Christmas Home Tour: binnenkijken in mijn klassieke kersthuis

115

Daar issie dan eindelijk: mijn Christmas Home Tour! Misschien heb je de afgelopen week al wat sneak previews gezien in één van de andere blogjes hier op Christmaholic.nl, of wellicht op Instagram. Maar in dit artikel heb ik alle foto’s van ál onze kerstversiering voor je op een rij gezet. Het is dus echt een home tour door mijn – zij het hele kleine – kersthuis. En ik ben zoals altijd heeeeel nerveus om het jullie te laten zien (en benieuwd naar de reacties natuurlijk)!

Een klassieke Kerst

Ik kreeg al weken vragen wanneer ik nou eindelijk foto’s van mijn eigen kersthuis zou laten zien. En hoewel de kerstbomen in mijn huiskamer en slaapkamer al sinds half november staan, lukte het me maar niet om de decoratie af te maken. The truth is: met alle drukte voor Christmaholic vind ik daar gewoon de rust in mijn hoofd niet voor. En om te versieren heb ik die echt nodig.

Ik wil volop genieten van dat proces. En dat laat zich nou eenmaal niet opjagen. Ik schuif ook heel wat rond met decoraties tot ik er helemaal happy mee ben. Dat zie je misschien wel op de foto’s in deze blog. Soms kom je een zelfde boompje, kussentje of versiering op meerdere plekken tegen.

Dat betekent niet altijd dat ik er meerdere heb. Soms komt het doordat de foto’s niet allemaal op één dag zijn gemaakt en ik dus nogal eens van mening verander over waar iets het mooiste staat, haha! En – heel eerlijk – soms verplaats ik een item ook alleen even voor de foto, omdat het gewoon wat mooier staat.

Vintage & kringloop

Maar goed, tijd voor de Home Tour! Het plan was eigenlijk om dit jaar net als in 2018 en 2017 voor een botanische look te gaan met veel groen. En om er wat ossenbloedrood (een diepere, meer paarse kleur rood) aan toe te voegen. Maar op de één of andere manier ging ik toch een hele andere kant op. Het is ongelofelijk klassiek geworden! Gek is dat hè, hoe je kerstversiering soms een eigen leven kan gaan leiden?

Hoewel de plannen er dus waren om voor groen & natuurlijk te gaan, werd ik onwíjs aangetrokken door de klassieke stijl. Ik kocht klassieke goudkleurige en messing kandelaars bij vintage winkeltjes en kringloopzaken. Ik raakte helemaal gefascineerd door de klassieke ‘kerstbel’. En de boom in de woonkamer heeft er ook nog nooit zo traditioneel uitgezien.

Onze klassieke kerstboom

Er staat een oude, brocante slee onder de kerstboom die ik ook in een vintage-winkel vond. Om de boom heen ligt een klein deel van de cadeautjes. We pakken echt uit met Kerst (of kan ik beter zeggen: we pakken ín haha) qua cadeaus. Robert en ik geven elkaar ieder 24 cadeautjes, voor elke decemberdag tot aan kerst ééntje. En die pakken we op kerstavond uit in de reclames van de All You Need is Love kerstspecial. Daar kijk ik nu al enorm naar uit! Even helemaal relaxed met mijn lief.

Bovenop de boom prijkt een piek van Lumineo met lichtjes erin. Die kocht ik in oktober bij Tuincentrum Borghuis. In de boom hangen veel simpele effen ballen, maar ik heb ook wat unieke en bijzondere versieringen gekocht. Zoals gouden sterren met spiegeleffect bij Sissy Boy, prachtige met de hand versierde kerstballen van de Bijenkorf. En gouden belletjes aan een fluwelen koordje van H&M Home. Ook de kransen met belletjes komen daar vandaan.

Bij een brocante zaakje scoorde ik 12 goudgeverfde ornamentjes van rode klei voor €3,-. Die doen het ook superleuk in de boom vind ik. Onze kerstboom is ruim 2 meter hoog, maar hij lijkt ineens niet meer zo groot met mij er naast hè? Dat komt omdat ik zelf 1.82 meter ben. Daarom zou ik ook nooit een kleine kerstboom willen. Hij moet minstens zo groot zijn als ik, en het liefst groter. Zodat ik omhoog kan kijken naar de ster bovenin en me weer even klein kan voelen…

Buffetkast

Op de buffetkast (en nee, dit is niet die van IKEA, ik kocht hem jaren geleden via Wehkamp ;-)) staan oude, bruine apothekerspotten. Verder ligt er een kunstguirlande overheen gedrapeerd. Ik heb er ook wat twinkelende kerstlampjes en kerstballen in ossenbloedrood en goud op gelegd om het af te maken. Voor elk raampje hangt een klein kerststukje op een gouden, metalen ster (die ik bij Sostrene Grene kocht). Mocht je benieuwd zijn hoe ik ze gemaakt heb, dat lees je hier.

De klassieke kersttafel

Het dekken van de kersttafel is altijd mijn favoriete onderdeel van de kerstversiering! Ieder jaar komen vrienden een paar weekenden voor Kerstmis bij ons eten. En dan ga ik helemaal los! Met koken, maar ook met het versieren van de tafel. Dit jaar ging het alleen niet zo soepeltjes al voorgaande jaren, haha. Ik had eigenlijk te veel opties. Een donkerrood tafellaken en een crèmewitte, en ook twee verschillende lopers. Ik kon niet zo goed kiezen.

Uiteindelijk ben ik voor de wit met gouden optie gegaan, maar Robert is er van overtuigd dat het rode toch mooier was geweest 🤣. Ook met de rest van de decoratie heb ik lekker veel lopen klooien. Ik heb voor elke gast een cadeautje gekocht en dat in een tasje gedaan. Dat tasje heeft op vier verschillende plekken gestaan. Op het bord, links naast het bord, rechts naast het bord, boven het bord. Kiezen is zó moeilijk! Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt en was het echt een sfeervol geheel.

Inzoomen op de details

Nog even wat details: ik heb ‘onderborden’ gemaakt van kerstgroen door onder elke stapel borden wat takjes kerstgroen te te verdelen in een cirkel. Dat is een keer wat anders dan kerstgroen midden op tafel! Een vaas met nepsneeuw en kerstballen vormt een kleine centerpiece in het midden. Er moest voldoende plek op tafel overblijven voor de grote schaal met gevulde kalkoen die ik gemaakt heb. En die ruimte heb ik dus opgevuld met de vaas.

Het tafellaken is van Blokker, de loper van What a Wonderful Christmas. Aan elke stoel hangt een lint met kersttakjes en een strik. De servetringen komen van Zara Home. Het goudkleurige bestek is van HEMA. De kleine gouden kerstboompjes kocht ik bij Tuincentrum Coppelmans – in de gouden kamer. En de dennenappelvormige naamkaarthoudertjes kocht ik bij H&M Home.

Kerst in de slaapkamer

In de slaapkamer ben ik een iets andere kant op gegaan. Het goud heb ik weggelaten uit de mix en hier en daar heb ik wat eucalyptus-groen toegevoegd. Daardoor is het wat frisser en lichter dan in de woonkamer. En dat vond ik fijner in deze ruimte! Op het bed ligt een dekbedovertrek van Zara Home. Het is gemaakt van flanel. En de kreukels kreeg ik er niet helemaal uit, haha. Maar ach, het hoeft ook niet allemaal picture perfect, toch?

De slaapkamer is trouwens de meest lastige ruimte in ons huis om te fotograferen. Dat heeft vooral te maken met het licht. In elk hoekje van de slaapkamer is het anders en het daglicht dat via het balkon naar binnen komt zorgt voor harde schaduwen op de muren. Ieder jaar is het weer een uitdaging om deze ruimte sfeervol op de foto te zetten. Ik denk dat het best aardig gelukt is, maar in het echt is het dus nog véél gezelliger!

Guirlande aan de spiegel

Aan de spiegel in de slaapkamer heb ik een guirlande gemaakt van echt kerstgroen. De basis is een kunstguirlande. Die hing er al sinds half november. Het echte groen heb ik er pas vorige week op gedaan, zodat het met kerstmis nog steeds mooi is. Vorig jaar heeft mijn vriendin Marieke – die haar eigen bloemenzaak heeft – me geleerd hoe je een guirlande maakt.

In deze video laat ze stap voor stap het proces zien. In plaats van touw, heb ik dus een dunne kunstguirlande als basis gebruikt. Op mijn Instagram stories zal ik later deze week met wat korte filmpjes delen hoe ik de guirlande precies bevestigd en gemaakt heb. Je vindt ze later terug onder het hoogtepunt ‘Home Tour’. Oh, en als je toch op Instagram bent, volg Marieke @Bloemmarie dan ook zeker even voor meer plantinspiratie.

Mijn slaapuitzicht

Ik heb nog even getwijfeld of ik lichtjes in de guirlande zou doen, en misschien wat versieringen. Maar ik vond het naturel gewoon al supermooi. En nog meer versiering werd me wat te druk. Dat valt misschien niet zo op op de foto’s, maar in het echt is het met al die decoratie al best een dolle boel hoor. Op de foto hieronder zie je trouwens het kerstboompje in de hoek van de slaapkamer, dat ik zie als ik in bed lig. Sterker nog: de eerste hieronder foto heb ik liggend in bed gemaakt, haha! Weet je ook hoe mijn slaapuitzicht eruit ziet.

De laatste Christmas Home Tour

Nou, dat was ‘m alweer! En dit is meteen de allerlaatste Christmas Home Tour in ons kleine appartementje (even voor jouw beeldvorming: onze woonkamer + keuken zijn samen iets van 24 vierkante meter). Volgend jaar wonen we een klein beetje groter. Op dit moment wordt ons nieuwbouwhuis hier in Eindhoven gebouwd, en volgend jaar rond deze tijd zullen we daar Kerst vieren!

Dat betekent: een iets grotere keuken, een logeerkamer en een werkkamer. We krijgen verder een dakterras, een kledingkamer en een heeeele kleine tuin. Allemaal ruimtes waar ik nog nooit versierd heb. Natuurlijk zal het in december volgend jaar nog lang niet allemaal af en naar wens zijn. Zoiets gaat natuurlijk in fases. Ik heb ook nog géén idee welke ruimtes ik volgend jaar zal versieren. Of hoe ons kersthuis er volgend jaar uit zal gaan zien! Maar ik heb onwijs veel zin om het onder handen te nemen. En ik weet nu al dat die nieuwe omgeving jarenlang voor inspiratie zal zorgen!

Wat vind je van mijn kersthuisje dit jaar?

Zoals ik al zei: ik ben altijd MEGA nerveus om jullie mijn kersthuis te laten zien. Een huis is zó persoonlijk en smaken verschillen ontzettend. Regelmatig worden er op de binnenkijkers van kersthuizen die ik hier deel best wel nare / negatieve reacties geplaatst. Vraag me niet waarom, maar het gebeurt. En dat is voor de persoon die zo haar best heeft gedaan op het decoreren van haar huis echt heel vervelend.

Dus daarom vraag ik je om – als mijn kerstversiering niet je smaak is (wat natuurlijk helemaal prima is) – toch lief te zijn in je bewoordingen als je reageert! Dat is beter voor mijn hart ;-). Mocht je trouwens vragen hebben over waar ik bepaalde spulletjes vandaan heb, stel ze dan gerust in de reacties hieronder! Ik heb al best veel producten genoemd in de tekst, maar mocht je nog iets anders willen weten, let me know. Dan zal ik mijn best doen om je antwoord te geven! Whaaa, zo spannend dit weer… *houdt haar handen voor haar ogen*…

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

115 reacties

 1. MARTINE DE WINNE op

  Dag Saskia ,
  Het was terug tof,met mooie idee’s , ook de spellentjes voor de kids vond ik leuk en zeker omdat we ze konden printen
  Jammer dat die mooie tijd weer vlug voorbij zal zijn .
  Ik wens jou en je familie mooie feestdagen en een super 2020 !
  Groetjes en tot volgend jaar
  Martine

 2. Super leuk om mee te mogen kijken in jullie huis .
  Ik wens je hele liefdevolle kerstdagen en een creatief 2020
  Tot volgend jaar weer

 3. Ik vind het in één woord prachtig. Vooral de kerstboom is favoriet. Mooi de traditionele kerstkleuren. Deze vervelen nooit en stralen elegantie, sfeer en wees welkom uit. Zelf houd ik niet van een kunstboom maar die van jou oogt (haast) echt. En dan je slaapkamer….Scandinavisch sjiek….Love it. De Kersttafel is mooi gedekt maar had wat meer rood kunnen gebruiken. Nogmaals een droom kersthuis.

 4. In een woord geweldig wat prachtig en heb veel ideeën opgedaan. Dank je wel. En ook gezellig kerstdagen en een gezond 2020. Groet Yvonne

 5. Heel sfeervol. De onderborden met dennentakken vind ik geweldig! Wij hebben een paar dennenbomen in de tuin, dus ik ga je copieren!
  Mooie dagen toegewenst en dank je wel voor alle inspiratie die je mij hebt gegeven.

  Liefs uit Frankrijk,
  Franca

 6. geweldig!!! ook ik ben dit jaar van mijn ge-ijkte stijl af gegaan, normaal wit en hout en nu rood, groen en goud, goud zijn vooral de vosjes, hertjes, uiltjes en eekhoorntjes van de AH..heel gedoe om die veilig thuis te brengen op mijn fietsje uit een hele andere wijk als waar ik woon met vooral veel kuilen,hobbels en bobbels op de weg! maar weer prachtig om te zien hoe jou kersthuis er uit ziet…ben nu al benieuwd naar volgend jaar!! hele fijne dagen voor jullie en een gezond en goed 2020

 7. Wat een sfeervolle versiering heb je in huis, ontzettend leuk om te zien! De warmte spat er vanaf 🙂 Dus dank je wel voor dit inkijkje (lijkt me ook best spannend om dat te delen met ‘anonieme’ lezers)!

  Fijne feestdagen

 8. Ik heb genoten van alle berichten en leuke suggesties. Je Kersthuis vind ik fantastisch want ik heb ook de kleuren rood groen en goud een beetje Engels waar wij dol op zijn. Ik heb nog een vraagje hoe maak je de kalkoen klaar? Fijne feestdagen en nu genieten.

 9. Hoi hoi wat een super gezellig geheel geworden ik geloof dat ik volgend jaar toch ook maar weer eens voor rood ga. Zoooo gezellig ❤️

  Bedankt voor het mee gluren.
  Fijne dagen lieve Saskia!

 10. Ik vind je kersthuis prachtig! En het inspireert me om volgend jaar mijn eigen huis meer te decoreren. Bedankt voor alle heerlijke blogs, christmaholic vind ik heel erg leuk!

 11. Deze stijl vind ik heel erg mooi.
  Je geruite beddengoed past helemaal in het plaatje.
  Ik ben om en ga het bestellen.
  Flanel vind ik heerlijk warm en past perfect bij de winter.

 12. Je hebt een super gezellig huis, een en al kest heerlijk. Alles is met veel passie en zorg gemaakt en versiert heb van alles genoten mijn dank hier voor. Wens jou en heel je familie fijne kerstdagen en een goed en gezond 2020..
  Tot volgend jaar..!!!
  Groetjes Antoinette

 13. Bedankt voor het kijkje in je kersthuis vol inspiratie!!! Heb veel ideetjes opgedaan de laatste weken dankzij jou. Het ziet er suergezellig uit allemaal. Jammer dat het weer bijna afgelopen is. Wens je hele gezellige dagen toe en veel succes in het nieuwe jaar met jullie nieuw te bouwen huis. Tot de volgende Kerst!

 14. Super leuke inkijk home tour weer van je, en haal die handen maar voor je ogen vandaan.
  Top versierd, ik krijg het nooit zoals het er in me hoofd uitziet, maar heb daar vrede mee.

  Wens je mooie,warme dagen toe ondanks dat het allemaal wat anders loopt.
  Dikke knuffel, en weer bedankt voor deze onwijs gezellige voorpret.

  Liefs van een trouwe fan, Arja xXx

 15. Hoi Saskia,
  Je kersthuis ziet er zoals ik al had verwacht ,heel gezellig en warm uit,zonder over de top te zijn gegaan. Met zoveel inspiratie lijkt het me bijna nog moeilijker om een keus te maken ,want het een is nog mooier dan het ander. Maar het is jou op een heel warme manier gelukt,mijn compliment hoor.
  Zelf houd ik het al jaren heel sereen alles wit,echter altijd met een kleine touch in een niet te opvallende kleur. Dit jaar heb ik er de kleur oud goud bij gedaan en ik had niet verwacht dat dat zo’n prachtige en feestelijke uitstraling zou krijgen. Heel blij mee dus.
  Saskia ,ik heb weer van alles genoten . Je verslagen van de bezoekje aan kerstmarkten ,je tips en dan nu als laatste de mooie foto’s van jullie kersthuis. Dank je wel hiervoor en ik hoop tot volgend jaar. Heel fijne ,liefdevolle en gezellige dagen en voor 2020 gezondheid ,geluk en veel gezelligheid ,natuurlijk wens ik dit ook je man toe. Een warme kerstgroet,Ineke.

 16. Goede morgen…Wat ziet dat er gezellig uit je hebt je best zeker gedaan ,dit jaar voor ons wat minder wacht op opnamen in het ziekenhuis maar volgend jaar ga ik er weer voor.Ik was blij met wat je allemaal laat zien kan ik heerlijk meegenieten.Bedankt het was weer geweldig tot volgent jaar…. geniet van deze mooie tijd.
  Groetjes Roos.

 17. Wilma stikkelorum op

  Hoi Saskia
  Beetje laat maar het ziet er weer super mooi uit in jullie huisje
  Voor dit jaar de beste wensen voor jou en je gezin
  Dit jaar weer nieuwe ideeën op doen voor de volgende kerst
  Weet jij al wanneer de beurs is? Kan niet wachten op de nieuwe look

  Gr wilma stikkelorum