Inspiratie voor het versieren van je salontafel

16

Christmaholic staat boooordevol tips en ideetjes voor het dekken en versieren van de eettafel met kerst. Maar de meesten van ons hebben ook nog een andere tafel in huis: de salontafel (of koffietafel of ‘kleine tafel’ of hoe je dat ding ook noemt). En – als je het mij vraagt – kun je die niet overslaan wanneer je gaat kerstversieren! In dit blogje deel ik vier verschillende decoraties voor op je salontafel + wat variatie-ideetjes.

Salontafel kerstversiering

Als je aan de slag gaat met het versieren van je coffee table of salontafel, dan is het handig om alvast wat items klaar te leggen. Zo kun je volop experimenteren en schuiven, tot je blij bent met het eindresultaat. Hieronder vind je een lijstje met spulletjes die je eventueel zou kunnen gebruiken bij het decoreren van je salontafel. Gebruik de lijst vooral ter inspiratie, je kunt natuurlijk ook een totááál andere kant op gaan!

 • Een schaal, mand of bak
 • Een vaas of stolp
 • Boeken (in dezelfde kleurtinten)
 • Kaarsen en kandelaars
 • Kerstgroen en dennenappels
 • Kerstballen & andere versieringen
 • Kleine kerstboompjes (borstelboompjes)
 • Kerstlichtjes op batterij
 • Kerstfiguren of beelden

Versie 1. Coca-Cola & een stolp

Voor deze eerste versie heb ik gebruik gemaakt van een glazen stolp met witte bodem en een Coca-Cola kerstman van Kurt S. Adler (die koop je bij de grotere tuincentra). De stolp heb ik al jaren, dus helaas geen idee meer waar die vandaan komt.

Op de bodem heb ik wat kerstgroen gelegd en om de kerstman heen een snoer met kerstlampjes gewikkeld. Wat je tegenwoordig veel ziet bij interieurstyling, zijn boeken. Ze worden vaak gebruikt als basis om iets bovenop te zetten. Op de foto’s hieronder zie je één variant van de kerstman in stolp met en eentje zonder boeken als ondergrond. Ik ben benieuwd wat jullie leuker vinden!

salontafel versieren voor kerstVersie 2. Kandelaars & kerstboompjes

Op de één of andere manier ziet deze setting er op de foto een stuk minder gezellig uit dan in het echt. Ik kreeg het er gewoon niet mooi op. Maar ik wil ‘m jullie toch niet onthouden. Voor deze salontafel kerstversiering heb ik een houten schaal als basis gebruikt. Ik kocht deze een paar maanden geleden bij de Outlet naast Intratuin in Duiven.

Op de schaal heb ik enkel wat messing kandelaars met ivoorkleurige kaarsen van de Hema en wat kerstboompjes op hoge voet gezet. De kerstboompjes kocht ik vorig jaar bij Tuincentrum Coppelmans, en de kandelaars heb ik in verschillende kringloopwinkeltjes en brocante-zaakjes gevonden. Het geheel is heel klassiek, bijna kerkelijk door die kandelaars. En – zoals ik al zei – in het echt is het dus veeeeel mooier dan op de foto :).

Versie 3. Kerstgroen & kerstballen

Voor deze derde variant heb ik dezelfde houten schaal gebruikt, maar dit keer ben ik niet de hoogte in gegaan. In plaats van hoge kandelaars en hoge boompjes, heb ik juist laag bij de tafel gewerkt met versieren. Een hoop takjes kerstgroen vormen de basis. Ik heb Pinus en Conifeer door elkaar gebruikt, gekocht bij mijn favoriete bloemenwinkel hier in Eindhoven: Bloemmarie.

In het midden staat een geurkaars van H&M. Ik heb er vervolgens nog wat kerstballen (in de kleur ossenbloedrood) en goudkleurige dennenappeltjes van H&M overheen verdeeld. En tot slot: een klein snoertje met lichtjes in de vorm van sterretjes. In tegenstelling tot de vorige variant komt dit tafereeltje wél goed over op de foto, haha!

kleine tafel versieren voor kerstVersie 4. Chique vaas met takken

Voor deze laatste versie ben ik even een hele andere kant op gegaan en heb ik het rood weggelaten. Ik had nog een goudkleurige vaas met glazen vakjes (ik weet helaas niet meer waar die van is) en die vulde ik met grote takken Pinus. Daaraan heb ik een paar kleine kerstballetjes gehangen.

Naast de vaas staan drie borstel-kerstboompjes in een vale gouden kleur, die ik dit jaar bij Tuincentrum Coppelmans in Nuenen kocht. Je ziet: dit is meteen een heel ander sfeertje zo! Wat chiquer, moderner en minder klassiek. Je zou er natuurlijk ook nog wat kerstlampjes in kunnen doen, om het geheel nog wat meer kerstsfeer te geven.

kleine tafel versieren voor kerstTafel bij de bank versieren voor Kerst

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb voor het decoreren van jullie eigen salontafel. En stiekem ben ik ook wel benieuwd welke van de vier stijlen voor het versieren van de tafel bij de bank jouw voorkeur heeft. Mocht je nog meer ideetjes zoeken, op dit Pinterest-bord vind je er een heleboel.

Volg me vooral ook op Pinterest als je op de hoogte wil blijven van mijn ideeën-verzamelwoede, haha! Tot slot: deze salontafel kerstversiering doet het natuurlijk óók leuk op andere plekken! Op een kastje bijvoorbeeld, of op de eettafel. Of misschien wel op je nachtkastje of op de vensterbank. Heel veel plezier met versieren!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

16 reacties

 1. De stolp valt af want al mijn stolpen staan op het dressoir. Ook staat daar de bijzondere vaas met takken EN verschillende pieken bij. Dus mijn dressoir is dit jaar een juweeltje.
  Voor de kleine tafel maak ik altijd iets wat niet zo hoog is, dus kerstgroen met ballen is daarvoor perfect. Er staat hier nu een ‘taart’ van mos, eucalyptusbladeren, rode besjes en kleine kerstballetjes en een super kjoet rudolphje erbij

 2. Blijft heerlijk om te lezen en te zien.
  Als ik moet kiezen uit de 1e2 fotos dan met boeken, geeft wat meer diepte. Maar misschien wat titels die met kerst te maken hebben om het helemaal perfect te maken hahaha.
  Ik zelf vind het houten dienblad met de lage kerstgroen versiering erg mooi. Ook omdat ik nu een kunstboom heb en de geur van echt kerstgroen mis in huis.

 3. Die stolp vind ik leuk! Ik heb er nog eentje staan, dus misschien ga ik dat wel uitproberen. Mjin salontafel is stiekem een bijzettafeltje en dus erg klein, alle andere opties zijn eigenlijk al te groot.

 4. Ik vind ze allemaal leuk, de stolp met de kerstman op de boeken is net iets mooier dan zonder.
  Kerstboeken/Kerstbladen zou inderdaad ook leuker zijn, past beter bij het thema.
  Waar ik zelf voor ga weet ik nog niet, zaterdag ga ik nog naar een tuincentrum dus misschien zie ik daar nog iets!.
  Groetjes Marijke.

 5. De kerstman in de stolp op je mooie kerstboeken, de bovenste heb ik, maar hoe heet de onderste 🙂
  De tweede optie vind ik sfeervol, top dus.
  Derde optie is een klassieker, doet het altijd goed.
  En de laatste zou bij mij zonder takken maar met kaars worden, erg mooi.

  Super leuke tips voor hoenoemjezoeentafel hihihi

 6. Die 4e (met een mooie tak) vind ik het mooist. Die tip met die boeken is wel goed, maakt het inderdaad mooier, die zonder boeken lijkt dan opeens kaal.

 7. Lieve Saskia,bedankt voor de vele kersttips.ik ben naar de Ardennen geweest,daar zijn de kerstmarkten nog nostalgisch ouderwets,echt gezellig,niet alleen drank en eetkraampjes,maar ambachtelijke standjes.derbuy,vind ik persoonlijk te commercieel,in de kleinere dorpjes,vind je de echte kerstsfeer van toen…..in berismeril,nabij houffalize,een echte aanrader.ik verlang ook al naar kerstavond,vooral om de tafel te versieren,en alles erop en eraan.zo,dat was dan mijn leeservaring di weekend,vele kerstgroetjes.