Kerstshoppen in Coronatijd: gaan de kerstshows & kerstmarkten dit jaar door?

19

Dat jullie echte kerstfans zijn, blijkt wel uit de vele vragen die ik dagelijks krijg over of de kerstshows in tuincentra en winkels en de kerstmarkten in de grote steden doorgaan dit jaar. Natuurlijk kijken we er allemaal ontzettend naar uit. Het vervelende is: niemand weet hoe het de komende maanden zal lopen. En daar hangt het natuurlijk enorm van af. Maar ik heb even rondgemaild én gebeld met diverse mensen in mijn netwerk. Het antwoord op jullie meest gestelde vragen rondom kerstshows, kerstmarkten & Corona vind je hieronder.

Corona + kerstshows bij tuincentra: gaan ze door?

We beginnen met de hamvraag: gaan de kerstshows bij tuincentrums in 2020 wel door? En gaan de kerstafdelingen in winkels wel open? Ik heb dus contact gezocht met verschillende tuincentra. En vooralsnog ziet het er gelukkig goed uit!

Alle tuincentra die ik gesproken heb (waaronder de overkoepelende organisatie Intratuin Nederland en winkels zoals Tuincentrum de Boet, Tuincentrum Coppelmans, BijStox en Tuincentrum Wolters) zijn absoluut van plan om hun kerstshows door te laten gaan. Uiteraard houden ze wel een slag om de arm. Als er een tweede golf of nieuwe maatregelen worden afgekondigd, kan het natuurlijk allemaal anders lopen.

“Bij ons zul je, nog meer dan anders, ruime looproutes en een overzichtelijke kerstshow zien. Zónder in te leveren op decoraties en de beleving, daar doen we alles aan. Ons doel is dat zowel onze klanten als onze medewerkers altijd de mogelijkheid hebben om voldoende afstand te houden van anderen.”
Ellen Wolters – Tuincentrum Wolters

Gaan de kerstshows er precies hetzelfde uitzien als altijd?

Nee, de kerstshows gaan er wel wat anders uitzien dan we gewend zijn. Wat vanwege de RIVM-regels erg belangrijk is – en natuurlijk best een uitdaging bij kerstshows – is dat bezoekers voldoende afstand kunnen houden. Daarvoor zijn brede paden noodzakelijk. Dat betekent dat er, zeker in de kleinere tuincentra, gewoon wat minder spullen & presentaties neergezet worden.

Sommige tuincentra hebben dit voorjaar uit voorzorg ook wat minder spullen ingekocht. Anderen hebben ervoor gekozen om evenveel in te slaan als eerdere jaren en gaan creatief om met de ruimte die ze hebben. Verder willen winkeleigenaren uiteraard voorkomen dat veel mensen dicht bij elkaar stil gaan staan.

“Onze kerstshow gaat zoals altijd open in het laatste weekend van september. Normaal hebben we een ‘feestelijke’ openingsactie op vrijdagavond en in het weekend. Hoe dit nu wordt vormgegeven, weten we nog niet precies. Verder zullen we natuurlijk rekening houden met de richtlijnen van het RIVM. De kerstshows worden zo gebouwd dat iedereen voldoende afstand kan bewaren en dat er een duidelijke richting wordt aangegeven in de kerstshow.”
Quincy Kok – BijStox

Wat kun je verwachten van de kerstshows in 2020?

De tuincentra komen allemaal met maatregelen. Ik zal de meest genoemde even opsommen, zodat je een idee hebt wat je kunt verwachten als je dit najaar kerstinspiratie gaat opdoen en lekker gaat shoppen:

 • langere openingstijden en meer koopavonden, zodat de bezoekersstroom beter gespreid wordt
 • eventuele besloten openingen of openingsfeesten gaan er anders uitzien
 • minder/ander soort animaties en sfeerpresentaties, om te voorkomen dat mensen lang stil staan om al dat moois te bewonderen
 • bredere paden, zodat het makkelijker is om afstand te houden tot andere bezoekers
 • beperken en reguleren van het aantal mensen dat tegelijk naar binnen mag, zodat iedereen voldoende afstand kan houden

Hoe die maatregelen er in de praktijk uit gaan zien en hoe de winkeliers precies aan crowd control gaan doen, dat weten de meesten nog niet. Het is daarvoor op dit moment nog te ver weg. Maar hou vooral de social media van jouw favoriete tuincentrum in de gaten. Daar zullen ze er tegen die tijd ongetwijfeld uitgebreid over berichten. Hier vind je nog een artikel met de startdata van kerstshows voor 2020 in Nederland.

Entree Kerstmarkt Valkenburg (2019)

Gaan kerstmarkten in 2020 wel door?

Naast de kerstshows, gaan we in het najaar natuurlijk ook heel graag naar de kerstmarkt. Met name de kerstmarkten in de centra van de grote Nederlandse steden zijn in trek. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Gaan die wel door? Ik zet even wat grote steden op een rijtje:

Gaat de kerstmarkt in Valkenburg door?

Kerststad Valkenburg vindt plaats! En wel van 13 november 2020 t/m 3 januari 2021. Vooralsnog lijkt het erop dat de kerstmarkt in de Gemeentegrot doorgaat. De kerstmarkt in de Fluweelengrot gaat helaas niet door, zo maakte de organisatie op Facebook bekend. Kerstminiaturen in MergelRijk zal ook open zijn. Winter Wonderland zal zeker plaatsvinden, al is de invulling nog even onder voorbehoud. Over de Christmas Fairytales Parade en de Route d’Amuse is nog niets bekend. Voor die 2 activiteiten is veel afhankelijk van wat dan mag.

Kerststad Valkenburg adviseert bezoekers om hun bezoek vooraf te plannen. Entree van de grotten kun je (waarschijnlijk vanaf begin september) op datum en op tijd boeken, en alleen online. Daarnaast is het ook verstandig om de lunch, diner en verblijf ook van te voren te plannen, zodat je zeker bent van een plekje voor een hapje, drankje en overnachting.

 • Dordrecht: De kerstmarkt in Dordrecht gaat helaas niet door, dat is al bekend. Op de website legt de organisatie uit waarom dat besloten is.
 • Haarlem: Of de kerstmarkt in Haarlem door gaat dit jaar is nog onduidelijk. Momenteel worden er volop gesprekken over gevoerd en plannen voor ontwikkeld. De organisatie hoopt binnenkort meer informatie te kunnen verstrekken.
 • Maastricht: Ik heb met de organisatie gesproken. Helaas is er op dit moment nog niets bekend over of en in welke vorm de kerstmarkt op het Vrijthof en andere kerstactiviteiten in het kader van Magisch Maastricht door kunnen gaan. Zodra ze meer weten, hoor ik het meteen van de organisatie (zo is me beloofd)

Foto: kerstmarkt Dordrecht

Gaan de kerstmarkten in België door?

Ik heb contact gezocht met een aantal Belgische gemeenten. Hieronder een overzichtje (dat ik uiteraard zal updaten zodra er meer informatie bekend is):

 • Antwerpen: De kerstmarkt zal (zoals het er nu naar uitziet ) doorgaan – rekening houdend met de maatregelen rondom Corona uiteraard. Als alles goed gaat, zal het er inhoudelijk een beetje zoals vorig jaar uitzien. Dit jaar waarschijnlijk wel zonder magisch ‘kerstbos’ voor de Kathedraal, vanwege de smalle doorgangen. Wel zullen er andere magische elementen komen. Daarnaast staat ook het Antwerpse Sinksenfoor op de planning voor de winter (een gigantische kermis). Die kon in juni niet doorgaan, en het plan is om deze te verplaatsen naar november/december.
 • Brussel: Helaas is er nog niets bekend. Van de organisatie kreeg ik deze reactie: “Gezien de situatie kunnen we helaas nog geen info geven over Winterpret.” Kwestie van afwachten dus!
 • Gent: Voorlopig gaan de winterfeesten door. Gezien de omstandigheden kunnen ze natuurlijk nog niet 100% garanderen dat alles zal doorgaan zoals gepland. Op de website staat de meest actuele informatie.
 • Brugge: Ik heb contact gehad met de organisatie. Of de kerstmarkt in Brugge doorgaat, is nog onzeker. Het is helaas nog te vroeg voor de organisatie om hierover een beslissing te nemen. Eind september komt het team weer bij elkaar. Hopelijk horen we dan meer!

Kerstmarkt Antwerpen 2019

Gaan de kerstmarkten in Duitsland door?

Hoe zit het met de kerstmarkten in Duitsland? Sowieso zijn kerstmarkten tot 31 oktober 2020 verboden. De vraag is dus in eerste instantie: mogen ze daarna van de regering überhaupt open? En zoja: is het dan nog wel te organiseren op zo’n korte termijn? Om die reden is er nog weinig bekend. Een paar steden op een rij:

 • Aken: het plan is om de kerstmarkt wel door te laten gaan, maar met een ruimere opzet. Meer pleinen, minder huisjes per plein, zodat de drukte beter gespreid kan worden. Zeker is dit helaas nog niet.
 • Berlijn: Het is vooralsnog niet duidelijk of de kerstmarkten in Berlijn doorgaan of niet. Volgens dit nieuwsbericht gaat het “krap worden”.
 • Düsseldorf: Ook Düsseldorf heeft de knoop nog niet doorgehakt. Volgens dit artikel houden ze nog een slag om de arm.
 • Keulen: De kerstmarkt rondom de Dom in de Altstadt gaat niet door. Er is momenteel geen besluit of en in welke vorm de andere kerstmarkten in de stad zullen plaatsvinden. Dat hangt in eerste instantie af van de beschermingsverordening van de deelstaat Noordrijn-Westfalen,  zoals te lezen in dit artikel.
 • Münster: Hier geldt hetzelfde: men weet het nog niet zeker en wacht de ontwikkelingen af.
 • Oberhausen: Helaas, ook hier is het nog niet duidelijk. Waarschijnlijk valt de beslissing pas in oktober.

Kerstmarkt Münster 2019

Verzoekje: geen discussie over het nut van maatregelen

Nou, dat was ‘m voor nu! Wat betreft de kerstmarkten is er helaas nog veel onduidelijk. Als er nieuwe informatie komt rondom de kerstshows, kerstmarkten en Corona, dan zal ik dit artikel natuurlijk updaten. Ik hou jullie heel graag op de hoogte! Wel moet me eventjes iets van het hart. Ik heb namelijk lang getwijfeld of ik dit artikel wel zou schrijven. Ik wil jullie heel graag van relevante informatie voorzien, want we willen allemaal weten of we dit jaar net als altijd kunnen genieten in de tuincentra en op de kerstmarkten van al dat moois.

Maar als je de afgelopen weken rondklikt op internet, dan zie je óveral discussies in de reacties. En ik ben er wel bang voor dat er hier en op mijn Facebook-pagina ook een hele discussie gaat ontstaan over of al die maatregelen vanuit de overheid en de maatregelen die de tuincentra nemen wel of niet nodig zijn. Just to be clear: daar is dit artikel dus niet voor bedoeld.

Laten we vooral genieten van wat er wél kan!

Ik wil jullie gewoon informeren, zo goed als ik kan. En ik snap dat het bij sommige mensen hoog zit en dat ze het fijn vinden om hun mening over deze hele toestand te delen. Maar ik heb geen zin en ook geen tijd om een discussie te monitoren tussen voor- en tegenstanders van de maatregelen. Dus ik waarschuw hierbij alvast: als je een reactie plaatst die daar over gaat, dan verwijder ik ‘m resoluut :). Dat geldt zowel voor reacties hier op de blog, op Facebook als op Instagram.

Laten we het vooral lekker over Kerst hebben, over de mooiste tijd van het jaar. En laten we gewoon duimen dat we naar kerstshows kunnen. Laten we voorpret hebben en straks volop genieten van wat er wél kan. Want mooi wordt het kerstseizoen sowieso, daar zorgen we gewoon zelf voor!!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

19 reacties

  • Hoi Saskia,

   Dank je wel voor deze blog. Wat moeten wij als kerst liefhebbers nou zonder jou. Niets….. Haha… We duimen dat het corona virus in Nederland rustig blijft. En hopelijk kunnen we dan toch gaan genieten van alle kerstshows. En zo niet…

   Lieve groetjes.
   Tamara (Dutchxmas)

 1. Fijn dat je dit onder ogen brengt.
  Ik heb al een reisje naar Keulen geboekt.
  Als het allemaal niet doorgaat kan ik op tijd annuleren.
  Dank je wel.
  Hopen dat alles doorgaat.

  • Hoi Saskia,

   Joepie, weer een artikel van jou online! 🙂
   Fijn om te lezen dit.. mijn dochtertje vraagt het de laatste weken al regelmatig: “mama, we kunnen toch nog wel naar de kerstshows dit jaar?”
   Zo te lezen kan ik haar (en mijzelf natuurlijk ) weer blij maken

   Groetjes Martine

 2. Wat fijn dat je hier al zoveel moeite voor hebt gedaan, dankjewel! Wat het ook moge worden dit jaar, als je hart erin zit maak je er hoe dan een hele gezellige kersttijd van!
  En je afsluiting kan ik ook waarderen, hier moet het leuk en gezellig zijn en blijven.

 3. Ik vind het al fijn en heel bijzonder dat ik van deze christmaholic site mag genieten.
  Dat geeft sowieso al een kerstgevoel. En de rest wachten we wel af. Ga zo door vind dit helemaal top.

 4. Bedankt voor de info! Dit jaar maak ik er thuis sowieso een nog gezelligere boel van. En ik kan eerder beginnen, omdat de Sint niet meer langs hoeft te komen! Kunnen we thuis genieten van al het moois.

 5. Ik ga er dit jaar nog meer dan anders ten volle van genieten.
  Lekker thuis een giga fijn sfeertje creeëren, en lekker vroeg.
  Fijn dat je een ieder op de hoogte houdt, ook al is het nog onzeker.

  Lieve groet, Arja

 6. Zo blij dat ik weer iets mocht lezen over kerst! Kan niet w8 tot t volgende bericht, eind aug begrijp ik ?

  Nog 156,5 dagen!

 7. Ik kan niet wachten tot het moment dat je weer steeds meer gaat posten hier en de mooiste tijd weer dichterbij komt!

 8. Super fijn dat je dit hebt uitgezocht en geschreven, ondanks dat er misschien nog niet veel te vertellen valt. Ik hoop dat we dit jaar toch op een veilige manier van alle kerstshows en kerstmarkten kunnen genieten!

 9. Wat fijn weer even van je te horen Saskia! We wachten af hoe het allemaal gaat verlopen de komende tijd. Ik denk in ieder geval dat we wel naar de tuincentra kunnen met aanpassingen. En anders kan ik nog lekker op zolder mijmerenheb door de jaren heen al heel wat verzameld! Natuurlijk online shoppen is ook fijn, heb laatst de eerste kerstinkopen al gedaan( terwijl het buiten 29 °C was) ben benieuwd hoe jij je huis gaat aankleden
  Al wat gewend in jullie nieuwe stekkie? Wacht met smart op de lijst met openingsdata van de tuincentra! Tot gauw

 10. Als organisator van het Open Westlands kampioenschap Dorpen bouwen is het ook lastig. Een evenement als deze in een relatief klein de Carlton in S Gravenzande tuincentrum wordt lastig. Wij hebben besloten op 1 november de beslissing te nemen. Gaat het door ja of nee.
  Afwachten dus.
  Rob Wissink

 11. Bedankt dat je dit al gedaan hebt,we moeten afwachten en hopen op goede berichten over corona het zou heel jammer zijn maar we blijven hoop houden.groetjes