Kerstrecept | Candy cane van cupcakes

13

Gastblog – Mmmmm, cupcakes! Deze super leuke candy cane (zuurstok) van cupcakes is super feestelijk om op tafel te zetten bij de kerstbrunch of als toetje na het kerstdiner. Ook leuk: maak de candy cane cupcakes voor bij de koffie ’s ochtends of bij de thee in de middag. Hoe dan ook: echt een show stopper!

Zelf bakken of kant-en-klare cupcakes

Er zijn twee manieren waarop je deze candy cane van cupcakes kunt maken: alles helemaal zelf doen: volg daarvoor de recepten voor de cupcakes en toppings hieronder. Of: je koopt kant-en-klare cupcakes en decoreert ze zelf met de topping uit het recept hieronder. Je krijgt het zelfde resultaat, maar dan wat sneller!

candy cane van cupcakes

Ingrediënten voor 24 cupcakes

Haal in huis voor deze candy cane van cupcakes:

 • 150g roomboter
 • 310g kristalsuiker
 • 2½ ei
 • 60g cacao
 • 2tl rode kleurstof
 • 310ml karnemelk
 • 1 zakje bakpoeder = 16g
 • 375g bloem
 • ½tl zout

Decoratie

 • 200g roomboter
 • 300g monchou
 • 1tl vanille extract
 • 250g poedersuiker
 • Rode kleurstof
 • Evt: witte kleurstof + sprinkles

Benodigdheden: 24 cupcake vormpjes, mixer, twee spuitzakken, twee kartelspuitmondjes,

Hoe maak je de candycane van cupcakes?

 • Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht. Zet je cupcake papiertjes alvast klaar op de bakplaat en, in als je die hebt, een cupcake vorm.
 • Meng de bloem met het zout en de bakpoeder en zet dit apart.
 • Mix de boter en de suiker met de mixer romig. Voeg daarna één voor één de eieren toe, voeg het tweede ei pas toe als de eerste volledig is opgenomen.
 • Voeg nu de rode kleurstof en de cacao toe, mix totdat je een egaal mengsel hebt.
 • Voeg nu om de beurt een deel karnemelk en een deel bloemmengsel toe aan je beslag en blijf ondertussen mixen. Doe dit tot alle karnemelk en bloem zijn opgenomen.
 • Schep je beslag met behulp van een ijsschep of twee eetlepels in de cupcake vormpjes. Voor de zuurstok heb je 24 cupcakes nodig, maar je kunt er met dit beslag misschien net iets meer maken, het ligt eraan hoe groot je de cupcakes maakt.
 • Bak de cupcakes op 160 graden 20-22 minuten. Je kunt met een satéprikker checken of ze gaar zijn. Komt de prikker er schoon uit, dan zijn ze gaar.

De frosting maken

Wanneer de cupcakes aan het afkoelen zijn, kun je de topping maken. Voor de cream cheese frosting mix je eerst de boter luchtig, totdat de boter er wit uit begint te zien. Voeg daarna de monchou en de vanille toe. Mix dit 1 minuut goed door. Voeg als laatste de poedersuiker toe, mix totdat deze volledig is opgenomen.

Verdeel de frosting in twee bakjes, de ene kleur je met kleurstof rood. De andere laat je wit, of je kunt er als je dat hebt nog wat witte kleurstof bij doen. Vul twee spuitzakken met de spuitmondjes en de frosting. Nu heb je je kleuren voor de candy cane.

candy cane van cupcakesDe cupcakes decoreren

Pak nu je cupcakes erbij en zet ze neer in een zuurstok vorm, gebruik het patroon hierboven als voorbeeld. Tip: zet ze op iets waar ze niet meer vanaf hoeven, dit maakt het presenteren een stuk makkelijker. Decoreer de cupcakes met witte (11x) en rode (13x) frosting. Kijk naar het voorbeeld voor het juiste patroon, dit maakt het voor jezelf veel makkelijker. Maak eventueel af met sprinkels en jouw showtopper is klaar voor je bezoek!

Bewaartip: de cupcakes blijven 2/3 dagen lekker als je ze (afgedekt) in de koelkast bewaart. Haal ze 20 minuten voordat je ze gaat eten wel even uit de koelkast, op kamertemperatuur zijn ze het allerlekkerste.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Sterre van Hemelsbakken is altijd in de weer met nieuwe recepten en creatieve baksels. Sterre is Part-time skileraar en dus dol op de winter en natuurlijk op Kerst!

Reageer!

13 reacties

 1. Ik heb juist gisteren kerstcupcakes gemaakt en uitgedeeld aan de buren (ipv kerstkaarten). Erg leuk om te doen en zo hoef ik niet alles zelf op te eten 😉 Had het met naturel deeg gemaakt. Botercreme erop, versierd met hagelslag mix, een kerstchocolaatje en een gouden papieren ster op een prikkertje. Was net zo leuk in het echt als in mijn hoofd gelukkig 😀

 2. Jammer dat de maakster van de cupcakes geen pepermuntdruppels door de botercreme mengt. Dan heb je ook nog de smaak van candy cane. Zal het haar eens voorleggen.

   • De pepermuntsmaak moet in de frosting. Het is zeker niet vies. Word veel gebruikt in de banketwereld. Het moet wel een subtiele pepermuntsmaak blijven dus je hebt echt maar 3 tot 4 druppeltjes nodig.

    • Dat snapte ik, maar dan nog lijkt het me helemaal niks hahaha. Of het nou gebruikelijk is in de banketbakkerswereld of niet. En gelukkig moet er helemaal niks. Maar smaken verschillen, zoveel mensen, zoveel meningen. Dus laten we lekker allemaal maken wat we zelf lekker vinden :-).

 3. OMG het ziet er heerlijk uit! leuk voor een kerst high tea.. of gewoon voor bij het ontbijt met kerst.. omdat het kan 😛 ga ze zeker maken!!!

  Liefs Suus

 4. Hoi Saskia,

  Ik vind ze er heerlijk uitzien, ik wilde kleine cupcakes maken, dit lijkt me een super leuk idee.
  Lekker hoor!.
  Groetjes Marijke.