21 ideetjes voor vintage & tweedehands items in je kerstversiering

28

I love nieuwe kerstdecoratie kopen. Niks fijners dan rondwandelen op een kerstshow en de leukste versiering meenemen om thuis in je boom te hangen of neer te zetten op de keukentafel. Maar sinds een paar jaar mix ik al dat gloedjenieuwe spul heel graag met oudere eyecatchers! In deze blog vind je 21 ideetjes, tips & manieren om vintage, brocante en tweedehands items te verwerken in je kerstversiering voor je eigen, unieke kerststijl!

Vintage kerstversiering kopen

Het leuke van vintage & tweedehands items, is dat je ze in élke interieurstijl kunt verwerken. Super kleurrijk, ingetogen Scandinavisch, retro, Industrieel, klassiek of heel robuust… wat je woonsmaak ook is, je vindt áltijd wel toffe oudere spulletjes om te gebruiken in je kerstdecoratie. Helaas lukt het me niet om voor álle ideetjes die ik heb foto’s te maken, dan zou ik 3 weken met één blog bezig zijn, haha.

En je mag natuurlijk niet zomaar foto’s van internet plukken. Dus sommige tips hieronder zijn enkel ‘geschreven’ (daar heb je een beetje fantasie bij nodig). Bij andere heb ik wel mooie voorbeelden voor je gevonden of gemaakt. Hopelijk bieden onderstaande vintage & tweedehands kerstversierideetjes je in elk geval inspiratie!

Foto: Sylvia Cook (zie deze binnenkijker)

Tweedehands kerstbal uit de jaren ’60 of ’70

1. Vintage en tweedehands kerstballen

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende tip: als je vintage ‘charm’ aan je kerstversiering wil toevoegen: dan kun je natuurlijk simpelweg vintage kerstversiering kopen! Oude kerstballen, pieken, slingers, een oud kerststalletje, bottle brush boompjes of andere tweedehands / brocante kerstdecoratie, het is er allemaal.

Je vindt de mooiste juweeltjes vaak in vintage winkeltjes, brocantezaakjes, de kringloop, tweedehandswinkels en op speciale markten. Vanaf november is het sowieso weer te krijgen op de meeste plekken. Ben je eerder? Vraag dan gewoon of ze nog wat hebben liggen achter de schermen. Wie weet!

Foto: Sylvia Cook (zie deze binnenkijker)

2. Oude houten slee

Ik vind het nog veel leuker om oude eyecatchers te gebruiken in mijn kerstinterieur. Een paar jaar geleden heb ik een oude houten slee gekocht. Die heeft al eens dienstgedaan als cadeautjesslee onder mijn kerstboom. En vorig jaar heb ik hem onder de overkapping in de tuin gezet met kerstgroen eraan, blokken hout eromheen en veel kerstlichtjes. Super sfeervol! Een oude houten slee vind je zeker op marktplaats of bij een winkel waar ze vintage items verkopen (zie mijn lijstje met winkels onderaan deze blog).

3. Tweedehands schaatsen

We blijven nog even in wintersportsferen. Zoals je ziet op de foto hieronder, zijn ook oude schaatsen prachtig als decoratie. Simpele houten klapschaatsen koop je bij de meeste brocantewinkeltjes en zelfs tweedehandszaken het hele jaar. Ik vind vooral witte schaatsen iets heel speciaals hebben, maar er zijn vaak ook van die écht oude houten klapschaatsen te koop. Misschien vind jij dat wel mooier!

4. Oude ski’s

Na de slee en de schaatsen kan dit item natuurlijk niet ontbreken: oude ski’s! Er zijn práchtige oude, houten ski’s te koop in vintage winkels. Ik heb ze een paar jaar geleden gescoord bij mijn favoriete winkel Gezellige Meuk (zit in Asten, Noord-Brabant) en ze hebben al op diverse plekken gestaan in huis. Onder andere naast de kerstboom! Zie de foto hieronder van mijn kerstboom van vorig jaar.

5.  Hoedendozen, manden, koffers & kisten

Onder de boom van vorig jaar zie je ook tweedehands hoedendozen staan met tartanprintje (unieke exemplaren, er zijn er niet meer van). Dat is meteen nóg zo’n tip! Prachtige oude hoedendozen, manden – bijvoorbeeld picknickmanden – of houten kistjes kunnen perfect dienst doen als decoratie onder en rondom je kerstboom.

Doe er cadeautjes in of vul ze met faux fur, wat lichtjes op batterijen en mooie ornamenten. Oh en wat te denken van oude koffers of dekenkisten!? Ook die kun je perfect gebruiken als ‘statement pieces’ rondom je boom. Ik heb ze zelfs al eens gevuld met een kerstdorpje gezien.

6. Oude kerstplaten

Frank Sinatra, Phil Spector, Andy Williams… er zijn zoveel geweldige oude kerstplaten te koop. Heb je een platenspeler, dan is dit je kans! Ga op zoek naar oude juweeltjes in tweedehandszaken. Of koop – als je geen oude exemplaren kunt vinden – nieuwere kerstplaten op vinyl. Alleen het feit dat het vinyl is geeft al dat ouderwetse gevoel. Zet ze in een kast of op een speciaal ervoor ingericht tafeltje en je hebt echt een uniek vintage sfeertje!

7. Schilderijlijst of spiegel

Oude goudkleurige spiegels of schilderijlijsten zijn perfect als kerstdecoratie. Ik snuffel in kringloopcentra altijd tussen de lijsten. Er zitten soms zulke mooie exemplaren tussen. Een oude lijst kun je versieren met je mooiste kerstballen. Maar je kunt het ook als onderdeel van je styling op een kastje tegen de muur zetten. Lichtjes erin, kleine kerstboompjes ervoor. Superleuk!

8. Snoepautomaat

Vorig jaar kwam ik tijdens één van mijn vele strooptochtjes in vintage winkels een rode snoepautomaat tegen. Ik had er geen plek meer voor, maar zoiets zou je dus perfect kunnen vullen met kerstsnoep of kleine kerstballetjes & kerstlichtjes erin. Dat staat prachtig als decoratie in de keuken bijvoorbeeld!

9. Cake stands

Ik hou van cakestands (taartstandaarden). Het houten exemplaar op de foto hieronder is vintage. Hieronder zie je hoe ik de cake stand gebruikt heb in mijn herfstdecoratie door er een pompoen op te zetten, maar je kunt er natuurlijk ook prima een kerstig tafereeltje van maken. Denk aan een mooie kerstauto erop of een groepje met kerstboompjes. Of wat kerstgroen en een grote LED-kaars.

10. Maria- of jezusbeeld

Je moet er van houden want het is nogal religieus, maar er zijn zulke prachtige beelden van Jezus of Maria te vinden in brocantezaakjes en kringloopwinkels. Bij Gezellige Meuk hebben ze er bijvoorbeeld een hele hoop. Zo’n sereen beeld kan een hele mooie aanvulling zijn op je kerstdecoratie.

11. Vintage zilver bestek

Vintage bestek is ook prachtig om te gebruiken in je kerstversiering. Zet bijvoorbeeld een kerstmok vol met zilveren lepeltjes/taartvorkjes (op z’n kop) en zet je mok in de buffetkast of op een plank in je keuken. Instant sfeer. Ook al is je mok gloednieuw, de vintage lepels/vorkjes geven het die nostalgische flair!

12. Houten schaal

Een mooie oude, doorleefde schaal met prachtige kerstballen en wat kerstgroen erin. En misschien met wat kerstlampjes op batterijen erdoor? Of zet er een mooie kaars in met wat nepkerstgroen erbij. Een guirlande met belletjes zou ook mooi zijn.

13. Vintage kerstkaarten

Op Etsy kun je allerlei vintage kerstkaarten vinden, ook die kun je perfect verwerken in je kerstdecoratie. Hang ze bijvoorbeeld op een magneetbord of verwerk ze tussen de kerstkaarten die je krijgt van vrienden en familie voor een klassieke touch.

14. Vergiet met kerstboompje erin

Een oud vergiet met een kerstboompje erin en wat ‘eetbare’ of kookgerelateerde ornamentjes erin, ook dat is een super simpel ‘vintage’ ideetje dat je heel simpel kunt toepassen. Hieronder zie je een foto van een boompje dat jaren geleden in mijn keuken heeft gestaan.

15. Gouden beeldjes

Hertjes, rendieren, beren of andere dieren die voor jou het najaar / de winter / Kerst symboliseren zijn perfecte accessoires in je kerstversiering. In de betere vintage en brocantezaken vind je vaak prachtige goudkleurige exemplaren. Zet ze onder een stolp of op een stapel (kerst)boeken. Sfeer gegarandeerd!

16.  Gouden / koperen kandelaars

Ik heb inmiddels een hele collectie goudkleurige en brass kandelaars, gevonden bij tweedehandszaakjes, kringloopwinkels en brocante tentjes. Altijd als ik ze zie, neem ik ze mee. Ik zet ze de hele winter door overal in huis neer. En natuurlijk op de kersttafel als ik die feestelijk dek! Juist de combinatie van al die verschillende goudkleurige kandelaars maakt het voor mij extra leuk.

17. Oude kannen met kerstgroen

Heel simpel idee: zet een oude melk- of waterkan neer met wat kerstgroen erin. Hang er eventueel wat kleine kerstballetjes aan of doe er wat lichtjes op batterijen in. Zet de kan met kerstgroen op een plankje, kastje of tafeltje voor een hele eenvoudige versiering.

18. Oude notenkrakers

Je moet er echt goed voor zoeken, maar soms vind je prachtige oude houten notenkrakers bij vintage en brocante zaakjes. Ik hou er persoonlijk helemaal niet van, maar als je notenkrakers mooi vindt, is het een geweldig leuk item om naar op zoek te gaan.

19. Oude grespot gevuld met klein kerstboompje

Super simpel: een oude grespot vullen met een klein (kunst)kerstboompje. Een echt kerstboompje uit het tuincentrum kan natuurlijk ook, en is misschien nog wel specialer. Ik had ze vorig jaar op diverse plekken in huis staan en I love it.

20. Oude stoel

Een oude houten stoel kan perfect dienstdoen als extra decoratie-item bij je kerstboom bijvoorbeeld of in de hoek van een kamer. Hang er een mooie plaid overheen en zet er wat cadeautjes op. Ook een rieten stoel of ander tweedehands exemplaar werkt prima. Altijd gezellig!

21. Zinken emmer met kerstboom buiten

In mijn tuin staat een oude zinken emmer met een kerstboompje erin. Boor wat gaten onderin de zinken emmer zodat het water weg kan lopen en je hebt instant kerstsfeer. Mijn boompje staat er al een jaar in en leeft nog steeds haha (en dat vind ik ook een wonder).

Waar koop je tweedehands & vintage kerstversiering?

En dan sluiten we af met een lijstje van mijn favoriete winkels en plekken om brocante & vintage kerstversiering en andere mooie vintage spullen te kopen. Natuurlijk kun je vanalles op Marktplaats vinden, maar dit zijn de adresjes waar ik zelf vaak rondneus:

Gebruik jij vintage / tweedehands in je kerstversiering?

Nou, dat waren al 21 ideetjes + mijn eigen favoriete adresjes voor tweedehands en vintage items. Als jij nog leuke ideeën hebt om vintage, brocante of tweedehands spulletjes te gebruiken in je kerstversiering of een (web)winkel kent die superleuke tweedehande (kerst)items verkoopt, laat het dan zeker even weten in een reactie onder deze blog!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

28 reacties

 1. Vintage-lovers!

  Bij Adelheit in Heerlen kijk je je ogen uit op vintage gebied. En ook de Kers-afdeling is heel uitgebreid. Van de bekende harz-schaapjes, de geperste watten spulletjes, tot trompetjes en priegelige boompjes. Goed voor een middagje struinen en scoren.

  • Ik vind het ook heerlijk om de kringloopwinkels af te struinen, tweedehands markten te bezoeken. En zeker met kerst, je komt pareltjes tegen hoor. Vind het een mooie blog en je heb mij weer op ideeën gebracht. Zeker met de witte vergiet. Deze heb ik toevallig van de week gescoord in een kringloopwinkel. Thnx

 2. Leuke ideeen. Ik ben gek op vintage kerstversiering. Ik heb voor het raam een stok gemaakt, versierd met kerstgroen, waarop alle vintage kerstvogeltjes zitten/hangen

 3. Ik hou ook van die mooie oude kerstballen in de boom. Heb er al een aantal kunnen verzamelen. Ook de houten slee met oude schaststen staat hier al een paar jaar in de tuin in de winter. Helaas nog geen oud paar skies gevonden. Maar heb je tips voor adressen opgeslagen en wie weet lukt het dit jaar.

 4. Jaren geleden heb ik op vakantie in Duitsland op een rommelmarktje wat oude houten handbeschilderde kerstornamenten gevonden en gekocht. Ze waren maar 0,25 eurocent, maar ze stralen zoveel warmte uit. Ik ben er nog altijd heel blij!!

 5. Ingrid van Kaam op

  Hallo Saskia,

  Wat een leuke ideeën weer.
  Ik heb nog hele oude Friese doorlopers, die deed je met brede veters onder je eigen schoenen. Na de kerst periode doe ik bij onze overkapte voordeur alles in winter sfeer dan hang ik dus ook deze oude schaatsen op.
  Ik heb eens bij een aantal van de shops gekeken en daar zag ik inderdaad kerstballen uit mijn jeugd terug.
  Dat idee van een kerstboompje in een zinken emmer ga ik trouwens wel gebruiken want ik heb zo’n emmer staan en daar zit momenteel niets in.

  Dankjewel weer
  Groetjes Ingrid

 6. Ik heb verschillende kerstbal verzamelingen in verschillende kleuren en een hele mooie brocante verzameling…nu houd ik van stoer en sober en daarom mix ik tussen oud en nieuw en met de verfkwast voeg ik een nieuwe kleur toe!!.

 7. Bij Jet’s Brokantiek in Nieuw-Weerdinge (voor de Noorderlingen onder ons) is het nu al volop Kerst, met heel veel vintage, brocante of gewoon aparte leuke kerstversiering, EN tegen heel redelijke prijzen! Ook kun je haar vinden op facebook onder haar eigen naam, Fokje van Klinken. Is een ECHTE TIP!!

 8. Hallo Saskia, wat een heerlijke blog weer om te lezen. Je zult het wel vaker horen, maar ik wordt vaak blij van jouw blogs/vlogs. Dank je wel daarvoor.

 9. Miranda Vanthoor op

  Geweldige tips Saskia, waar ik echt iets mee ga doen. Verzamel al sinds jaar en dag oude kerstballen uit familie/vriendenkring. Zitten genoeg herinneringen aan vast, en dat maakt het voor mij zo bijzonder. Ieder jaar worden de “speciale” pronkstukken met zorg en liefde in de boom gehangen. Soms zijn het niet de mooiste maar wel de kostbaarste ( wat herinneringen aan geliefde oma, en andere dierbaren meedragen ❤️) Ik kan echt verdrietig zijn als er toch onverhoopt een kerstbal sneuvelt. Sentimentele ouwe taart ben ik …

 10. Heerlijke blog weer Saskia.
  Wij zijn ook vintage-lovers,maar wij hebben veel spulletjes van onze oma’s en moeders die helaas zijn overleden.Maar de kerstspulletjes zijn er nog wel.Heel veel dingen die je opnoemde hebben wij dus ook.Zoals de oude slee uit de jeugd van mijn man en,oud servies met zilveren rand van oma .Toen er bij ons in de stad een oud kantongerecht gebouw werd leeggehaald stond er een doos met zilverkleurige kerstballen op zolder,mee naar huis natuurlijk!Oude kandelaars uit een kerk die leeggehaald werd.Kortom we zijn bofkonten met deze verzameling ,toch .Het is allemaal best veel waard ,maar voor ons onbetaalbaar. Oude grammofoonplaten maken de sfeer helemaal af.Nou een fijne zondag allemaal.

 11. Ik heb meestal ook een oude slee staan bij mijn kerstbomen .
  Bij mijn kerstboompje in de gang heb ik een oude lamp van de kringloop staan met een snoer led lichtjes in

 12. Ik ben gek op brocante kerstversiering. Heb heel veel ballen voor in de boom van mijn schoonmoeder gekregen.
  Ook heb ik mijn eigen slee van vroeger ,met natuurlijk oude schaatsen eraan, buiten staan.
  Verder een mooie glazen schaal op zilveren voet met oude zilveren kerstballen erin.
  En verder geniet ik van speciale kerstsites op Facebook, speciaal voor brocabte kerstversiering.
  Er is er ook 1 uit Amerika bij en de leden daar laten de prachtigste oude kerstversieringen zien
  Ook heb ik oude kerstdecoratie, zoals kerstmannetjes, engeltjes en oude schaapjes.

 13. Heel gaaf vooral om op zoek te gaan naar noten krakers daar speur ik zelf het hele jaar door naar om mijn collectie uit te breiden. Was weer een hele fijne en interessante blog om te lezen!

 14. Bij ons is de kerstversiering niet vintage (op inderdaad een oude slee na) maar de rest in huis wel! Het heeft een aardig Harry Potter gehalte. De “nieuwe” kerstversiering past daar qua stijl wel bij.

 15. Ik heb ook best wat vintage versiering, niet bijzonder maar wel van sentimentele waarde en ook zelfgemaakte macaroni dingen van de kinderen. Ik kijk ook wel bij de kringloop maar ben niet zo goed in de styling. Dus deze mooie foto’s zijn heerlijk om te zien !

 16. Hoi Saskia,
  Ik geniet al een paar jaar van je kerstmails. Wat leuk dat je ook een artikel doet over vintage kerst. Al jaren verzamel ik dat en eerlijk gezegd vind ik de kerstmarkt bij de kringloop altijd het leukst. Wij wonen in Apeldoorn en ieder jaar halen we uit het bos een echte dennenboom met van die lange naalden. Die stoppen we in zo’n grote groene fles en hang ik vol met vintage kerstballen. Samen is dat hooguit een meter hoog maar klein maar fijn.
  Hartelijke groet, karin

 17. Leuke tips 🙂 Zo wat ballen en versiering op een schaal staat bij mij ook altijd op tafel . Ik ben zelf ook al aardig vintage dus had door de jaren heen ook heel veel bij elkaar verzameld. Heb alles weggegeven door ruimte gebrek een paar jaar geleden en opnieuw begonnen met alle versiering. Nu best spijt van want die mooie classics blijven altijd 🙁

 18. Hey Saskia,
  Wat grappig wat je zegt over het kerstboompje in de zinken emmer, en dat hij het nog steeds overleeft.

  Zo heb ik aankomende kerst inmiddels 3 jaar geleden een paar dagen voor kerst nog een beetje afgedankt, schlemielig kerstboompje gekocht met 50% korting. Hij stond bij de afdankertjes, en ik zocht nog last minute een boompje voor onder de overkapping; dus deze stakker meegenomen. En hij staat nog steeds in de tuin in de emmer!

  Leuke nieuwsbrief en blog weer! Thx!

 19. zoals altijd weer genoeg inspiratie! Maar ik ben vandaag in 3 tuincentra geweest , om alvast een beetje sfeer te proeven, maar wat zie ik tot mijn grote schrik! Overal bordjes met daarop: De levering laat op zich wachten. Nog heel veel lege schappen en de voorraad van verleden jaar raakt ook al een beetje op! Misschien moeten we de christmaholic gemeenschap toch een beetje voorbereiden en idd aan de knutsel

 20. Heb bij de kringloop al even gekeken voor wat “nieuwe” decoraties maar het is lastig om wat leuks te vinden daar. Vooral omdat ik hier op Christmaholic zoveel moois voorbij zie komen… Misschien nog een tweede poging wagen, want vind een vleugje vintage toch wel wat hebben 🙂

 21. Wat een leuke ideeën! Ik koop heel graag vintage via het Instagram account van @verliefdopvintage en zag dat zij 25 november een kerst collectie online plaatsen!