Pumpkin Fever! Op deze toffe plekken kun je pompoenen rapen & kopen

14

Ja, ik weet het. Het is nog zomer. Maar hier op Christmaholic kijken we met veel plezier vooruit naar de mooiste tijd van het jaar. De herfst! De aanloop naar Kerst! En dat begint voor mij eind augustus als de pompoenen van het veld komen. Pompoenen kopen vind ik dan ook één van de leukste herfstige dingen om te doen. En dan niet bij de supermarkt, maar ergens bij een boer, in een speciaal winkeltje of op een veldje. In deze blog deel ik de tofste plekken, pompoenboerderijen en adresjes waar je deze herfst pompoenen en kalebassen kunt kopen!

Geheime adresjes om pompoenen te rapen

In veel dorpen en steden vind je particulieren die hun tuin of een lap grond gebruiken om pompoenen te kweken. Ze doen dat puur vanuit hobby en passie voor de groente. Het nadeel daarvan: ze hebben meestal geen website. Openingstijden zijn ook vaak niet echt bekend, haha! Het is dus echt een kwestie van via-via ontdekken of er toevallig langsrijden. Je kunt ook zoeken op Facebook of op Marktplaats, dan vind je vaak hele toffe adresjes!

Moi, vorig jaar tijdens het pompoenen rapen!

Zo ontdekte ik een paar jaar geleden ook via via een pompoenveldje aan de Koudenhovenseweg-Zuid hier in Eindhoven. Sindsdien ga ik er altijd heen om pompoenen uit te zoeken. Het is een heerlijke traditie geworden. Mocht je ergens langs de weg een bordje met ‘pompoenen’ zien: ga kijken, en wie weet is het een plek waar je – net als ik – jaarlijks terugkeert. Neem wel cash geld mee, want vaak werken ze niet met pinautomaten!

Vorig jaar zijn Robert en ik bij boer Simon geweest. Bij hem op het veld (Goorveld 4 in Baarschot, Diessen) mag je zelf pompoenen van het veld snijden. Zo leuk! Ik hoop dat hij het dit jaar ook weer gaat doen. Hier vind je de video van ons bezoekje!

Pompoenen kopen: dit zijn de leukste plekken

Naast alle geheime adresjes, zijn er gelukkig ook steeds meer boeren en ondernemers die het serieus aanpakken. Je kunt er vaak niet alleen pompoenen kopen, ze organiseren ook regelmatig leuke evenementen en workshops (voor klein en groot).

Hieronder vind je een paar van dat soort pompoenboerderijen die ik tijdens mijn zoektocht tegenkwam. Let wel: ik ben op deze plekken nog allemaal niet geweest. Dus of er het in het echhie net zo leuk is als ik verwacht, dat weet ik natuurlijk niet. Een kwestie van uitproberen (en laat het me vooral weten als je er bent geweest).

Pompoenerie Best – (Noord-Brabant)

De Pompoenerie in Best is ontstaan uit een hobby. Corrie woont op een mooie locatie waar veel verkeer langskomt. Haar kraampje aan de weg liep zo goed, dat ze steeds verder is gaan uitbreiden. Bij de Pompoenerie koop je naast pompoenen ook pompoenenjam, pompoenencake, pompoenchutney en bloemstukjes met pompoen. In de herfst kun je er diverse workshops volgen. De Pompoenerie opent op 1 september en sluit weer op 8 november.

Informatie
Pompoenerie Best
Broekstraat 13
5684 LW Best
www.pompoeneriebest.nl
Open: elke dag van 09:30 tot 19:30 uur

De Swaan (Noord-Holland)

Van half september tot eind oktober ligt het speelplein De Swaan weer vol met pompoenen & kalebassen. Een bijzonder leuke en kleurrijke periode. Je kunt hier ook pompoensnijden en pompoenschilderen en er zijn leuke pompoen/kalebasmandjes te koop om gezellig op tafel te zetten.

Informatie
Wagenweg 2
1724 PT Langedijk (Oudkarspel)
www.deswaan.nl
Open: 25 sep – eind okt tussen 10-17 uur

De Pompoenerie Lopik (Utrecht)

Bij de Pompoenerie in Lopik vind je diverse pompoenen en kalebassen. De Pompoenerie bevindt zich tegenover recreatieterrein “Salmsteke”, ongeveer 1 km vanaf Jaarsveld gezien vanaf de A2. Op de foto’s op de Facebook-pagina ziet het er echt heel gezellig uit! De Pompoenerie gaat ongeveer half augustus open en blijft geopend tot en met 31 oktober.

Informatie
Lekdijk Oost 5a
3411 MN Lopik
Ga naar de Facebook-pagina
Open:
van woe t/m vr van 9.00 – 18.00 en za van 9.00 – 17.00 uur

Pompoenenboerderij Bos (Noord-Holland)

In de herfst is het een oranje zee van pompoenen bij Pompoenenboerderij Bos. De boerderij is ontstaan als hobby. Kees en Miriam Bos runnen de pompoenenkwekerij. De pompoenen worden in mei gezaaid en in augustus / september geoogst. Alle pompoenen worden gewassen en gesorteerd op grootte. Je kunt pompoenen in alle soorten en maten aan de deur kopen. Ik begreep van Miriam dat ze dit jaar wel een wat kleinere voorraad hebben dan andere jaren, maar dat mag de pret vast niet drukken.

Informatie
Boerderij Bos
Almersdorperweg 26
1674 NX Opperdoes
www.pompoenenkoning.nl
Open: niet bekend

De Marlequi (Noord-Holland)

De Marlequi is een van de grootste pompoenenkwekerijen in Noord-Holland. Ze hebben er eetbare pompoenen en pompoenen voor de sier. De keuze is enorm. Naast de bekende grote, knaloranje pompoenen verkopen ze ook Turkse mutsen, Butternut, Patissons en flespompoenen in de winkel…. Groot, klein, voor ieder wat wils. In een enorme variëteit aan kleuren en formaten. Voor eind september staat er ook weer een gezellige pompoenenfair gepland.

Informatie
Trambaan 5a
1749 CZ Warmenhuizen
www.marlequi.nl
Open: van 1 sep tot 11 november, dagelijks van 09:00 – 18:00 uur

De Pompoenwinkel (Zeeland)

Op de vruchtbare klei van het Zeeuwse eiland Noord-Beveland groeien de pompoenen prima onder de meeste zonuren van Nederland. Naast grote diversiteit hechten ze bij de Pompoenwinkel veel waarde aan houdbaarheid en kleur van de pompoenen en kalebassen.

Foto’s: De Pompoenwinkel

Van augustus tot en met december kun je ze zelf komen bewonderen in de tuin en de winkel! De winkel ziet er op de foto’s echt super gezellig uit. En buiten maken ze er ook een feestje van. Bij de Pompoenwinkel organiseren ze ook allerlei workshops en evenementen. Kijk daarvoor zeker even op de website.

Informatie
Geersdijkseweg 20
4494 NK Geersdijk
www.depompoenwinkel.nl
Open: dagelijks van 09:00 – 18:00 uur

Boerderijwinkel Frijns (Limburg)

In Jabeek en omstreken een waar begrip: de boerderijwinkel van John Frijns. In december vind je er prachtige kertstbomen, maar vanaf eind augustus kun je er terecht voor een groot assortiment aan pompoenen (die allemaal met de hand voor je worden gewassen). De pompoenen liggen buiten op het pleintje uitgestald. Echt prachtig om te zien (heb ik begrepen).

De boerderijwinkel is van dinsdag t/m zaterdag geopend. Elke dag van 09:00 tot 18:00 uur, behalve op woensdagmiddag. Dan zijn ze om 13:00 uur dicht. Oh en: neem contant geld mee, want pinnen kan hier niet las ik op de Facebook-pagina.

Informatie
Boerderijwinkel Frijns
Dorpsstraat 38
Jabeek (in de buurt van Sittard)
Bekijk de Facebook-pagina
Open: di, do, vr, za: 09 – 18 uur, woe: 09-13 uur

De Leropper Tuin (Limburg)

Wat een aantal jaren begon als hobby is ondertussen uitgegroeid tot een grote bedrijfstak voor De Leropper Tuin. In de volle grond kweken ze er verschillende pompoenen, kalebassen, cucumissen en pepertakken. Hiermee kun je je huis en tuin helemaal in herfstsferen brengen.

De pompoenen worden in het gezellige winkeltje aan huis verkocht. De Leropper Tuin is elke dag open. Vanaf 18 augustus starten ze met de verkoop van pompoenen (de vroege soorten). Daarna komen er elke week nieuwe soorten bij!

Informatie
Wiedestraat 11
Lerop (gem. St. Odilienberg)
www.deleroppertuin.nl
Open: iedere dag van 10:00 – 18:00 uur

Pompoenboerderij Onderdijk (Noord-Holland)

In en rond de oude koeienschuur van Pompoenboerderij Onderdijk zijn duizenden pompoenen en kalebassen opgesteld tussen oude gereedschappen en andere leuke spulletjes. Je vindt er ook opgemaakte mandjes, pompoencadeautjes en heerlijke eetbare pompoenen. Pompoenboerderij Onderdijk is open van september tot 11 november (zolang de voorraad strekt). En het is zo’n toffe plek!

In die periode kun je ook een tafel reserveren om met een groepje pompoen te komen uithollen. Je mag zelf eten en drinken meenemen. De kosten zijn 5 euro per persoon. De pompoenboerderij is op maandag gesloten, maar de rest van de week kun je terecht van 9:00 uur tot 17:30 uur. De pompoenboerderij opent in september.

Informatie
Dirkbijvoetsweg 19
1693 HM Wervershoof
Bekijk de Facebook-pagina
Open: di – zo van 9:00 uur tot 17:00 uur

Monique’s Pumpkin Factory

Dit adresje wordt door veel mensen als favoriet aangemerkt! Monique’s Pumpkin Factory is hartstikke gezellig om te bezoeken. Monique heeft ook een pluktuin, vlak in de buurt van waar de pompoentjes verkocht worden. Een aanrader!

Informatie
Akervoorderlaan 1
2161 DP Lisse
Bekijk de Facebook-pagina
Open: do & vrij vanaf 14:00 uur en za vanaf 11:00 uur

Pompoenen Drenthe

Pompoenen Drenthe teelt en verkoopt elk jaar honderden pompoenen op hun boerderij in Erica. Je kunt bij ze terecht voor sierpompoenen, Halloween pompoenen en eetbare pompoenen. Ze hebben o.a. flespompoen, oranje Hokkaido, Spaghettipompoen, Kabocha en de ‘gewone’ pompoen (voor Halloween).

Op de boerderij vind je een enorme stand met een diverse pompoenen waar je zelf een keuze uit kunt maken. Kom gerust eens langs aan de Verlengde vaart N.Z. 164. Dat ligt tussen Klazienaveen en Erica in.

Informatie
Pompoenen Drenthe
Verlengdevaart NZ 164
7887 EL Erica
www.pompoenendrenthe.nl
Open: vanaf eind augustus (meer info nog niet bekend)

Gerbens pompoenenschuur (Overijssel)

Pas 17 jaar oud is-ie, maar pompoenen kweken doet hij al sinds zijn 9e. Gerbens pompoenenschuur is een begrip in Bornerbroek en omgeving. Dit najaar kun je terecht in zijn schuur voor een scala aan prachtige pompoenen. Het ziet er echt hartstikke gezellig uit. Op de Facebook-pagina deelt Gerben regelmatig foto’s van zijn pompoenenplanten en de rijpende vruchten op het veld. Leuk om in de gaten te houden!

Informatie
Gerbens Pompoenenschuur
Lohuisstraat 19
7627 NL Bornerbroek
Bekijk de Facebook-pagina
Open: ik heb nog geen openingstijden doorgekregen

Waar ga jij pompoenen kopen?

Tot slot voor mijn Belgische lezers: tijdens mijn zoektocht kwam ik een aantal keer pompoendorp Kasterlee tegen. Ik begreep dat daar jaarlijks de pompoengekte toeslaat in oktober! 🙂 Afijn, dat waren mijn adresjes. Er zijn er vast nog véél meer te vinden in ons land.

Ken jij nog een leuke pompoenentuin, pompoenboerderij of pompoenveldje bij jou in de buurt waar je ongedwongen pompoenen kunt uitzoeken en kopen? Laat het dan zeker even weten in de reacties hieronder! Oh, en in dit blogje vind je nog meer tips voor heerlijke herfstactiviteiten en -tradities om dit jaar mee te beginnen. Ik wens jullie alvast een prachtige herfst…

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

14 reacties

 1. charlotte’s pompoenen – watervlietseweg 15 te ijzendijke ( zeeland) is een heel leuk adresje. ook gemakkelijk te bereiken uit belgie waar wij vandaan komen.
  nog zo’n adresje is : juust wa’k wou te schoondijke – tragel oost 21

 2. Bij ons heb je in zeeuws vlaanderen onder ijzendijke tegen de Belgische grens charlottes pompoenen.
  Ze heeft vaak ook n speciaal pompoen weekend er zit n winkeltje bij waar van alles leuks te koop is
  en je kan er ook workshops doen bv met n kinderfeestie en hele leuke herfstige en kerstige dingen knutselen in een groepje.

 3. Op de duinweg in Drunen aan de rand van de Drunense Duinen! Veel formaten, zonnebloemen en mais. Veel voor weinig! Elk jaar met me moeder die kant op!

 4. Tanja Vredeveld op

  Vorig jaar kwam ik per toeval de Facebookpagina van de pompoenenschuur in Kiel-Windeweer (provincie Groningen) tegen. Helaas was het seizoen toen al zo goed als voorbij, maar dit jaar wil ik er zeker een kijkje nemen.

 5. In Groesbeek heb je Groentehof Poelen zij hebben iedere jaar veel activiteiten met pompoenen en ook een huisje waar je altijd pompoenen kan kopen!

 6. Ja…wat een gezellig informatief blog weer.
  Nooit geweten van de pompoenerieen
  Er zijn er toch heel wat.
  Hier zie je bij de boeren nog wel kleine stalletjes aan de weg met kalebassen en pompoentjes
  Maar echte knotsen zitten er niet bij.
  Leuk…….we gaan zeker bij eens kijken

 7. Geweldig die pompoenadresjes, ik hou zo van de herfst. De kleuren zijn prachtig! Normaal gesproken heb ik niets met oranje maar in de herfst ohhh, vooral voor buiten dan.

 8. Ellen van Groesen op

  Waar je ook een ruime keuze aan pompoenen kunt kopen is in Neeritter Limburg.
  Aan de Oude Brugstraat kun je pompoenen kiezen in alle maten en kleuren. Betalen doe je in een geldkistje dus neem voldoende klein geld mee!
  Voor 10 euro heb je een volle tas!
  Groetjes Ellen van Groesen

 9. Marc & Ginette, De Pompoenerie Twente op

  Hallo,

  Ons Pompoen Sezioen is helaas afgelopen.
  Maar volgend jaar is De Pompoenerie Twente
  Voor iedereen weer geopend.
  Wij telen ruim 360 soorten eetbare & decoratie pompoenen en kalebassen op ruim 6.5 hectare.
  Die per half April t/m 31 Oktober ons totale opkweek, werkwerkzaamheden, verkoop, weetjes, tips, eetbare gratis recepten, gratis proeverij op de zaterdag en zondag in onze Grote pompoen schuur ( ruim 300 vierkante meter) totaal ingericht wordt incl het pompoen plein wat voor de Grote Pompoen schuur een totale herfstbeleving gedecoreerd wordt. En gratis toegankelijk is voor publiek.

  Onze pompoen en kalebassen worden met de hand geoogst en gewassen en bieden een totaal schoon product aan.
  Ook zijn er handgemaakten herfst gedecoreerde Pompoen stukken verkrijgbaar.
  Voor ieder wat wils.

  De Pompoenerie Twente
  Pompoenkwekerij / boerderij
  Adres Broekdijk 61a
  7663TH Mander gem Tubbergen

  Vaste Openingsdagen & Tijden
  1 Sept t/m 31 Oktober.

  Dinsdag t/m Zondag
  Maandag gehele dag gesloten
  10:00 – 17:00u

  Wilt u ons volgen hoe het groeit en bloeit en alle werkzaamheden..
  Onder de naam
  De Pompoenerie Twente
  Via Facebook en Instragram
  Dit zijn onze site.
  Geen website aangezien wij een sezioens product telen.

  Mvg Marc Braakhuis & Ginette Berculo
  Pompoenteelers
  De Pompoenerie Twente
  Uniek in zijn soort.