Herfstknutselen! Dennenappel met vogelzaad

6

Een dennenappel omtoveren tot vogelsnack? Jahoor, dat kan! Deze dennenappel met vogelzaad maken is nog super simpel ook. Leuk om met je (klein)kinderen te doen in het weekend of in de herfstvakantie. En de vogeltjes in je tuin of op je balkon zullen er vast van smullen!

Vogeltjes in de tuin bijvoeren

Sinds ik in het voorjaar van 2019 begon met het neerzetten van plantjes op mijn balkon in ons oude appartement, kwamen er steeds meer vliegende gasten langs. Vooral meesjes heb ik regelmatig gespot. Ze rustten even aan de lichtslinger die ik had opgehangen. En ze pikken zaadjes, besjes en insecten die zich op mijn balkon verzamelden. Super leuk!

Inmiddels ben ik verhuisd en hebben we een dakterras én straks een tuin (die ze as we speak aan het aanleggen zijn). Ik hoop dus nog meer vogeltjes te zien. En omdat ze zulke graag geziene gasten zijn, heb ik me voorgenomen om dit jaar van mijn buitenruimte een vogelfeestje te maken. Eén van de dingen waar je vogeltjes in het najaar en de winter blij mee maakt, is vet!

Vetbollen koop je natuurlijk kant-en-klaar in het tuincentrum en zelfs bij de supermarkt. Maar je kunt ook zelf met vet en vogelvoer aan de slag. Hoe geinig is deze dennenappel met vogelzaad? Als je de dennenappel een tijdje in de warmte binnen legt, openen de schubben zich mooi. Zo kun je er makkelijker (en meer) vogelvoer tussen verdelen.

Wat heb je nodig?

Voor deze DIY heb je niet veel nodig. Haal in huis:

 • 100 gram vogelzaad / vogelvoer
 • 100 gram kokosolie of frituurvet (hard, ongezouten)
 • grote dennenappel
 • boterham- of diepvrieszakje
 • eventueel: touw

Dennenappel met vogelzaad maken

Stap 1. Smelt de kokosolie in een pannetje. Het moet gewoon lekker warm zijn, niet te heet. Voeg nu het vogelzaad toe en roer even goed door. Laat een paar minuutjes afkoelen.

Stap 2. Doe de dennenappel in het boterham- of diepvrieszakje en voeg het vet-zaadmengsel toe. Knoop het zakje dicht. Kneed het mengsel nu tussen de schubben van de dennenappel. Het is niet erg als het niet meteen goed ‘plakt’. Leg het zakje vijf minuutjes in de vriezer. Je zult zien dat het vet nu wat gestold is. Verdeel het vet en de zaadjes nog wat beter over de dennenappel.

Plakt nog niet al het zaad goed vast? Had ik ook. Waarschijnlijk moet je de stappen dan gewoon nog een keertje herhalen. Leg het zakje met de dennenappel nog een keer vijf minuutjes in de vriezer. Daarna verdeel je het mengsel voor een laatste keer over en tussen de openingen van de dennenappel.

Stap 3. Is alles goed verdeeld? Leg je dennenappel nog één keer terug in de vriezer, nu voor 10 minuutjes. En dan ben je klaar! Haal het zakje van de dennenappel af en leg hem op een goed bereikbare (liefst hoge) plaats voor de vogeltjes. Wil je je dennenappel liever ophangen? Maak dan bij stap 1 éérst een touwtje aan de dennenappel vast, voordat je het vet+zaadmengsel er overheen gaat verdelen.

Pas op dat je dennenappel met vogelvoer niet wegsmelt!

Het kan tegenwoordig in de herfst nog best wel warm zijn buiten in ons landje. Let daarom op dat je dennenappel niet in de volle zon legt of hangt. En doe ‘m even in de koelkast als het toch ineens weer warm wordt buiten. Ander smelt je vet en je zaadjes er gewoon vanaf en dat is zonde van al je werk.

Ik hoop dat je dit een leuke DIY vond! Als dat het geval is, hou Christmaholic dan zeker goed in de gaten. Want binnenkort deel ik nog een ander knutselproject waar tuinvogeltjes lekker van kunnen smullen. Heb je nog vragen over het maken van deze dennenappel met vogelzaad? Laat het dan zeker even weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Tip….. smelt het vet een klein beetje in de magnetron. Slechts tot het zacht is, niet helemaal vloeibaar. Dan de zaadjes erdoor, en je kunt het mengsel dan smeren als een soort pasta….

 2. Leuk!! Hier mag je meer tips van delen als je de hebt 🙂 ben erg benieuwd naar zulke originele ideeen! Het is ook handig met de vetbollen de boven een schoteltje tr leggen of hangen stel het smelt krijg je geen vlekken op je tegels sg

 3. Heel leuk.
  Ik durf het alleen niet te maken.
  We hebben namelijk een muizenplaag in de buurt.
  We hadden zelfs een nest onder onze inbouw koelkast..brr