DIY | Peperkoekhuisjes! Maak zelf gingerbread cadeautasjes

12

Er zijn van die projectjes die al jaaaren op de plank liggen hier. Dit is er één van! Jaren geleden zag ik dit een keer in een tijdschrift (denk ik) en nu heb ik eindelijk de tijd genomen om met het maken van deze gingerbread house gift bags (oftewel: cadeautasjes in de vorm van peperkoekhuisjes) aan de slag te gaan. De cadeauzakjes van kraftpapier doen dienst als gingerbread en de witte acrylstift is de ‘icing’. Het is zo simpel! Bekijk hieronder de DIY.

Benodigdheden

Wat heb je nodig voor het maken van deze gingerbread cadeautasjes? Zorg dat je klaar hebt liggen:

 • Cadeautasjes (gift bags) van kraftpapier, ik gebruikte deze van Panduro
 • Een witte stift
 • Een perforator
 • Lint / touw
 • Evt: decoraties

De witte stift die ik gebruikt heb, is een acrylstift. Daarin zit acrylverf. Droog super snel en je kunt er hele mooie lijntjes mee tekenen. Ik heb deze stift gebruikt van Uni (bullet shaped 0,7mm). Als ik weer in de stad ben, koop ik ook nog een acrylstift met een iets dikkere punt om mee ‘in te kleuren’, zoals deze. Want dat is met die dunne punt wat lastiger.

De tasjes die ik gebruikt heb, zijn deze van Panduro. Aan één van de cadeautasjes hangt een kerstkransje, dat is een plaatskaartje voor het kerstdiner die ik nog had liggen van een paar jaar geleden. Ik kan ze helaas niet meer online vinden. Wel iets vergelijkbaars, zoals deze kransjes of deze.

Zo maak je de gingerbread gift bags

 1. Bepaal eerst de maat van je cadeautasje. Je kunt hem full size gebruiken of wat kleiner maken door een reep van enkele centimeters van de bovenkant van het tasje af te knippen (aan de kant van de opening).
 2. Vouw de bovenkant van het tasje in een punt, zo maak je het dak van je gingerbread house. Vervolgens bepaal je waar je wil dat de gaatjes komen om straks je lint of touw doorheen te doen. Ik heb dit afgemeten met een lineaal en op de achterzijde van het tasje gemarkeerd met twee streepjes, zodat de gaatjes op dezelfde plek zitten.
 3. De volgende stap is de ‘outline’ van je huisje tekenen. Ga met je acrylstift langs het hele huisje om de randen van het huisje te tekenen. Dit kun je uit de losse pols doen. Vind je dat lastig, gebruik dan een lineaal om jezelf wat richting te geven.
 4. Daarna is het tijd om te decoreren! Teken dakpannen, ijspegels, een deur, ramen, sneeuwvlokken, hartjes, snoeren met lampjes, ornamentjes, kransen, sneeuwvlokken… Wat je maar leuk vindt. De foto’s van de gingerbread gift bags die ik gemaakt heb, bieden hopelijk al wat inspiratie. En anders kun je ook op Pinterest nog genoeg voorbeeldjes vinden.
 5. De laatste stap is het dichtmaken van je cadeautasje. Stop eerst het cadeautje in het zakje en maak het vervolgens dicht met een lintje of touwtje. Daaraan kun je eventueel nog iets ter versiering hangen. Zoals een klein engeltje, een cadeaulabel of een kerstkransje zoals ik gedaan heb. Zoiets kun je kopen (zie benodigdheden) of je maakt zelf een mini kransje van echt kerstgroen.

Tips voor de gingerbread gift bags

Dan nu nog een paar tips, variatie-ideetjes en suggesties! Bij het tekenen kan het handig zijn om wat hulp te gebruiken. Een lineaal helpt bij de rechte lijnen en om te zorgen dat bijvoorbeeld de ramen die je tekent even groot zijn en even ver van elkaar staan. Gebruik muntjes of andere ronde items om ronde vormen te tekenen. Verder kun je natuurlijk ook details tekenen in andere kleuren dan wit, denk aan rood en groen. Ook in die kleuren zijn acrylstiften te koop.

Adventskalender of gastencadeautjes

Deze cadeautasjes zijn superleuk om te maken. Je kunt er al je creativiteit en ideetjes op loslaten. Ze zijn trouwens ook perfect om te gebruiken als adventskalender. Maak dan bijvoorbeeld 24 cadeautasjes en schrijf op elke ‘deur’ het nummer van het cadeautje. Zo weet de ontvanger in welke volgorde hij/zij de kado’s moet uitpakken.

Je kunt deze peperkoekhuisjes ook maken voor het kerstdiner. Heb je voor elke gast een kleinigheidje? Doe het dan in deze kleine tasjes en zet ze op elk bord. Op de ‘deur’ kun je dan de naam of initiaal van de gast zetten. Zo heb je meteen de tafelschikking geregeld! Best een gezellige DIY zo, toch? Mocht je nog vragen hebben over het proces, stel ze dan gerust in de comments hieronder. Ik wens jullie weer veel knutselplezier :).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

12 reacties

 1. Wat een leuke DIY … ga deze zeker maken..
  As we speak ; ik heb gisteren de kerstboom gezet (wat is het gezellig thuis!) en hoe leuk zouden deze zakjes/tasjes onder de boom staan? Bedankt weer voor de leuke ideeën Saskia:) fijne zondag voor iedereen.

  Liefs Suus

 2. Ingrid van Kaam op

  Hallo Saskia,

  Wat een leuk idee.
  Fijn dat je zo’n handige uitleg hebt geschreven. Zo moet het me wel lukken.
  Dankjewel weer.

  Groetjes Ingrid

 3. Wat een leuke tasjes voor de kerstcadeautjes ! Ga ze zeker maken voor eerste kerstdag als mijn schoonfamilie komt en we er kleine cadeautjes bij zouden doen voor iedereen …..

 4. Wat een geweldig goed idee, weet niet of ik ze net zo mooi krijg als op de foto’s. Maar ik ga zeker een poging wagen. En it’s the thought that counts, toch?!!