De leukste kerstboeken voor Christmaholics

12

kerstboekenZoek je nog een last minute cadeau-ideetje voor op je eigen verlanglijst? Of wellicht inspiratie voor een vriend of vriendin die hélémáál gek is van Kerst? Wat te denken van een kerstboek? In dit blogje deel ik de leukste kerstboeken met je. Van kookboeken tot kerstromans. Stuk voor stuk boeken die je echt op je wishlist wil hoor! Want wat is er nou heerlijker dan lekker lezen onder de kerstboom?

Calm Christmas

Dit eerste kerstboek is geen roman. Het is een Engelstalig boek over Kerst, maar ook over voor jezelf zorgen, over plezier ervaren en magie vinden in het alledaagse. Calm Christmas and a Happy New Year inspireert je om een nieuw soort kerstseizoen te omarmen. Vol tips om rustig te blijven te midden van alle kerstdrukte. Om te verbinden met anderen, om op de pauzeknop te drukken en een meer mindful kerstseizoen t eervaren. Het gaat over dat Kerst juist niet perfect hoeft te zijn. Zodat je in januari niet hoeft bij te komen van December, maar misschien zelfs wel bent opgeladen.

Kerstmis in het Duincafé

Dan gaan we nu wel over op de romans! Becca Fletcher heeft altijd een hekel gehad aan kerst, maar dit jaar ontkomt ze er niet aan. Haar zus Laura heeft haar namelijk uitgenodigd om de feestdagen met haar gezin in het Duincafé door te brengen. Becca’s verwachtingen? Lauwwarme chocolademelk en een marathon van flauwe kerstfilms. Maar wat Becca niet weet, is dat het Duincafé een heel bijzondere plek is. Een plek waar gebroken harten kunnen helen, nieuwe liefdes ontstaan en waar kerstwonderen echt gebeuren, zelfs bij Becca.

De mooiste Kerst ooit

Skylar snapt niet waarom vrouwen Alec zo aantrekkelijk vinden. Zeker omdat hij een beroemde tv-presentator is? Hij mag dan ontzettend knap zijn, zij kent hem vooral als cynisch en afstandelijk. Dus wanneer ze door omstandigheden gedwongen wordt de dagen voor Kerstmis met hem en zijn familie in Engeland door te brengen, verwacht ze een allesbehalve vrolijke kerst.

Alec weet uit bittere ervaring dat hij mooie vrouwen beter uit de weg kan gaan. Een prima reden dus om ver uit de buurt te blijven van Skylar. En, kerstgedachte of niet, hij vindt haar niet eens aardig. Maar wanneer hij ziet dat ze zich enthousiast in de kerstvoorbereidingen van zijn familie mengt, kan hij onmogelijk nog langer een hekel aan haar hebben… Onder de mistletoe komen Alec en Skylar dichter bij elkaar – maar ze zijn écht niet van plan om verliefd te worden!

Een puppy voor Kerst

In het hartverwarmende Een puppy voor kerst van Simone Luijten lijkt het een eenzame kerst te worden voor Monique. Ze heeft haar echtgenoot met een ander betrapt, heeft haar boeltje gepakt en is met haar twee kinderen vertrokken. Gelukkig kan ze in het leegstaande appartementje boven de winkel van haar zus terecht. Vanuit het raam ziet ze haar nieuwe buren zich opmaken voor een prachtig kerstfeest.

Moniques kinderen zijn ondertussen vooral bezig met hun kerstcadeau, het allerliefst willen ze een puppy. Maar een puppy in huis als alleenstaande ouder? Monique besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten en stort zich vol op het opknappen van haar nieuwe woning. Dat moet nog nét lukken voor de feestdagen. Een collega weet wel iemand die Monique kan helpen klussen. En de feestdagen hebben nog veel meer voor haar in petto.

Een extra wens voor Kerst

Melissa hecht niet zoveel waarde aan kerst. Met haar kille, afstandelijke ouders en later met haar manipulatieve echtgenoot (nu ex!) Lawrence heeft ze nooit zo’n echte, heerlijke en warme kerst gevierd. Niets geen gezellig gedekte tafel waar de hele familie aan zit en geniet van elkaar en de feestdagen.

Zelf heeft ze ermee leren leven maar het breekt haar hart dat haar zevenjarige zoon William er ook maar mee heeft moeten leren omgaan dat kerst “niets bijzonders’ is. Terwijl de meeste jongetjes van zijn leeftijd reikhalzend uitzien naar de grote dag, kan William maar moeilijk geloven dat er daadwerkelijk zoiets bestaat als de kerstman.

Dan wandelt Daniel McCormick het leven van Melissa en William binnen en verandert alles. Met zijn hulp hebben Melissa en William eindelijk de kans om erachter te komen wat de ware kerstgedachte is. En het kan zelfs maar zo gebeuren, dat al hun wensen eindelijk gaan uitkomen…

Kerst op Carnton

Aletta Prescott, onlangs weduwe geworden, worstelt om in het leven overeind te blijven samen met haar zes jaar oude zoon. Terwijl de bank haar huis dreigt te ontruimen, biedt een toevallige ontmoeting met een gewonde soldaat een nieuwe kans – en vriendschap. Maar kan Aletta deze man vertrouwen? Captain Jake Winston, een gerespecteerde Zuidelijke scherpschutter, kreeg een hoofdwond in de Slag bij Chickamauga.

Jake is bang daardoor niet alleen zijn grootste vaardigheid te verliezen, maar ook zijn identiteit. Terwijl hij geneest, wordt hem bevolen om te helpen bij een lokale veiling voor vrouwen. Hij protesteert respectvol tegen het klusje, maar orders zijn orders, en hij ontdekt al snel dat de groep dames – in het bijzonder één – veel meer is dan waar hij op had gerekend.

Een onverwachte Kerst

Charlie houdt niet van Kerstmis, en dit zou wel eens de ergste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar vriend heeft haar ingeruild voor zijn personal trainer, haar appartement is getroffen door een gaslek en haar moeder heeft besloten de feestdagen met haar vijfde man in Australië door te brengen.

Single, met een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos, stemt Charlie er schoorvoetend mee in de feestdagen door te brengen in Devon, om mee te helpen in de hondenopvang van haar nichtje. Maar haar plannen voor een rustige plattelandskerst met enkel harige viervoeters als gezelschap vallen in duigen als ze de Duitse dog Malcolm en zijn onweerstaanbare (maar helaas verloofde) baasje Hugo ontmoet. En als klap op de vuurpijl is er ook nog Cal, de aantrekkelijke maar vreselijk arrogante lokale dierenarts…

Het allermakkelijkste kerst kookboek

En dan… over op de kerstkookboeken! Ben je een onwijze Christmaholic, maar niet bepaald een held in de keuken? Dan is het állermakkelijkste kerstkookboek ter wereld misschien precies wat je zoekt! 🙂 En ja, zo heet het dus echt, haha! Van blini’s met kaviaar tot een salade met garnalen en lychees, tot ossenhaas-in-een-jasje. Het staat er allemaal in. Maar dan op zo’n manier uitgelegd dat zelfs de minst ervaren kok het niet kan verprutsen. Echt waar!

Kerst – Donna Hay

Jaaa, deze ben je vast al tig keer tegengekomen op Christmaholic. Het gloednieuwe kerstkookboek van Donna Hay. I absolutely love it. Leer écht goede kalkoen uit de oven maken, zet zalig gebak op tafel en maak verrukkelijke bijgerechten van diverse soorten groente.

Kerst- het kookboek staat boordevol met Donna’s bewezen succesrecepten, zowel de bekende klassiekers als fantastische moderne varianten. Volop inspiratie voor voor- en bijgerechten, en heel veel opties voor de lekkerste ham, kalkoen en kreeft. Luchtige meringues, kruidig gebak, spectaculaire trifles en overheerlijke ijsdesserts.

Home Sweet Home Xmas

Een romantische eerste kerst voor twee? Een lekker winters etentje? Of een kerst met de complete schoonfamilie over de vloer? Met Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven kom je altijd goed beslagen ten ijs. Een crème van pompoen met steranijs & kreeftenstaartjes, parelhoen met saus van prosecco met groene druiven, een terrine van wild konijn & pistache en een champagnemousse met vijgen in champagne- lauriersiroop…

Alle gerechten in dit boek zijn gemakkelijk van tevoren te maken en het boek bevat zelfs een heleboel voorbeeldmenu’s, zodat je ook niet hoeft na te denken over mooie combinaties van voor-, bij-, hoofd- en nagerechten.

New York kerstmis bakboek

Kerst in New York. Slenteren door een hagelwit Central Park, shoppen in de prachtig versierde straten, relaxen met de heerlijkste lekkernijen. Met dit boek haal je de New Yorkse kerst in huis. Of je nu wegzwijmelt bij de mooie foto’s of in de keuken aan de slag gaat, jouw kerst kan niet meer stuk! Dit boek biedt de beste recepten voor cakes, cookies en ontbijtjes voor de mooiste tijd van het jaar uit de mooiste stad ter wereld.

Kerst – The Holy Kauw Company

Een kerstkalkoen in de oven, zelfgebakken koekjes in de boom, het hele huis sfeervol versierd en iedereen relaxed. Zo’n kerst te mooi om waar te zijn? Nee hoor, met dit boek van Arno en Mireille van The Holy Kauw Company zit je geramd deze kerst en Oud en Nieuw. Boordevol best makkelijke kerstrecepten, feestelijke ideeën voor Oud en Nieuw en inspiratie voor prachtig gedekte tafels. Met foto’s van Hanke Arkenbout.

Leukste kerstboeken

Dat waren ze, mijn lijstje met toffe kerst boeken waar je de meeste christmaholics wel blij mee zult maken, denk ik zo. Ik ben benieuwd: heb jij één of meerdere van deze kerstboeken in huis? Of staan er toevallig op je wishlist? Dan hoor ik het heel graag! En mis je nog een gaaf kerstboek in dit rijtje, vertel het me dan zeker ook even in de reacties hier onderaan (even helemaal naar beneden scrollen). Lijkt me heel leuk om te horen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

12 reacties

 1. Hey Saskia,
  Ohhhh. wat een leuke boeken, komt goed uit want ik heb al een tijdje niks nieuws kunnen vinden om te lezen. Ik heb zelf vorig jaar een aantal engelse boekjes besteld (wellicht dat ze nu ook in NL zijn). The hygge holiday, how to stuff up christmas, one day in december (deze is er zeker in NL).
  Ik ga zeker de boeken die je benoemd hebt nog even bekijken en misschien wel bestellen.
  Dankjewel voor het delen.
  Fijne dag.

  Lieve groetjes,
  Emily

 2. Leuk, zo’n boekenoverzicht! In dit rijtje mag Sophie Kinsella met Christmas Shopaholic niet ontbreken. Alleen al de voorkant ziet er heel kersterig uit. Leest makkelijk weg, perfect kerstcadeautje voor wie van romannetjes lezen houdt.

 3. wat? New York, Kerstmis en bakken in één boek? Dat moet echt speciaal voor mij geschreven zijn 🙂
  Ik heb maar 1 kerstboek, dat is ‘feestelijk december’, jaren geleden voor een paar cent gevonden op een rommelmarkt.

 4. Bij het rijtje kerst kookboeken mogen Jamie en Nigella zeker niet ontbreken, en volgens mij (althans door hem ermee begonnen hihihi) Rudolph’s Christmas.
  Degene die ik nog graag wil afvinken is Kerst van The Holy Kauw, en het allermakkelijkste kerst kookboek ter wereld wil ik eerst inzien.
  Je leest het al: een soort van Kerstkookboekentic 🙂

 5. Eerlijk, ik heb geen van deze boeken, wel een ander kookboek van Yvette van Boven, zo mooi!.
  Ik heb er wel een aantal voorbij zien komen en zou ze allemaal wel willen lezen of inkijken!.
  Niets is zo gezellig als ‘Kerstboeken’ of het nu romans, kook of hygge boeken zijn, je kunt je even wanen in een andere wereld, de warme wereld van Kerst.
  Oh en New York staat nog altijd op m’n verlanglijstje!.
  Groetjes Marijke.

 6. Joepie, een nieuw lijstje met kerst boeken! Ik heb er gelijk een paar in mijn Storytel gezet. De boeken van Karin Swan zijn trouwens ook geweldig. Met name The Christmas Secret en The Christmas Lights (nu ook beschikbaar in het Nederlands) vond ik helemaal geweldig. Ik ben nu bezig in haar nieuwste boek The Christmas Party.

 7. Heeft iemand nog een tip voor een thriller in kerst- of wintersfeer? Niet van Suzanne Vermeer maar liever van een buitenlandse schrijver.