Spiced Apple Hot Toddy: warme winterse cocktail

17

Kerst is all about nostalgie. Toch? Herinneringen van vroeger, smaken die je dat heerlijke kerstgevoel geven.. Nou, dit drankje doet mij denken aan één van mijn mooiste kerstreisjes ooit: samen met mijn lief naar Edinburgh. Toen we de ijsscultpuren bezochten, kochten we op het einde een Hot Toddy. Eentje met appelsap! En eindelijk heb ik een recept dat me meteen terug brengt naar dat moment. Een recept voor Spiced Apple Hot Toddy!

Spiced Apple Hot Toddy: warme winterse cocktail

Als je aan warme herfst- of winterdrankjes denkt, dan is glühwein waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt. Dat lust ik ook hoor, en kan heel lekker zijn (zeker als het goeie is). Maar ik drink deze kruidige drank op basis van appelsap echt 10x liever. Het is gewoon yum! Robert had precies hetzelfde als ik toen hij de eerste slok nam: ja, dit is het! Ik ben er weer! In die ijskoude hal tussen de sculpturen.

Je kunt dit recept trouwens ook prima zonder de whisky maken. Dan is-ie ook hartstikke lekker! Je mist natuurlijk het vurige van de alcohol wel een beetje. Maar het is echt een heerlijk verwarmend drankje dat ook perfect is voor kinderen en mensen die geen alcohol willen of mogen drinken! Nou, hoe maak je deze heerlijke warme cocktail?

hot toddy met appelsapIngrediënten

Wat heb je nodig voor 2 glazen Spiced Apple Hot Toddy? Haal in huis:

 • 300 ml appelsap
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 steranijs
 • 8 kruidnagels
 • 2 theelepels honing
 • 4 theelepels whisky of bourbon
 • 2 theelepels citroensap
 • wat appelstukjes en een mooie prikker

Hoe maak je de Spiced Apple Hot Toddy?

Zet een pannetje met de appelsap, de kaneel, steranijs en kruidnagels op middelhoog vuur en breng langzaam aan de kook. Haal van het vuur af en dek af met een deksel. Laat de spices 15 minuutjes intrekken. Haal de specerijen eruit (giet door een vergiet) en hou het mengsel warm tot gebruik.

Doe in ieder glas een theelepel honing, twee theelepels whisky en een theelepel citroensap. Meng dit goed door elkaar. Vul aan met het warme appel-specerijenmengsel. Garneer met wat stukjes appel aan een prikker en serveer lekker warm!

hot toddy met appelsapVariatietips

Natuurlijk kun je lekker variëren met dit recept. Vervang de whisky bijvoorbeeld door rum, als je meer een rumliefhebber bent. Hou je van zoet? Dan zou je er wat meer honing in kunnen doen. Hou je van zuur, dan voeg je wat meer citroen toe. En wil je een stevige borrel? Meer whisky mag natuurlijk áltijd, haha.

Ik heb zelf trouwens Johnny Walker Red Label gebruikt. Maar elke whisky (of whiskey, als je voor Ierse kiest) kan. Zelfs Bourbon is prima. Oh, en wil je dit drankje vegan maken, vervang dan de honing voor maple syrup.

spiced apple hot toddyHou jij van warme cocktails?

Ik ga zo nog een glaasje maken, want ik vind het zo lekker! Ik ben benieuwd: ben jij een liefhebber van warme (alcoholische) drankjes? Lijkt deze spiced apple hot toddy je lekker? Of is het helemaal niks voor jou? De reacties hieronder zijn zoals altijd dé plek om jouw gedachten met me te delen. Ik hoor graag van je! Enneh, als je dit drankje gaat maken, dan kan ik maar één ding zeggen: cheers!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

17 reacties

 1. GEWELDIG! Ga ik vanavond meteen uitproberen! We moeten toch eerst even heel goed voorproeven of het wat is voor kerst toch!? Proost alvast op een gezellige, liefdevolle en vooral gezonde kerst!

 2. Naomi Thorsen op

  Hai Saskia,
  Dit is helemaal mijn ding. Het recept van spiced Apple hot toddy heb ik gelijk op mijn krijtbordje geschreven en dat blijft standaard in m’n keuken hangen.
  Het koken van de spices geeft een heerlijke geur in huis.
  Ik ben heel blij met het recept
  Groetjes

 3. Dat lijkt me súperlekker.
  Ga ik zéker maken (als de temperatuur onder de 10 graden is)
  Vorig jaar heb ik eierpunch ontdekt.
  Maar dát is me toch lekker.
  Ik heb het thuis ook gemaakt en die was (wonder boven wonder)
  óók lekker.

   • Ik gebruik steeds nieuwe, maar ik zou zeggen: probeer het eens uit. Wel goed afspoelen en laten drogen denk ik. Ik maak zelf graag een liter sap per keer (blijft wel even goed in de koelkast, warm t dan weer op).

 4. Ingrid van Kaam op

  Hallo Saskia,

  Ik hou helemaal niet van sterke drank dus ga het eens maken zonder en ben benieuwd hoor.

  Groetjes

 5. Dit klinkt lekker en ik ga het proberen, maar of het een Duitse vuurbowl verslaat, vraag ik me af. Dat is voor mij het lekkerste warme drankje! (Iets met sinaasappel, kruiden, rode wijn, een kegel van suiker en heel wat rum flamberen) het leuke is dat het ook nog een avontuur is waarmee je geesten kan verjagen door de dansende vlammen in je pan.

 6. Dat klinkt lekker!ga ik komende week een keer maken voor mijn man en mij. Dank je! Wat glühwein betreft: bij Ikea is weer de Vintersaga vinglögg aangekomen, net een andere smaak dan de traditionele warme wijn, maar zo lekker!! Let op: ze krijgen elk jaar één lading en op is op. Wij hebben al een doos ingeslagen.

 7. Ziet er lekker uit!! Even een vraagje voor een alcoholvrije variant, als je de whiskey kort mee kookt is de alcohol toch verdwenen en behoud je wel de smaak of toch niet?

 8. Top recept…. ik zit in dry januari en gebruik dit recept als beschreven maar dan zonder alcohol. Het enigste drankje voor mij om dry januari zonder problemen door te komen 🙂

 9. Hoi Saskia, gisteren een etentje gehad met familie en als toetje hadden we o.a. de hot toddy gemaakt.
  Het viel erg in de smaak. Dank je wel voor je recept.