Foto’s kijken! Dit is mijn nieuwe, natuurlijke kerstboom

38

Ik kerstblog al 11 jaar, maar pas sinds een jaar of 5 deel ik ook de versiering in mijn eigen huis. Best gek eigenlijk hè. Maar het duurde echt even voordat ik het durfde om foto’s van mijn eigen huis te laten zien. Ik kon in het begin ook helemaal niet stylen en fotograferen. Maar hoe meer ik ging oefenen, hoe leuker ik het ging vinden. Vandaag presenteer ik je met veel plezier: de grote kerstboom in onze woonkamer!

Mijn kerstboom van 2021

In al die jaren dat ik blog, heb ik de grote kerstboom in onze woonkamer nog nooit een eigen blogartikel geven. So that’s a first! Ik krijg zo vaak vragen over wat ik precies voor versiering gebruikt heb en in welke stappen ik het versieren aanpak, dat het me leuk leek daar dit jaar maar eens uitgebreid bij stil te staan.

Wie weet geeft het antwoord op een prangende vraag of inspireert het je! Oh, en ik heb geen filtertjes ofzo gebruikt voor het bewerken van deze foto’s om het mooier te maken. Alleen de belichting is hier en daar wat aangepast en de kleuren zijn ietsjes getweakt, zodat ze juist meer op de werkelijkheid lijken. Zo krijg je hopelijk een realistisch beeld!

Mijn nieuwe kunstkerstboom

Laten we het gauw over die mooie boom hebben en wat erin hangt. Eerst natuurlijk boom zelf, want die is nieuw! Het is de Makalu van Evergreen. Hij is 2.40m lang en er zitten 650 vaste lampjes in. Hij is een stukje groter en breder dan onze boom van vorig jaar (die staat nu op mijn werkkamer) en het klopt gewoon. Het voelt alsof deze veel beter past in dit huis!

Ik heb deze boom gekregen en ik vind hem zo mooi, zo natuurlijk. Deze boom is verkrijgbaar in allerlei formaten en met of zonder lichtjes. Hij is onder andere te koop bij de vestigingen van Coppelmans in Brabant, via Kerstwinqel.nl en volgens mij ook bij tuincentrum de Bosrand. Op de foto hieronder heb ik iets verder uitgezoomd en de rollen cadeaupapier weggehaald, zodat je de boom beter kunt zien.

Het kleurenpalet

Misschien had je het al een keer zien langskomen op Instagram of heb je deze blog in september gelezen, ik maak elk jaar een moodboard voor mijn kerstdecoratie en bepaal daarin ook mijn kleurenpalet. Toen ik dit voorjaar in de showroom van Kaemingk was (waar ik altijd de trendvideo’s opneem), werd ik op slag verliefd op de kleur amber.

Amber is een warme oranjebruine tint, die dus ook de hoofdrol speelt in mijn grote boom. Daarnaast heb ik verschillende tinten goud, dennengroen en wolwit gebruikt voor een natuurlijk en warm kleurenschema. Hier en daar heb ik wel wat ornamentjes gebruikt die net buiten het kleurenpalet vallen.

Vintage kerstornament

Vintage kerstornament

Natuurlijke stijl & minder ornamentjes

Qua stijl ging ik voor natuurlijk, bosachtig. Ik heb de afgelopen jaren heel wat ornamentjes in de vorm van dennenappels verzameld, en die hangen natuurlijk in de boom. Waaronder een aantal vintage dennenappels (zie de foto’s hierboven). Ik heb de boom dit jaar niet heel vol gehangen.

Ten eerste omdat deze boom 30 cm hoger en een stuk breder is dan mijn vorige boom en ik dus meer versiering nodig heb (nog even sparen). Maar ook omdat ik dit jaar veel meer behoefte heb aan rust en het allemaal niet zo enorm vol hoeft van me.

Blad-ornament van de Bijenkorf

Trompet van de Bijenkorf

Amberkleurige ballen & meer moois

Het gaat natuurlijk wat ver om alle ornamenten in mijn boom vast te leggen, dus ik heb me verder even beperkt tot een aantal nieuwe versieringen die ik dit jaar heb gekocht. Sowieso zijn alle amberkleurige basis-kerstballen nieuw. En verder heb ik prachtige blaadjes in amber-goud-groen gekocht bij de Bijenkorf in Eindhoven. Daar vond ik ook een goudkleurig trompetje.

Ook nieuw is het fototoestelletje (van Rivièra Maison). Ik was meteen helemaal weg van de prachtige kleuren en het ‘leren’ touwtje eraan. En verder heb ik bij de Intratuin mooie amberkleurige vogeltjes gekocht en warm witte kerstballen met gouden spikkels erop. Het egeltje is van Marks & Spencer en heb ik meegenomen uit Praag.

Camera van Rivièra Maison

Egeltje van Marks & Spencer

Een nieuwe piek on top

Bovenop de boom prijkt een nieuwe piek. Ik hou niet van traditionele pieken, maar wel van sterren! Het is een goudkleurige 3D-ster met lichtjes van het merk Sirius, gekocht bij de Bijenkorf. Er is ook een zilverkleurige variant voor wie dat mooier vindt.

Ik heb ook een handige afstandsbediening besteld waarmee je de piek aan, uit en op een timer kunt zetten. Ideaal! Op de foto’s hieronder zie je het verschil met de piek aan en uit ’s avonds. Ik vind hem zo mooi!

Links is de piek uit, rechts is ie aan!

Het versieren van de kerstboom

Laat ik voorop stellen: er is geen goede of foute manier om je kerstboom te versieren. Wat ik mooi vind, vind jij misschien wel verschrikkelijk lelijk. En dat mag! Dus wat ik hieronder vertel, is geen lijstje met musts. Maar puur hoe ik het decoreren persoonlijk aanpak. Het gaat natuurlijk wat ver om het tot in detailniveau uit te typen, maar ik kan wel heel kort samenvatten wat ik heb gedaan:

Stappenplan kerstboom versieren

 1. Fluff it! Alle takken mooi uitvouwen en deels recht omhoog / naar beneden buigen, is zo belangrijk! Dit zorgt voor een mooie basis en een natuurlijkere, meer realistischere boom. Ik besteed hier een half uur tot een uur aan.
 2. De piek maak ik als eerste vast, de meeste pieken zijn te zwaar voor de bovenste tak van je (kunst)kerstboom, ik spalk hem altijd aan de achterzijde met een stevige stok.
 3. De lichtjes zitten bij mij al in de boom, dus die hoef ik niet te verdelen. En dat is maar goed ook, want dat vind ik een verschrikkelijk klusje, haha! Dus het is puur een kwestie van aanzetten (en eventueel dimmen).
 4. Ik hang eerst de meer opvallende ornamenten in de boom. Meestal koop ik 3 of meer van dezelfde eyecatchers, omdat ik van rust hou. En herhaling zorgt voor rust.
 5. Dan de neutralere kerstballen: ik begin met de grootste ballen, die hang ik wat meer richting de stam. De kleinere ballen mogen aan het uiteinde van de takken. Ik maak alle ballen vast met groen binddraad, zodat het lijkt alsof ze ‘aan de tak groeien’.
 6.  Ik probeer glans en mat + de verschillende kleuren zo goed als mogelijk te verspreiden over de boom. Ik hang ook wat ballen dieper in de boom, bijna tegen de stam aan, voor meer diepgang.
 7. Tot slot: de voet van de boom! Ik begin met een kerstboomdeken. Maar dat is puur de basis. Ik hou ervan om de boom wat meer de ruimte in te trekken en daarom versier ik ook altijd het gedeelte om de voet. Met een mand, cadeautjes ingepakt in bijpassende kleuren en eventueel wat grotere (lichtgevende) ornamenten.

De kerstboom in de schemer

Er komen nog meer kerstbomen aan!

Zooo, dat is al met al nog best een lang verhaal geworden over een versierde kerstboom haha. Ik hoop dat het interessant was om te lezen. En zo niet: dat de foto’s in elk geval leuk waren om te zien. Dit is de grootste kerstboom in ons huis, the big one. 

Maar ik heb er nog meer hoor. Er staat er bijvoorbeeld eentje in mijn thuiskantoor, de oude boom die vorig jaar beneden stond. Die moet ik nog versieren, dus dat klusje ligt nog op me te wachten (een heerlijk klusje wel te verstaan!). En ik heb een kleintje bij de eetkamertafel + twee smalle, kleine bomen in mijn kledingkamer.

De kerstboom in het pikkedonker

Nog meer foto’s van mijn kerstinterieur

In mijn slaapkamer heb ik dit jaar een versierde schouw, en momenteel even geen plek voor een grote boom. Er staat wel een heel klein kunstboompje naast het bed. Van al die bomen (+ hopelijk een echte kerstboom buiten onder de overkapping) volgen later dit jaar, ergens in december, natuurlijk nog fotootjes. Je krijgt dus nog een uitgebreide Christmas Home Tour van me!

Anyway, ik hoop dat jullie deze blog leuk vonden om te lezen. En net zoals bij mijn kerstkeuken-blog, ga ik niet naar jullie mening vragen haha. Het maakt namelijk niets uit wat andere mensen van mijn versiering vinden, want decoreren doe je voor jezelf! Maar als je vragen hebt, of iets leuks wil zeggen, dan mag dat natuurlijk altijd!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

38 reacties

 1. Hey Saskia,

  Mooi geworden hoor,een genot om naar te kijken en Dankjewel voor de tips van het versieren van de boom ik wist nooit hoe ik moest beginnen met het inhangen van de kerstballen,maar hier kan ik wat mee!

 2. Wat is het weer een prachtig geheel geworden Saskia! Ik lees altijd met plezier je blogs en dit is weer een leuk, persoonlijk verhaal. Grappig dat je de grotere ballen juist naar de stam doet en kleinere op de uiteinden. Dat geeft een speelse uitstraling. Ik ga altijd van groot onderin naar klein bovenin, maar misschien doe ik het dit jaar wel net als jij. Bedankt weer voor de inspiratie! Liefs uit Almere!

 3. Margriet Aerts op

  Prachtig, sfeervol en helemaal af❣️
  Love it Hier staat de boom ook al en zoetjesaan komt de rest van de versieringen ook.
  Ik wens je een gezellig weekend, groetjes

 4. Wat leuk om te lezen! En een goede tip van dat bind draad, ga ik dit jaar ook eens proberen. Word altijd zo enthousiast van jouw inspiratie!

 5. Dat is inderdaad een mooie boom met precies het juist formaat! Ik heb ook liever een ster op de bom. Tenzij het een vintageboom zou moeten worden met antieke kerstballen. Dan zou het een piek met zo’n deukje en belletjes aan de zijkant moeten worden. Maar ik heb geen antieke kerstversiering. Gezellig dat de boom al staat.

 6. Het ziet er weer mooi uit Sas
  Die blaadjes van de Bijenkorf vind ik super mooi
  Past ook mooi in je boom
  Het is gezellig bij je…
  Wij hebben nu een kleine boom i.v.m weinig ruimte
  De vorige was veel groter
  Die staat nu bij de buren te pronken
  Alle lichtjes branden nu ook in de tuin
  Zo gezellig……
  Groetjes Jeanne

 7. Prachtig! Ik heb een vraag: die afstandsbediening; zat die bij je boom of heb je die later erbij gekocht? Lijkt me zó handig namelijk, om ‘m met een afstandsbediening aan te zetten.

  • Bedoel je de afstandsbediening voor de piek? Die staat gelinkt in de blog! Of bedoel je de afstandsbediening waarmee ik de lichtjes van de boom aanzet, die ik op Instagram liet zien? Daar heb ik nu ook in mijn stories gedeeld wat ik daarvoor gebruik!

 8. Super mooi je nieuwe boom!
  De kleur van versieringen is ook prachtig. Leuke speciale dingen heb je erbij gekocht.
  Ik heb al jaren veelal mat wit met Amber en donker brons kleurige ballen…maar ik vul het nu meestal aan met de ,door de jaren heen zelf gemaakte, hang decoraties. Super ideetje vind ik je dennenappels die zijn prachtig!
  Dank voor de tips om te versieren, hier staat al drie weken de boom alleen met lichtjes….ook gezellig maar nu kunnen we verder met top tips.
  Fijn weekend ( met laagje sneeuw vanochtend….jee kerst- achtig)
  Groetjes Maia

 9. Wat is ie prachtig!
  Mijn moodboard is klaar (jouw idee en het stroomlijnt evt DIY-plannen) – ik wacht traditioneel tot na Sinterklaas en dan kan ik mijn nieuwe Alpine opzetten- zo’n hoge smalle omdat ik nog steeds hoop dat we met ons hele gezin kerst kunnen vieren en deze niet zoveel plaats inneemt… fingers crossed!

 10. Hier ga ik nog vaker naar kijken, wat een sfeervolle boom met hele mooie eye catchers!
  Zoals een auto, herfstblad! hoe mooi, en de camera springen eruit ook qua apartheid
  en toch helemaal passend in de sfeer van je boom.

  Fijn weekend, liefs van Arja

 11. G E W E L D I G M O O I

  WoWWoWWoW … stiekem een beetje jaloers!!
  De perfecte boom de cadeautjes maken het helemaal af:)

  Liefs Suus

 12. Annelies Sanou op

  Het ziet er weer Saskia waardig uit ❣❣❣
  Prachtig de kleuren zo bij elkaar passend en super gezellig.
  Maar uuuuh…… er liggen toch niet allemaal echte pakjes onder de boom???
  Veel plezier met de andere bomen nog.

 13. Mooi geworden Saskia,
  Gezellig weer de boom in huis .Ik heb een echte boom ,dus ik wacht nog even, tot na Sinterklaas want anders staat hij wel erg lang. Bedankt voor het delen van de foto’s Fijn weekend.

 14. Prachtig! Grappig genoeg ga ik van jaren uitbundig versieren in rood roze en wit ook echt over op de rustigere kleuren dit jaar. Een beetje bruin, groen, wit en hout worden het voor mij, maar dat warme amber is ook prachtig!
  Het leuke van zo’nrustige basis is dat je er ook weer accenten in kunt aanbrengen.
  Ik vind je opstellin bij de voet van de boom ook ontzettend leuk gedaan trouwens.
  En die home tour… LEUK!

 15. goedemorgen,

  wat is het toch een heerlijke tijd om alles zo gezellig te versieren. Je zou bijna wensen dat het altijd kerst was hahaha…….Dankjewel voor alle leuke en mooie tips en een fijne zondag hoor

 16. Geweldig deze boom ,ik hou van grote bomen .Heerlijk deze sfeer met de donkere dagen wat ben ik dan blij als ik thuis bent . Of stiekem koekeloeren bij mensen binnen hoe daar de boom staat te pronken .Heerlijk dat je iedere week ons laat genieten van al het moois

 17. Wat een mooie boom!
  Ik wist nooit wat ik met de onderkant moest maar daar heb ik nu weer inspiratie voor.
  Ook dat groene binddraad is een top idee, die haakjes vervloek ik elk jaar!

  Helaas dit jaar geen kerstboom voor ons maar met een goede reden, het verkopen van ons huis 🙂

 18. Hai Saskia,
  Wat leuk dat je een privekijkje achter de schermen van jezelf laat zien van wat de bezieling is van een Chrismasholic. Als kijker raakt je ook enthousiast terwijl Sinterklaas en Zwarte Piet nog hun kinderfuifje nog moeten geven. Het zijn handige tips wat je als eerste oppakt om de kerstboom op te tuigen.
  Ja, en de kerstshow van Halsteren is a miracle world op zich. Prachtig om te zien en dat zij ook culinair aandacht besteden aan de inwendige mens, super goed!
  De intratuin Duiven is wat dichter bij huis en ook prachtig met haar kerstshow!
  Kortom ik raak weer aangenaam geïnspireerd door Santa Claus! Maar eerst ga ik Sinterklaas en Zwarte Piet netjes verwelkomen en genieten van het lekkers die zij te bieden heeft om ze vervolgens uit te zwaaien. Daarna wordt het veel Engelengezang en lichtjes in de duisternist!

 19. Lieve Saskia,

  Al weken genietbaar van jou kerstblog, dank je wel voor het delen ervan.
  Ik ben ook zo’n kerstfreak dus jou blog is voor miniemere week weer een cadeautje. En ik ben blij met de tips want ik heb de kerstboom piek van jou besteld bij de Bijenkorf. Die staat te pronken op mijn boom.
  En ik heb een Everlands kerstboom aangeschaft….dus mijn kerst kan niet meer stuk. Jou boom ziet er ook fantastisch uit.
  Blijf vooral zulke mooie blogs maken….liefs en knuffels

 20. Ooo wat prachtig deze warme kleuren! En ik vind de Denneappels geweldig!.
  Ik vind het leuk als er apparte ornamenten in zitten met een verhaal erachter..
  Bv mijn oude zilvere bal van vroeger uoy mijn ouders huis.. of dikke dames engeltjes van een kersttrip naar Duitsland met mijn moeder enz..
  Jij hebt er een autootje in hangen en een trompet is dat puur voor de kleur, of zit er een verhaal achter? Puur nieuwschierigheid hoor hahaha..
  Op naar de volgende vlog.

 21. Loes kelderman op

  Prachtig. Al blijf ik gek op mijjn in jaren gespaarde ornamentjes dus mijn boom blijft traditioneel. Dit jaar wel nog echter door de kaarsvorm lampjes die ik gekocht heb. Er waten 5 snoeren van 30 nodig om de 2,15 m mooi te verlichten Maar nu is hij echt helrmaal naar mijn zin.

 22. Wat een prachtige boom! Wij waren nog een nieuwe boom aan het zoeken en toen ik je blog zag, zijn we vanmiddag meteen even naar Coppelmans in Nuenen gereden en hebben we deze (zonder lichtjes dan) meegenomen. Hij staat nu in onze eetkamer en we zijn er helemaal happy mee!

 23. Hoi Saskia,
  De boom is werkelijk prachtig, zulke mooie warme kleuren, ik hou ervan. ❤
  Ook zo mooi groot, helaas past er niet meer zo’n grote boom bij mij in huis , maar anders wist ik het wel.
  De ster is ook zo mooi met alle lichtjes, het is altijd leuk en gezellig om te lezen hoe iedereen het huis versierd .
  Kerstgroetjes Marijke.

 24. Hoi Christamaholic!

  Prachtige boom! Heb je nog tips voor het kiezen van de kunstboom? Wil er zelf dit jaar een kopen maar vind het zo lastig! Waarom heb jij deze van Evergreen gekozen?

  • Hi Elisabeth, ik heb hem gekozen omdat hij mooi natuurlijk is. Er staan een paar tips in het FAQ hoogtepunt op mijn Instagram-profiel. Misschien dat je daar nog wat inspiratie uithaalt :).