Feestelijke hapjes: mini tomatentaartjes met oude geitenkaas

6

DIt jaar heb ik voor het eerst tomaatjes in mijn moestuin op het dakterras. Het zijn gele struiktomaatjes, schattig, klein en niet zo zoet. Ik heb elke week een fijne oogst van mijn drie plantjes. En het leek me leuk om er lekkere weekend bites mee te maken. Deze yummie herfsthapjes zijn mini tomatentaartjes met oude geitenkaas en dragon. Perfect voor het weekend. Hieronder vind je het recept!

Mini tomatentaartjes maken

Ik maak wel vaker een grote plaattaart, en het leek me leuk van deze taart eens een kleine variant te maken. Ik had niet alles in huis wat ik normaal gebruik, maar dat vind ik juist altijd een uitdaging. Iets lekkers maken met dat wat je wél hebt. Normaal gebruik ik verse dragon en crème fraîche. Beide had ik niet, dus werd het griekse yoghurt en gedroogde dragon. Gelukkig ook lekker! En net ietsje gezonder ook nog, haha.

Ingrediënten voor de tomatentaartjes

Wat heb je nodig voor 8 mini tomatentaartjes? Zorg dat je klaar hebt staan:

  • 500 gram cherrytomaatjes/struiktomaatjes
  • 1 vel vers bladerdeeg (ik gebruikte die van Tante Fanny)
  • 200 gram Griekse yoghurt 10% vet (crème fraîche kan dus ook)
  • 200 gram geraspte harde belegen of oude geitenkaas
  • 2 a 3 eetlepels gedroogde dragon
  • 1 teentje knoflook
  • peper

Tomatentaartjes bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (hetelucht). Rol de plak bladerdeeg uit en snijd het in 8 gelijke plakken. Maak een inkeping langs de randen met de botte achterzijde van het mes. Dit zorgt ervoor dat het randje van je taartjes wat extra omhoog zal komen.

Maak een mengsel van de geraspte geitenkaas, de yoghurt, de dragon (naar smaak 2 a 3 eetlepels), het teentje uitgeperste knoflook en peper naar smaak. Zout is vanwege de kaas niet echt nodig. Verdeel dit mengsel met de bolle zijde van een lepel over de taartjes. Zorg dat je het randje vrijhoudt. Gebruik niet te veel vulling, anders loopt het er straks in de oven vanaf (net als bij mij, haha!)

Snijd de tomaatjes doormidden en verdeel ze met de open kant naar boven over je taartjes. Zet zo’n 20 a 25 minuten in de oven tot het bladerdeeg mooi puffed is en lichtbruin. De tomaatjes zijn dan lichtjes ingedroogd en het yoghurt-kaasmengsel hier en daar bruin. Garneer met wat extra dragon en serveer ze liefst meteen.

Herfsthapjes maken: tomatentaartjes

Deze mini tomatentaartjes met dragon zijn trouwens ook lekker als ze afgekoeld zijn. Dus perfect als weekendbite tijdens de borrel. Zet ze op tafel en snoep er lekker van. Je kunt eventueel nóg kleinere taartjes maken, zodat je ze in één hap in je mond kunt doen.

Snijd de lap bladerdeeg dan in 16 gelijke delen en bak ze iets korter. in plaats van dragon kun je uiteraard ook andere gedroogde kruiden gebruiken, zoals bijvoorbeeld oregano of een mix van Italiaanse kruiden. Maar de combinatie van oude geitenkaas en dragon vind ik persoonlijk echt yummie! Heb je nog vragen over dit recept, laat het dan gerust hieronder weten!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

    • Wat een lekkere treats weer zeg! Vorig jaar met kerstfeest vielen die kerstuitjes met brie& cranberry ook al zo erg in de smaak! Kunnen we weer lekker aan de slag met uitproberen!!