12 tips voor een super gezellig bezoek aan Kerststad Valkenburg

24

Als er één plek is in Nederland die Kerst ademt, dan is het Valkenburg in Limburg wel. Afgelopen weekend waren Robert en ik – op uitnodiging – in dé kerststad om sfeer te proeven. We bleven een nachtje slapen en hadden een proppievol programma. In anderhalve dag hebben we geprobeerd om alle attracties en must sees te bezoeken. Hieronder vind je onze 12 tips voor een heerlijk bezoek aan Kerststad Valkenburg.

Tip 1. Bezoek een kerstmarkt in een grot

In Valkenburg vind je twee ondergrondse kerstmarkten in de mergelgrotten! De ene bevindt zich in de Gemeentegrot en de andere in de Fluweelengrot. Toen ik op Instagram deelde dat ik in Valkenburg was, kreeg ik natuurlijk meteen allemaal vragen. Zijn de stands een beetje leuk? Welke van de twee grotten is leuker om te bezoeken? Ik zal mijn best doen om ze te beantwoorden.

Als ik heel eerlijk ben: ik ga eigenlijk nooit naar een kerstmarkt om te shoppen. Dus ik let ook niet zo goed op wat er allemaal te koop is. Ik vind het vooral heerlijk om sfeer te proeven, wat lekkers te eten & te drinken en gewoon te genieten van de christmas spirit. En wat dat betreft zijn de kerstmarkten in de Valkenburgse grotten echt uniek.

Fluweelengrot

De echte kerstfanaat bezoekt natuurlijk beide kerstmarkten in Valkenburg. Ook al heb ik er niet erg goed op gelet, het viel me op dat veel van de kerstspulletjes in beide kerstmarkten te vinden waren. Dus als je toch wil kiezen: hieronder even een beschrijving van beide markten.

De kerstmarkt in de Fluweelengrot is opgezet langs een smalle, slingerende route die één kant op gaat. Langs de route zijn prachtige verlichte versieringen te vinden. Midden in de grot kun je even pauzeren en wat lekkers eten of drinken. Ook de entree vind ik érg mooi opgezet.

Gemeentegrot

De Gemeentegrot is juist wat breder opgezet. Het is hier geen éénrichtingsverkeer zoals in de Fluweelengrot. Er zijn een aantal doodlopende ‘paadjes’ waar je in gaat en vervolgens weer rechtsomkeert maakt. Daardoor is het hier wat meer een kwestie van struinen en ontdekken.

Om de zoveel meter is een superleuke versiering neergezet met prachtige glinsterende kerstlampjes erin. Wij vonden de Gemeentegrot door de opzet net wat sfeervoller en gezelliger. Voor de openingstijden van de kerstmarkten in de grotten verwijs ik je graag naar de website van Kerststad Valkenburg.

Tip 2. Drink een glühweintje in de kerstmarkt

Als je dan toch in de ondergrondse kerstmarkt bent: drink een glühweintje. Wij nuttigden er eentje in de gemeentegrot en o my lord wat was die lekker. Er zat vanille in, een sinaasappelschijfje, kaneelstokje en steranijs. Daardoor smaakte deze glühwein heel anders dan de standaard-wijn uit een fles.

We hebben er onwijs van genoten. In beide ondergrondse kerstmarkten is een gezellig zitje gemaakt waar je op je gemakje kunt genieten van je glühwein. Of van een kopje koffie, thee, iets fris, warme choco en natuurlijk: iets lekkers te snacken.

Tip 3. Bezoek Santa’s Village

Naast de twee kerstmarkten in de grotten is er ook een bovengrondse in Valkenburg: Santa’s Village. Deze vind je op het Theodoor Dorrenplein. De kerstmarkt is niet zo groot, maar zeker tijdens de schemering of in het donker erg leuk om even overheen te wandelen.

Op een verwarmd terras kun je even wat lekkers drinken. En de kleintjes kunnen – als ze willen – in de draaimolen. Elke woensdag, zaterdag en zondag kun je de kerstman aantreffen bij Santa’s Village in de buurt van zijn Chillroom. Wij hebben ‘m helaas niet gezien.

Tip 4. Wandel de Route d’Amuse

Eén van de leukste dingen die we gedaan hebben in Valkenburg, was het wandelen van de Route d’Amuse. Voor €11,95 per persoon krijg je 4 coupons die je bij verschillende restaurants kunt inleveren in ruil voor een lekker hapje. Er zijn vier verschillende wandelroutes, dus je hebt heel wat te kiezen.

Wij hebben de rode route gelopen, die o.a. deels door het Geulpark leidt. We hadden onwijs veel mazzel met het weer, het was droog en heerlijk zonnig. Dus we hebben optimaal genoten van de wandeling. En van de hapjes natuurlijk! Je komt zo op plekken waar je normaliter niet zo snel naar toe zou gaan. Een toffe ontdekkingsreis.

Tip 5. Blijf een nachtje slapen

Valkenburg is niet zo’n grote stad, maar er is wel ontzettend veel te doen en te zien. Eigenlijk te veel voor één dagje. Ons advies is dan ook: blijf een nachtje slapen (of twee, of drie). Wij mochten blijven slapen in het hypermoderne, industriële Black Label Hotel.

Stoer ziet het eruit hè? Het bed lag heerlijk en de douche was ook top. Het ontbijt was niet super uitgebreid, maar wel ontzettend smaakvol. En ook niet onbelangrijk: het hotel ligt net buiten de drukte, maar wel op loopafstand van alle activiteiten. Een perfécte uitvalsbasis dus.

Tip 6. Je bent in Limburg: ga lekker uit eten!

Bezoek je het bourgondische Limburg, dan moet je natúúrlijk genieten van de heerlijke kookkunst uit de regio. Valkenburg barst van de heerlijke restaurants. Maar het is in deze tijd van het jaar erg druk in de stad. Dus – zeker als je in het weekend komt – reserveer een tafeltje als je kunt!

Wij aten de eerste avond bij Restaurant de Munt in het hart van de stad. Een gezellig, laagdrempelig restaurant. Het eten was simpel, maar goddelijk. Niet te veel poespas, maar perféct op smaak. We hadden allebei een heerlijke steak die werkelijk botermals was. Needless to say: we hebben allebei genoten van dit maaltje.

Tip 7. Ga doordeweeks naar Valkenburg & begin op tijd

In de weekenden kan het behoorlijk druk worden in Kerststad Valkenburg. Gedurende de weekdagen is het een stuk gemoedelijker. Behalve in de kerstvakantie natuurlijk, dan is het sowieso druk. Dus als je de mogelijkheid hebt: kom gezellig doordeweeks.

Je auto kun je parkeren op één van de vele parkeerterreinen aan de rand van de stad. Met de trein komen is ook een optie! Het station ligt eveneens op loopafstand van alle activiteiten. En verder is het slim om óf heel vroeg de grotten in te gaan of tegen sluitingstijd. Dan zijn er wat minder mensen op de been.

Tip 8. Bezoek de zandsculpturen in Winter Wonderland

Wil je iets bijzonders zien? Bezoek dan de zandsculpturen in Winter Wonderland. Vijf jaar geleden zijn Robert en ik hier ook al eens geweest, toen was er een bijbels tafereel te zien. Nu is het thema 1001-nacht. Kunstenaars van over de hele wereld lieten zich inspireren door de oude, Arabische volksvertellingen.

En het resultaat is sprookjesachtig. Zeker door de mooie verlichting. Je moet jezelf af en toe herinneren aan het feit dat deze kunstwerken van zánd gemaakt zijn. Zo knap! Er is trouwens midden in deze grot ook een gezellige cabin waar je warme choco, koffie, thee of – daar issie weer – glühwein kunt drinken.

Tip 9. Reserveer een tafeltje langs de kerstparade

Elke woensdag- en zaterdagavond loopt de verlichte kerstparade door het centrum van de stad. Wil je de parade zien in het gezellige centrum? Zorg dan dat je op tijd bent! Vanaf half 7 worden de drukste straten afgesloten vanwege de veiligheid en kom je er niet meer in. Ons advies: reserveer een tafeltje langs de route van de parade op een verwarmd terras. Wij aten een heerlijk driegangenverrassingsmenu bij restaurant Le Baroque.

Ik heb foto’s gemaakt van het eten, maar door het rode licht van de warmtelampen buiten zagen die er niet heel smakelijk uit. En dat was het eten absoluut wel! Aanradertje hoor. We hebben er echt van gesmuld. Pak je trouwens wel goed in als je een paar uur buiten zit, zeker als je helemaal vooraan zit. Toen wij er waren, lag de temperatuur rond het vriespunt.

Dus we hadden het met dikke jas, shawl, muts en fleecedeken nog behoorlijk koud, haha! De parade duurt trouwens niet zo lang, ongeveer 20 minuten. Maar het is super om te zien! Vooral de prachtig verlichte wagens en de superschattige dansende kindjes. Zo cute!

Tip 10. Ga omhoog & omlaag met de kabelbaan

Op dezelfde plek als de zandsculpturen in het Winter Wonderland vind je ook een kabelbaan. Het is wat ons betreft echt een must om deze op- en neer te gaan. Lekker met je voeten bungelen boven de afgrond. Uitgebreid selfies maken – en hopen dat je je telefoon niet laat vallen. Boven kun je wandelen, de kids kunnen in een speeltuin spelen. Er is een restaurant waar je even wat kunt eten en drinken. En wie durft kan vervolgens rodelend naar beneden. Wij hebben gewoon de kabelbaan weer terug genomen hoor. Dat was al spannend genoeg ;-).

Tip 11. Ga naar Mergelrijk

De één-na-laatste tip in deze hele lange lijst is: bezoek Mergelrijk. Je moet er wel even een flinke wandeling heuvelop voor over hebben. Maar vervolgens is er heel wat te zien. Er zijn o.a. Lemax kerstdorpjes gemaakt. En verder zijn er diverse zand- en mergelsculpturen te bekijken. Waaronder een prachtige Nachtwacht en een kerststalletje.

Erg hilarisch vonden Robert en ik het hoekje waar Flappie op tafel lag (en het nummer van Youp van  ’t Hek klonk). Tot slot kun je in Mergelrijk ook dinosaurussen bewonderen! Leuke tip om je kinderen mee naar toe te nemen. Ook fijn: het is hier stukken minder druk dan in de kerstmarkten.

Tip 12. Maak kerstfoto’s tijdens het blauwe uurtje

Valkenburg is een ontzettend charmant stadje. En omdat het centrum helemaal in kerstsferen is versierd, kun je er heerlijk foto’s maken. Mijn tip: wacht tot de zon onder is. Na zonsondergang wordt de lucht vaak eerst helder blauw voordat-ie pikzwart wordt. Dan krijg je hele mooie sfeerfoto’s. De kerstlampjes steken prachtig af tegen die halfdonkere, felblauwe lucht.

Deze periode heet het blauwe uurtje, maar een uur duurt het echt niet. Je hebt maar een minuut of 15 a 20 om mooie plaatjes te schieten, en dan is het weer gedaan. Mocht je nog meer tips willen hebben voor het fotograferen tijdens het blauwe uurtje, Laura Vink schreef er een handig artikel over!

Kerststad Valkenburg is ‘Christmaholic city’

Heb je het helemaal tot hier gered met lezen? Good on you! Ik wil dit verslag nog even afsluiten met een paar woorden over de sfeer in de stad. Hoewel ons bezoekje plaatsvond op 15 en 16 november, was iedereen echt al helemaal in de kerststemming. Alle ondernemers doen mee, winkels zijn volop versierd en restaurants idem dito. De straten zien er super sfeervol uit. En ook de bezoekers dragen volop bij aan die sfeer! Mensen dragen massaal kersttruien en lichtgevende kerstmutsen.

Iedereen laat zijn of haar inner christmaholic helemaal los. Je kunt wel begrijpen: ik voelde me hier erg thuis. Robert zei ook een aantal keer terwijl we door de stad wandelden: ik zou hier best kunnen wonen. Het is een charmante stad met een warm kersthart. Omdat het tussen de heuvels ligt en veel van de prachtige panden en gebouwen van mergel gemaakt zijn, is het zó anders dan de rest van Nederland.

Ben jij wel eens in Kerststad Valkenburg geweest?

Ik wilde eerst zeggen: het is hier on-Nederlands mooi. Maar dat vind ik eigenlijk niet kloppen. Want dit is óók Nederland. Ons landje heeft veel meer te bieden dan je misschien denkt :). Natuurlijk ben ik erg benieuwd: ben jij wel eens in Kerststad Valkenburg geweest? Wat is jouw ervaring? En heb je wellicht nog tips die ik ben vergeten? Ik hoor het héél graag in de reacties hieronder!

Trouwens: Kerststad Valkenburg is als eerste Nederlandse stad ooit genomineerd (samen met 19 andere kerstmarkten) voor European Best Christmas Market 2020! Van 29 november t/m 10 december kun je online stemmen via deze website. En tot slot: er is nog veel meer te doen in Kerststad Valkenburg dan in dit verslag aan bod is gekomen. Voor meer informatie: check vooral de websites KerststadValkenburg.nl en VisitZuidLimburg.nl.

Dit artikel is in samenwerking met Kerststad Valkenburg geschreven. 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

24 reacties

  • Wij zijn in het zelfde weekend geweest en wat hebben we geluk gehad met het weer. Het allermooiste vond ik de kerstsfeer in de stad als het donker werd..
   De gemeentegrot vonden wij ook de mooiste.
   Jammer dat er ook altijd niet kerst gerelateerde producten verkocht worden.
   De versieringen daar waren echter prachtig.
   De kerstmarkt buiten met de houten huisjes had dezelfde artikelen als in de grotten.
   Ook wij hebben gegeten bij de Munt. Was idd heerlijk eten.
   Ons hotel(slechts 10 kamers) lag in een klein zijstraatje,midden in het centrum,Ziza heet het hotel. En wat een gastvrijheid daar. Heerlijk eten en een super ontbijt. En ook mooi kerstig versierd.
   En toen kwam ik maandag op mijn werk en moest ik helemaal omschakelen want de kinderen hebben het natuurlijk alleen over Sinterklaas.

  • Valkenburg de kerst stad bij uitstek.

   2de weekend van december heerlijk de grotten in. Lekker slapen in kasteel schallen.
   Zaterdagavond mooie optocht.

   Dus…….. word weer genieten

 1. Wat lijkt me dit enorm genieten! Echt wat voor ons! Toen we vorig jaar voor het eerst in 20 jaar weer eens op vakantie gingen, was het net over de grens bij Limburg. een compleet ander en o zo prachtig landschap. Ja… en daar zag ik ineens (ook al is het zomer, ik let er toch op) de maretak in het wild groeien! Eerst was ik al blij met die ene boom maar daarna zag ik ze overal in bomen (niet elk soort boom).Ooit hoop ik dat in onze tuin te kunnen laten groeien. Op een kerstmarkt is dat altijd waar ik naar op zoek ben. Een betaalbare, mooie, grote mistletoe. Ik ben dus benieuwd of dat er ook was. Ja, dit uitje kan dus ook op m’n verlanglijst!

 2. Bedankt voor het superverslag, ben 4 jaar geleden ook eens geweest en gaan dit jaar weer,heb wel een vraag ..kun je ook met een bus naar mergelrijk die klimpartij ga ik niet redden. Lieve groetjes Roos.

 3. Wij zijn in het zelfde weekend geweest en wat hebben we geluk gehad met het weer. Het allermooiste vond ik de kerstsfeer in de stad als het donker werd..
  De gemeentegrot vonden wij ook de mooiste.
  Jammer dat er ook altijd niet kerst gerelateerde producten verkocht worden.
  De versieringen daar waren echter prachtig.
  De kerstmarkt buiten met de houten huisjes had dezelfde artikelen als in de grotten.
  Ook wij hebben gegeten bij de Munt. Was idd heerlijk eten.
  Ons hotel(slechts 10 kamers) lag in een klein zijstraatje,midden in het centrum,Ziza heet het hotel. En wat een gastvrijheid daar. Heerlijk eten en een super ontbijt. En ook mooi kerstig versierd.
  En toen kwam ik maandag op mijn werk en moest ik helemaal omschakelen want de kinderen hebben het natuurlijk alleen over Sinterklaas.

 4. Ah zo leuk om te lezen! Ik woon 2/3 dorpjes naast Valkenburg en genoot dan ook heel erg van de instastorys die je plaatste! Het is gewoon leuk om een plek waar ik al zo vaak ben geweest/kom nog eens door iemands ‘nieuwe’ ogen te zien.

 5. Wat een leuk verslag, ik ga 3 tot 4 keer per jaar naar valkenburg ook rond de kersttijd, altijd erg mooi en sfeervol. We verblijven dan bij Kasteel Schaloen. Ben je ook weleens in het Weinachtshaus in Monschau geweest?.

 6. Ik ga ieder jaar met mijn dochter een lang weekend naar Limburg in deze periode. Speciaal voor de Route d’amuse! Inmiddels kopen wij de kaart en lopen onze eigen route… Dit jaat gaan we een volle week, om tegelijkertijd ook Maastricht in kerstsfeer mee te pakken en een aantal Duitse kerstmarkten. Nog maar ’n paar nachtjes slapen en dan gaan we. Ik heb er zin in!!!

 7. Wat supergaaf weer om te zien! Echt mooi een sfeervol, en jij bent een bofkont dat je erheen mocht voor je werk
  Wij waren er enkele jaren geleden, maar ik baalde dat mijn hond niet mee mocht de grotten in. Dan wij ook niet. Maar de markt eromheen was gezellig en de sfeer ook.

 8. Valkenburg de kerst stad bij uitstek.

  2de weekend van december heerlijk de grotten in. Lekker slapen in kasteel schallen.

 9. Leuk verslag hoor! Echt goed eten met het perfecte uitzicht op de parade kun je beter doen bij ‘de Valkhof’. Het personeel en de dansers werken daar ook samen als de paradewagens daar even stil staat, extra leuk. Bovendien is dit restaurant heel bekend om zijn Spareribs die ontzettend lekker zijn.

 10. Hey,

  Ik woon in een dorpje naast Valkenburg en kom er dus vaak, al is dit met uitstek mijn favoriete seizoen om te gaan.
  Volgende week ga ik met 2 collega’s een hele dag door Valkenburg struinen, om de grotten te bezoeken (is een jaarlijkse traditie) lekker te lunchen en samen gezellig doen !
  Wij werken in de zorg (verpleeghuis voor dementerende) en gezien de welbekende werkdruk heb je het nodig om ook eens iets leuks en ontspannends samen te doen.

  Een tip ? Bloemenzaak Joy Flowers ! Ik kom er elk vrij weekend.
  Ze hebben elk seizoen de perfecte producten en hebbedingetjes. En de snijbloemen, mooie kwaliteit voor een normale betaalbare prijs ! ook een echte aanrader.

 11. Ja Saskia valkenburg is zeker een kerststad,ik geniet elke week weer van jouw verslag over een kerstshow en ik ben ook al bezig kerst artikelen te verzamelen en laat me verleiden tot toch weer nieuwe dingen te kopen.

 12. Wat een mooie foto’s weer, zit helemaal te genieten. Ben weleens in Valkenburg geweest maar dat is heel lang geleden, en niet met Kerst.

 13. Antoinette lemaire op

  Met kerst is Valkenburg er mooi. Woon zelf in Heerlen dus niet ver er vandaan. Ben dit jaar niet geweest omdat ik iets anders dit jaar wilde gaan doen. Ben al naar tuincentrum Leurs geweest in Venlo is echt de moeite waard. En ga komende week naar de kerst markt in Essen.. kijk er echt naar uit. Groetjes

 14. Antoinette lemaire op

  Met kerst is Valkenburg er mooi. Woon zelf in Heerlen dus niet ver er vandaan. Ben dit jaar niet geweest omdat ik iets anders dit jaar wilde gaan doen. Ben al naar tuincentrum Leurs geweest in Venlo is echt de moeite waard. En ga komende week naar de kerst markt in Essen.. kijk er echt naar uit. Groetjes

 15. Ik ben daar een paar keer geweest, jammer dat sommige mensen een benauwd gevoel krijgen in de grotten, daar kan je helaas niets aan doen.
  Ik vind het zelf echt heel mooi, Valkenburg is een prachtig stadje, ik houd heel erg van de sfeer die er hangt inderdaad een Christmaholic stadje ☺, anders dan de rest van Nederland, heel de provincie Limburg trouwens.
  Zeker voor herhaling vatbaar, heb net nog even gestemd, wie weet!.
  Groetjes Marijke.