Kerstboom van mandarijnen voor op de kersttafel

5

Nóg meer citrusfruit op Christmaholic? Jazeker! Ik heb de smaak te pakken als het om decoreren met natuurlijke materialen gaat, haha! Het is heerlijk om te doen, het ruikt geweldig en het is nog lekker duurzaam ook. Deze kerstboom van mandarijnen zag ik op Freutcake.com. Ik vond het er zó leuk uitzien, dat ik mijn eigen versie wilde maken. Hij is niet zo strak en mooi geworden als het origineel, maar al met al toch super een originele centerpiece voor de kersttafel! En een lekkere ook :).

Wat heb je nodig?

Dit project is hartstikke leuk om samen met je (klein)kinderen, neefjes of nichtjes te doen. Wil je ook zo’n natuurlijke centerpiece maken om je kersttafel mee te versieren? Haal dan in huis:

  • een piepschuimen kegel (ik gebruikte er eentje van circa 20 cm hoog)
  • circa 25 mandarijnen
  • flinke hoeveelheid kruidnagels (25 a 30 gram)
  • cocktailprikkers
  • kerstgroen

Hoe maak je de kerstboom van mandarijntjes?

Stap 1. Verdeel de kruidnagel over de mandarijntjes. Begin bij de ‘navel’ en prik vervolgens de helft van de mandarijn vol. De andere helft hoeft niet (de achterste helft, met het groene ‘kontje’) want die zie je straks toch niet meer.

Stap 2. Prik de onderste rij mandarijnen met een cocktailprikker vast op de kegel. Zet je kegel trouwens alvast op een bord, dan is je decoratie wat stabieler.

Stap 3. Leg de volgende rij mandarijnen op de onderste. Verspring een beetje, zodat je tweede laag mandarijnen mooi op de onderste laag komt te liggen. Check of je mooi uitkomt (soms kan een kleiner of groter mandarijntje veel beter passen). Ziet het er goed uit? Prik deze rij mandarijnen dan op de kegel. Zo ga je door tot je boven bent. Bovenin zijn je cocktailprikkers waarschijnlijk net wat te lang. Ik knipte er een stukje vanaf, zodat ze er niet aan de andere kant weer uit komen.

Stap 4. Eindig met een laatste mandarijntje bovenop je toren. Verdeel wat kerstgroen tussen de mandarijnen om de gaten waar piepschuim te zien is wat te verbergen. Verstop het bord achter een laagje kerstgroen, en je mandarijnentoren is klaar! Als je het leuk vindt, kun je nog een houten sterretje bovenop je kerstboom prikken.

kerstboom van mandarijnen voor op de kersttafelkerstboom van mandarijnen voor op de kersttafelHoe lang kun je ervan genieten?

Mijn kerstboom van mandarijntjes is een beetje wonky (schots en scheef) geworden. Ik vond het namelijk nog best lastig om de mandarijntjes mooi te verdelen over de piepschuimen kegel. Ik denk dat een kegel van ongeveer 30 centimeter beter was geweest voor een elegantere look. Maar dan heb je ook weer meer mandarijnen nodig en duurt het klusje langer :).

Ik weet helaas niet precies hoe lang de mandarijnentoren mooi blijft, want ik maakte deze DIY natuurlijk ruim voor Kerst. En twee dagen na het maken, heb ik alle mandarijntjes eraf gehaald en er een heerlijke salade van gemaakt. Volgens Freutcake blijft hij ongeveer een weekje mooi. Als je ‘m wil gebruiken als decoratie voor je kersttafel, zou ik ‘m hooguit 2 dagen van tevoren maken.

Ik zei het in het begin van deze blog al: wat mij betreft is dit echt een leuk projectje om samen met je kinderen te doen. Met name het prikken van de kruidnagel in de mandarijnen is een tof klusje voor kleinere kerstliefhebbers! Of je ‘m nou alleen maakt of met kleine helpertjes, ik wens je heel veel crea plezier 🙂

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

  1. Ziet er gezellig uit, ruikt ook lekker door de kruidnagel!.
    Ga de mandarijnen kerstboom niet maken, maar wel heel leuk om te zien☺.
    Groetjes Marijke.