Kerstballen ‘in the picture’ met een brocante schilderijlijst

11

Het was half augustus toen ik met Robert een ochtendje vintage winkels en kringloopzaken in de regio deed. Eén van de juweeltjes die ik op de kop tikte, was een gammele schilderijlijst in brocante stijl. Het ding viel half uit elkaar, maar ik vond hem toch super mooi. Hij kostte nog geen 5 euro, dus ik nam ‘m mee naar huis. En ik zag al helemaal voor me hoe ik ‘m kon gebruiken voor mijn kerstinterieur!

Je mooiste kerstballen inlijsten

De schilderijlijst is verre van perfect. Er zijn stukjes afgebroken en één van de hoeken is helemaal los. Maar dat geeft niet. Juist dat geeft het zo’n gezellig ‘oud’ effect. Vintage en brocante winkeltjes afstruinen, is een nieuwe hobby geworden. Eind november en begin december zijn er allerlei kerstmarkten in de kringloopwinkels hier in de buurt, natuurlijk gaan we dan ook een kijkje nemen! Kan nu al niet wachten.

Heb jij ook een mooie oude schilderijlijst in huis? Als je rondneust op Pinterest vind je er allerlei mooie versierideeën voor. Je kunt er een kerstkrans voor hangen, eventueel gecombineerd met mooie oude schaatsen. Of: je gebruikt het frame om letterlijk je mooiste kerstballen te omlijsten. En precies dat gaan we dus vandaag doen!

Wat heb je nodig?

 • Een oude schilderijlijst (al werkt een nieuwe vast ook ;-))
 • Kleine, korte spijkertjes + hamer
 • Keukentouw
 • Je mooiste kerstballen
 • Eventueel: kerstgroen

Easy does it!

Zoals zo vaak hier op Christmaholic, is dit weer een supersimpele DIY. Maar wel met een groots effect! Het enige wat je hoeft te doen is een drietal spijkertjes aan de achterzijde van je schilderijlijst timmeren. De eerste timmer je in het midden van de lijst. De andere twee aan de uiteindes van de bovenste rand. Precies op de plek waar straks je buitenste ornamenten komen te hangen. Span vervolgens een touwtje tussen de drie spijkers en knoop dit met een dubbele knoop vast.

Nu kun je op verschillende lengtes bindtouw hangen en zo uitvogelen op welke plek je straks je kerstornamenten wil hangen. Tevreden met de hoeveelheid en lengte? Dan wordt het tijd om te gaan knopen. Knoop je kerstballen op verschillende lengtes vast in je lijst. Het fijne van het touw achterop de lijst, is dat je je kerstballen kunt verschuiven totdat ze perfect hangen. Eventueel kun je je schilderijlijst nog versieren met kerstgroen en/of lampjes om het helemaal af te maken. Easy does it!

Kies je eigen kleurenpalet

Ik koos in eerste instantie voor groene en wit/gouden kerstballen en -ornamenten. Helaas kwamen de wit/gouden exemplaren echt niet over op de foto, zie de eerste foto hieronder. Maar speciaal voor de andere foto’s in deze blog heb ik een paar van de licht gekleurde ornamentjes vervangen door meer opvallende exemplaren. Die zie je tenminste! Zelf vind ik de meer ingetogen versiering het mooist. Deze DIY kun je met alle kleuren ornamenten maken. En met veekleurige vintage kerstballen is het denk ik helemaal schitterend (maar die heb ik helaas niet).

Kerstballen in schilderijlijst

Ik ben echt verliefd op het eindresultaat. Ik moet en zal een mooi plekje zoeken voor deze mooie lijst. Maar goed, dat denk ik over alle DIY’s die ik dit jaar gemaakt heb. En helaas woon ik maar klein en gaat het echt niet lukken om alle knutsels neer te zetten en op te hangen. Wie weet volgend jaar, als we verhuisd zijn :). Mocht je nog vragen hebben over deze schilderijlijst met kerstballen, stel ze dan gerust met een reactie hieronder. Ga je er zelf ook mee aan de slag? Dan wens ik je heel veel creatief knutselplezier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

11 reacties

 1. Wow dit is echt super leuk!!!! Ben voor dit jaar al klaar voor de kerst maar deze ga ik zeker onthouden voor volgend jaar! Prachtig!

 2. Willy Doornenbal op

  Goede middag Saskia.
  Had dit denk een jaar of 4 geleden gezien bij een kleinere maar leuk Tuincentrum in Kapel -Avezaath
  vlak naast of bij afslag 32 van de A 15 bij tussen Buren en Tiel.
  Heb er nu in het midden een hangplant in hangen met het hanggedeelte aan de voorkant erover heen.
  Ga zelf een dezer weken ook een mooie oude eikenlijst waar ik een steviger soort gaas van 2,5 bij 2,5 cm in heb zitten. ook wat leuks voor kerst in doen,zit nu nep planten in,.
  Had ik toen in die tijd gezien bij Rebel een Tuincentrum aan de rand van Huizen, maar die had toen een stuk wand van een paar meter van gemaakt maar met een beetje fantasie werd het voor mij een mooie lijst die ik jaren terug nog eens op de kop tikte voor 100,00 gulden met prent maar de lijst was en is nog altijd mooi.
  Vorig jaar ook gezien een vaas maar dit jaar een grote augurken pot van zo’n 20 ‘a 25 cm. hoog waar ze onderin een laag kersttafreel maakte en er boven op verschillende hoogte kleine kerstballetjes hingen, met gaatjes door de deksel om de balletjes dus op te knopen.
  Bezoek zelf ook grote of kleinere T.C. en geef m’n ogen te kost om met kleinkinderen leuke dingen te maken.\, hou ook zo van kerst.
  Veel succes en geniet zelf iedere keer als je weer wat stuurt. wil.

 3. Heb ze al eens eerder gezien, maar ik vergeet het altijd.
  Vind ze heel erg leuk, zo met het kerst groen zijn ze echt gaaf!
  Groetjes Marijke.

 4. Ben me nu al aan het oriënteren voor komende kerst en dit ga ik zeker ook maken.
  Ga snel op zoek naar een passende lijst.
  Erg leuk idee.