Recept! Kerstkoekjes met glazuur

11

Voor je denkt: “Wow, die Sas kan goed bakken..” Nope, deze foto’s zijn niet van mij. It wasn’t me. Dit heerlijke recept voor kerstkoekjes met glazuur wordt u aangeboden door mijn vriendin Simone van foodblog Foodquotes. Zij kookt en bedenkt recepten for a living en dat is te merken. Wat een juweeltjes zijn dit! En dikke mazzel, want hieronder mag ik haar recept met jullie delen.

Kerstkoekjes decoreren met glazuur

Heb je zin in iets lekkers bij de koffie/thee? Deze kerstkoekjes met glazuur zijn onwijs lekker en leuk om te maken! Koekjes bakken is zo’n heerlijk klusje in het weekend. Lekkere mok thee erbij, kerstmuziekje aan en bakken en decoreren!

Deze koekjes maak je met een traditioneel suikerkoekjesrecept, waar Simone voor het kerstige een snuf kaneel aan heeft toegevoegd. De koekjes zijn vormvast. Oftewel: tijdens het bakken behouden ze hun vorm. Het is een simpel maar smaakvol koekje dat perfect is om te decoreren!

Het glazuur waarmee je de koekjes decoreert is een Royal icing. Dit is een hard wit glazuur dat gemaakt wordt met eiwit en het is perfect om mee te decoreren. In dit recept gebruik je eiwitpoeder zodat je geen rauwe eiwitten hoeft te gebruiken. Fijn, want zo kan iedereen je koekjes eten!

kerstkoekjes met glazuur bakkenHet belangrijkste ingrediënt? Geduld!

Het belangrijkste bij het maken van deze kerstkoekjes met glazuur is geduld. Laat de koekjes compleet afkoelen als ze uit de oven komen, anders loopt je glazuur er zo vanaf. Het decoreren vergt ook wat handigheid, maar is echt niet heel erg moeilijk! Als je onderstaand recept volgt heb je een perfect glazuur en dat is al het halve werk.

Vervolgens beslis je zelf hoe je je kerstkoekjes decoreert, maak het zo moeilijk of makkelijk als je zelf wilt! Je kunt je koekjes decoreren met alleen maar witte icing (en eventueel wat sprinkles) of je gaat all the way en decoreert ze met verschillende kleuren en patroontjes.

Onderstaand glazuurrecept is genoeg als je de helft van de koekjes decoreert met witte lijnen en de andere helft helemaal opvult. Simone vindt het zelf altijd leuk om een mix te maken van beide. Heb je geen kleine spuitmondjes? Je kunt het glazuur ook in een spuitzak doen en er dan een superklein puntje vanaf knippen.

Ingrediënten

Zorg dat je in huis hebt voor de koekjes:

 • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 190 gram suiker
 • 1 ei
 • 400 gram bloem
 • 0,5 tl kaneel
 • 1 snuf zout

Ingrediënten voor het glazuur:

 • 400 gram poedersuiker
 • 10 gram eiwitpoeder
 • 60 gram water
 • Gel kleurstof naar wens

Bereidingswijze koekjes

 1. Doe de boter en suiker in een kom en mix deze romig met een handmixer. Voeg het ei en een snufje zout toe en mix deze er goed doorheen. Zeef de bloem boven de kom, voeg de kaneel toe en mix er doorheen. Kneden met je handen werkt nu het beste!
 2. Haal het deeg uit de kom en druk tot een platte rechthoek, pak in in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconen matje.
 4. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif je werkblad met wat bloem en rol uit tot een dunne lap van maximaal 0,5 cm dikte. Steek de koekjes uit en leg op de bakplaat.
 5. Bak de koekjes in 13 minuten goudbruin. Haal uit de oven, ze zijn nu nog een beetje zacht. Laat ze ongeveer 5 minuten op de bakplaat liggen en leg ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.

kerstkoekjes met glazuur versierenKerstkoekjes versieren met glazuur

 1. Oké, nu gaan we de royal icing maken. Zeef de poedersuiker en het eiwitpoeder boven een kom. Het is heel belangrijk dat je ze zeeft! Voeg het water toe en mix met een lepel. Pak dan je mixer met deeghaken en mix tot je een mooie en dikke icing hebt. Weersta de verleiding om meer water toe te voegen! Doe dit alleen als je merkt dat je glazuur na enkele minuten niet mixt. Voeg dan enkele druppels extra toe, maar dit moet eigenlijk niet nodig zijn.
 2. Verdeel de pasta over verschillende kommetjes en kleur ze naar wens. Dek het glazuur dat je niet meteen gebruikt af met plasticfolie. Deze icing is geschikt voor het zetten van lijnen. Doe de icing in een spuitzak met een klein spuitmondje, Simone gebruikte Wilton nr.2
 3. Zet de lijnen op je koekjes en laat ze enkele minuten liggen zodat het uit kan harden. Tip: zet eerst alle lijnen voordat je gaat opvullen! Voeg enkele druppels water toe aan het glazuur als je de vormen gaat opvullen (binnen de lijnen). Doe het glazuur in een spuitzak met een iets groter spuitmondje en vul hiermee binnen de lijnen je koekjes op. Schud eventueel de koekjes heen en weer om de icing te verdelen, met een tandenstoker kun je eventuele gaatjes opvullen.
 4. Garneer eventueel met wat sprinkles en laat de koekjes uitharden. Bewaar de koekjes in een luchtdicht bakje buiten de koelkast!

kerstkoekjes met glazuur versierenGa jij kerstkoekjes bakken?

En dat was ‘t! Het vergt even oefening, maar het is een super leuk en super kerstig klusje. En natuurlijk zijn zelfgebakken kerstkoekjes een hartstikke mooi cadeautje (past helemaal in de ‘Spread the Joy‘ gedachte! Simone en ik wensen je heel veel plezier met het bakken van jouw kerstkoekjes. En mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hieronder in de reacties!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

11 reacties

 1. Wat fijn ik was eerlijk gezegd al aan het wachten op een nieuw recept op christmaholic! Heb werkelijk bijna alles gemaakt wat je heb gedeeld omdat het allemaal leuk is om te doen en niet super ingewikkeld. Bedankt dit wordt de volgende! Fijne dag!

 2. Zien er super uit!
  Ik vroeg me af waar komen de uitsteekvormpjes vandaan en welk nummer spuitmondje is gebruikt om te decoreren?

 3. Ik wil al jaren kerstkoekjes bakken maar het komt er nooit van. Dit jaar ga ik het doen! Ze zien er zo leuk uit en ik heb kleine trommeltjes gekocht om ze in te doen, ga ik cadeau geven aan mijn ouders en schoonouders 🙂 …… en zelf natuurlijk opeten…

 4. Ja zeker ga ik deze koekjes proberen.
  Heb al jaren super leuke kerstvormpjes in huis.
  Heb nu dus geen excuus meer ik ga aan de slag.

 5. Ga ik zeker proberen, ben begonnen met het perfectioneren van het bakken van koekjes omdat ik dit niet echt veel deed,ben meer van de cakes e.d.
  Heb de koekjesbijbel al aangeschaft net als verschillende uitsteekvormpjes.
  Nu ook geen enkel excuus meer voor het maken van de Kerst koekjes.

 6. De Kerstboompjes zien er zo aantrekkelijk uit…
  Vorig jaar had ik kleine Kerst Lebkuchen gekocht, maar dit jaar ga ik dit proberen zelf te bakken en te versieren!

 7. Ellen Bastiaans-Beckers op

  Zo leuk deze vlog! Heerlijk deze tijd zo voor Kerst, ik geniet ervan en zeker met al jouw mooie foto’s, recepten, teksten enz!
  Ik ben zelf ook begonnen in de tuin en nu langzaam ook binnen……
  De foto’s krijg je hierbij!
  Lieve groet van mij☃️