Kerstcocktail met cranberrysap & feestelijke ijsklontjes

3

Cocktail time! Afgelopen weekend vond ons jaarlijkse pre christmas dinertje plaats met twee goede vrienden. En ik begin de avond altijd graag met een speciale cocktail! Deze kerstcocktail met cranberrysap is niet zo ingewikkeld (je hebt maar drie ingrediënten nodig). Maar het bijzondere ijsklontje maakt dit drankje super speciaal en extra feestelijk!

Kerstcocktail met bijzonder ijsklontje

Toen ik op Instagram een foto deelde van deze cocktail (terwijl ik hem inschonk) kreeg ik direct diverse DM’etjes binnen of ik het recept kon delen. U vraagt, wij draaien. Ik heb de dag na ons dinertje nog maar een fles bubbels opengetrokken (we hebben het zwaar he, haha) en deze cocktail uitgewerkt en op de foto gezet.

Voor de feestelijke ijsklontjes kun je natuurlijk een gewone ijsklontjesvorm gebruiken, dat is al super leuk! Maar een bijzondere vorm maakt het nog specialer. Ik heb een siliconenvorm gebruikt met grote sterren, die kocht ik vorig jaar online bij Zara Home (kon hem helaas niet meer vinden). Maar deze vorm met kerstboompjes en deze vorm met sterren zijn ook super leuk hiervoor!

kerstcocktail cranberrysap

Wat heb je nodig voor deze cocktail?

Voor de ijsklontjes:

 • verse cranberries
 • paar takjes rozemarijn
 • siliconen ijsklontjesvorm
 • beetje cranberrysap
 • water

Voor twee kerstcocktails heb je nodig:

 • 40 ml ijskoude gin (ik gebruikte Bobby’s Gin)
 • 140 ml cranberrysap uit de koelkast (ik gebruikte Ocean Spray Cranberry classic)
 • cava (of champagne / prosecco)
 • 2 cocktailglazen (circa 200 – 250 ml)

kerstcocktail cranberrysap

Ijsklontjes met cranberry & rozemarijn maken

Maak de ijsklontjes het liefst een dag van tevoren. Gebruik je een siliconen mal of vorm? Leg er dan eventueel iets plats onder zodat je de gevulde vorm veilig kunt verplaatsen naar je vriezer. Doe in elk vakje een paar verse cranberries.

Ris een paar takjes rozemarijn van het stokje en doe er in elk vakje een paar. Giet nu een klein beetje cranberrysap in elk vakje (dat zorgt voor de mooie roze kleur) en vul tot boven af met water. Zet je ijsklontjes nu in de vriezer tot ze bevroren zijn (liefst een nachtje).

kerstcocktail met champagne

De kerstcocktail maken (+alcoholvrije variant)

Meng de koude gin met het koude cranberrysap in een schenkbeker. Doe in elk glas één of twee ijsklontjes (afhankelijk van de grootte van je klontjes) en verdeel het gin-cranberrymengsel over de glazen. Vul het glas af met de bubbels en geniet van je kerstcocktail!

Natuurlijk zijn de ijsklontjes ook superleuk om te gebruiken in alcoholvrije drankjes. Gewoon in een glaasje water is het keifeestelijk. Maar je zou ook een alcoholvrije variant kunnen maken van deze cocktail. Laat de gin dan weg en vervang de cava / champagne door ijskoude ginger ale! Ook heerlijk.

Ga jij een lekkere kerstcocktail maken?

En.. klinkt het lekker, deze kerstcocktail? Iets voor jou om te maken? Wij hebben er enorm van genoten en onze gasten vonden de cocktail zo lekker dat ze er nog een tweede van hebben genomen haha. Mocht je trouwens van wat meer zoet houden, voeg dan gerust nog wat extra cranberrysap toe. Dat maakt de cocktail ook een tikkie minder zwaar. Proost op de feestdagen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. Hoi Saskia! Wat een leuke cocktail! Ik maak ook altijd een cocktail met cranberryjam onderin, prosecco erop en dan een takje rozemarijn erin. Als je dan een randje op het glas maakt met gouden suiker (gewoon wat eetbaar goudpoeder erdoorheen doen en dan je glas op zijn kop in wat water en dan het suiker dippen), is het extra feestelijk! Jouw recept ga ik zeker proberen, komt weer bij mijn favo pagina’s! 🙂 Liefs uit Almere!!

 2. Wat ziet dat mooi uit!!! Ik heb zo’n schelpjes vorm of blokjes… toch maar eens kijken voor sterren want dit straalt 😀