DIY | Winterse kerstboompjes maken van klei

7

Men neme zelfdrogende klei, takjes en een boomstamschijfje + wat verf en glitter en tadaa: we hebben besneeuwde boompjes. Oké het heeft iets meer voeten in de sneeuw dan dat, maar moeilijk is deze DIY niet. Hieronder lees je wat je precies nodig hebt om deze kleine boompjes te maken en hoe je precies te werk gaat. Knutsel-ze!

Wat heb je nodig?

Het sfeertje dat ik wilde maken met deze boompjes, is winters. Alsof de boompjes volledig met vers gevallen, glinsterende sneeuw en ijs bedekt zijn. Je hebt nodig:

 • Luchtdrogende (witte) klei
 • Takjes, schoon en droog
 • Bakje met water
 • Witte acrylverf (bijvoorbeeld hobbylack van Pipoos) & kwastje
 • Glitter / poedersneeuw
 • Houtboor
 • Kleine boomstamschijfjes
 • Lijmpistool + patronen

Zorg verder dat je iets hebt klaarstaan waar je de boompjes redelijk rechtop in kunt laten drogen. Ik heb potjes met kleine steentjes erin gebruikt. Maar piepschuim of oase oid zou ook kunnen. De verf, klei en glitter heb ik allemaal bij Pipoos gekocht.

Hoe maak je deze winterse kerstboompjes?

Je kunt de boompjes maken met één, twee, drie of meer ‘verdiepingen’. Ik heb allerlei varianten gemaakt voor een leuke mix. Voor de uitleg hieronder ga ik even uit van een boompje met twee lagen.

Stap 1. Maak twee bolletjes van de klei door ze in je handen te rollen, een kleinere en een grotere. Druk het kleinste balletje een beetje plat op je werkblad en maak er vervolgens met je handen een punt in. Dit is een kwestie van proberen en oefenen. Het doel is dat je uiteindelijk een langgerekte kegel overhoudt. Ik vind ze er uitzien als een soort hoge ‘hoedjes’.

Stap 2. Doe vervolgens hetzelfde met het grotere bolletje, alleen hierbij hoeft de punt niet zo langgerekt te zijn. Zet het kleinere ‘hoedje’ bovenop het grotere ‘hoedje’ en druk zachtjes aan. Pak nu een takje en druk het onderin het onderste hoedje en zachtjes omhoog in de klei. Zorg dat je takje ook in het bovenste hoedje zit.

Stap 3. Nu kun je je vingers nat maken met water en de klei heel voorzichtig met je natte vingers glad strijken door te wrijven. Je kunt ook een papje maken van wat klei + water en dat met je vingers over de boompjes heen verdelen. Steek de boompjes in een bakje met steentjes of iets anders waar ze rechtop in kunnen drogen en laat ze 24 uur uitharden tot ze helemaal droog zijn.

Stap 4. Je kunt de boompjes laten zoals ze zijn, of verven! Ik heb ze een laag witte hobbylack gegeven en daarna direct bestrooid met glitter, toen de verf nog nat was. Laat de boompjes een paar uur drogen voordat je verder gaat.

Stap 5. Vervolgens heb je verschillende opties. Je kunt de boompjes op een voetje zetten, zodat ze los kunnen blijven staan (dat heb ik gedaan). Boor hiervoor met een houtboor een gaatje in een boomstamschijfje en doe er daarna een dikke dot warme lijm uit je lijmpistool in. Druk het boompje erin en laat een uur uitharden.

Een ander idee is om ze in een kerststukje te verwerken door ze in de oase te drukken en daar kerstgroen met nepsneeuw overheen te verdelen. Of je kunt alle boompjes in één mooie blok hout steken (door er gaatjes in te boren). Mogelijkheden te over!

Witte kerstboompjes maken met klei

Het leuke van deze bijna feërieke kerstboompjes is dat je ze ook prima na Kerst kunt laten staan, als winterdecoratie. En dat was ook wel de gedachte achter deze DIY! Ze fotograferen trouwens wel erg lastig haha. In het echt zijn ze een stukje mooier dan op de foto (en dat gebeurt niet vaak!).

Hou er ook rekening mee dat ze top heavy zijn. Zet ze dus stevig neer, anders vallen ze om. Je kunt ze extra stevig maken door ze met een sticky dot of dotje lijm vast te maken op de ondergrond waar je ze neerzet.

Hoe dan ook, ik vind ze erg grappig geworden! En het is sowieso een leuk knutselprojectje om (met wat grotere kinderen) te maken in de kerstvakantie. Mocht je nog vragen hebben over dit knutselprojectje, stel ze dan gerust hieronder! En als je op zoek bent naar meer knutselideetjes voor Kerst, hier vind je alle creatieve projecten en DIY’s op Christmaholic bij elkaar. Ik wens je een creatieve kerstperiode!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

7 reacties

 1. Hallo Saskia

  Vindt het echt supper mooi.
  Ben gek op ketst en ideetjes opdoen, ben zelf met een kerstdorpje brzig en de kerst boompjes vindt ik echt leuk.

  Vriendelijk Groet
  Alie klein

 2. Dit ga ik zeker met m’n kleinkinderen maken.
  Eerst even nog klei halen de rest is er al.
  Zo zijn wij altijd wat aan het maken met Kerst.
  Dat is zo leuk dat knutselen met elkaar..
  Geniet daar al jaren van.