3x heerlijke kersthapjes met komkommer

6

Zin in iets lekkers? In deze blog deel ik de recepten van 3 verschillende kersthapjes van komkommer met je. Eentje bevat vis, eentje is vegetarisch en eentje bevat vlees. Bij het eerste hapje is het duidelijk de vorm die het heel erg kerstig maakt. Je ziet het al op de foto hierboven: hij heeft de vorm van een kerstboom! Voor hapje 2 en 3 heb ik me vooral laten inspireren door de typische kerstkleuren rood en groen. Alle drie de kersthapjes van komkommer zijn relatief ‘healthy’. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze super lekker zijn!

Hapje 1 – Kerstboompje van komkommer

We beginnen met het meest feestelijke exemplaar van de drie kersthapjes met komkommer. Haal voor circa 8 boompjes in huis:

 • 1 grote, dikke komkommer
 • Een stuk jonge kaas
 • Dikke plakken Cervelaat
 • Cocktailprikkers
 • Een kaasschaaf + ster-uitsteekvormpje

Hoe maak je dit kersthapje?

Was de komkommer en laat de schil eraan zitten. Snijd met de kaasschaaf lange, dunne plakken komkommer. Ben je bij het gedeelte met de zaadjes aangekomen? Draai de komkommer dan om en schaaf verder aan de andere zijde. Hoeveel plakken je precies uit 1 komkommer haalt, hangt af van hoe dik je snijdt en hoe dik je komkommer is. De natte ‘binnenkant’ van de komkommer kun je hiervoor niet gebruiken. Maar niet weggooien hoor! Snijd het in blokjes en maak er bijvoorbeeld een lekkere salade van.

Maak nu een kerstboomvorm van je lange plak komkommer door deze in steeds ietsje wijdere bochten te vouwen voor je hem op het prikkertje duwt. Het vergt even wat oefening om de juiste vorm te krijgen. Komkommer klaar? Druk het prikkertje nu in de plak cervelaat. Snijd een dunne plak van je kaas en duw er met je uitsteekvormpje een sterretje uit. Steek deze – met een punt naar boven – bovenop je kerstboompje. En je bent klaar!

Superleuk als hapje tijdens de kerstborrel, als amuse voor de kinderen tijdens het kerstdiner of voor het kerstdiner op school. En natuurlijk als traktatie voor je kinderen die in de kerstperiode jarig zijn! Uiteraard kun je volop variëren voor dit hapje. Maak bijvoorbeeld de ster van wortel of gebruik een stukje brood voor de voet. Of eindig met een zuur uitje in plaats van de kaasster.

kersthapjes van komkommerHapje 2 – Komkommerschijfje met frisse mousse

Het tweede kersthapje is snel klaar. Bovendien kun je de roomkaasmousse eerder maken en bewaren in de koelkast. Handig! Je hebt nodig voor circa 18 hapjes:

 • 1 Komkommer
 • 80 gram Griekse yoghurt
 • 125 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
 • Verse dille
 • Peper & zout
 • Theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
 • Zongedroogde tomaatjes
 • Spuitzak met mondje

kersthapjes van komkommerHoe maak je dit kersthapje?

Meng de roomkaas en de Griekse yoghurt in een kom goed door elkaar. Voeg een paar takjes grof gesneden verse dille toe en een theelepel gedroogde Italiaanse kruiden. Breng op smaak met peper en zout en meng nog eens goed door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak met spuitmondje en zet in de koelkast tot gebruik.

Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleinere stukjes. Was de komkommer en snijd hem in vrij dikke plakken. Spuit er een toef roomkaasmengsel op, garneer met een stukje zongedroogde tomaat en een klein takje verse dille. En smullen maar! Uiteraard kun je dit kersthapje ook maken met andere kruiden dan dille. Denk bijvoorbeeld aan verse bieslook of basilicum. Maak er vooral je eigen ding van!

Hapje 3 – Komkommerrolletje met zalm & paprika

Dan zijn we aangekomen bij het laatste kersthapje. Dit is een rolletje met zalm & paprika. Eigenlijk is het een soort sushi :). Voor 8 hapjes heb je nodig:

 • 1 komkommer
 • 8 kleine plakjes (wilde) gerookte zalm
 • 80 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
 • Verse bieslook
 • Peper & zout
 • Rode paprika
 • Cocktailprikkers
 • Kaasschaaf of dunschiller

kersthapjes van komkommerHoe maak je dit kersthapje?

Was je komkommer, laat de schil zitten. Snijd lange banen komkommer met een dunschiller of kaasschaaf. Ook voor dit recept geldt dat je alleen de ‘droge delen’ van de komkommer kunt gebruiken. Ben je bij het gedeelte met de zaadjes aangekomen? Draai de komkommer dan om en schaaf verder aan de andere zijde. Hoeveel plakken je precies uit 1 komkommer haalt, hangt af van hoe dik je snijdt en hoe dik je komkommer is.

Mix de roomkaas met de fijngesneden verse bieslook, flink wat peper en een klein beetje zout. Snijd de paprika in hele dunne ‘staafjes’ (julienne heet dat geloof ik). Verdeel wat roomkaas over het midden van je komkommerplak. Leg er een klein plakje zalm op en eindig met een paar stukjes heel fijn gesneden rode paprika en sprietjes bieslook. Leg de paprika en bieslook er zo op dat ze aan één kant uitsteken. Rol de komkommer op en steek het geheel vast met een prikkertje. En je bent klaar!

Kersthapjes van komkommer maken

Ik vond alle drie de kersthapjes van komkommer super lekker. Maar mijn favoriet was toch wel de tweede: die met roomkaasyoghurt en verse dille. Vooral dat kleine stukje zongedroogde tomaat erop is heerlijk. En van dat hapje maak je ook het snelst een grote hoeveelheid, dus dat is super handig. Lijken deze kersthapjes jou lekker? Ga je ze maken? Ik hoor het graag! Mocht je nog meer inspiratie zoeken: hier vind je al onze kersthapjes op een rij. En mocht je nog vragen hebben over de recepten hierboven, laat het me dan ook zeker even weten.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. De bovenste, maar eigenlijk allemaal bij een uitgebreide borrel is ook erg leuk.
  Denk erover om dat op oudejaarsavond te gaan doen.
  Alles neerzetten en klaar, hoe makkelijk en lekker wil je het hebben.

 2. Leuke recepten, dank je! Tip voor vegetariers: het kerstboomhapje kan je ook Vega maken door ipv cervelaat roggebrood te gebruiken. Dan heb je ook meteen een bruine ‘stam’. Ik ga de hapjes iig maken voor bij de high tea, die ok 1e kerstdag voor mijn schoonfamilie (met vega schoonmoeder) maak 🙂