Kerstbal borduren voor in de boom (gratis patroon!)

2

Een paar jaar geleden deelde ik al eens een patroontje voor een kerstornament dat je zelf kunt borduren. Toen een paar weken geleden een docent van mijn opleiding (waar ik tien jaar geleden ben afgestudeerd) me mailde dat zij een bedrijf is begonnen in borduurpakketjes voor Kerst, wist ik ’t meteen. Ik wil nog wel een keer zo’n tof patroon van borduurringen voor in de kerstboom delen!

Kerstborduren met Cross That Stitch

Zelf heb ik – ik geef het maar even toe – nog nooit geborduurd als volwassene. Ik laat dat soort fijn handwerk graag aan mensen over met meer geduld en rust, haha. Maar ik weet dat er heel wat borduurliefhebbers onder jullie zijn. Dus hopelijk maak ik jou wél blij met dit gratis patroon van Ingrid Jacobs.

Zij startte dit jaar met haar webshop Cross That Stitch. Ingrid: “Ik houd van borduren en in het bijzonder van de kruissteek. Ik heb gemerkt dat ik het wonderbaarlijk leuk vind om zelf ontwerpen te maken. Kruissteek is uitdagend, je moet met een beperkt aantal steken toch iets moois en herkenbaars zien te maken.”

In haar webshop verkoopt ze patronen + alle materialen die je nodig hebt om het ontwerp te maken. “Het zijn allemaal moderne, makkelijke ontwerpen. Geen eindeloze projecten dus, maar iets dat je in een paar uur kunt maken,” aldus Ingrid. Nu staan er enkel kerstontwerpen in de shop, in januari komt er een nieuwe baby/kinderkamer-collectie online en Ingrid gaat ook nog iets doen met bloemen & planten.

Wat heb je nodig?

Let’s start cross stitching! Wat heb je nodig voor dit ontwerp?

 • Het gratis patroon (dat download je hier!)
 • 1 borduurring van 10 cm
 • 1x Aida borduurstof, 18 Count/5.5 steken per cm
 • Een borduurnaald met stompe punt (prym no 20 of 21 die hebben de juiste dikte)
 • Schaar
 • DMC garen: Groen 986, Geel 783, Rood 777, zwart 310 en Bruin 938

Al deze spullen koop je bij een hobbyzaak. Bij Pipoos hebben ze dit bijvoorbeeld allemaal. Je kunt ook een kant-en-klaar pakketje met alle materialen die je nodig hebt bij CrossThatStitch bestellen.

Je borduurprojectje voorbereiden

Als beginner ben je een uur of 10 bezig met het borduren van deze kerstbal. De meer ervaren borduurder kan het vast een stuk sneller. Neem hoe dan ook even de tijd voor de voorbereiding. Dat scheelt echt heel veel in het borduurplezier dat je hebt tijdens het daadwerkelijke borduren.

De stof op maat knippen

Het is handig om vooraf de Aida-stof al in een rondje te knippen. Dat is aan het einde makkelijker bij de afwerking. Als je een naaimachine hebt dan werk je de buitenrand van de stof af met een zigzagsteek. Dit voorkomt dat het werk gaat rafelen en je steeds rafelrandjes van de stof tussen je borduurwerk hebt. Heb je geen naaimachine dan werk je de buitenrand gewoon even handmatig af. Zie onderstaande illustratie. Je slingert eigenlijk een willekeurige draad steeds om de buitenrand van de stof heen.

De stof in de ring plaatsen

We gaan eerst even op zoek naar het midden van de stof. Je vouwt de stof een keer dubbel en dan nog een keer. In de hoek heb je nu het midden van je stof. Je kunt dit middelpunt het best markeren door er even een naald in te steken. Plaats nu de stof in de ring en probeer ervoor te zorgen dat het midden van de stof ook
ongeveer in het midden van de ring zit. Niet erg als dat niet helemaal lukt, want je kunt het
later nog aanpassen.

De draad voorbereiden

Het DMC Garen bestaat uit 6 draadjes. Je hebt voor het borduren van deze kerstbal 3 draadjes nodig. Je moet de draad dus splitsen. Knip een draad af van ongeveer 60 cm. Splits deze in 2 draden van ieder 3 draadjes. Doe de draad (van 3 draadjes) door de naald.

Het is het makkelijkst op te beginnen met borduren in het midden van het patroon (daar waar je de naald gestoken hebt). Je kunt het midden van het patroon vinden door de twee zwarte lijnen aan de buitenkant van het patroon te volgen. Daar waar de lijnen elkaar kruisen, is het middelpunt van het patroon. Je kunt uiteraard ook op een ander punt van het patroon beginnen, dan moet je even vanuit het middelpunt van het doek uittellen waar je moet beginnen.

Aan de slag met borduren

Als je weet waar het eerste kruisje moet komen, steek je de naald vanuit de achterkant van je werk naar voren in de linkerbovenhoek van het kruisje (punt 1). Je laat een klein stukje draad aan de achterkant van het werk hangen. Dit maken we later vast. Vervolgens steek je de naald weer naar beneden in de rechteronderhoek van het kruisje (punt2). Zo ga je door naar de linkeronderhoek van het kruisje (punt 3) en vervolgens weer omhoog bij de
rechterbovenhoek (punt 4).

Je kruisje is nu af en je kunt nu door met het volgende kruisje (zie 5,6,7 en 8). Zorg dat je de kruisjes altijd in dezelfde richting maakt. Dat betekent dus altijd eerst de draad van linksboven naar rechtsonder en de tweede draad van rechtsboven naar linksonder.

Als je draad op is, werk je hem af door hem aan de achterkant van het werk onder een aantal borduurlusjes door te steken en hem daarna af te knippen. Je hebt zo geen losse draden aan de achterkant van je werk. Dat is erg fijn, want losse draden gaan in de weg zitten. Het begin van de eerste draad werk je af door hem door het oog van je naald te halen en hem ook onder een aantal borduurlusjes door te steken.

De volgende draden

Bij de volgende draden die je vastmaakt start je door de draad eerst door een paar borduurlusjes aan de achterkant te halen ter hoogte van de plek waar je wilt beginnen met borduren en vervolgens de naald via de achterkant op de gewenste plek naar voren te halen. Je draad zit nu al vast en hoef je dus strakst niet meer af te werken.

Afwerking

Als je klaar bent met borduren haal je het werk uit de ring en rijg je een stukje draad door de buitenrand van de ring. Je kunt het werk heel voorzichtig even op lage temperatuur strijken dan ziet het er net wat strakker uit.

Plaats het werk vervolgens in het midden van de ring en trek aan de rijgdraad aan de achterkant van het werk. De stof trekt nu aan de achterkant van de ring mooi samen. Knoopje erin en klaar! Nu alleen nog een mooi draadje of lint eraan en je kersthanger kan zo de kerstboom in.

Kerstborduurringen maken

En staat dat niet gezellig? Deze kerstborduurring is natuurlijk ook een superleuk cadeautje om te geven. Of een heerlijk projectje voor jezelf als je ook in de kerstvakantie nog in de kerststemming wil blijven. Als je er niet uitkomt: op YouTube zijn er heel veel filmpjes te vinden over beginnen met kruissteek en hoe dat moet. Mocht je specifieke vragen hebben over dit patroon, stel ze dan gerust hieronder, of neem even contact op met Ingrid. Heel veel borduurplezier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties

 1. Hallo Saskia,
  Ik borduur al beel lang en zal dit ook beslist gaan maken.
  Met de uitleg die je er bij hebt gezet gaat het iedereen lukken om dit mooie kerstballetje te maken.
  Groetjes Ingrid