sorry daarvoor) af met een sneak peek van wat er komen gaat. Deze maand komen er een aantal te gekke winacties online (van o.a. What a Wonderful Christmas, Kurt S. Adler en Intratuin). Ik ga een nachtje sfeer proeven in Kerststad Valkenburg en daarover schrijf ik uiteraard ook een uitgebreid verslag. Verder komt er elke week minimaal één nieuwe kerst-DIY online :D.

En natuurlijk gaan we deze maand ook weer binnenkijken in de kersthuizen van andere bloggers en Instagrammers! Deze vrijdag staat de eerste binnenkijker-blog op de planning :). Zo, dat was ‘m dan eindelijk. Ik hoop dat je het leuk vond om wat meer over mij en over Christmaholic te lezen. Mocht je tóch nog een andere vraag hebben, stel hem gerust in de reacties hieronder. En uiteraard komt er volgende maand – op maandag 2 december – weer een nieuwe dagboekblog online! Tot dan :).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

27 reacties

 1. Nou, heerlijk om te lezen;) er waren zelfs heel veel overeenkomsten op één na en dat is een echte kerstboom hihi…liefst een Nobilis, die heeft hier in huis menig jaar gestaan. Dir kan bruintje niet meer trekken maar dat mag de pret niet drukken en nu een mooie Nordman. Ik kom uit Limburg dus super leuk dat je het magische kerstgevoel ontdekt hebr in Maastricht. Valkenburg is ook zooooo mooi. Ik wens jou veel plezier en sterkte met wat voor de rest in jouw keven speelt

 2. Het was weer heerlijk om te lezen. Leuk dat je uitleg geeft en vragen beantwoord. En wat een werk.. Maar idd leukste baan van de wereld. Fijne dag.
  Groetjes Tamara (Dutchxmas op insta)

 3. Zo leuk om je zo wat beter te leren kennen! Ik heb maar een heel klein huisje, maar ik kijk er enorm naar uit om te gaan versieren met behulp van tips op jou blog.

 4. Wat een leuke nieuwtjes lees ik op het eind ( ik wist al veel ) zoals een magazine Santa: wowwwww
  Winactie’s vind ik altijd leuk om mee te doen, voor mezelf doe ik alleen mee aan wat ik echt mooi vindt of onwijs graag zou willen maar het budget laat het niet toe: daarom voor je winactie’s hulde.
  Een nachtje Valkenburg ben ik zeer benieuwd naar, ik ben daar heel lang geleden ( oeps ) eens geweest en vond het zo tegenvallen qua kraampjes: hooguit 2 kerstkraampjes en de rest was nagels, haarstukjes, en allerlei maar weinig kerst. Nu zie ik qua sfeer gelukkig al veel verandering, dus daar kijk ik naar uit.

  Verders natuurlijk nou ja natuurlijk maar wel veel overeenkomsten was het alleen al dat ik net iets eerder dan jouw jarig ben: 1 december. Hoe mooier kan de feestmaand beginnen? Overal versierd en lichtjes en feestjes: zalig om zo door stad/dorp te lopen.

  Heerlijk om te lezen, en we kunnen als trouwe en nieuwe volgers ons opmaken voor de vele blogs, plaatjes op instagram en stories: er glipt dan nog wel eens wat tussen, maar ik haal alles in: errug hé.

  • De binnenkijken bij bloggers op insta vind ik ook super leuk en benieuwd bij wie, qua drukte lijken we op elkaar, ben daar ook niet zo gek op. Ga ook altijd vroeg naar een tuincentrum of laat in de middag. De piek en me hysterische slingers kunnen dus echt niet meer, hoorde daar Roy Donders ook over op shownieuws whahahahaha, maar wat ipv slingers dan? lol

 5. Hoi hoi,
  Ontzettend leuk om te lezen en je soms grappige openhartigheid over bepaalde onderwerpen is een verademing,
  Gewoon jezelf zijn, dat is wat het zo leuk maakt om je blogs te lezen.
  Ohh wat serieus hè , maar sommige dingen mogen best wel eens worden gezegd toch! ☺
  Hoe dan ook ik vind nog steeds dat je ontzettend leuk werk hebt, wel super druk, geen wonder dat de tijd vliegt.
  Dank voor je antwoorden ☺.
  Groetjes Marijke.

 6. Dit was echt leuk om te lezen.Net of we aan de koffie zaten.
  Wat een charmante moeder heb je met twee prachtige dochters waar zij vast trots op is.

 7. Wow, wat een werk zeg! Chapeau, dat doe ik je niet na hoor. Ben benieuwd naar dar nieuwe magazine SANTA. Zal de winkels in de gaten houden, grinnik. En voor de rest ga ik gestaag richting kerst toe, heerlijk alle drukte en mensenmassa’s ontwijkend en gewoon heerlijk m’n eigen ding doen. Daarom is hier van alles lezen en zien zo lekker ontspannend, dus bedankt!

 8. Ingrid Durivou op

  Op de eerste plaats: heel veel respect!!! Voor al de tijd, die je geeft om dit werk te doen! Elke Kerr lees ik toch weer iets dat ik niet wist! Deze tien vragen bijvoorbeeld , heel uitgebreid vertel je alles! Geweldig! Heel veel herkenning voor mij in jouw kerstgebeuren! Heel leuk dat ik dingen hetzelfde voel als jij! Zoals naar de kerk en mooie kleren, de kerstversiering in het ouderlijk huis en binnen lekker warm met kaarsen aan als het buiten vriest!!! Weer bedankt!!! Weer genoten!!! Groetjes!

 9. Leuk, leuk, leuk ! Ik wist eigenlijk best wel al veel over jou.
  Wat ik me nog afvraag: als je gevraagd wordt voor een verslag, kun je dan nog steeds eerlijk je mening geven? Of voel je je dan verplicht om alleen de leuke dingen te melden.

  • Goeie vraag! Ik geef altijd mijn eerlijke mening, maar ik ben nooit ronduit negatief. Ik weet hoeveel werk er zit in het bouwen van een kerstshow en ik vind negatief zijn ook niet bij de kerstgedachte passen. Dus ik focus op wat ik mooi / leuk vond, beschrijf wat ik gezien heb en geef eventueel een paar feedbackpuntjes. Meestal heeft dat te maken met gebrek aan sfeerpresentaties te veel licht of rommeligheid haha. Heb het gelukkig nog nooit meegemaakt dat ik werd uitgenodigd en het echt helemaal niks vond .

   • Ja ik kan me voorstellen dat je met de kerstgedachte mee wilt gaan. En fijn dat je altijd wel IETS positiefs eruit kan halen. Maar als ik 2 a 3 uur moet rijden, dan vertrouw ik wel heel erg op jouw verslag van het desbetreffende tuincentrum. Gelukkig dat je het dan ook nooit helemaal niks vindt, haha.

    • Haha ja daarom ben ik ook eerlijk. Maar wel eerlijk en uitnodigend. Ik kan alleen nooit voor een ander bepalen of het zo’n lange reis waard is. Smaken verschillen nou eenmaal ontzettend ;-).

 10. Leuk om te lezen, ik geniet er echt van! Benieuwd wat je nog allemaal voor ons in petto hebt. En wat je al zei, wat gaat het snelll

 11. Heerlijk om te lezen!!! Geniet ervan om alles te lezen! Wens je heelveel plezierige weken nog toe voor de kerst.
  Wij zijn er ook gek van, dus alvast met voorbereidingen bezig.

 12. Wat weer heerlijk leesvoer Saskia! Leuk om je nog beter te leren kennen ondanks dat het je grote passie is, gaat er heel veel tijd en werk in zitten. Maar wat fijn dat je dit allemaal doet! Ben op aanraden van jou blogs en vlogs ook al naar een paar kerstshows geweest. Keep Up The Good work! Kan niet wachten op de komende weken heerlijk!!

 13. Oh heerlijk je hele verhaal! Zit hier lekker met mijn koffie te lezen en te lezen en kan er geen genoeg van krijgen!!
  Oh en ik lees op het laatst dat je naar valkenburg gaat.. nou dit is toevallig voor ons al 6 jaar de place to be rond de kerst periode.. we boeken altijd een midweek in december om alles rondom Valkenburg, Maastricht, aken, monschau, het drielandenpunt etc te bekijken en ons heerlijk weg laten dwalen door al de kerstmagie in Limburg!
  Echt een aanrader dus!!! Wel druk maar och ik geniet zo van al het moois daar dat de drukte me niet altijd opvalt.. Zoals je merkt kan ik nog wel uren schrijven over Limburg maar dat komt dus omdat het echt mijn hart gestolen heeft!! Heeeeelll veellll plezier en ik kijk uit naar hoe jullie het daar hebben beleeft haha vergeet vooral in de avond niet rond te lopen want overal hebben mensen hun huizen versiert en overal zie je prachtige lichtjes!

 14. Wat leuk om je wat beter te leren kennen, Saskia! Ik ben vorig jaar in Edinborough geweest, wat een prachtige stad is dat, zeg! Ik kan me alleen maar voorstellen hoe mooi het is tijdens de kerstdagen.
  Ik krijg tijdens de kerstdagen ook altijd de behoefte om oude films te kijken. Ik ben zeker fan van The Sound Of Music, het is gewoon zo’n mooie film en Julie Andrews zingt prachtig. Maar de klassieke kerstfilms zoals Home Alone en The Grinch kijk ik ook ieder jaar opnieuw. En de nieuwe die elk jaar op Netflix komen geef ik ook een kans, hoe slechter hoe beter eigenlijk.
  En wat een mooie, warme herinnering beschrijf je daar. Wij gingen nooit naar de kerk, maar dat doet me echt aan vroeger denken.

  Leuke blog weer!

 15. De Santa glossy ligt al in de winkels, ik heb vrijdag mijn exemplaar al gekocht, ik wacht nog even met lezen tot het december is. Leuk om te lezen dat je er ook in staat Saskia, ik kocht de Santa enkel en alleen omdat er een artikel in staat over mijn favoriete Kerstverhaal: a Christmas Carol van Charles Dickens.
  Overigens, vraagje: heb jij ook een favoriet Kerstverhaal Saskia?