Kerstrecept | Geglaceerde wortels, een heerlijk bijgerecht

3

Vroeger vond ik gekookte wortels echt hartstikke vies. Rauw luste ik ze wel hoor, maar gekookt: no thank you. Dit recept voor geglaceerde wortels heeft me van gedachten doen veranderen. Ik kweek zelf wortels in mijn moestuin, zowel oranje als paarse. En verse wortels in een zoete bouillon-honingsaus laten garen, is dus écht een enorme aanrader.

Bijgerecht uit eigen moestuin

Wat ik zo leuk vond aan dit recept, is dat het grotendeels uit mijn eigen moestuin komt! De wortels, de verse tijm en ook de knoflooktenen heb ik zelf gekweekt dit jaar. En dat maakt het toch extra speciaal om op tafel te zetten met Kerst, vind je ook niet? De honing maakt de worteltjes lekker zoet en zacht en geeft er echt een hele andere smaak aan. Als je echt van zoet houdt, kun je er nog wat meer honing indoen dan in onderstaand recept staat.

geglaceerde wortels bijgerecht kerst

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor dit kerstbijgerecht?

 • 400 gram (gekleurde) wortels
 • 100 ml groentebouillon (van een bouillonblokje)
 • 2 el honing
 • klont roomboter
 • verse tijmblaadjes
 • teentje knoflook
 • peper & zout
 • handje pecannoten / walnoten

Hoe maak je de geglaceerde wortels?

Dan gaan we nu aan de slag met het maken van dit bijgerecht voor het kerstdiner.

 1. Schil (als je dat wil) de wortels en snijd de wortels in de lengte door. Echt dikke wortels snijd je in vier lange stukken. Hak de knoflook fijn.
 2. Smelt in een grote koekenpan of een hapjespan een klont boter. Voeg de wortels toe en schep ze even goed door de boter. Laat een minuutje garen. Voeg nu de knoflook toe en schep even om. Voeg ook wat tijmblaadjes toe (hou wat over voor de garnering). Giet tot slot 80ml groentebouillon en honing in de pan en schep even goed om.
 3. Laat de wortels circa 10 minuutjes op laag vuur sudderen. Schep af en toe om. Als je van echt gare wortels houdt, hou dan 15 minuten aan. Voeg tot slot wat peper en zout toe aan de wortels. Schep de wortels op een serveerschaal of bord en garneer met wat extra tijm en eventueel wat fijngehakte pecannoten.

geglaceerde wortels bijgerecht kerst

Geglaceerde wortels voor het kerstdiner

Mmmm deze geglaceerde wortels voor Kerst zijn zó lekker. Perfect als bijgerecht tijdens het kerstdiner bij een rollade, kip of kalkoen bijvoorbeeld. Je kunt de wortels al vooraf snijden en alle ingrediënten hakken en afgedekt klaarzetten. Verder is het maken van dit bijgerecht zo simpel, je hoeft er niet eens bij te blijven. Weet jij al wat je dit jaar gaat koken met Kerst?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. Monique Peters op

  Yum!! Ik hou van geglaceerde wortels! Mijn recept is ietsje anders, er gaat bij mij onder andere nog rode wijn azijn door. Zou perfect zijn voor kerst, maar ze vinden het hier niet allemaal even lekker…

 2. Ohhh deze komen dus op tafel te staan! Had al het idee maar nog niet het recept erbij gezocht en deze voldoen helemaal aan de eisen. Heerlijk! Dank voor het delen!

 3. Heel lekker recept en zo makkelijk! Ik heb het proefgekookt, het komt bij het kerstdiner op tafel, en ik denk dat ik het door het jaar heen nog vaak zal koken.