Winter in Antwerpen: 14 tips voor een magische & kerstige dag

7

Samenwerking – Afgelopen weekend was ik samen met Robert in Antwerpen! We waren uitgenodigd om de kerstmarkt te bezoeken en de kerstsfeer te snuiven in deze mooie Belgische stad. In dit blogje deel ik graag een verslag met je van ons bezoek, en wel in de vorm van een veertiental tips op basis van onze ervaringen! Zodat jij, mocht je ook in de auto naar België stappen deze maand, optimaal kunt genieten van de kerstsfeer in Antwerpen!

Tip 1. Ga kerstshoppen in Antwerpen

We startten onze dag met wat kerstshoppen. En dat kun je zó goed in Antwerpen. Het is echt een prachtige en gezellige winkelstad. Natuurlijk begonnen we onze shoppings op de Meir – de brede winkelstraat waar alle grote ketens aan liggen. Mocht je hier gaan winkelen, bezoek dan zeker onderstaande winkeltjes even:

Tip 2. Wandel naar de Kloosterstraat (en omstreken)

De winkels aan en rondom de Meir zijn natuurlijk super, maar ons advies is: laat de drukte gauw achter je en wandel richting de Kloosterstraat. Daar vind je bijvoorbeeld het kerstwinkeltje van Christel Dauwe met allemaal vintage en bijzondere ornamentjes. Het is een héle volle en drukke winkel (dat komt ook door de intens groene wanden).

En de versieringen zijn hier zeker niet goedkoop. Maar de winkel is zó speciaal: absoluut een bezoekje waard. In dezelfde buurt liggen verder tientallen fijne antiekzaken, concept stores, designwinkels en unieke zaken. Zoals Anna + Nina, The Recollection, Purdey D Design, Epicurios die je allemaal echt niet wil missen. Ik vond het zeer jammer dat we maar kort de tijd hadden in dit wijkje. Ik zou er graag nog eens terug gaan met Robert om de vele unieke winkeltjes te bezoeken.

Tip 3. Geniet van een high tea bij Domestic

Eén van de leukste dingen die we gedaan hebben afgelopen zaterdag, was genieten van een High Tea bij Domestic. O my lord, wat was dat lekker! Domestic is gevestigd in een smal, statig pand. Er zijn twee theesalons, een roze en een gouden. Beide zijn prachtig! Je mag zelf kiezen waar je gaat zitten. Als je een high tea bestelt, krijg je onbeperkt thee of koffie.

Je kopje wordt continu bijgevuld door de gastheer. Verder kregen we een etagère vol hartig en zoet lekkers. Een brioche-broodje met gerookte zalm en een frisse groentensalade, een croque monsieur met champignons. Een vegetarische spring roll, versgebakken scones en diverse heerlijke zoete lekkernijen. Het was goddelijk en we kwamen echt even helemaal tot rust. Onwijze aanrader!

Tip 4. Bezoek de kerstmarkt

De kerstmarkt in Antwerpen is geopend van 7 december t/m 5 januari 2020. Hij is verdeeld over een drietal pleinen, en de tussenliggende straatjes doen ook gezellig mee. Zowel op de Groenplaats, de Grote Markt als het Steenplein (aan het water) vind je chalets die kerstspulletjes en lekkernijen verkopen.

Het zijn niet veel chalets, maar de pleinen en straten zien er wel super sfeervol uit (zeker de Grote Markt met de mooie statige panden). Ik zou zeggen: begin op de Groenplaats, loop via de Kathedraal naar de Grote Markt en eindig op het Steenplein. Wat er op de kerstmarkten allemaal te zien en te doen is, lees je in de tips hieronder!

Tip 5. Ga in het reuzenrad

Naast het Steenplein staat een gigantisch reuzenrad dat je een prachtig uitzicht over de stad biedt. Als er een reuzenrad is, dan gaan Robert en ik er altijd even in. Het is gewoon een unieke kans om de omgeving van zo’n bijzonder perspectief te zien. Als je kunt: ga dan tijdens de schemering in het reuzenrad

Zo rond zonsondergang of nét erna dus. Dan is het sfeertje altijd het allermooiste. Ik moet wel zeggen: we hadden verwacht dat we wat vaker rond zouden gaan. Volgens mij was het slechts 2 of 3 keer. Het ritje in het reuzenrad was leuk, maar het plezier was zeer kortdurend, haha!

Tip 6. Bezoek de Christmas Escape Room

Nog véél leuker dan het reuzenrad, vonden we de Escape Room midden op de kerstmarkt. Die is natuurlijk volledig in kerstsferen gehuld. Dit was voor mij de állereerste keer dat ik een Escape Room deed, dus ik wist totaal niet wat ik kon verwachten. En het was me toch een partij móeilijk! Het verhaal gaat als volgt: sommige wijken in Antwerpen zijn volledig bevroren. En de ijzige kou lijkt steeds meer delen van de stad in haar greep te krijgen. De oorzaak van het probleem lijkt in dit kleine huisje op het Steenplein te liggen.

Maar wat is er aan de hand? En hoe fixen we dit probleem? Lukt het jou om binnen 20 minuten de puzzels op te lossen en de stad Antwerpen te redden? Nou, ik kan je vertellen, ons lukte dat voor geen ene meter, haha! Ik denk dat we zeker het dubbele aantal minuten nodig hadden gehad. Maar het was wel écht een super toffe ervaring. Wil je de Christmas Escape Room doen? Het kost €40,- voor een groepje van 2 tot 5 personen en je kunt hier online je time slot reserveren. Ik mocht trouwens geen foto’s maken van de Escape Room (dat zou de puzzels verraden) dus ik kan er helaas niets van laten zien!

Tip 7. Bekijk het Magische Bos

Op de Handschoenmarkt voor de kathedraal ligt dit jaar een magisch winterbos. Zodra de zon onder gaat, komt het bos tot leven. Het winterbos wordt feeëriek verlicht door honderden zacht fonkelende lichtjes. Je hoort allerlei geluiden om je heen. Er waait een mysterieuze mist over de met mos bedekte grond, waardoor het licht van de installatie prachtige stralen laat zien. Wij vonden het kunstzinnig en bijzonder!

Tip 8. Geef je lief een kusje onder de mistletoe

Op de Grote Markt staat een práchtige grote kerstboom, omringd door de schitterende, statige, oude gildepanden die feestelijk verlicht zijn. Ook heel gaaf: er is een overkapping gemaakt – een soort wintertuin – waar duizenden mistletoetakjes aan hangen. Ga eronder staan, warm je handen aan het vuur en geef je lief een kusje.

Op dit plein staat ook het Joe Christmas House, vanwaar live radio wordt gemaakt (in kerstsferen uiteraard). Vooral in de avonduren is dit een hele fijne plek om te vertoeven met een warm drankje in je hand en de mensen die je lief zijn om je heen.

Tip 9. Ga schaatsen op de Groenplaats

Ben je een schaatsliefhebber? Dan mag je de grote overdekte schaatsbaan op de Groenplaats natuurlijk niet overslaan. Robert en ik kunnen allebei absoluut niet schaatsen, maar we hebben ons heerlijk vermaakt door – met een koffietje in de hand – naar andere mensen te kijken die er wél wat van kunnen. Heb je lekker geschaatst? Na al die inspanning kun je even bijkomen in de ernaast gelegen winterbar, die er ook super gezellig uit ziet. Sfeer maken kunnen ze wel in Antwerpen!

Tip 10. Doe een drankje in Bar Den (bij de speeltuin)

Op het Steenplein vind je Bar Den. Een práchtig gebouw (zowel van binnen als van buiten sfeervol), waar je lekker kunt eten en drinken. Buiten is een overdekt terras met verwarming en een leuke speeltuin voor de kleintjes in een afgeschermde zone. Ernaast liggen ook wat chalets waar ze heerlijke hapjes en maaltijden verkopen. Wat mij betreft een prima plek om even – met het hele gezin – een pauze te nemen en bij te komen van al dat wandelen en shoppen.

Tip 11, 12, 13 en 14!

En – je gelooft het niet – er is nog veel meer te doen in de stad. Ik heb nog een paar suggesties voor je:

 • Bezoek de VR-Dome op het Steenplein. Neem plaats in één van de 4 kuipvormige zetels, zet de VR-bril op, kies een spel en laat je onderdompelen in een bijzondere, virtuele wereld. De stoelen bewegen mee, waardoor alles wat je ziet en moet doen, levensecht aanvoelt.
 • Laat je wens achter bij de interactieve digitale wensenmuur op het Steenplein
 • Bezoek de winterkermis (Winterfoor) langs de Schelde
 • Ga op avontuur met Portico: een winterse zoektocht door de stad van ongeveer 2 kilometer voor het hele gezin. Help het waterwezen Portico om het hart van het Antwerpse meisje Bijou te veroveren. Luister naar de geluidsfragmenten, vervul de opdrachten en los het raadsel op. Elke speurneus wordt beloond met een leuk aandenken.

Druk, maar gezellig!

Dat waren ze, mijn tips voor een supergezellig bezoek aan de kerstmarkt in Antwerpen. Toen wij er waren, was het echt ontzettend druk in de stad. Misschien omdat het de openingsdag was – inclusief openingsfeest – van de kerstmarkt. Misschien omdat het droog was, en er voor de rest van de week regen was voorspeld. Ik heb géén idee. Maar al die mensen maakten het bést lastig om echt sfeervolle foto’s te maken, haha!

Overal staan koppies van anderen op. En dicht bij de kraampjes komen om foto’s te maken, was al helemaal geen doen. Dus die heb ik helaas niet voor je. Ik hoop dat ik je desondanks toch een beetje heb kunnen laten zien hoe leuk Antwerpen is in deze tijd van het jaar. Want dat vonden we oprecht! Het mocht dan wel druk zijn, de sfeer was hartstikke gezellig. En de Belgen zijn ook zó vriendelijk, dat valt ons altijd weer op als we in Vlaanderen zijn.

Kerstmarkt Antwerpen: ga jij er heen?

De kerstmarkt en de gezellige pleinen vormen een heerlijke plek om samen te komen. Om te genieten van een Belgisch biertje of glühweintje en te lachen met iedereen die je lief is. En ook de stad zelf is fijn. Eén dag is eigenlijk veel te kort om alles in je op te nemen en te ervaren. Dus, zoals ik eerder al zei, we gaan echt nog een keertje terug om de vele winkeltjes te bezoeken.

Antwerpen schijnt ook een hele culinaire stad te zijn met diverse goede restaurantjes. En als bourgondiërs willen we ook dáár natuurlijk wat van gaan proeven. Ik ben benieuwd: staat Antwerpen op jouw to-visit-lijstje voor deze kerstperiode? Laat het me dan zeker even weten in een reactie hieronder! En mocht je nog vragen hebben, stel ze ook gerust. Ik zal ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Deze blog is in samenwerking met Stad Antwerpen geschreven. Voor meer informatie over Winter in Antwerpen en de openingstijden van de kerstmarkt, check WinterinAntwerpen.be.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

7 reacties

 1. dag Saskia, wat een leuk artikel over ‘onze’ kerstmarkt! Er staan in totaal 104 chalets dus toch niet heel weinig vind ik zelf. En afgelopen zaterdag was het inderdaad enorm druk, door het openingsfeest en door het mooie weer.
  Bar Den heeft heel veel animatie elke dag, voor de kleintjes en ’s avonds voor de groten http://www.barden.be
  En het magische bos aan de kathedraal moet je gewoon eens gedaan hebben.
  En iedereen die nog twijfelt: gewoon komen! 🙂
  ps, hier nog een foto zonder mensen op 😉

 2. Wij zijn al jaren verliefd op Antwerpen in alle jaargetijden maar vooral in de kersttijd.Wij komen er al jaren.We zijn er een keer geweest naar de kerstmarkt en toen begon het spontaan te sneeuwen,dat was gewoon magisch.Het is heerlijk om er te eten en te drinken en langs de mooie etalages te slenteren.En inderdaad Saskia de mensen zijn er heel vriendelijk en gastvrij.Kortom een aanrader!

 3. Mijn zus en ik zijn samen met m’n nu 40 jarige dochter, heel lang geleden op de Kerstmarkt in Antwerpen geweest.
  Onze eerste Kerstmarkt!.
  Helaas was dat destijds heel anders er stonden niet veel kerstkramen, maar gelukkig is Antwerpen een mooie stad, dus hebben we ons zeker niet verveeld.
  Ik ben er vaker geweest (alle jaargetijden) maar nu is het lang geleden, toevallig hebben we het erover gehad om toch weer eens te gaan.
  Lijkt me zo leuk, zeker na het zien van deze foto’s, ik laat ze zien aan de anderen, misschien volgend jaar!☺
  Groetjes Marijke.

 4. Ja hoor! En nu wil ik ook nog graag naar Antwerpen deze maand 🙂
  Nog nooit in december geweest en na het lezen van je blogje razend enthousiast geworpen! De kerstvakantie komt eraan, Antwerpen wij komen eraan!
  Dank je wel weer Saskia voor je leuke inspiratie!

 5. Al jaren gaan ik en mijn man een weekendje naar Antwerpen om de kerstsfeer te proeven. Het is een prachtige sfeervolle stad, voor ons echt een traditie geworden. Elk jaar neem ik een paar leuke kerst hangers mee. Voor ons is dit echt één van de hoogtepunten van de vele kerstmarkten die wij bezoeken. Zeker een aanrader Voor wie er nog nooit is geweest

 6. Yvon van Heugten Doensen op

  Hoi Saskia, wat een mooie blogpost over Antwerpen, staat nog steeds op mijn bucketlist een paar dagen Antwerpen, want ik hou van cultuur snuiven, brocante winkels etc. Maar ik kreeg gisteren wel toevallig een zeer goed restauarnt daar door, kwam door mijn naam Yvon, dat ik dat door kreeg, nl https://restauranttanteyvonne.be/nl

  Lieve kerstgroet yvon